»

NASA prenaša podatke z Lune s 600 Mb/s

NASA - NASA je dosegla rekord v hitrosti prenosa podatkov po vesolju, saj so s plovila LADEE, ki so ga septembra izstrelili proti Luni, uspeli prenesti podatke s hitrostjo 622 megabitov na sekundo, kot so obljubljali že septembra. Prenos v obratni smeri, torej v vesolje pa gre za zdaj s hitrostjo 20 megabitov na sekundo, ob čemer je prenos brez napak. Tako visoke hitrosti so lahko dosegli, ker je LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration), kot se eksperiment imenuje, prvikrat uporabljal prenos podatkov z laserjem namesto z radijskimi valovi.

Radijski valovi imajo svoje omejitve, med katerimi je najočitnejša nizka prepustnost. Resda se vso elektromagnetno valovanje po vesolju širi s svetlobno hitrostjo, a na čedalje daljše valove lahko naložimo čedalje manj podatkov. Laserski prenos podatkov omogoča uporabo bistveno krajših valovnih dolžin, saj potujejo v...

31 komentarjev

CTIA podpira micro USB napajanje

Tako izgleda prihodnost, le z milimeter večjim zvočnim izhodom

vir: engadget
engadget - CTIA - The Wireless Association, organizacija, ki predstavlja vse sektorje brezžične komunikacije (internet, mobilna omrežja, radio, itd.), močno podpira namero o standardizaciji priključkov na mobilnih telefonih. Evropska Unija zahteva, da se vsi mobilni telefoni po začetku leta 2012 polnijo prek enotnega, microUSB priključka, s čimer se strinja tudi CTIA, ki podpira še standardizacijo 3,5 mm priključka za priklop slušalk na mobilnih telefonih. Podporo pozdravlja tudi predsednik ameriškega FCCja, ki je povedal, da bo s ponovno uporabo polnilcev udarec na okolje mnogo manjši. Pridobili bodo tudi proizvajalci opreme in uporabniki, saj bo en polnilec lahko...

18 komentarjev

Standard 802.11n potrjen

Reuters - Kot smo poročali poleti, je s septembrom standard 802.11n resnično dočakal končno verzijo. Nov standard za brezžični LAN, ki ga je ta teden potrdil IEEE, podpira hitrosti prenosa do 300 megabitov na sekundo, kar je šestkrat hitreje od dosedanjega 802.11g, in večji domet. Proizvajalci so seveda pograbili novost in že do sedaj, ko je bil standard v fazi osnutka (n draft), izdali kopico naprav s podporo zanj. Končna verzija se od nje ne razlikuje bistveno, tako da bodo že izdelane naprave v najslabšem primeru potrebovale le nadgradnjo firmwara za nemoteno delovanje. Vse specifikacije standarda bodo objavili sredi oktobra.

35 komentarjev

Pirhi v programih

ComputerWorld - Velika noč je nadvse primeren čas, da se spomnimo računalniških pirhov oz. v angleščini easter eggs. Gre za skrita sporočila, šale, aluzije, podpise in druge domislice, ki jih avtorji programov malo za šalo in malo za res vgradijo v programe. V zadnjih letih so nekatera podjetja, denimo Microsoft, sicer prepovedala programerjem vstavljanje pirhov v programe. Logika je takšna, da če so programerji uspeli v program z vednostjo odgovornih ali brez pretihotapiti tovrstno kodo, bi lahko enako storili s kakšno zlobno kodo, kar postavlja pod vprašaj integriteto programja. Temu navkljub še vedno najdemo marsikakšno velikončno jajce. Na ComputerWorld so pripravili pregled desetih najbolj zanimivih.

11 komentarjev

Brezžični USB plašno trka na vrata

ComputerWorld - Brezžični USB, ki se s tržnim imenom kliče Certified Wireless USB, je plod delovanja leta 2004 ustanovljene skupine Wireless USB Promoter Group, ki je maja 2005 objavila dokočanje specifikacij za ta protokol. Gre za povezavo z radijskimi valovi kratkega dosega frekvenc 3,1 in 10,6 GHz, ki na tri metre dosega hitrosti do 480 megabitov na sekundo, na 10 metrov pa približno štirikrat manj. Na ComputerWorldu so si ogledali, kako kaže standardu v praksi in koliko je na trgu dejansko naprav, ki ga podpirajo.

Hitrost, ki jo v praksi dosegajo tovrstne naprave, je daleč od obljubljenih višav, in se giblje pri 25 megabitih na sekundo - približno četrtina hitrosti po žičnem USB-ju. Naprave se spoznajo s parjenjem, podobno kot pri Bluetoothu, ki prvikrat traja 10 do 15 sekund, kasneje pa postopek ni več potreben. Pregled trga kaže, da je trenutno na voljo zgolj prgišče izdelkov, ki podpirajo WUSB. Večinoma gre za USB-razdelilnike (hub), različne nadomestke kablov za USB-naprave in podobno....

14 komentarjev

Rambus bo znova poskusil

TG Daily - Rambus je sicer bolj poznan kot izvedenec za tožarjenje, saj je s spretnimi pogodbami in tožbami mnogo proizvajalcev (notoričen primer je bil pred davnimi časi Intel) vedno znova uspel napolniti svojo mošnjo. To pot pa naj bi imeli v rokavu pravega asa in ne nove majave tožbe, pravijo, ki bo Rambus spet trdno postavil na zemljevid proizvajalcev pomnilnika.

