»

Bluetooth 4.0

Nabor z Bluetoothom opremljenih naprav v prihodnosti?

vir: engadget
engadget - Standard Bluetooth 3.0 je, kot običajno z višjo številko, prinesel višje hitrosti prenosa tako, da lahko zapleni WiFi čip in med dvema napravam vzpostavi AdHoc povezavo. Pričakovali bi, da bo Bluetooth 4.0, ki je za 1 boljši od 3.0, še hitrejši, a temu ni tako. Bluetooth 4.0 bo mnogo počasnejši, a obenem tudi izredno varčen standard, ki bi ga bilo tako mogoče vtakniti praktično kamorkoli - več...

16 komentarjev

Varčnejši Bluetooth

Manj zahtevne naprave

vir: engadget
engadget - Bluetooth, čeprav mnogo manjši porabnik od Wi-Fija, vseeno predstavlja precejšen udarec za avtonomijo npr. mobilnih telefonov, če se ga uporablja dalj časa. Ker Modri Zob ni uporaben le za prenašanje velike količine podatkov, temveč ga najdemo tudi v brezžičnih miškah in prostoročnih slušalkah, nižja poraba pride še kako prav. Prav to bodo omogočili pri Texas Instruments, ki pripravljajo nov krmilnik, optimiziran za nizko porabo. S čipom CC2540, ki na 36 kvadratnih milimetrih vključuje vse člene, potrebne za delovanje Bluetootha, in nekaj flash pomnilnika, obljubljajo, da bo Bluetooth povezava z uporabo običajne gumbnične baterije delovala dlje kot eno leto. Krmilnik sicer podpira le poseben protokol,...

10 komentarjev

Zaklenite prenosnik s pomočjo mobilnega telefona

engadget - Phoenix, razvijalec mnogih varnostnih programčkov in en glavnih razvijalcev BIOSev (poleg Awarda), je najavil nov način zaklepanja računalnikov. Vse, kar potrebujete, je mobilni telefon z vklopljeno Bluetooth povezavo (ter seveda Bluetooth vmesnik v računalniku) in nameščen njihov program, Phoenix Freeze. Program s pomočjo Bluetooth povezave nato preverja, če je mobilni telefon (dovolj) blizu, če pa se iz kateregakoli razloga oddalji, računalnik zaklene (pokaže se log-on screen) oz. vklopi bolj zeleni način pripravljenosti (z namenom varčevanja baterije). Ko se uporabnik spet vrne oz. dovolj približa, se računalnik avtomatsko odklene oz. ponovno zažene, brez uporabnikove intervencije. Nastaviti je moč tudi (okvirno) razdaljo, pri kateri se zgodi odklep in zaklep, slednje pa program dobi iz moči signala.
Programček je trenutno na voljo le za Windows Vista in XP, nič pa vam ne prepečuje, da ne bi z enim mobilnikom hkrati zaklepali večih prenosnikov.

OS X ima baje podobno zmogljivost...

34 komentarjev

Bluetooth 3.0 je tu, naprave še sledijo

ComputerWorld - Kot smo že napovedovali, je novi standard Bluetooth 3.0 izšel po pričakovanjih. Nekaj novosti je bilo znanih že vnaprej, recimo višja hitrost in Enhanced Power Control (EPC), z uradno predstavitvijo pa se lahko seznanimo z vsemi specifikacijami. Pričakovano nosi standard podporo za 802.11 radio, s čimer se bo maksimalna hitrost prenosa dvignila 24 megabitov na sekundo, kar je občutna pohitritev z zdajšnjih treh megabitov. Seveda bosta morali obe povezani napravi podpirati novo tehnologijo.

Prve naprave s podporo za Bluetooth 3.0 naj bi začele počasi kapljati na prodajne police še letos do božiča, bum pa pričakujejo v prihodnjih 12 mesecih. Avtorji standarda pričakujejo, da se bo ta spričo višjih hitrosti razširil mnogo bolj kot doslej, kot je bil bolj ali manj omejen na mobilne telefone. Poleg njih in prenosnih računalnikov se omenjajo kamere, fotoaparati, televizorji ipd. Poleg hitrosti je izboljšana tudi raba energije (konična poraba je lahko višja, a zaradi višje hitrosti traja...

