»

Univerza v Missouriju 'sili' v nakup Applov

TG Daily - Študenti univerze iz Missourija, ki študirajo novinarstvo, morajo do letošnje jeseni kupiti iPod Touch oz. iPhone, če si ga že ne lastijo. Razlog za to zahtevo je prenos informacij za bruce ter gradiv za predmete z univerzitetnega iTunes strežnika. A to še ni vse, univerza od študentov zahteva še prenosnik z WLAN zmogljivostmi ter programski paket Office. Vsaj ena dobra stran novice je, da na kampusu univerze deluje računalniška trgovina, ki prodaja Applove računalnike in iPode, nudijo tri leta garancije in ugodnejšo ceno (po dogovoru z Applom), za prenosnike pa tudi dvoletni kredit. Tudi tukaj močno priporočajo enega izmed MacBookov, ki ga opravičijo z nižjimi stroški. Zahtevajo namreč osnovno programsko opremo za urejanje slik, zvočnih in videoposnetkov, ki jih pokrije MacBookom priložen iLife. Oprema za z Windows opremljene prenosnike bi po njihovih besedah močno dvignila ceno celotnega kompleta (zastonjskih rešitev očitno ni...), vseeno pa se študenti lahko odločijo tudi za to...

44 komentarjev

Govorice: Apple po nakupih?

TG Daily - Govorili smo že o govoricah, da naj bi Google razmišljal o nakupu Twitterja, najnovejše govorice pa v to pozicijo postavljajo Apple. Twitter je konec lanskega leta že zavrnil pol milijarde dolarjev vredno ponudbo Facebooka, ki bi plačal v delnicah, a 700 milijonov dolarjev bi od Appla dobili v denarju, kar je mnogo bolj mamljivo. Razloga za to potezo ni, vsaj ne očitnega. Posredno bi bil Apple lahko zvit in bi Twitter kupil za uporabnike iPhone-a, ki naj bi na splošno padali na (mikro) bloganje, Twitter v lasti Appla pa bi morda pomenil nekaj (milijonov) več prodanih iPhoneov. Vsekakor je datum, ki ga pričakujemo, 8. junij, ko je v San Joseju Applova svetovna razvijalska konferenca.
Po besedah TGDaily pa bo morda spet vse presenetil Oracle in naredil zadnjo potezo v vojni za Twitter

A to ni edini nakup, o katerem naj bi razmišljal Apple. Govorice pravijo, da naj bi se pripravljali na prevzem Electronic Artsa, velikega založnika in razvijalca računalniških (in konzolskih) iger....

13 komentarjev

Apple se podaja v razvoj čipov

TG Daily - To, da Apple velikopotezno najema razvijalce silicijevih čipov, še ne pomeni, da se bodo spet odrešili Intela. Poteza je dokaj razumljiva, saj bo zdaj Apple čipe za iPhone in iPode razvijal sam, tako pa ne bo več nezaželjenih izpustov informacij javnosti oz. tekmecem. Na tak način je namreč prišlo do (pravilnih) špekulacij večih prihajajočih izdelkov, Apple pa skrbi še, da so mnoge funkcije iPhoneov in iPodov preprosto skopirali tekmeci. Da mislijo resno z najemanjem so pokazali že z nakupom dveh bivših AMDjevcev (oba CTOja), Raja Kodurija in Boba Drebina.

Kljub popularnosti, ki jo zadnje čase zaradi nižjih stroškov in manj komplikacij ponuja centralizirano izdelovanje komponent pa Apple ni prvi s takšno potezo. Microsoft recimo že dolgo izdeluje svoja čipovja za tipkovnice in miši.

5 komentarjev

Apple odpušča svoje prodajalce

The Register - Tudi absolutni prvak marketinga Apple ni imun na krčenje povpraševanja, zato so se odločili nekoliko zmanjšati število zaposlenih. V drugem četrtletju fiskalnega leta 2009 so se prihodki od prodaje povečali zgolj za 20 milijonov dolarjev ali slab odstotek v primerjavi z enakim obdobjem lani, od česar je večina odpadla na iPhone in Macbooke. Povprečni promet na trgovino se je zmanjšal s 7,1 na 5,9 milijona dolarjev, predvsem na račun večjega števila odprtih trgovin, saj se je sicer celokupni promet okrepil. Zaradi te počasnejše rasti se je Apple odločil, da zmanjša število zaposlenih v prodajalnah za deset odstotkov, tako da bo odslej namesto 15.600 v Applu redno zaposlenih le še 14.000 ljudi.

5 komentarjev

Apple bo moral plačati 19 milijonov

The Register - Applu je sodišče naložilo plačilo kazni v višini 19 milijonov dolarjev, po tem ko je ugotovilo, da je Apple kršil patente v lasti podjetja Opti. Slednje je tožbo vložilo pred dvema letoma in v njej Applu očitalo zlorabo tehnike Predictive Snooping (gre za način prenosa podatkov med procesorjem, pomnilnikom in ostalimi komponentami). Apple je priznal, da je uporabil to tehnologijo, in hkrati vztrajal, da je patent ničen, ker da je tehnologija obstajala že pred podelitvijo patenta Optiju (prior art). Tudi če bi tožbo slučajno izgubili, so si izračunali, da jih poravnava ne bi smela stati več kot 270.000 dolarjev, kar se je izkazalo za zelo zgrešeno oceno. Opti je z istim patentom v kozji rog ugnal že Nvidio leta 2006 in iztržil četrt milijona dolarjev, medtem ko postopek zoper AMD še teče.

