»

Ameriška vojska prehaja na Visto

Stric Sam hoče Windows Vista

vir: HotHardware
HotHardware - Čeprav je Microsoft za ameriško vojno letalstvo izdelal posebno, bolj varno različico XPjev, to očitno ni dovolj dobro za vojsko, saj so se odločili popolnoma migrirati na trenutno Microsoftov najnovejši operacijski sistem, Windows Vista (ciljajo na že vgrajen SP2). Trenutno približno 13 % računalnikov že uporablja ta operacijski sistem, ostali pa pridno meljejo s pomočjo XP-jev. Slednji bodo morali biti odstranjeni in zamenjani z boljšim operacijskim sistemom do...

35 komentarjev

Novice o Windows 7 in XP

bit-tech.net - Datum izida Windows 7 naj bi bil znan, saj ga je kar dvakrat razkril Acer. Sprva je Bobby Watkins, direktor Acer UK, v intervjuju dejal, da bo nov operacijski sistem na voljo 23. oktobra (in ne januarja prihodnje leto, kakor še vedno vztraja Microsoft), Massimo D'Angelo, podpredsednik evropskega dela Acerja pa je povedal še, da računalnikov z Windows 7 ne bodo prodajali niti dan pred 23. oktobrom. Watkins je v svojem intervjuju povedal tudi, da bo obstajala 30-dnevna doba, v kateri bo zamenjava Viste na novem računalniku za Windows 7 brezplačna.

Vseeno pa vam 23. oktobra še ne bo treba v trgovine, saj bo brezplačna verzija Windows 7 RC delovala še do 1. junija 2010. Če si Windows 7 RC namestite zdaj, bo le-ta nemoteno deloval kar 13 mesecev, kar je zelo zanimiva poteza. RC različica Viste je nemoteno delovala 9 mesecev od izida, po koncu zastonjkarskega obdobja pa se je ponovno zagnala vsaki dve uri, kar naj bi uporabnike prisililo v nakup uradne različice.

Stari dobri XP pa kar...

54 komentarjev

Zahteve za virtualne XPje

engadget - Med najbolj zanimivimi pridobitvami Windows 7 RC (ter seveda končne različice) v primerjavi z beto je vgrajena virtualna kopija Windows XP SP3, za katero smo že povedali, da bo na voljo le za Ultimate, Professional in Enterprise različice. A dražja verzija operacijskega sistema ni edina omejitev, saj Microsoft od uporabnikov zahteva še dovolj dober računalnik. Tako boste za uporabo morali imeti vgrajenega vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika, procesor pa bo moral omogočati strojno podprto virtualizacijo. Slednjo podpirata tako AMD kot Intel, v več različnih serijah procesorjev, zaradi česar pride do rahle zmešnjave. Virtualizacije ne podpirajo recimo vsi Core 2 Duo, a jo podpirajo nekateri starejši Pentium procesorji, nastala situacija pa pomeni, da se od Microsofta pričakuje orodje oz. svetovalec, ki vam bo povedal, ali je virtualizacija na vašem računalniku mogoča ali ne.

61 komentarjev

Windows 7 RC 5. maja

Virtualni XP SP3

vir: engadget
engadget - Zdaj je uradno, Windows 7 Release Candidate bo javno dosegljiv 5. maja, kakor sporočajo člani ekipe WIndows 7. Kljub prejšni novici, da naj bi bila RC različica že na voljo TechNet in MSDN naročnikom, pa to očitno ne drži, saj naj bi bila dostopna šele 30. aprila.

Windows 7 bodo v ultimativni, profesionalni in Enterprise različici prišli še z zanimivo funkcijo, naemnjeno predvsem uporabnikom, ki se še vedno oklepajo Windows XP. Z namenom lažjega prehoda bodo ponudili virtualno različico XPjev s 3. servisnim paketom, kjer bo moč poganjati vse v Windows 7 nedelujoče aplikacije. Žal to ne bo na voljo tudi za Home različice.

Windows Media Player bo po novem omogočal deljenje...

66 komentarjev

Kandidati za izid

engadget - BBC je sprva poročal, da bo Release Candidate verzija Windows 7 za množice na voljo šele konec maja, na kar je namigovalo testiranje za Windows Touch nalepko (podobna Vista Capable nalepki). Le-to očitno ne drži, saj je za člane programov MSDN in TechNet na voljo za prenos že sedaj, raja pa si bo Windows 7 RC lahko prenesla 5. maja..

