»

AMD Multiuser GPU prinaša strojno virtualizacijo grafičnih čipov

AMD - AMD je na sejmu VMworld 2015 predstavil svoje grafične kartice iz družine AMD Multiuser GPU, ki omogočajo virtualizacijo na strojnem nivoju za 15 uporabnikov. S tem AMD neposredno konkurira Nvidiini rešitvi Grid, ki v zadnji izdaji omogoča do 128 uporabnikov na strežnik s karticami Tesla, a bistvena razlika je v implementaciji. Nvidiina virtualizacija je programska, AMD-jeva pa strojna.

AMD Multiuser GPU, ki uporablja Single Root I/O Virtualization (SR-IOV), torej podpira do 15 uporabnikov pri nezahtevnem delu, medtem ko se pri najvišjih obremenitvah seveda ta številka zmanjša. Deluje v okoljih VMware vSphere/ESXi 5.5 in podpira grafične standarde pospeševanja DirectX 12, OpenGL 4.4 in OpenCL 2.0 ter...

24 komentarjev

XP način v Windows 7 brez strojnih omejitev

XP-ji znotraj Sedmice

vir: Hexus
Hexus - Microsoft je z vključitvijo XP načina v Windows 7 Ultimate, Professional in Enterprise, kar so dosegli s pomočjo Windows Virtual PC, v katerem teče kopija Windows XP SP3, ciljal predvsem na uporabnike, ki se zaradi programa ali dveh od XP-jev ne morejo ločiti. Virtualizacija bi jim omogočala uporabo programa, združljivega le z Windows XP, tudi v Windows 7. Poleg drage različice operacijskega sistema so pri Microsoftu do sedaj zahtevali tudi nekoliko specifično podporo pri strojni opremi, saj je centralni procesor moral vključevati podporo virtualizaciji.

Težava je bila, da ni bilo vedno popolnoma jasno že na prvi pogled, kateri Intelovi procesorji vključujejo Intel VT oz. kateri AMD-jevi procesorji vključujejo AMD-V. Da...

26 komentarjev

Windows 7 XP mode pripravljen

TG Daily - Po poročanju TG Daily je virtualna različica Windows XP, ki bo delovala v Windows 7 Professional, Enterprise in Ultimate, že pripravljena ter celo v fazi RTM oz. Release To Manufacturing. To pomeni, da so večji izdelovalci sistemov (npr. HP, Dell, Sony, itd.) dodatek že dobili, medtem ko bomo morali običajni uporabniki počakati na uraden izid Windows 7, s katerim bo virtualni XP mogoče brezplačno prenesti z Microsoftovih strežnikov že 22. oktobra. Virtualni način je namenjen predvsem specifičnim uporabnikom, ki se zaradi zahtev programske opreme ne morejo ločiti od Windows XP.

Poleg omejitev pri različici operacijskega sistema (eden izmed prej naštetih okusov) bo za uporabo virtualnega Windows XP SP3 potreba tudi primerna strojna oprema. Poleg procesorja, ki podpira strojno virtualizacijo, Microsoft zahteva še vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika in 15 GB nezasedenega prostora na trdem disku. Windows XP, že osem let star operacijski sistem, ki s starostjo in tržnim deležem podira...

66 komentarjev

Windows 7 RC za razvijalce že na voljo

ComputerWorld - Včeraj zvečer je na internetu za naročnike MSDN in TechNet postala dostopna skoraj končna verzija Windows 7. Prvi kandidat za izid bo javnosti uradno dostopen šele 5. maja, a skoraj zagotovo bo v divjino pobegnil že prej. Počasi na internet že kapljajo prvi testi in ocene, enega izmed njih si lahko ogledate na PC Mag, kjer so pod prste dobili gradnjo 7100.

Poleg zloglasnega združljivostnega načina z Windows XP, o katerem je bilo prelitega mnogo črnila, bomo v Windows 7 videli še nekaj novosti. Ena izmed njih je funkcija Play to, ki omogoča oddaljeno predvajanje. Spričo širjenja črvov, kot je Conficker, se je Microsoft odločil izklopiti funkcijo samodejnega zagona (AutoPlay) na prepisljivih izmenljivih nosilcih podatkov (USB-ključi, flash kartice ipd.). Omenimo še, da je Microsoft podaljšal rok uporabe kandidata za izid Windows 7. V nasprotju s precej kratkoživejšimi RC-ji Viste bo pravkar izdanega moč uporabljati do 1. junija 2010 oz. kar trinajst mesecev.

