»

Itanium še miga

Ars Technica - Intel je v četrtek malce bolj obširno komentiral prihodnost procesorja Itanium. Večina bralcev ga najbrž pozna kot poraznega, saj je njegovo (sicer dokaj revolucionarno) 64-bitno arhitekturo IA-64 povozila manj napredna konkurenca z imenom x64, tako da prodajne številke niso nikoli dosegle vrtoglavih višin, a pri Intelu so potrpežljivi.

Povedali so, da se vsako leto proda več procesorjev iz omenjene serije in da obstajajo trdno zastavljeni načrti za prihodnji razvoj. Kmalu naj bi izšlo jedro Montevale, manjša posodobitev dvojedrnega Montecitea, prihodnje leto pa si lahko obetamo jedro Tukwila, katerega glavna novost bo možnost uporabe Xeonov in Itaniumov na istih matičnih ploščah. Več podrobnosti o prihajajočih novostih lahko najdete na Ars Technici.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Red Hat in šolstvo

Slashdot - Red Hat je pred kratkim začel izvajati svoj K-12 Red Hat Linux Pilot Program, s katerim želi podjetje prodreti v različne šole s svojim Linux operacijskim sistemom. Prednost tega programa je, da je za šole popolnoma brezplačen. Vse kar morajo šole storiti je, da si zagotovijo računalnike, ki ustrezajo zahtevam Red Hatovih programov. Več o samem programu si lahko preberite tukaj, podjetje pa je za pohvaliti, saj je to zelo dober način, kako razširiti vpliv Linuxa.

0 komentarjev

Več denarja za Linux

Vnunet - Naslov novičke bi se lahko imenoval tudi 'Red Hat z Modrim v riti', saj je prav IBM, sicer že tako znan kot 'dobrodušen' sponzor raznih Linuxaških projektov, z Red Hat-om sklenil pogodbo o boljšem sodelovanju obeh podjetij pri razvijanju strežnikov ter Linux programske opreme. Podobne pogodbe IBM sicer že ima sklenjene s podjetji SuSE, Caldera, MandrakeSoft ter TurboLinux.

Red Hat bo po pogodbi dolžan IBMju nuditi svojo distribucijo operacijskega sistema, nadgradnje, podporo ter ostale storitve. Izdelki bodo na voljo za strežnike eServer zSeries (64-bitno jedro), iSeries (32-bitno jedro), pSeries Unix strežnike (32-bitno jedro) ter na Intelu temelječa sistema xSeries (32- in 64-bitno jedro).

Zanimiv je tudi pogled na borzne indekse: ob objavi novičke so RHjeve delnice narasle za 27 odstotkov, dvig pa je opazen tudi pri Calderi (19 %) ter VA Linux Systems (8 %).

1 komentar

Problemi z Itaniumi

The inquirer - Intel letos res nima sreče. Potem, ko so že mislili, da bodo AMD končno pustili daleč zadaj s predstavitvijo 0.13 mikronskih Northwood procesorjev, se jim je vsa računica zaradi nam neznanih problemov podrla in predstavitev svojih adutov so morali prestaviti na januar, kar je samo voda na mlin AMD-jevcem, ki se z vsakim novim AthlonXP procesorjem že prav nevarno bližajo tudi najvišjim frekvencam, ki jih trenutno zmorejo doseči Intelovi Penitumi4. Vendar pa Intel nima samo težav z najnovejšimi Northwoodi, ampak tudi z Itaniumi in delno s Xeoni. Pri prvih sta kritična predvsem 733 in 800 MHz Itaniuma, ki jih je zelo težko dobiti. Intel vzrokov za pomanjkanje sicer ne navaja, vendar naj bi po nekaterih podatkih šlo za probleme pri izdelavi. Manjše težave ima Intel tudi s svojimi 900 MHz Xeoni, ki so pred kratkim trpeli zaradi pregrevanja, vendar pa jih je le-ta že "popravil". No, procesorji so sedaj sicer dobri, vendar pa tudi njihova dobavljivost ni ravno najboljša. ...

0 komentarjev

Red Hat Linux 7.2 na voljo

ZDNet - Podjetje Red Hat nas še vedno razveseljuje z novimi različicami svojega Linuxa. Kljub temu, da je bila različica 7.1 (katere lastnik sem tudi sam :)) precej v redu, ne spijo na lovorikah, saj jim razne Open Source skupnosti z vedno novimi in novimi programi narekujejo hudičev tempo. Kljub temu, da različica 7.2 izgleda kot bolj evolucijska različica, pa je Red Hat vanjo vgradil nekaj precej zanimivih novosti. Red Hat po pričakovanju še vedno ostaja zvest svojemu grafičnemu namestitvenemu programu, ki pa je bil v prejšnji verziji obupen, saj mi po nameščanju linux file systema in swap particije enostavno ni hotel vključiti tipke "next". Tudi če bo trenutni namestitveni program imel probleme, pa lahko še vedno uporabimo dobri stari tekstovni installer, ki je sicer grd a učinkovit ;). Med novostmi so še nov bootloader, ki sliši na ime GRUB in je nadomestil dobrega stareg LILO-ta, ki pa je še vedno na voljo kot opcija. GRUB ponuja zanimivo novost: tisti, ki imate v računalniku dva ali...

