»

Western Digital bo dobil novega šefa

The Wall Street Journal - Diskovni gigant Western Digital, ki obvladuje približno polovico trga trdih diskov, bo dobil novega šefa, so sporočili iz uprave družbe. Dosedanji izvršni direktor John Coyne se bo s koncem leta upokojil, tako da ga bo 2. januarja nasledil Steve Milligan. Bistvenih novosti vsaj v kratkem ni pričakovati, saj je Milligan dobro seznanjen s podjetjem, v katerem trenutno opravlja funkcijo predsednika.

Milliganova karierna pot je zanimiva, saj je bil že v letih 2004-2007 finančni direktor v Western Digitalu. Diplomiral je iz...

2 komentarja

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Reuters - Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet...

28 komentarjev

Cisco krči število zaposlenih za skoraj šestino

CNet - Cisco se še vedno ni izvil iz težav, ki sta letos nakazala ukinitev znamke Flip in odpuščanje zaposlenih ter spremljala izguba zaupanja investitorjev. Tedaj so odpustili okrog 550 zaposlenih, kar pa je bil le začetek. Uresničila so se ugibanja z začetka prejšnjega tedna, da naj bi Cisco odpustil kakšno šestino vseh zaposlenih. V Ciscu bo 11.500 manj zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih v Ciscu po celem svetu. Brez dela jih bo sicer ostala le polovica izmed teh.

Prihranili bodo približno milijardo dolarjev na letno ravni tako, da bodo prekinili delovno razmerje 6500 zaposlenim v matičnem podjetju. Od teh se jih bo 2100 predčasno upokojilo, ostali pa bodo odpuščeni....

19 komentarjev

Western Digital kupuje Hitachi

The New York Times - Western Digital je danes objavil, da bo prevzel Hitachi Global Storage Technologies, za kar bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev. Od tega bodo 3,5 milijarde plačali v gotovini, preostanek pa z WD-jevimi delnicami. Za prevzem, ki sta ga že odobrila upravna odbora obeh podjetij, tako da bo končan v tretjem četrtletju tega leta, če bodo varuhi konkurence dali zeleno luč za prevzem, se bo WD zadolžil za 2,5 milijarde dolarjev.

Z nakupom si bo Western Digital utrdil svojo prisotnost na trgu trdih diskov in drugih enot za shranjevanje podatkov. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v izjavi za javnost zapisal, da ta korak prinaša nekaj pomembnih prednosti - več razvoja in raziskav, inovacije in razširitev širokega portfelja...

52 komentarjev

AMD še vedno z izgubo

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje. V teh treh mesecih so se odrezali bolje, kot so pričakovali analitiki, in slabše, kot bi si želeli delničarji. Ob prihodkih v višini 1,62 milijarde dolarjev, kar je za dva odstotka manj kot četrtletje poprej, so pridelali 118 milijonov dolarjev izgube, kar je skoraj trikrat več kot četrtletje poprej. Najbolje je posloval njihov grafični oddelek ATI, ki je ob prometu milijarde dolarjev dodal podjetju 390 milijonov dolarjev dobička. Investitorji niso reagirali, saj je bila izguba pričakovana in vračunana v ceno delnice, ki je zato ostala na enakih nivojih kot pred objavo rezultatov.

9 komentarjev

Najzanesljivejši asusi, maci in lenovi

X-Bit Labs - Podjetje Rescuecom iz ZDA, ki tam nudi tehnično podporo za različne računalnike, je objavilo novo statistiko, modeli katerih proizvajalcev so najbolj zanesljivi. Ugotovili so, da je na prvem mestu Asustek, ki ima 3,5-odstotni tržni delež, a je bilo v zvezi z njim le 0,2 odstotka klicev na podporo računalnikov. Dobro sta se odrezala tudi Apple in Lenovo/IBM. V primerjavi s četrtletjem poprej so se njihova mesta na lestvici le medsebojno premešala. Najslabše sta se uvrstila Samsung in Dell.

Poudariti je treba, da analiza ne meri zgolj zanesljivosti računalnikov. Če ima neka znamka dobro tehnično podporo, bodo uporabniki Rescuecom klicali manj pogosto. V obzir velja vzeti tudi razlike...