46 komentarjev

Zahteve za virtualne XPje

engadget - Med najbolj zanimivimi pridobitvami Windows 7 RC (ter seveda končne različice) v primerjavi z beto je vgrajena virtualna kopija Windows XP SP3, za katero smo že povedali, da bo na voljo le za Ultimate, Professional in Enterprise različice. A dražja verzija operacijskega sistema ni edina omejitev, saj Microsoft od uporabnikov zahteva še dovolj dober računalnik. Tako boste za uporabo morali imeti vgrajenega vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika, procesor pa bo moral omogočati strojno podprto virtualizacijo. Slednjo podpirata tako AMD kot Intel, v več različnih serijah procesorjev, zaradi česar pride do rahle zmešnjave. Virtualizacije ne podpirajo recimo vsi Core 2 Duo, a jo podpirajo nekateri starejši Pentium procesorji, nastala situacija pa pomeni, da se od Microsofta pričakuje orodje oz. svetovalec, ki vam bo povedal, ali je virtualizacija na vašem računalniku mogoča ali ne.

61 komentarjev

Windows 7 RC 5. maja

Virtualni XP SP3

vir: engadget
engadget - Zdaj je uradno, Windows 7 Release Candidate bo javno dosegljiv 5. maja, kakor sporočajo člani ekipe WIndows 7. Kljub prejšni novici, da naj bi bila RC različica že na voljo TechNet in MSDN naročnikom, pa to očitno ne drži, saj naj bi bila dostopna šele 30. aprila.

Windows 7 bodo v ultimativni, profesionalni in Enterprise različici prišli še z zanimivo funkcijo, naemnjeno predvsem uporabnikom, ki se še vedno oklepajo Windows XP. Z namenom lažjega prehoda bodo ponudili virtualno različico XPjev s 3. servisnim paketom, kjer bo moč poganjati vse v Windows 7 nedelujoče aplikacije. Žal to ne bo na voljo tudi za Home različice.

Windows Media Player bo po novem omogočal deljenje...

66 komentarjev

Prehod na XPje mogoč tudi z Windows 7

engadget - Da bodo Windows 7 prišli v šestih različicah smo že pisali, prehod na boljšo (khm, dražjo) verzijo pa bo relativno preprost, saj naj bi bilo treba dodatne funkcije le odkleniti po dodatnem plačilu. Tako naj bi uporabniki začeli z npr. verzijo Home in počasi nakupili pakete vse do verzije Ultimate. Očitno pa bo mogoče prehod tudi na nižje stopnje, a ne v obratni smeri, temveč na popolnoma drug operacijski sistem. Da, downgrade na Windows XP bo očitno pri OEM računalnikih še vedno mogoč, dodatno pa bo omogočen še prehod na Windows Vista. To bo mogoče do aprila 2010, možnost pa zaenkrat oglašuje le HP. Podrobnosti o procesu niso znane, saj bodo računalniki prispeli prednaloženi z Windows 7 (z namenom prepričati uporabnike v uporabo najnovejšega operacijskega sistema) in bodo morda potrebovali celo formartiranje za inštalacijo starejšega sistema.

Kljub milostnim strelom Microsofta XP očitno še močno brca.

67 komentarjev

Bo Windows 7 omogočal odstranitev Internet Explorerja?

Slashdot - Vse od integracije brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows je ta poteza burila duhove. Microsoft si je s tem, tako pravijo konkurentje in Evropska komisija, pridobil nezakonito prednost in dosegel absolutno večino na trgu brskalnikov. Kot kaže, pa si je Microsoft očitke le vzel k srcu, saj je v zadnji gradnji bete Windows 7 nova možnost odstranitve Internet Explorerja.

Gradnja 7048, ki sicer javnosti še ni prosto dostopna, ima namreč funkcijo Windows Features, kjer je možnost izklopa Internet Explorerja (turn off). Na prvi pogled se zdi, da ne gre le za kozmetično skrivanje bližnjic, saj se sistem po izbiri možnost kar...

18 komentarjev