»

VIA se podaja v štirijedrne vode

VIA Nano X2 na levi, VIA QuadCore na sredi in kovanec za četrt ameriškega dolarja na desni

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V začetku leta so pri VIA-i predstavili svoj prvi dvojedrni procesor, Nano X2. Gre za 64-bitni procesor, ki v enem kosu silicija združuje dve jedri iz družine Isaiah 3000. Zdaj so to še nadgradili in predstavili VIA QuadCore. Ime pove vse, gre za štirijedrni 64-bitni procesor Nano, ki je po izvedbi močno podoben velikemu številu Intelovih rešitev, nazadnje opaženih s procesorji za podnožje LGA-775 in pri Atomu N330. Prvi so v primeru štirijedrnikov uporabljali dve fizični dvojedrni jedri na istem pakiranju, drugi pa je število skupnih jeder zmanjšal na dve z dvema jedroma, poznanih iz procesorjev Atom N270.

VIA QuadCore je zaradi svoje štirijedrne narave tako mnogo bolj podoben Intelovim procesorjem za podnožje LGA-775. Čip porabi 27,5 W ter teče z 1,2 GHz, 21 x 21 mm veliko pakiranje za neposredno spajkanje na tiskanino pa je popolnoma združljivo s...

3 komentarji

Prvi servisni paket za Windows 7 za končne uporabnike 22. februarja

Pada zadnja 'omejitev' za uporabo Windows 7 v podjetjih

vir: Windows Vista Team Blog
ComputerWorld - Microsoft je povedal, da so dokončali prvi servisni paket za operacijski sistem Windows 7. Včeraj so Windows 7 SP1 (in tudi strežniško različico Windows Server 2008 R2 SP1) izdali v tako imenovan RTM (release to manufacturing). To pomeni, da se koda ne bo več spreminjala in da se bo sedaj začela distribucija do prodajalcev in sestavljavcev računalnikov po svetu.

Naročniki na TechNet in MSDN bodo lahko SP1 prenesli od 16. februarja dalje, ko bo posodobitev dostopna tudi za kupce z volumskim licenciranjem. Za celoten trg bo servisni paket na voljo 22. februarja, ko bo našel pot tudi na Windows Update.

Kot je že od Windows NT 4 navada, servisni paket ne prinaša nobenih novih funkcionalnosti, ampak zgolj popravlja napake in varnostne...

109 komentarjev

Windows 7 Service Pack 1 še letos?

Bo Windows 7 prav tako uspešen, kot Windows XP?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Čeprav je Microsoft sprva načrtoval izid prvega servisnega paketa za Windows 7 šele 22 mesecev po izidu, torej konec poletja leta 2011, po spletu krožijo govorice, da se je to obdobje močno skrajšalo ter da prvi servisni paket lahko pričakujemo še letos. Vir teh govoric je spletna stran Tech ARP, ki ima že dobro zgodovino bolj ali manj točnih napovedi Microsoftovih servisnih paketov in ostalih popravkov. Dobro prodajo Windows 7 bi Microsoft s servisnim paketom zgolj povišal. Razlog za pohititev z izidom naj bi bila obilica hroščev, ki so ali že popravljeni oz. so njihovi popravki že v testni fazi in naj bi bili v kratkem na voljo za prenos. Lep delež teh hroščev je namreč sčasoma lahko močno upočasnil delovanje sistema. Mnogi uporabniki...

65 komentarjev

Vista SP2 na voljo za prenos

engadget - Z vso pozornostjo, ki jo trenutno dobiva Windows 7, bi bilo enostavno pozabiti na Visto in njene popravke. Od včeraj naprej je na voljo 2. servisni paket za Windows Visto in za Windows Server 2008 v obliki inštalacijske datoteke (le ena za oba operacijska sistema), za 32 bitne in za 64 bitne inštalacije.

Slej ko prej bo seveda na voljo tudi na Windows Update, a zakaj bi čakali na to?

