»

Čigav je Unix?

Ars Technica - Podjetje SCO je postalo bolj znano leta 2003, ko je vložilo tožbo proti IBM, češ da je slednji vključil v jedro Linuxa na "milijone vrstic" izvorne kode operacijskega sistema Unix, ki so ga kupili leta 1995 od Novella. No, tožili so tudi slednjega, in prejšnji teden je prišlo do končne razsodbe, po kateri Novell SCO-ju nikoli ni prenesel celotnih avtorskih pravic. S tem so postale tožbe, ki jih je vložil SCO, nerelevantne. Novellu tudi pripada 95% vseh licenčnin, ki jih je pobral SCO - k temu sta najbolj prispevala Microsoft in Sun. Sun se pa zlahka znajde v veliki godlji, saj je po tej razsodbi od SCOja kupil nekaj, česar SCO sploh ni imel (precejšnje dele Solarisa in OpenSolarisa).

Še nekaj povezav do člankov:
Arstechnica
Desktoplinux
Linux Weekly News

53 komentarjev

Novice o XGLju

OSNews - Pred nekaj meseci smo poročali o predstavitvi Novell Linux Desktop 10, ki je prinesel grafični sistem XGL, podoben Applovemu Quartz Extreme, nekaj podobnega naj bi imela tudi Windows Vista.

Novell pa ni edini pri izdelavi sistema, ki bi za izris oken uporabljal grafično kartico, saj isto stvar razvija tudi Fedora. Imenuje se AIGLX. Nekaj razlik med tehnologijama Novella in Fedore so opisali na Freesoftware Magazine.

Kasneje se je razvedelo, da se bo nekaj kode iz AIGLX-a preneslo v XGL, kar pomeni samo izboljšave za nas uporabnike. Kristianu Hogsbergu je celo uspelo na AIGLX-u poganjati Compiz, prvi upravljalnik oken, ki uporablja OpenGL tehnologijo.

Izšel pa je tudi prvi live CD na katerem lahko to tehnologijo tudi preizkusimo, ne da bi šarili po obstoječi namestitvi na računalniku. ISO sliko si lahko prenesete tudi iz Linux trackerja.

13 komentarjev

Tudi Sun MicroSystems se podaja v odprtokodne vode

The Register - Že nekaj časa se je šušljalo, sedaj pa so, kot poroča The Register, vendarle izdali svoje orodje DTrace pod odprtokodnim "dovoljenjem" CDDL. Med aprilom in junijem pa naj bi pod istimi pogoji izšel še operacijski sistem Solaris 10, ki ga bodo tej priložnosti primerno preimenovali v OpenSolaris. Po IBMovem zgledu so to dejanje podkrepili še s kar 1600 patenti, ki bodo na voljo za odprtokodne projekte.

7 komentarjev

Pregledi lanskega leta I.

Slashdot - In smo dočakali novo leto. Medtem ko nekateri še spijo in drugi že iščejo zdravilo za mačka pa se po spletu počasi pojavljajo pregledi dogodkov lanskega leta. Tako so ustvarjalci spletnega časopisa Mozillazine objavili pregled dogodkov povezanih s tem, vedno bolj popularnim projektom. Na kratko bi ga lahko opisali z besedami: 5. rojstni dan, nov načrt izdaje programov, Firebird in težave z izbiro imena ter novo poglavje v knjigi Mozille. Seveda ne smemo pozabiti na Projekt slovenjenja Mozille v okviru katerega so bile prevedene vse različice Mozilla zbirke kot tudi tudi nova Firebird in Thunderbird in njune spletne strani. Ko smo že ravno pri odprti kodi naj omenim še LWN kjer so naredili lep časovni pregled dogodkov povezanih z Linuxom v letu 2003.

Na drugi strani so tudi pri Googlu objavili Zeitgeist lanskega leta. Najbolj iskana oseba je bila Britney Spears, največ ljudi je iskalo novice o Iraku ter od znamk Ferrarija. Ne pozabite primerjati s predlanskim letom in...

6 komentarjev

Novo stabilno jedro

več strani - Nekaj dni nazaj je Marcelo Tosatti izdal novo stabilno Linux jedro, ki nosi zaporedno številko 2.4.22. Trenutno različico so pripravljali malo dlje kot dva meseca. Glede na odzive ljudi, ki so ga že preskusili v praksi, ni večjih težav z njim, tako da vam lahko posodobitev le priporočim. Na dolgem seznamu popravkov in sprememb so tudi varnostni popravki.
Mimogrede velja omeniti še, da je prav tako izšlo novo razvojno jedro 2.6.test4, ki tudi prinaša marsikaj zanimivega.

5 komentarjev

Nov Linux kernel - 2.4.9.

kernel.org - Nov Linux kernel z zaporedno številko 2.4.9 je star že skoraj mesec dni, vendar ker ni nihče poročal o njem, bom to dolžnost prevzel jaz. Novosti novega Linux jedra si lahko preberete tukaj, downloadate pa si ga lahko tukaj (pogoj za uporabo je seveda nameščen Linux ). Kot vedno, so Linuxaši tudi tokrat sledili tradiciji in po izdaji najnovejšega kernela izdali tudi kup popravkov. Verzija 2.4.9. pa je tudi nekakšna prelomnica, saj nas bo (upam) kmalu obiskalo novo jedro 2.5. Sam sem pričakoval, da bodo nov kernel 2.5 izdali ob 10. obletnici Linuxa, vendar se to na žalost ni zgodilo. Ne preostane nam drugega, kot da še malo počakamo.

10 komentarjev

Novi linux kernel

Slo-Tech - Kot nam sporoča slycer:

Kot že veste, se linux kar naprej razvija. Dokaz za to je, da linuxaši v zelo kratkem času "izpljunejo" nove kernele (jedro operacijskega sistema). Zato Linux freaki pozor! Z dvodnevno zamudo najavljam, da je izšel nov kernel, z zaporedno številko 2.4.5. Spisek sprememb si lahko ogledate na http://lwn.net/daily/2.4.5.php3 . No, že po nekaj urah pa se je pojavil tudi prvi patch: http://lwn.net/daily/2.4.5ac1.php3.

0 komentarjev

Nvidia overclocker utility za Linuxaše

Evil 3D - Mhja, za nas "navadne uporabnike" še en izmed množice overclockerskih programčkov za Nvidiine kartice ni kakšna posebno zanimiva novica, toda za Linuxaše je to nekaj zelo zanimivega (predvidevam... Linuxaši so namreč čudne žverce, ki jih ne razumem najbolje ). Na strani Evil 3D si tako lahko priskrbite programček z imenom NVClock, ki bo omogočil navijanje Nvidiinih kartic tudi pod Linuxom. Welcome .

0 komentarjev