»

Ali je na Veneri življenje? Fosfin je

Slo-Tech - Danes je izšel težko pričakovani članek v Nature Astronomy, ki so ga pospremili z novinarsko konferenco Royal Astronomical Society. Uradno se je vedelo le, da gre za izjemno pomembno odkritje, čeprav so neuradno vsi v astronomski srenji slišali, da gre za odkritje fosfina na Veneri. Jane Greaves z Univerze Cardiff, ki je vodila raziskovalno skupino, pojasnjuje, da je to indic, da bi morda na Veneri lahko obstajalo primitivno življenje.

Fosfin je fosforjev analog amonijaka, ki ga sestavljajo en atom fosforja in trije atomi vodika. Kljub enostavni zgradbi fosfin v neživi naravi ne nastaja: na Zemlji ga izdelujejo le v industrijskih postopkih in nekatere bakterije, ki živijo v hipoksičnih ali anoksičnih pogojih. Fosfin sodi med tako imenovane bioznake (biosignatures); to so molekule, ki kažejo na morebiten obstoj življenja. Tako nekako kot na Zemlji plastika in radijsko valovanje - četudi Nezemljani ne bi vedeli nič o zemeljskem življenju, na podlagi obstoja plastike in radijskih...

11 komentarjev

Prišla Tukwila

Itanium 2

vir: Wikipedia
HotHardware - Čeprav je Intelov Itanium na prvi pogled kot izgubljena ovca družine, ne gre zanikati dejstva, da je tehnološko nadvse napreden. Merilo bodo najnovejši Itaniumi serije 9300, prvi procesorji z jedrom Tukwila, dvignil še mnogo višje. V primerjavi s predhodnikom ima dvakrat več procesorskih jeder (štiri), ki lahko vsako s pomočjo Hyper-Threadinga obdeluje dve niti hkrati, torej osem na procesor. S štiri-procesorskim sistemom namenjenim Nehalemom EX si deli tudi kar nekaj lastnosti, kot je uporaba DDR3 pomnilnika in povezovalnih vodil QPI. Štirijedrniki bodo z do 30 MB predpomnilnika naravnost ogromni, saj bodo sestavljeni iz prek dveh milijard tranzistorjev. Temu bo pripomogla tudi izdelava v zastarelem proizvodnem procesu - zgolj 65 nm. Tukwilin...

33 komentarjev

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

engadget - 80% Intelov delež trga procesorjev očitno ni po godu kar sedmim japonskim družbam, ki so se odločile povezati in že načrtujejo izdelavo svojih procesorjev. Ne le, da je članov pravljičnih sedem, prav vsi so obenem tudi industrijski težkokategorniki - NEC, Renesas, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, in Canon. Projekt, ki ga bo sofinanciralo japonsko Ministrstvo za Gospodarstvo, bo pot začel s 3 do 4 milijardami Jenov (med 22 in 30 milijoni €) in ima kot glavni cilj izdelati procesor z nizko porabo, ki bi obenem zmanjšal odvisnost japonske od Zahoda.

Vsak izmed članov konzorcija bo sprva izdelal svoj prototip, ki bo podpiral izvajanje varčnejše programske kode, katere glavni avtor je profesor Hironori Kasahara z Univerze v Wasedi. Ko bo delujočih vseh sedem prototipov, ki naj bi že imeli do 70% nižjo porabo od današnjih procesorjev, bodo inženirji pod vodstvom profesorja Wasede izdelali enotno zasnovo, za katero računajo nadaljnjih 30% prihranka pri porabi električne energije. S...

45 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Fujitsu pripravlja osemjedrni Venus

Venus

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na spletu najdemo vedno več podatkov o prihajajočem procesorju iz Fujitsujevih tovarn, ki so ga tako pompozno napovedali ta teden. Gre za osemjedrni procesor z imenom Venus, ki temelji na arhitekturi Sparc64. Prvikrat so ga omenili lanskega avgusta, nato pa so bili odtlej do danes zelo molčeči. Zdaj vemo več.

