»

Windows 8 ne bo predvajal DVD-jev in blu-rayjev

Microsoft - Windows 8 bo pometel z zgodovino na marsikaterem področju, saj se bo od praktično vseh predhodnikov razlikoval v številnih ključnih pogledih. To bo po letu 1995 prva verzija Windows brez znamenitega gumba Start, ki je postal njihov zaščitni znak - navsezadnje je stilizirana verzija okna z gumba Start glavni logotip Windows. To bo tudi prva verzija, ki bo tekla na platformi ARM, kar se je Microsoft še pred leti zaklinjal, da se ne bo nikoli zgodilo. Windows 8 bo tudi prvi prinesel nov uporabniški vmesnik Metro in še bi lahko naštevali. Sedaj pa je Microsoft sporočil, da bo to tudi prva verzija po dolgem času, ki ne bo podpirala predvajanja DVD-jev in Blu-rayjev z video vsebinami (branje podatkovnih zgoščenk seveda...

73 komentarjev

Ogled celotne DVD zbirke iz naslonjača

Vse to lahko zamenja že en računalnik v omari in en majhen HTPC ob televizorju

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Lastniki obsežnejše zbirke filmov na DVD ploščkih, sploh tehnično bolje podkovani obiskovalci Slo-Techa, verjetno razmišljate, da mora obstajati lažji način ogleda filma, kot pa brskanje po policah, vstavljanje ploščka v predvajalnik, ogled filma in nato ponovitev postopka v obratni smeri. Do sedaj sta bila popularna dva...

66 komentarjev

Demonstracija uradnega kopiranja Blu-ray filmov

vir: engadget
engadget - Pioneer se je po ukinitvi proizvodnje plazemskih televizorjev odločil kupcem ponuditi enoten multimedijski sistem, ki so ga poimenovali Entertainment Tap. Njihov namen je združiti vse video in zvočne vhode iz različnih naprav in virov (Blu-ray in DVD ter CD predvajalniki, spletne baze filmov, itd.) ter jih preobleči v enoten uporabniški vmesnik. Del tega je tudi podpora t.i. Managed Copy, ki dovoli ustvarjanje varnostne kopije Blu-ray filma. Še več, postopek izdelave kopije so močno poenostavili, saj zahteva zgolj nekaj pritiskov na gumb in vnos varnostne PIN kode (ki preprečuje npr. otrokom kupiti za nekaj tisoč dolarjev filmov), izdelava kopije pa nato poteka pri približno 5x hitrosti predvajanja filma, seveda odvisno od zmogljivosti pogona. Pri Pioneerju še...

1 komentar

Zaton optičnih medijev

TG Daily - Po mnenju analitikov se čas optičnih medijev izteka. Svoje mnenje bazirajo na raziskavi Nielsen VideoScan First Alert, ki je pokazala, da je prodaja DVDjev dosegla svoj vrhunec in v zadnjem letu upadla za 13 %, medtem ko je prodaja Blu-ray ploščkov narasla za 120 %. A problem je v veliki razliki v številu prodanih medijev, saj se je prodalo kar šestkrat več DVDjev kot Blu-ray medijev, kar pomeni, da slednji ni pokril izgube DVDjev. Dodaten problem za Blu-ray je cena, saj je film dražji za 5 do 10 $ od enakega naslova v DVD obliki, obenem pa je bila v prvi četrtini letos povprečna cena samostojnega predvajalnika 263 $. Po mnenju analitikov bi morala biti slednja v okolici 100 $ da bi bil Blu-ray v času recesije uspešen.

V drugi raziskavi, ki jo je opravil Harris Interactive, kar 11 % ljudi odgovarja, da imajo doma HD-DVD predvajalnik, ki je, mimogrede, mrtev standard, a si istočasno Blu-ray predvajalnik lasti le 7 % anketirancev. Stanje je še slabše v svetu računalnikov, saj je...

55 komentarjev

Warner zamenjuje HD DVD ploščke za Blu-ray

X-Bit Labs - Nekaj časa se je bila bitka za naslednika DVD-jev na področju distribucije filmov med standardoma HD DVD in Blu-ray, lani pa so se proizvajalci in producenti vendarle zedinili. Zmagovalec je postal Blu-ray, medtem ko je na smetišče zgodovine odšel HD DVD. Bržkone ključni preobrat je bil spreobrnitev Warnerja, ki je lanskega januarja ukinil podporo za HD DVD, kmalu pa je Toshiba prenehala izdelovati predvajalnike.