58 komentarjev

Ameriška vojska prehaja na Visto

Stric Sam hoče Windows Vista

vir: HotHardware
HotHardware - Čeprav je Microsoft za ameriško vojno letalstvo izdelal posebno, bolj varno različico XPjev, to očitno ni dovolj dobro za vojsko, saj so se odločili popolnoma migrirati na trenutno Microsoftov najnovejši operacijski sistem, Windows Vista (ciljajo na že vgrajen SP2). Trenutno približno 13 % računalnikov že uporablja ta operacijski sistem, ostali pa pridno meljejo s pomočjo XP-jev. Slednji bodo morali biti odstranjeni in zamenjani z boljšim operacijskim sistemom do...

35 komentarjev

Microsoft je razmišljal o ukinitvi prodaje Viste

TG Daily - Richard Francis, generalni menedžer Microsofta, je v intervjuju povedal, da močno premišljujejo o smielnosti nadaljne prodaje Viste po izidu Windows 7. Pravzaprav imajo prav, saj naj bi naslednik, Windows 7, tekel bolje oz. hitreje tudi na obstoječi strojni opremi (prvič, da je novejši Microsoftov operacijski sistem hitrejši od starega na stari opremi), za razliko od Viste pa bo spodobno deloval tudi na netbookih. Poleg hitrosti oz. odzivnosti so se uporabniki močno pritoževali še nad vsiljevanjem varnostnih opozoril sistema med delom, prav to tečnost pa naj bi v Windows 7 zmanjšali za približno tretjino. Povedal je še, da naj bi vso podporo Visti ukinili že aprila leta 2012.

A to se očitno ne bo zgodilo, saj je Microsoft uradno naznanil, da bo Vista po izidu Sedmice še vedno naprodaj tako izdelovalcem računalnikov kot tudi končnim uporabnikom. Podpora običajnim uporabnikom se bo, kot napovedano, končala aprila leta 2012, za poslovne uporabnike (extended support) pa bodo popravki...

153 komentarjev

Vista Service Pack 2 kmalu na voljo

bit-tech.net - Že decembra je bilo govora o malezijski strani, ki je uspešno napovedala izid 1. servisnega paketa za Visto in 3. za XPje, očitno pa so uspešno zadeli še izid drugega servisnega paketa za Visto. Izid so napovedali za april, ujeli pa so ga le za nekaj dni, saj je Microsoft proizvajalcem računalnikov (kakršna je bila tudi napoved) Service Pack 2 razposlal včeraj, na Windows Update pa naj bi se pojavil v naslednjih dveh mesecih.

Poleg vseh popravkov, ki so se zvrstili po 1. servisnem paketu, so dodali še podporo 64 bitnim VIA Nano procesorjem, Bluetooth 2.1, exFAT datotečnemu sistemu, izboljšali so delovanje brezžičnih omrežij, zanimiva pa je nativna podpora za zapisovanje Blu-ray ploščkov. Kar je pri stvari zanimivo je način implementacije, saj bo za predvajanje Blu-ray filmov še vedno treba imeti ločeno programsko opremo.

31 komentarjev

Postopek Vista Capable ni več skupinska tožba

Extremetech - Ameriško zvezno sodišče je tožbi proti Microsoftu zaradi zavajajočega napisa Vista Capable odvzelo status razredne tožbe (class action). Sodnica je kljub temu dovolila, da se nadaljujejo postopki posameznih tožnikov.

Spomnimo, da gre za razvpit primer iz leta 2006, ko je Microsoft izdelovalcem računalnikov dovolil uporabo nalepk Vista Capable, čeprav ti niso bili sposobni poganjati novega grafičnega vmesnika Aero. Tožniki so trdili, da so bili zavedeni, saj niso vedeli, da lahko nakateri taki modeli poganjajo le Visto Home Basic, ki ji manjka cel kup funkcij verzije Premium. Računalniki, ki so bili dovolj zmogljivi za poganjanje slednje, so bili označeni kot Premium Ready. Microsoft je trdil, da so razlike v oglaševalni akciji jasno ponazorili.