Uspešno so zagnali delujoči prototip, ki je dosegel do 128 gigaflopsov na čip, kar je po njihovih besedah dvainpolkrat bolje od Intelovih najzmogljivejših procesorjev ta hip. Vprašanje je, kakšno bo to razmerje prihodnje leto, ko naj bi se Venus dokončno materializiral. Fujitsu pravi, da kljub tej hitrosti Venus porabi zgolj 35 W električne energije, kar je nekako tretjina porabe Itaniuma 2, s katerimi se primerjajo. To ni tako presenetljivo, saj bo osemjedrni...

14 komentarjev

Intel zapira tovarne, razvija nove procesorje

Intel - Intel je napovedal, da bo zaradi vsesplošnega varčevanja zaprl tovarno v Šanghaju, kjer dela 2000 zaposlenih. Tovarno naj bi spet odprli čez poldrugo leto, do takrat pa bodo zaposleni lahko delali v Čengduju, kjer trenutno dela 600 ljudi, ali v Dalianu, kjer nova tovarna še ni povsem dokončana, a že zaposluje nekaj ljudi. Spomnimo, da je Intel že v začetku leta napovedal, da bo prisilno ustavil pet tovarn: dve v Maleziji, eno na Filipinih in dve v ZDA. Kasneje je še napovedal prestrukturiranje evropskega dela podjetja, saj se bodo vsi delavci v razvoju in raziskavah v Evropi združili v Intel Labs Europe.

Te novice seveda ne pomenijo, da se pri Intelu nič ne dogaja. Prav zdaj obljubljajo nove procesorje na arhitekturi Nehalem, ki bodo lahko porabili tudi manj kot 10 W energije vsled svoje modularne zgradbe. Več o njih bomo izvedeli na prihajajoči konferenci ISSCC, ki bo prihodnji teden v San Franciscu, ko jih bodo uradno predstavili. Trenutno najbolj varčen je napovedani Intel Xeon...

14 komentarjev

Izdan šestjedrni mikroprocesor

X-Bit Labs - Intel je včeraj uradno predstavil svoj novi procesor za zahtevne strežniške sisteme, ki ima na eni rezini kar šest jeder. Nova serija se imenuje Xeon 7400 in poleg večjega števila jeder ponuja 16 MB L3-predpomnilnika. Močnejša različica Xeon X7460 bo tiktakala z 2,66 GHz, šibkejša E7440 pa z 2,40 GHz, čemur bosta ustrezali porabi 130 in 90 W električne energije. Za nekoliko manj zahtevne bo Intel prodajal tudi štiri okrnjene petdesetvatne različice z 12 MB predpomnilnika.

Arhitektura Xeon 7400 je nazaj združljiva s 7300, torej lahko naslavlja do 256 GB pomnilnika in 16 fizičnih procesorjev (96 jeder). Pričakovati je, da bodo nove strežnike s temi procesorji vodilni izdelovalci sistemov predstavili kmalu. Omeniti velja še AMD-jev zaostanek, ki vsaj še leto dni ne bo zmožen ponuditi šestjedrnikov, kar Intelu odpira svetlo pot v prihodnost. Še cena: od 1391 do 2729 dolarjev za kos v količinah nad tisoč. Več o tem.

41 komentarjev

Osemdesetjedrni procesor

Predstavitev na IDF, septembra 2006

vir: News.com
Hartware.net - Intel je že lansko jesen na IDF (Intel Developer Forum) oznanil, da so izdelali prototip procesorja z 80 jedri, sedaj pa je Manny Vara razkril nekoliko več podrobnosti. Najpomembnejša: porabil bo manj elektrike kot Ljubljana.

Za zdaj Intel svojo beštijo imenuje Tera-Scale Teraflop Prototype, ker je njen domet več kot bilijon operacij na sekundo. Prototip je namenjen zgolj raziskavam (beri: ne deluje) na področju sodelovanja več jeder, zato je do njegove praktične uporabe še daleč, a Intel optimistično napoveduje prve čipe za leto 2012.

Zanimivejša je poraba električne energije, ki v oklestenem modelu znaša manj kot 100 W, kar je manj kot trenutni štirijedrni procesorji, končna številka pa bo seveda nekoliko večja....

38 komentarjev

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev