»

Izšel OpenBSD 4.9

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in tako je včeraj izšla nova verzija odprtega na Unixu temelječega operacijskega sistema OpenBSD. V verziji 4.9 najdemo vrsto novosti, od katerih omenimo privzeto omogočen NTFS (samo za branje), gonilnik vmt(4) v orodjih VMWare, podpora SMP do 64 jedrom, novim Intelovim ukazom AES-NI, izboljšano upravljanje z energijo (stanje pripravljenosti in zbuditev) ter nove...

17 komentarjev

Izšla Fedora 14

Fedora 14

Slo-Tech - Izšla je nova verzija druge najbolj priljubljene Linuxove distribucije Fedore. Pod kodnim imenom Laughlin poznana Fedora 14 prinaša kar nekaj novosti, med njimi: GNOME 2.32 oziroma KDE 4.5, libjpegturbo (hitrejše procesiranje slik v formatu JPEG), Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environment), ipmiutil, Systemd, boljša orodja za razhroščevanje in vrsto izboljšanih orodij za programiranje. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.

21 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.7

Slo-Tech - Pol leta po izidu zadnje verzije odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD je čas za novo. Včeraj je izšla verzija OpenBSD 4.7, ki prinaša veliko novosti. Med njimi omenimo podporo za več brezžičnih kartic, platformo loongson, podpora za UDF 2.5 in 2.6 (HD-DVD in Blu-ray) in vrsto nove strojne opreme, OpenSSH 5.5 itd. Prenos je že mogoč s številnih FTP- in HTTP-strežnikov po svetu, lahko pa naročite tudi verzijo na zgoščenki....

4 komentarji

Novosti v Linux jedru

Slo-Tech - V nedeljo je izšlo Linux jedro 2.6.34, ki prinaša kar nekaj novosti. Med drugim podporo distribuiranemu datotečnemu sistemu Ceph, ki podpira podatkovne skupine ki vsebujejo petabajt in več podatkov, zdrži pa hkraten dostop več tisoč odjemalcev do ene datoteke ali mape, asinhron prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje (gonilnikom PCI, USB in SCSI naprav omogoča vzporeden prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje), preklop med grafičnimi karticami (če jih ima računalnik več), začetno podporo Evergreen (Radeon HD 5xxx), itd.

Precej izboljšav je doživel tudi datotečni sistem Btrfs (B-tree file system), ki naj bi ga pričel podpirati tudi Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkatu) oziroma bo po nekaterih napovedih to celo privzeti datotečni sistem v tej različici Ubuntuja, ki izide konec letošnjega leta.

Z jedrom 2.6.35 (ki bo privzeto za Ubuntu Maverick) bo Btrfs končal eksperimentalno fazo, trenutno pa še manjka podpora Btrfs-ju s strani GRUB2.

Očitno se nam obeta kar nekaj novosti, med...

27 komentarjev

Izšel OpenSSH 5.3

Slashdot - Oktobra mineva deset let od začetka razvoja OpenSSH, ki je v tem času prilezel do verzije 5.3. Slednja je izšla ravno včeraj in prinesla predvsem popravke hroščev, medtem ko novih funkcionalnosti ni dodanih. Omenjamo pa jo predvsem zaradi okrogle obletnice in pomembnosti, ki projektu OpenSSH pritiče. Razvijati se je namreč začel v sklopu operacijskega sistema OpenBSD. OpenSSH je bil zasnovan kot odprtokodna alternativa plačljivemu SSH-programju, ki ga je takrat tržil SSH Communications Security. Glavna uporaba OpenSSH je posredovanje (forwarding) oddaljenih TCP-vrat prek varnih tunelov, s čimer se zakrijejo posamezne povezave, številke vrat in kriptirajo podatki pri sicer nezavarovanih protokolih.

2 komentarja

Izšel OpenBSD 4.5

Slashdot - Šest mesecev je naokrog in izšla je nova različica operacijskega sistema OpenBSD, ki je osnovan na Unixu in postavlja v prvi plan odprtost in varnost. Verzija 4.5 prinaša kar nekaj novosti, med njimi podporo za nove platforme. Odslej bo OpenBSD namreč tekel tudi na platformi sparc64. Poleg tega vključuje vrsto gonilnikov za nove naprave, OpenSSH 5.2, Gnome 2.24.3, KDE 3.5.10 in še marsikaj...