Novi pomnilnik bo namenjen napravam, ki terjajo nizko porabo in visoko prepustnost: pametnim telefonom, netbookom in drugim prenosnim napravam za predvajanje večpredstavnostnih vsebin. Trdijo, da bo čip omogočal hitrost 4,3 gigabite na sekundo ali pa 537,5 megabitov na sekundo v varčnem načinu delovanja, tako da bo iz ene ploščice moč iztisniti prepustnost 17 gigabajtov na sekundo. Prototip nameravajo predstaviti na DesignConu 2009, ki se začenja danes.

Zanimivo je, da se tokrat Rambus ni odločil za trg PC-jev, temveč za trg manjših naprav, kjer so pred surovo hitrostjo na prvem mestu druge kvalitete. Prav v ta namen so razvili...

3 komentarji

Tu je WUSB - brezžični USB

vir: EETimes
EETimes - CIlj WUSB-ja se, tako kot pri vseh brezžičnih zadevah, skriva v imenu: odstranitvi žic. Malce zaradi estetike, nekoliko zaradi telebanstva in večinoma zaradi napredka, tudi finančnega, ko bomo morali menjati naprave. Tako napovedujejo, da naj bi bilo do naslednjega leta že 10 milijonov tovrstnih vozlišč.



IEEE_802.15.3a, kot se še imenuje WUSB, cilja na prenos 480Mbit/s do treh metrov in 110Mbit/s do desetih metrov. Strojni deli* in gonilniki so že tu in jih testirajo pri različnih proizvajalcih. Žal tudi na tem področju ni šlo brez sporov.

In nenazadnje, kaj bo rekel "modri zob"? Ali brezžična verzija IEEE1394 - "Ognjena brezžica?"

* tudi v single chip izvedbi

31 komentarjev

Bluetooth izumira?

Bargain Panda - V javnost je prišla zanimiva novica o morebitnem izumrtju tehnologije Bluetooth, ki je ena izmed najbolj priljubljenih že šest let. Pravzaprav naj bi jo izpodrinil WUSB (Wireless USB), tehnologija, ki jo Intel šele razvija. Nov USB standard naj bi dosegal hitrosti do 480 Mbit/s pri razdalji dveh metrov, kar je bistveno več v primerjavi z 12 Mbit/s, kolikor ponuja Bluetooth. Intel predvideva, da bo vključil to noviteto med svoje izdelke sredi leta 2005, ko naj bi novi standard resno ogrozil Bluetooth. Izvirna novica

13 komentarjev

USB + brezžičnost = WUSB

News Forge - Če ste zaljubljeni v elektroniko ali ne, do danes se vam je nedvomno nabralo že kar lepo število elektronskih naprav, katerih žice se vse bolj zapletajo in povzročajo vedno večjo zmedo v vašem stanovanju. Različne brezžične tehnologije so sicer na voljo že nekaj časa, vendar so večinoma omejene samo na računalnike same, medtem ko so ostale naprave še vedno zapostavljne ter "prisiljene" k uporabi različnih kablov.

Umik žic v zaslužen počitek pa bi prav lahko pomenil naslednik do zdaj zelo popularnega USB-ja, ki bo brezžičen in naj bi imel hitrosti tudi do 480 Mb na sekundo. Da razvoj WUSB-ja ni samo "modna" muha in da sodelujoči mislijo resno, potrjujejo tudi sponzorji in člani Wireless USB Promoter Group, skupine, ki se je združila na letošnjem Intelovem Developer Forumu, sestavlja pa jo sedem podjetij: Agere Systems, HP, Intel, Microsoft Corporation, NEC, Philips Semiconductors in Samsung Electronics.

In kako bo WUSB (Wireless Universal Serial Bus) deloval? Zamisel in način...

3 komentarji

Telekom obljublja do 6 megabitov

Finance - Po zagotovilih direktorja Telekoma Slovenije, Petra Graška, bo hčerinska družba SiOL ponudila nove naročniške pakete za uporabnike ADSL omrežja.

Na svoj račun naj bi hitrega interneta željni uporabniki prišli že konec letošnjega leta, ko bo mogoče naročiti paket s hitrostjo do 4 megabite na sekundo, hkrati pa pri Telekomu zagotavljajo, da omenjen paket ne bo za 100% dražji od obstoječega (to je 2 megabita na sekundo za slabih 10 tisočakov mesečno). Še več bo Telekom ponujal v drugi polovici naslednjega leta, ko kani pipice tistim, najbolj premožnim odpreti tudi do 6 megabitov na sekundo.

Niso pa pozabili celo na študente. Njim se obeta nov študentski naročniski paket, kjer bodo za dobrih 5 tisočakov mesečno deskali s hitrostjo 1 megabita (ter 256 kbit uploada). Napovedujejo še druge nove, t. i. atraktivne pakete, o katerih še niso želeli govoriti. Še letos.

Zadeva s strani SiOLa sicer še ni uradna, a besed glavnega direktorja in lastnika SiOLa ne gre jemati zlahka. Bomo videli!...

30 komentarjev