36 komentarjev

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev

Težave pri Ciscovem prevzemu Tandberga

Bloomberg - Pretekli mesec smo poročali, da se Cisco pripravlja na trimilijardni prevzem podjetja Tandberg. Kot kaže, se to morda ne bo zgodilo, saj nad idejo niso najbolj navdušeni delničarji norveškega podjetja. Ponudbo je namreč zavrnila švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ker je cena po njihovem mnenju prenizka (Cisco je ponudil 38-odstotno premijo glede na tržno ceno na dan predstavitve ponudbe). Po njihovem mnenju bo Tandberg posloval bolje kot samostojna družba, so si pa ob ustreznem finančnem nadomestilu (3,1 do 3,7 milijarde dolarjev) pripravljeni premisliti. Viri tako trdijo, da bo Cisco odkorakal stran, če ne bo vsaj 90 odstotkov delničarjev za prevzem. Tandberg je v zadnjem četrtletju pridelal 50 milijonov dolarjev dobička ob štirikrat večjem prometu.

0 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Western Digital s svojo serijo SSD-jev

SiliconDrive III

X-Bit Labs - Western Digital je lani sprva začel razmišljati o vstopu na trg SSD-jev, nato pa je letos prevzel podjetje SiliconSystems in se nenadoma kar znašel na tem trgu. Tako so včeraj izdali svojo prvo serijo SSD-jev, ki so jo poimenovali SiliconDrive III, s čimer nadaljujejo tradicijo poimenovanj prevzetega podjetja.

Dvoinpolpalčni diski bodo podpirali vmesnike SATA, PATA in 1,8'' Micro SATA. Proizvajalec obljublja hitrosti zapisovanja do 80 MB/s in branja do 100 MB/s, medtem ko naj bile njihove kapacitete med 30 in 120 GB. Kot že prejšnji izdelki podjetja SiliconSystems, niso namenjeni običajnim uporabnikom, marveč vgradnji v embedded sisteme. Temu primerna je poraba, ki znaša 2 W pri pisanju, sicer pa manj kot en vat. Western Digital obljublja, da bodo...

14 komentarjev

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev

Western Digital pohrustal SiliconSystems

CNet - Western Digital je že nekaj časa na glas razmišljal o vstopu na živahen trg SSD-jev. Včeraj so objavili, da so prevzeli podjetje SiliconSystems, s čimer so se naenkrat znašli na tem trgu. Za podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2002 in proizvaja vrsto SSD-jev za različne segmente, osredotočajo pa se na t.i. embedded naprave, so v Western Digitalu odšteli 65 milijonov dolarjev. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v svoji izjavi dejal, da bodo znanje in tehnološke zmožnosti SiliconSystemsa znatno pripomogle pri razvoju SSD-jev v WD-ju. O tem ne gre dvomiti, saj ima tarča nekaj svojih patentov, poleg tega pa imajo navzkrižno licenco s SanDiskom, ki se bo sedaj prenesla na WD. Prevzeto podjetje bo nemudoma postalo oddelek z imenom WD Solid-State Storage business unit.

8 komentarjev

Bo Western Digital kupil podatkovni oddelek Fujitsuja?

bit-tech.net - Glede na govorice naj bi Fujitsu izrazil željo po odhodu s trga shranjevanja podatkov in upa, da bo imelo podjetje Western Digital interes za nakup tega oddelka. Očitnega razloga za prodajo ni, saj ni poročil o nenormalno velikem številu okvar, prav tako pa ne o finančnih težavah zaradi napačnih poslovnih odločitev. Prodaja, težka nekje med 480 in 725 milijoni evrov (odvisno od stanja, v katerem bo podetje ob prodaji) bo v teh težkih finančnih časih dobrodošla injekcija za Fujitsu, WDju pa bo prinesla precej večji tržni deleč in ga tako pripeljala lna le 5 % zaostanka za največjim, Seagate-om.

Podjetji naj bi bili v zaključnih fazah pogajanj, dogovor pa naj bi bil dosežen še pred koncem leta. Ni pa še jasno kaj bo WD naredil s kupljenimi obrati in delavci. Povečane proizvodne zmogljivosti bi znižale proizvodne stroške (in morda tudi cene?), zaprtja obratov na Japonskem, Filipinih in Tajskem pa se zagotovo najbolj boji prav 15000 delavcev.

2 komentarja

Rekordno četrtletje za nVidio

Hartware.net - Z oktobrom se je zaključilo nVidiino tretje fiskalno četrtletje, poslovni rezultati pa kažejo na izjemen uspeh. Po lastnih podatkih naj bi imela 820,6 milijona dolarjev prometa, kar je za slabo petino več kot četrtletje prej in kar za štirideset odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Sorazmerno se je povečal tudi dobiček, ki je znašal 106,5 milijona dolarjev, kar je za slabo četrtino več kot četrtletje poprej in za skoraj dve tretjini več kot v enakem obdobju lani. Podobno je tudi letna rast četrtinska. Jen-Hsun Huang, nVidiin CEO, je spričo teh dosežkov pretekle tri mesece ponosno obeležil kot najuspešnje v zgodovini podjetja. Klik!

9 komentarjev