1 komentar

Bluetooth 3.0 bo uporabljal WLAN

engadget - Že v prejšni novici smo govorili o hitrejših prenosih, v komentarjih pa se je razvnela debata, ali bo Bluetooth 3. generacije uporabljal WLAN z ad-hoc povezavo ali ne. Kot se je izkazalo, je odgovor pritrdilen.

Bluetooth bo tako sam poskrbel za hitro in umazano WLAN povezavo, če bosta tega sposobni obe napravi (večinoma dandanes so), prehod pa bo za uporabnika praktično neviden, saj bo za vse poskrbel Bluetooth protokol. Tako bo naprava prihranila ogromno energije (WLAN je namreč energijsko požrešen) in ne bo potrebovala že obstoječe mreže (kot že omenjeno, bo ta le začasna in tipa ad-hoc), hitrosti prenosa pa bodo mnogo višje od...

0 komentarjev

3. verzija standarda BlueTooth na poti

engadget - 3. verzija standarda bo prišla že čez manj kot dva tedna, saj bo uradna najava 21. aprila. Kot je navada pri evolucijah, so tudi tokrat dvignili hitrost prenosa in obljubljajo, da bo zdaj mogoče prenesti glasbeno zbirko, DVD film oz. vse slike s počitnic v le nekaj sekundah. Dodali pa so še eno novost, Enhanced Power Control, katere namen je zmanjšati prekinitve povezave, zlasti v primeru, ko eno izmed povezanih naprav npr. vtaknemo v žep ali pospravimo v nahrbtnik. Slednje bo sploh koristno za uporabnike BlueTooth slušalk, saj bo predvajanje glasbe oz. pogovarjanje še bolj gladko oz. neprekinjeno.

Več podrobnosti bo znanih po 21. aprilu, obenem pa bo izdan tudi seznam proizvajalcev čipov, pripravljenih na podporo standarda.

25 komentarjev

Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Slashdot - Vassilis Kostakos in Panos A. Kostakos iz britanske University of Bath sta pred kratkim pripravila članek z naslovom Intelligence gathering by capturing the social processes within prisons.

V članku predstavljata tehnologijo za beleženje gibanja posameznikov s pomočjo tehnologije Bluetooth. Cilj zbiranja teh podatkov naj bi bilo predvsem zbiranje informacij o socialni mreži posameznika, torej o tem s kom, kdaj in kako pogosto se posameznik druži.

Tehnologijo sta razvila za uporabo v zaporih, povod za idejo pa je bil teroristični napad v Madridu leta 2004. Po napadu se je namreč izkazalo, da sta se vodja teroristične celice, ki je izvedla napad, Jamal Ahmidan, in Jose Emilio Suarez Trashorras, ki je priskrbel razstrelivo, uporabljeno v napadu, spoznala leta 2001 v zaporu ter bila potem rekrutirana v maroško teroristično skupino povezano z Al-Kajdo.

Tehnologija naj bi tako omogočila zbiranje obveščevalnih podatkov o aktivnostih terorističnih in kriminalnih skupin v zaporih,...

6 komentarjev

Bluetooth bo po novem skrbel tudi za protetične noge

Slashdot - Potem ko si je Bluetooth zagotovil prevlado na trgu brezžične povezljivosti med potrošnikimi napravami, se bo sedaj podal še v nekoliko bolj nepričakovana področja. Najnovejši takšen poskus sta nožni protezi, ki sta med seboj povezani z Bluetooth povezavo za boljši medsebojni nadzor. Kljub temu da so bile takšne protetične noge prvotno zasnovane za bolnike, ki imajo še vsaj eno nogo in bi tako nožna proteza posnemala gibanje zdrave noge, so se pokazali tudi nadvse obetavni rezultati pri bolnikih, ki so ostali brez obeh nog.



Trenutni modeli že sedaj kažejo velik napredek v primerjavi z modeli, ki še nimajo takšne sinhronizacije, saj lahko invalidi hodijo dlje in z manj truda,...

10 komentarjev