9 komentarjev

Izšel je Debian 5.0

Slashdot - Po slabih dveh letih razvoja je izšla nova verzija Debiana GNU/Linux, ki nosi številko 5.0 in je poznana pod kodnim imenom Lenny. V novi verziji distribucije teče Linuxovo jedro 2.6.26, poleg tega pa vsebuje še KDE 3.5.10, Gnome 2.22.2, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6, Apache 2.2.9, Xen 3.2.1 in GCC 4.3.2. Prenos je mogoč prek strežnikov HTTP/FTP, protokola BitTorrent, jigdo, ali pa naročite sistem na zgoščenkah. Cela distribucija se je razvlekla na 31 CD-jev oz. 5 DVD-jev, pri čemer je za večino uporabnikov pomemben le prvi, medtem ko je na ostalih cel kup drugega programja oz. več kot 23.000 paketov.

23 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.4

Open BSD - Še vedno se držijo svojega šestmesečnega cikla in tudi na začetku tega novembra je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD 4.4. Novosti vključujejo OpenSSH 5.1 s podporo za chroot(2), Xenocaro, Gnome 2.20.3, KDE 3.5.8 itn. Celoten seznam si lahko ogledate na njihovih straneh, od koder si lahko OpenBSD 4.4 prav tako tudi brezplačno prenesete ali pa naročite škatlasto verzijo.

0 komentarjev

KDE 3.5.4

KDE - Pri projektu KDE so danes izdali različico 3.5.4 svojega odprtokodnega in prostega namizja za operacijski sistem Linux in ostale UNIX-e, ki je v precejšnji meri preveden tudi v slovenščino. Vzdrževalna različica, poleg odpravljenih napak in posodobljenih prevodov, prinaša tudi nekaj novosti in izboljšav. Izboljšana je podpora izmenljivim napravam, programa Konzola in Kate sta doživela pohitritve, veliko izboljšav pa je doživel tudi pogon KHTML, ki skrbi za izrisovanje spletnih strani. Za podroben seznam sprememb glede na predhodno različico si oglejte angleško stran KDE 3.5.4 Changelog. Dodatne informacije o tej izdaji so na voljo na strani Najava izdaje KDE 3.5.4.

12 komentarjev

OpenBSD 3.6!

Slashdot - Danes je uradno izšla nova različica brezplačnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi že številko 3.6. Če za OpenBSD še niste slišali, lahko nekaj vrstic o njem preberete na slovenski Wikipediji. Najpomembnejše novosti nove različice so podpora SMP za i386 in amd64 arhitekturi, boljša podpora tehniki hotplug in podpora celemu kupu nove strojne opreme. Celoten seznam novosti si lahko ogledate na uradni strani. Za prenos si poglejte seznam zrcalnih seznam strežnikov po svetu, ki OpenBSD 3.6 ponujajo.

4 komentarji

OpenBSD 3.3

Slashdot - Izšla je nova različica priljubljenega operacijskega sistema OpenBSD - 3.3, ki slovi predvsem po hitrosti in zanesljivosti, zato je pogosto nameščen na strežnikih. Sistem je brezplačen, zato si ga lahko prenesete iz zrcalnih strežnikov.

Nova različica je izšla kljub nedavnemu sporu z ameriško vojaško agencijo DARPA, ki je prenehala financirati projekt. OpenBSD 3.3 prinaša paleto novosti in izboljšav na področju stabilnosti, vključuje nove tehnologije, kot sta ProPolice in W^X ter še marsikaj.

0 komentarjev

DARPA prenehala sponzorirati odprt projekt

Linux Today - Ameriška vojaška raziskovačna agencija DARPA se je odločila, da v prihodnje ne bo več investirala v razvoj varnega, prostega operacijskega sistema OpenBSD. Razlog za nenadno odločitev je prispevek enega ključnih razvijalcev, Thea de Raadta, v The Globe and Mail of Toronto, kjer naj bi omenjeni programer izrazil svoje nasprotovanje vojni.

Sredstva v višini 2,3 milijona USD so bila namenjena varnostnim izboljšavam sistema OpenBSD. Po besedah de Raadta je bilo od leta 2001 porabljenih 85 odstotkov denarja, od tega približno 1 milijon za plače razvijalcev OpenBSD in pol milijona za splavitev projekta OpenSSL, ki se uporablja pri šifriranju podatkov. DARPA je sicer znana predvsem po razvoju prvega omrežja za vojaške namene (ARPANet), ki se je nato prelevil v internet. Klik!

3 komentarji