»

V Kiberpipi ta teden

Surfanje po spletu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo danes, v torek, 27.9.2011 ob 17h Predstavitev projekta "Center za računalniško opismenjevanje KAFULI"
Razvojno-izobraževalni projekt računalniškega opismenjevanja se je od oktobra 2010 do avgusta 2011 odvijal v Bobu Dioulassu drugem največjem mestu v Burkina Fasu. Del predstavitve bo tudi pogovor z Issiako Sanonom, ki je praktični del projekta izvajal v Burkina Fasu. Tema pogovora bo predvsem prihodnost računalništva v Zahodni Afriki ter kako lahko na razvoj dogodkov vplivajo evropski razvojni projekti. Predstavitev je sklepni akt projekta, ki ga izvajajo Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj in partnerska organizacija Kafuli, Burkina Faso.


Jutri v sredo, 28.9. ob 19h - Spletne urice #180 pa bo Firefox 7 release party
Tokratne spletne urice se...

3 komentarji

V Kiberpipi v martinovem tednu

Firefoxovo vino

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako so sestavljeni mikrokontrolerji? Kako mikrokontroler priklopimo in kaj potrebujemo za programiranje? Kako se jih sploh programira? Vse to in še več bo vse, ki se s tem še niste spopadli, a bi se želeli, naučil Jan Volk na torkovem Pipinem odprtem terminu.

V sredo vas na Spletne urice in martinovanje vabi lisica. Da, ta večer bo posvečen obeležitvi in praznovanju 5. rojstnega dne brskalnika Firefox. Začeli bomo s 5-minutnimi predavanji:
  • Matjaž Horvat: Prvih 5 let Firefoxa.
  • Brian King: Prihodnost Firefoxa.
  • Natan Nikolič: Mozilla Labs Design Challenge - Reinventing Tabs in the Browser.
  • Boštjan Špetič: Ubiquity je kul.

Po 4*5 = 20 minutah pa nadaljevali na enega izmed naslednjih 5 načinov: s kozarcem vina v roki, ob...

4 komentarji

Vroče v ljubljanskem podzemlju |

Kiberpipa - V novem tednu bo v Kiberpipi pestro, saj se imajo zgoditi kar štirje dogodki. Danes, 19.10., bo ob 18.30 potekal drugi Mobile Monday Slovenija v drugi sezoni, tokrat na temo Location Based Services. Priložnost boste imeli pobliže spoznati aplikacijo LPPbus, ki je kot strela z jasnega pred dvema tednoma presenetil slovensko twitter sceno (projekt bo predstavil avtor Matej Bukovinski), ter Odpiralni časi, "lep in uporaben lokalni iskalnik za Slovenijo, ki že od vsega začetka posluša odziv uporabnikov in se vedno trudi upoštevati želje vsakega izmed njih, pripravljenih pa je tudi nekaj novosti...", kot je povedal avtor David. Po predavanjih bo kot vedno čas za druženje, kjer boste lahko pobliže spoznali in poklepetali z avtorji in ostali razvijalci in ljubitelji vsega, povezanega z (mobilnimi) tehnologijami.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu potekala okrogla miza na temo politizacije spleta. Da je splet vse bolj vpet v politično sfero, je že dolgo znano. Od e-demokratičnega...

0 komentarjev

V Kiberpipi v novem tednu

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu bodo z raziskovalnega oddelka podjetja XLAB d.o.o. predstavili XtreemOS, raziskovalni evropski projekt, katerega cilj je izgraditi in promovirati porazdeljene sisteme. Pri tem želi izkoristiti povezljivost računalnikov znotraj organizacij in na globalnem nivoju ter omogočiti nadzorovano izrabo računskih virov, ki jih takšni računalniki nudijo. Dobljeni sistem mora biti fleksibilen, dovoliti povezljivost preko administracijskih domen ter dinamično dodajanje ali odvzemanje tako uporabnikov kot delovnih vozlišč v sistemu. na POT bo predstavljena razvojna različico sistema, ki je prosto dostopna za preskus vsakomur.

Na Spletnih uricah bo naš gost Mario Briana z Microsoft Germany, ki nam bo predstavil spletni brskalnik Internet Explorer 8 ter novosti v novi različici Microsoftovega brskalnika. Predavanje bo v angleščini.

Kot vsak tretji četrtek se ponovno dobijo ljubitelji Jave in vsega z njo povezanega. Na tokratnem Cafe Babe bodo s področja...

6 komentarjev

O dinozavrskem robotu Pleo, tipografiji in JRuby v Kiberpipi

Pleo (Image by Mrs. Gemstone via Flickr)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu v Kiberpipi bo na Pipinem terminu Tomaž Šolc razkril skrivnosti drobovja avtonomnega robota Pleo in zdravilne recepte ob bolezni ali poškodbi priljubljene domače živali. Na Spletnih uricah bo o tipografiji predaval Natan Nikolič, v četrtek pa bo spet večer za ljubitelje Jave in vsega z njo povezanega - na Cafe Babe bo tokrat govora o JRuby. Kot smo že pisali, do 10. aprila ne zamudite razstave računalniškega muzeja - vse o zgodovini trdega diska.



Pleo je avtonomni robot, mehansko-elektronska igrača, za katerega proizvajalec trdi, da gre za živo bitje, ki je sposobno učenja in čustvenega odzivanja na dražljaje iz okolja. Ima kožo, občutljivo na dotik, barvni vid, stereo...

5 komentarjev

Kiberpipin repertoar

MyCPU

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in tudi v tem tednu vas vabimo v prostore na Kersnikovo 6. Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste imeli tokrat priložnost poslušati avtorja odprtokodnega projekta MyCPU Dennisa Kuschela (predavanje bo v angleščini), na Spletnih uricah v sredo bo Sebastjan Trepča predstavil delovanje Google App Engine-a, na četrtkovem šestem VIP večeru pa bo vroča debata tekla o inovacijskem novinarstvu in poročanju. Do 10.4. vas vabimo tudi na ogled razstave Kiberpipinega računalniškega muzeja Zgodovina trdega diska. Če se nam ne morete pridružiti v realnem, lahko dogodke spremljate v virtualnem prostoru v živo ali pobrskate po videoarhivu za kakšnim zamujenim predavanjem. Se vidimo v

5 komentarjev

XLAB v sodelovanju z NEC

Super računalniški sistem SX-7

Slo-Tech - Slovensko razvojno podjetje XLAB, ki je na svetovnem tržišču poznano predvsem po spletnih orodjih za komunikacijo, delo in sodelovanje na daljavo ISL Online, je z japonskim tehnološkim gigantom NEC (natančneje Evropski oddelek NEC za visoko zmogljivo računanje, ki je del podružnice NEC Nemčija) podpisalo pogodbo o dolgoročnem partnerstvu pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX.

V okviru dolgoročnega partnerstva strokovnjaki iz XLAB-a sodelujejo pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX. Pogodba zajema prenos odprtokodnih rešitev na...

18 komentarjev