0 komentarjev

Red Hat Linux 7.2 ne bo podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Po odločitvi nemškega podjetja SuSE, da bodo opustili razvoj distribucij za procesorje Alpha, so se za podoben korak odločili še pri ameriškem Red Hatu, kjer so izjavili, da se je razvoj distribucije za procesorje Alpha končal. Zadnja Red Hatova distribucija za Alphe ostaja različica 7.1. Pri Red Hatu pravijo, da izključitev podpore Alpham ne pomeni, da se bo prenehala tudi podpora drugim RISC procesorjem.

0 komentarjev

IBM predstavil Itanium delovno postajo

The inquirer - Z Pro, kakor se bo delovna postaja imenovala, bo vsebovala dva 800 MHz Itanium procesorja, grafično kartico z Nvidia Quadro 2 Pro grafičnim čipom ali Matroxovo klasiko G450, ki se bo v tej postaji znašla predvsem zaradi Dual-heada. V delovni postaji bodo še Ultra 160 SCSI disk, CD-RW enota, integrirana Ethernet kartica, 8 rež (gotovo za razne kartice), 9 ležišč za trde diske in 800 W (!) napajalnik. Delovna postaja se bo odlikovala tudi s 16 režami, v katere bomo lahko stlačili kar 16 GB SDRAM pomnilnika. Kaj pa operacijski sistem? Windows XP, vendar pa bodo le-ti imeli bolj preizkusno vlogo, saj se bo velika večina kupcev raje preselila na bolj resne operacijske sisteme, kot so razni Unixi in Linux .

3 komentarji

SuSE (najbrž) ne bo več podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Vsi vemo, da Linux ni bil nikoli mišljen samo kot x86 operacijski sistem, ampak ga vzporedno razvijajo še za nekaj drugih platform - med drugim tudi Alpho. Ker pa je Compaq prodal svoj Alpha oddelek Intelu, in ker slednji namerava vso Alphino tehnologijo vgraditi v prihodnje rodove Intanium procesorjev, lahko pričakujemo, da bodo številna Linux podjetja prenehala razvijati svoje distribucije za Alpha platformo. Eno izmed takih podjetij je SuSE, ki je najavilo, da je zaradi nedavnih dogodkov (tehnologija Alpha procesorjev bo vgrajena v Itaniume) precej negotov razvoj prihodnjih distribucij za to platformo.
Korak je sicer logičen, saj se nobenemu programerskemu podjetju ne splača podpirati praktično mrtve arhitekture. Seveda pa distribucijska podjetja ne bodo izgubila veliko, saj bodo izgubljeno še vedno lahko nadoknadila s prodajo distribucij za Intelove Itaniume, nov posel pa jih najbrž čaka tudi s predstavitvijo AMD-jevih 64-bitnih Hammer procesorjev. ...

0 komentarjev

Linuxi za Itaniume

Slo-Tech - Slycer je včeraj poslal novico o Red Hat linuxu za Itanium procesorje, danes pa še o SuSEjevem odgovoru. Ker sta si novici precej sorodni, ju bo združil kar v eno:

Sodeč po tej novici, je Red Hat najavil Red Hat Linux 7.1 za Itanium procesorje. Ta različica Linuxa celotno bazira na novem 2.4 jedru. Red Hat je, kot se spodobi za vsako novo različico Linuxa, vgradil tudi nekaj novosti. Red Hat Linux za Itanium procesorje je bil nareje predvsem za poganjanje zahtevnih programov na high-end serverjih in delovnih postajah. Pomembno vlogo je pri tem imel tudi Intel, ki je spoznal, da Linux utegne biti eden izmed najpomembnejših operacijskih sistemov v prihodnosti. Zato si je Intel izbral podjetje Red Hat za strateškega tehnološkega razvijalca. Še za konec: vsi srečneži, ki imate Itaniume, si boste lahko to distribucijo iz interneta sneli v prihodnjih tednih. Če pa vas zanima še kaj več, pa oddeskajte na Red Hatovo domačo stran.

Ter še o SuSE:

Takoj po najavi Red Hata, so se zganili tudi pri...

1 komentar

Red Hat 7.1

SiOL - Red Hat je izdal novo verzijo svojega Linuxa, 7.1 imenovano, ki jo je bilo mogoče s spleta dobiti že v ponedeljek. Red Hat 7.1 je namenjen predvsem boljšemu delovanju večprocesorskih strežnikov ter njihovi boljši zaščiti pred virusi. Nova različica deluje v strežnikih, ki vsebujejo do osem Intel-združljivih procesorjev, kar je omogočal že njegov predhodnik Red Hat Linux 7.0, vendar se novejša verzija obnese dosti bolje. Podpira tudi do 64GB sistemskega pomnilnika. Čeprav je bil Red Hat Linux 7.1 razvit predvsem za potrebe strežnikov, vsebuje še številne izboljšave, namenjene povsem običajnim osebnim računalnikom, kot je zmogljivejši grafični vmesnik ter možnost priklopa različnih naprav na vodilo USB. V novi operacijski sistem so pri Red Hatu vključili tudi njihov naročniški Software Manager, ki za nevestne vzdrževalce/uporabnike opravlja zelo pomembno delo: samodejno posodablja sistem in ga s tem obvaruje pred različnimi vdori in virusi.

Cene za Red Hat Linux 7.1 se gibljejo od...

7 komentarjev