Precej uporabnikov je v obdobju interegnuma kupilo napačne ploščke, ki imajo danes skoraj nično podporo. Da bi pokazal, da mu je mar za kupce, je Warner napovedal, da bo vsem kupcev njihovih filmov v formatu HD DVD te zamenjal za iste naslove na Blu-rayu. Zamenjal niti ni pravi izraz, saj bodo stare ploščke obdržali, povrhu pa dobili še nove. Program Red2Blu je žal omejen le na Američane in ni povsem brezplačen, saj stane slabih pet dolarjev za vsako zamenjano zgoščenko in še sedem dolarjev za poštnino. Kljub vsemu lepa gesta.

15 komentarjev

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu

Heise - Včeraj je vsemogočni Warner Bros. Entertainment na svojih spletnih straneh objavil, da opušča podporo formatu HD DVD (nove vsebine bodo na teh ploščkih izdajali le še do maja 2008) in bo v prihodnje svoje filme ponujal izključno na nosilcih DVD in Blu-ray, saj po njihovem mnenju to zahtevajo oz. pričakujejo potrošniki. Izdajanje vsebin na dveh formatih je pri potrošnikih ustvarjalo dvom in zmedo, posledično pa indiferentnost do novotarije in slabe donose Warnerju.

Spomnimo - HD DVD lahko na en sloj ploščka shrani 15 GB podatkov (30 GB na dva sloja), Blu-ray pa 25 GB (50 GB na dva), so pa prvi nosilci zato cenejši za izdelavo.

V Blu-ray taboru so tako po novem New Line Cinema, Sony Pictures, Walt Disney, Warner Bros. in Twentieth Century Fox, v HD DVD formatu pa vsebine izdajajo New Line Cinema (ki ga nadzira Warner!), Paramount Pictures/Dreamworks in Universal Pictures.

Izvorna novica na Heise, poroča tudi Slashdot.

Je to konec HD DVD formata?

125 komentarjev

Lepotica in zver? Ne, piflar!

Slo-Tech - Se je Disney namenil posneti novo različico filma? Novodobna predelava dobre stare klasike? Daleč od tega.

Pri bratih Warner so se odločili, da je čas za spremembo in nekaj novega. Z 'ceste' so pobrali sedem geekov in sedem lepotic, jih poparčkali in naredili nov reality show. Beauty And The Geek je, kot sami pravijo, tekmovanje med seboj nezdružljivih parov.

Sedaj si lahko ogledate, kako se sedem genijev, ki so socialno omejeni, in sedem prelepih žensk, ki so akademsko prizadete, pomeri v njim nevsakdanjih opravilih. Tokrat bodo ženske sestavljale rakete, moški pa se bodo odpravili po nakupih, kjer bodo na lovu za najnovejšo modo.

Komaj čakam na naslednjo različico kviza, kjer bodo v parih fitnes inštruktorji in piflarke! ;)

Na novico nas je opozoril quattro.

62 komentarjev

Dell odpisal disketnike

X-Bit Labs - Disketa in disketni pogon sta že naša stara znanca. Prvikrat predstavljena daljnega leta 1987 sta bila precéj popularna in uporabna, saj je bila disketa za takratne razmere hitra in prostora. Danes je 1,44 MB premalo, hitrosti merjenje v kilobajtih na sekundo pa so daleč prenizke. Diskete so že nekaj časa zrele za na smetišče zgodovine, a se jim začuda noben izmed proizvajalcev ni bil pripravljen odreči. No, eden redkih je postal Dell. Pri Dellu so se namreč odločili, da v svoje nove računalnike (naprimer serijo Dimension 8250) disketnika ne bodo vgradili, marveč bodo posegli raje po t.i. flash-drives. Končno!

10 komentarjev

Cena sistema z P4

The Register - Za vse, ki se sprašujete, koliko bo zadeva stala, evo vam cene parih sistemov: Dell Dimension 8100, $3398 P4-1.50 128MB DRDRAM 40GB HD, 12X DVD, CD-RW 19" monitor Gateway Performance 1500XL, $3499 P4-1.50 128MB DRDRAM 45GB HD, DVD-ROM, CD-RW 19" monitor, TV tuner IBM NetVista A60i, $3259 128MB DRDRAM 45GB HD, DVD-ROM, CD-RW GeForce2 video Intel NIC Huh, zadevca ne bo pocen, kot vidite.

3 komentarji