Sodnica je odločila, da tožniki niso pokazali, da se njihova tožba razteza na vse kupce računalnikov Windows Vista Capable brez oznake Premium Ready, zaradi česar to ni več razredna tožba. Poudarila je, da to ne daje nikakršne sodbe o...

6 komentarjev

Danes Vista SP2 beta

Microsoft - Danes bo Microsoft naročnikom na TechNet in MSDN prek programa Customer Preview Program ponudil beta verzijo drugega servisnega paketa popravkov za Visto. Končno verzijo pričakujemo (RTM) aprila. Seznam novosti ostaja bolj ali manj enak, torej boljša Wi-Fi povezljivost po bujenju iz spanja, podpora BlueTooth 2.1, datotečnemu sistemu exFAT za velike flash pomnilnike in vsi popravki za napake od SP1 dalje. Slednjega je torej treba namestiti prej.

Omenimo še eno beto, in sicer prihajajočega operacijskega sistema Windows 7. Njegovo prvo beto bo Microsoft udeležencem razvijalske konference razdelil prihodnji mesec na DVD-jih, udeležencem podobnih dogodkov ta mesec pa jih bodo poslali takoj, ko bodo pripravljeni. Prva beta Viste je izšla poldrugo leto pred končno verzijo, tako da je izid končne verzije Windows 7 v drugi polovici prihodnjega leta zelo optimistična ocena.

16 komentarjev

Vista SP2 aprila

ComputerWorld - Na spletu so vedno glasnejša ugibanja o datumu izida drugega servisnega paketa za Visto. Na TechARP.com, malezijski spletni strani, ki je zadela izid SP1 za Visto in SP3 za XP, trdijo, da bo zadnja preizkusna verzija izšla februarja, končna različica SP2 za proizvajalce (RTM) pa natanko dva meseca pozneje aprila. Kmalu za tem bo dostopen tudi prek spleta za obstoječe uporabnike v sklopu servisa Windows Update.

Glavne novosti, ki jih bo servisni paket priensel, so Windows Search 4, Bluetooth 2.1, hitejše zbujanje iz spanja računalnikov z brezžično povezavo in podpora za Blu-Ray. Paket bo namenjen tako Visti kot Serverju 2008, za namestitev pa bo zahteval že naložen SP1.

35 komentarjev

Videi Linux Fest 11

Slo-Tech - Konec januarja se je v Kiberpipi v sodelovanju z Lugos odvijal 11. Linux Fest. Na njem se je zvrstila množica predavanj, ki smo jih pridno snemali, zdaj pa smo vsa pretvorili v internetu (divx) prijazno obliko zapisa in jih postavili na ogled.

Tako lahko na naslovu [zaradi "Slo-Tech-efekta" začasno ni na voljo ;)] dobite videe o namestitvi Pinga, namizju, igrah, mreži, strežniških storitvah, Sambi, jedru, varnosti in zvoku. Spremljajoče prosojnice pa so na voljo na strani festivala.

Glede na...

29 komentarjev

Izid Windows XP Service Pack 2 odložen na naslednje leto

Beta News - Microsoft, vsem priljubljeni proizvajalec programske opreme, se je odločil, da bo izid drugega paketa popravkov, domače poimenovanega tudi Service Pack 2, prestavil na drugo polovico naslednjega leta. Ciklus izdajanja servisnih paketov bo tako mnogo daljši kot pri Windows 2000. V tretji četrtini naslednjega leta, od 18. do 24. meseca od izida prvega paketa, lahko tako pričakujemo tudi naslednjega. Razlog za odložitev izida je verjetno načrtovanje in pripravljanje strategije za prihodnost operacijskega sistem Windows XP. Morda pa nas bo Microsoft presenetil in pripravil paket z mnogo več funkcijami. Kakorkoli že -- Microsoft nas bo prisiljen zalagati s paketi popravkov za Windowse XP vse do izida Longhorna, ki nas bo presenetil z začetkom leta 2006. Klik!

5 komentarjev