»

Linux prvikrat presegel 4-odstotni tržni delež

Slo-Tech - Rast tržnega deleža operacijskega sistema Linux se nadaljuje. Po merjenju StatCounterja je med namiznimi računalniki prvikrat v zgodovini presegel štiriodstotni delež. Do treh odstotkov je Linux potreboval 30 let, za zadnjo odstotno točko pa manj kot leto dni. V Sloveniji je njegov delež sicer nekoliko nižji in znaša 2,4 odstotka, najvišji pa je v Aziji, kjer je presegel pet odstotkov.

Razlogov za rast njegove priljubljenosti je bržkone več, nekaj pa so jih skušali identificirati pri ZDNetu. V resnici je Linux že vrsto let najbolj priljubljeni ekosistem, če upoštevamo, da predstavlja srce Androida. A če se omejimo na namizne računalnike, je Linux od nekdaj šepal, dasiravno mu moramo tudi tu prišteti še poltretji odstotek ChromeOS.

Seveda nič ne kaže, da bo Linux v bližnji prihodnosti izpodrinil Windows, kar pa niti ni cilj. A Linux je v primerjavi s prejšnjim desetletjem dozorel. Na Linuxu tečejo igre, saj ima podporo za Steam. Uporabniška izkušnja je prijaznejša, saj sta tako...

60 komentarjev

Windows 7 z dvomestnim tržnim deležem

Ars Technica - Rezultati marčevskih analiz tržnega deleža operacijskih sistemov, ki jih izvaja podjetje Net Applications, kažejo, da se je novinec Windows 7 prebil do dvomestnih številk. Skupni tržni delež sistema Windows se je zmanjšal za pol odstotne točke na 91,58 odstotka, izmed katerih levji delež pripada Windows XP (64,46 odstotka). Na drugem mestu je Vista (16,01 odstotka), tretji pa že Windows 7 z 10,23 odstotka. Zanimiva je tudi primerjava tržnega deleža Windows 7 in Viste v enakem obdobju po izidu. V prvih petih mesecih dobavljivosti je Vista komajda prilezla na štiri odstotke, medtem ko ima Sedmica dvakrat več uporabnikov. Mac OS je pridobil četrtinko odstotne točke, tako da ima skupno...

108 komentarjev

Valve išče poskusne zajčke

PC World - Poročali smo že, da aprila uporabniki Macov lahko pričakujejo verzijo Steama in lep nabor iger, primernih za Applov OS X. A da bo ob še neznanem datumu v aprilu vse potekalo gladko, Valve išče poskusne zajčke, ki bi nekaj iger odigrali že pred tem. Pripravili so formular (za izpolnjevanje morate biti prijavljeni v Steam, registracija je brezplačna), v katerem bodo lastniki jabolčnih računalnikov razkrili svoje igralne navade.

Predstavnike Valvea namreč zanima, koliko in katere Mace z Intelovimi procesorji si lastite, koliko iger za Mace ste kupili v preteklem letu, zanima pa jih tudi igranje na ostalih osebnih računalnikih in konzolah ter uporaba virtualizacijske programske opreme za poganjanje operacijskega sistema Windows. S pomočjo podrobnih navodil Valve anketirance poprosi tudi, da ustvarijo zgoščeno...

1 komentar

Windows še vedno krepko vodi

ComputerWorld - Včeraj smo si pogledali, kakšno je stanje na trgu brskalnikov, danes pa vajo ponovimo še z operacijskimi sistemi. Pri Net Applications so namreč objavili statistiko decembra 2009, kjer ni videti nič kaj novega.

Na prvem mestu je še vedno Windows, ki zelo počasi drsi, a še vedno obvladuje 92,21-odstotni tržni delež. V primerjavi z mesecem poprej je izgubil tri desetinke odstotne točke. Na drugem mestu ostaja Mac z enakim rezultatom kot novembra, to je 5,1 odstotka. Tretji ostaja Linux, ki ima 1,02-odstotni tržni delež. Razčlenitev po verzijah pokaže, da se Vista (17,9 odstotka) in XP poslavljata na račun Windows 7 (5,7 odstotka).

59 komentarjev

Tržni delež Viste začel upadati

ComputerWorld - Septembrski podatki o tržnem deležu operacijskih sistemov, ki jih zbirajo in obdelujejo pri Net Applications, so pokazali, da se era Viste izteka. Prvikrat se je namreč zgodilo, da je Vista izgubila tržni delež. Zmanjšanje je sicer znašalo le 0,2 odstotne točke. Očitno je, da Vista nikoli ni in ne bo postala kraljica silicijevih src, saj se je njen konec začel pri skromnem deležu 18,6 odstotka - Windows XP še vedno prepričljivo vodi z 71,5 odstotka, čeprav počasi jenja. Verjetno tudi na račun Viste se je začel krepiti Windows 7, ki je pridobil tri desetinke odstotne točke in se ustalil pri poldrugem odstotku uporabnikov. Porast ni presenetljiv, saj je Microsoft septembra začel Sedmico ponujati velikim kupcem (Volume Licensing).

Najbližji zasledovalec je še vedno Mac OS X 10.5, ki je uspel prepričati tri odstotke uporabnikov, starejša in novejša verzija istega operacijskega...

63 komentarjev

Linuxov tržni delež dosegel odstotek

Slashdot - Na Net Applications redno spremljajo, katere operacijske sisteme in brskalnike uporablja 160 milijonov obiskovalcev spletnih strani, ki sodelujejo v HitsLink, in te informacije vsak mesec obdelajo in objavijo. Zadnji rezultati o tržnih deležih operacijskih sistemov v aprilu so zanimivi predvsem zato, ker je Linux po njihovih podatkih prvikrat presegel magično mejo en odstotek. Windows je izgubil nekaj desetink odstotnih točk in dosegel nov minimum pri 87,9 odstotka, Maci se z 9,73 odstoka držijo, kjer so bili, Linux pa je poskočil z 0,9 odstotka marca na 1,02 odstotka.