15 komentarjev

Microsoft: Appli prinesejo skriti davek

ComputerWorld - Marketinško obmetavanje Microsoft in Appla z blazinami se nadaljuje. Po treh protijabolčnih reklamah iz Redmonda so tokrat v resni raziskavi izračunali, da se nakup Applov enostavno ne splača - ker vas Apple obremeni s skritim davkom, ki da traja še dolgo po samem nakupu.

Finančno so podprli belo knjigo (PDF), v kateri je Roger L. Kay ugotovil, da so Applovi računalniki precenjeni. Po njihovih izračunih bi štiričlanska družina v obdobju petih let plačala 3.367 dolarjev, če bi kupili Mace namesto PC-jev z Windows. V izrazito promicrosoftovskem tekstu avtor ustreli kar nekaj kozlov, med drugim denimo predpostavi, da bo naša družina zapravila na stotine dolarje za programsko opremo za Mace, kot je Mac Office Home and Student, medtem ko ta strošek za PC-je prezre.

Nekaj drugih analitkov se je na trditve odzvalo z nejevero. Priznavajo, da je strojna oprema za Mace, če jo primerjamo s tisto za PC-je, nekoliko dražja, a še zdaleč ne pridemo do omenjenih številk, če se posebej ne...

173 komentarjev

Applu pošla sapa pri App Storu

Slashdot - Applov App Store odlično funkcionira z Applovega vidika, saj jim nosi poštene denarce, razvijalcev novih aplikacij pa ne zmanjka. Nekoliko drugačen pogled na zadevo imajo slednji, saj so se čakalne dobe za uvrstitev v trgovine zelo podaljšale. Medtem ko je procesiranje zahteve za sodelovanje in pregled aplikacije v začetnih dneh trajalo zgolj nekaj dni, naj bi se sedaj ta čas podaljšal na mesece in to celo za brezplačne aplikacije, ki zahtevajo manj papirologije, so razkrili razvijalci v pogovoru za AppleInsider. Nek avtor pravi, da njegove decembrske vloge še vedno niso preučili, pa smo že marca. Problem je, da Apple ni bil pripravljen na tak naval.

Kot poroča ArsTechnica, pa so težave tudi z obstoječimi aplikacijami, za katere se pogodbe počasi iztekajo. Kot so jim pri Applu povedali, nimajo sistema za obnavljanje in podaljševanje pogodb, so pa zatrdili, da ga pripravljajo in da bo kmalu implementiran.

Na koncu omenimo še študijo, ki napoveduje, da bo do leta 2012 Android...

9 komentarjev

Najuspešnejše četrtletje v zgodovini Appla

Razčlenitev prihodkov

vir: MacWorld UK
MacWorld UK - Podobno kot IBM se lahko tudi Apple presenetljivo pohvali z rekordnim poslovnim izidom v zadnjem četrtletju koledarskega leta 2008. Prvič v zgodovini so prihodki podjetja presegli 10 milijard dolarjev, dobiček pa je znašal rekordnih 1,61 milijarde. V tem obdobju je Apple prodal 2,52 milijona Macintoshev, 22,7 milijona iPodov in 4,36 milijona iPhonov. S tem je na vseh treh področjih dosegel najboljše rezultate doslej, število prodanih iPhonov v celem letu pa je močno preseglo zastavljeni cilj 10 milijonov kosov, saj se je števec ustavil pri 13,7 milijona.

73 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov dosegla najnižjo rast doslej

X-Bit Labs - Kot ugotavljajo v analitski hiši Gartner, je prodaja pametnih telefonov v tretji četrtini letošnjega leta dosegla najnižjo raven rasti doslej. Glede na enako obdobje lani se je v svetovnem merilu prodaja povečala za zgolj 11,5%, kar pripisujejo neugodnim gospodarskim kazalcem. Čeprav poskušajo ponudniki mobilne telefonije cene naprav znižati z večjimi subvencijami, pa to ponavadi pomeni dvoletno vezavo in drago mesečno naročnino, ki presega potrebe povprečnega uporabnika, razlaga Roberta Cozza iz omenjene hiše.

Od skupno 36,5 milijona prodanih naprav največji tržni delež še vedno beleži Nokia z N serijo s trdnimi 42%, sledita pa Research In Motion (proizvajalci Blackberriejev) s skoraj 16 in Apple z malo manj kot 13%. Slednji beleži tudi največji porast prodaje glede na enako obdobje lani, kar je posledica prodaje nove različice iPhona, iPhona 3G, na več svetovnih trgih (med katerimi žal še vedno ni Slovenije), in sicer 327%, sledi mu RIM z 81%, Nokia pa prvič doživlja skupen...

55 komentarjev