Razčlenitev po verzijah operacijskih sistemov kakšnih bistvenih pretresov ne kaže. Še vedno prepričljivo vodi Windows XP z 62,21 odstotka, ki se mu priljubljenost zlagoma zmanjšuje, malenkost je pridobila Vista in dosegla 23,90 odstotka.

236 komentarjev

Windows spet izgubljal

ComputerWorld - Še en mesec je za nami in spet je čas, da pogledamo tržne deleže operacijskih sistemov na računalnikih uporabnikov interneta. Net Applications, ki pridno spremljajo navade uporabnikov, so zabeležili, da se je tudi januarja tržni delež Windows zmanjšal.

V primerjavi z decembrom je nižji za 0,4 odstotne točke in zdaj znaša 88,3 odstotka. Skupaj je tako v zadnjih treh mesecih Microsoft izgubil 2,2 odstotne točke uporabnikov, kar je največje zmanjšanje v takem obdobju v zadnjih štirih letih, odkar Net Applications spremljajo trende. Prvikrat se je z opazno vrednostjo na seznamu prikazala beta verzija Windows 7, ki je podobno kot Vista bolj uporabljana med vikendi - to pomeni, da jo imajo ljudje v večji meri nameščeno na domačih računalnikih kot službenih. Dosegla je skromnih, a opaznih 0,22 odstotka. Večji delež osipa gre na račun veterana Windows XP, ki je izgubil 1,5 odstotne točke uporabnikov, medtem ko jih je Vista malenkost manj pridobila in z 22,5 odstotki postavila svoj rekord.
...

90 komentarjev

Tržni delež Windows nižji

ComputerWorld - Pred mesecem dni smo poročali, da je tržni delež Windows upadel na najnižjo raven v zadnjih petnajstih letih, december pa je, kot kaže, trend nadaljeval. Microsoftov operacijski sistem je izgubil skoraj celo odstotno točko in pristal na vrednosti 88,7 odstotkov. V celotnem letu 2008 je Windows izgubil 3,1 odstotne točke. Medtem so se jabolčniki tudi na njegov račun okrepili, saj tržni delež Mac OS X še vedno raste, tako da je samo v zadnjem mesecu pridobil tri četrtine odstotne točke in dosegel 9,6 odstotka. V letu 2008 je njihova rast znašala 2,3 odstotne točke oz. 31,7 odstotka. Linux se je malenkostno okrepil na 0,85 odstotka.

Net Applications, ki raziskavo vodi, ugotavlja, da je višji delež Macov in pešanje Windows posledica večjega števila prazničnih dni, saj ljudje takrat do interneta dostopajo pretežno od doma, kjer je več Macov kot v poslovnem okolju. Kljub temu je treba povedati, da je decembrski padec dvakrat večji kot leto poprej, tako da to ne more biti edini razlog.

365 komentarjev

Tržni delež Windows najniže v 15 letih

ComputerWorld - Podjetje za raziskave trga Net Applications poroča, da je tržni delež operacijskega sistema Windows upadel pod 90 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Najvišji delež naj bi Windows dosegal v letih 2002-2003 s 97,5 odstotki. Še oktobra 2004 je znašal 96,4 odstotka, od takrat pa se je enakomerno zniževal do današnjih 89,6 %, kjer je bil Microsoft nazadnje z Windows 3.11.

XP ostaja trdno na prvem mestu s 66, sledijo pa Vista z 20,5, MacOS X z 8,9, Windows 2000 z 1,56 in Linux z 0,83 odstotka. V raziskavi ugotavljajo še, da se delež računalnikov z Windows zmanjša v popoldanskih urah in ob vikendih, ko ljudje do interneta dostopa z doma, kjer teče več Macov kot v podjetjih. Podrobni rezultati.

92 komentarjev

YouOS - spletni operacijski sistem

Slashdot - V preteklosti smo že bili priča številnim špekulacijam o tem, da bo Google razvil svoj operacijski sistem, bo deloval preko brskalnika. Uradno o tem sicer ni še nič znanega, vsi, ki jih zanima kako bi spletni operacijski sistem lahko deloval pa si lahko ogledate YouOS.

Gre za operacijski sistem, za katerega potrebujete le brskalnik. Na voljo je že preko 150 aplikacij, vse skupaj pa zaenkrat deluje precej počasi. Registracija je brezplačna, na voljo je tudi testni račun.



Avtorji pravijo, da je prednost spletnega operacijskega sistema pred običajnimi OS-i predvsem v tem, da je od povsod dostopen, omogoča enostavno skupinsko delo ter omogoča prijavo in odjavo iz...

102 komentarja

IDC: Windows še naprej dominira ...

OSNews - IDC je objavil raziskavo o prodaji in tržnih deležih operacijskih sistemov za strežnike in odjemalce za leto 2002. Glavna novica je, da Windows še naprej utrjuje vodstvo na računalniških namizjih, drugo mesto pa še vedno zadržuje Apple, a bi ga naj, tako IDC, že prihodnje leto prepustil Linuxu. Zanimivo je, da je Microsoft zaslužil ogromne denarje tudi na področju strežniških operacijskih sistemov, saj je lani prodal več kot pol vseh sistemov te vrste, na drugem mestu pa je Linux. Omeniti velja še, da brezplačne namestitve Linuxa niso bile obravnavane v raziskavi.

22 komentarjev