Že dva dni pa je na voljo RC verzija novega Ubuntuja, 9.04. Slednji v svoji končni različici izide že v naslednjem tednu (za razliko od polletnega zamika pri Microsoftu), RC pa služi le kot zadnje opozorilo za morebitne hrošče, ki so se prebili skozi vsa ostala testiranja.

56 komentarjev

Konec brezplačne podpore za Windows XP

The Register - Z današnjim dnem se izteka tako imenovana splošna podpora za Windows XP (mainstream support). To pomeni, da Microsoft ne bo več nudil brezplačne podpore uporabnikom v težavah, garancijskih zahtevkov in popravkov napak (bugfixes). Edini popravki, ki bodo še izhajali, bodo varnostne posodobitve, ki jih bomo brezplačno deležni do 4. avgusta 2014, ko se izteče še podaljšana podpora za Windows XP. Do takrat bo Microsoft sicer še vedno nudil tudi vso ostalo podporo, le da bo zanjo potrebno plačati. Poleg Windows XP Home in Professional so danes upokojili še Office 2003, Exchange Server 2003 Standard in Enterprise ter Windows Server 2003 Service Pack 2.

59 komentarjev

Prehod na XPje mogoč tudi z Windows 7

engadget - Da bodo Windows 7 prišli v šestih različicah smo že pisali, prehod na boljšo (khm, dražjo) verzijo pa bo relativno preprost, saj naj bi bilo treba dodatne funkcije le odkleniti po dodatnem plačilu. Tako naj bi uporabniki začeli z npr. verzijo Home in počasi nakupili pakete vse do verzije Ultimate. Očitno pa bo mogoče prehod tudi na nižje stopnje, a ne v obratni smeri, temveč na popolnoma drug operacijski sistem. Da, downgrade na Windows XP bo očitno pri OEM računalnikih še vedno mogoč, dodatno pa bo omogočen še prehod na Windows Vista. To bo mogoče do aprila 2010, možnost pa zaenkrat oglašuje le HP. Podrobnosti o procesu niso znane, saj bodo računalniki prispeli prednaloženi z Windows 7 (z namenom prepričati uporabnike v uporabo najnovejšega operacijskega sistema) in bodo morda potrebovali celo formartiranje za inštalacijo starejšega sistema.

Kljub milostnim strelom Microsofta XP očitno še močno brca.

67 komentarjev

Bo Windows 7 omogočal odstranitev Internet Explorerja?

Slashdot - Vse od integracije brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows je ta poteza burila duhove. Microsoft si je s tem, tako pravijo konkurentje in Evropska komisija, pridobil nezakonito prednost in dosegel absolutno večino na trgu brskalnikov. Kot kaže, pa si je Microsoft očitke le vzel k srcu, saj je v zadnji gradnji bete Windows 7 nova možnost odstranitve Internet Explorerja.

Gradnja 7048, ki sicer javnosti še ni prosto dostopna, ima namreč funkcijo Windows Features, kjer je možnost izklopa Internet Explorerja (turn off). Na prvi pogled se zdi, da ne gre le za kozmetično skrivanje bližnjic, saj se sistem po izbiri možnost kar...

18 komentarjev

Windows 7 hitrejši od Viste

Slo-Tech - Microsoftov promocijski oddelek je prestavil v višjo prestavo, tako da je na internetu spet nekoliko več govora o prihajajočem Windows 7. Na ComputerWorld so opazili seznam 36 sprememb oz. novosti, ki jih je Microsoft vgradil v Windows 7 od zadnje javne bete. Večinoma sicer ne gre za kakšne globlje spremembe, temveč zgolj za lepotne popravke, čeprav se na seznamu najde tudi podpora za FAT32 in hitrejše odpiranje menija Start. Na isti strani so v drugem članku našteli še deset stvari, ki naj bi jih Windows 7 absolutno moral obvladati oziroma storiti, da bo uspel.

Na TweakTownu pa so si ogledali, ali je hitrejša beta Windows 7 ali Windows Vista. Zanimala jih je predvsem grafika. Na sistemu, ki ga je poganjal Intelov i7 920 pri 3,8 GHz na Gigabytovi GIGABYTE EX58-UD5 s 6 GB pomnilnika, so pognali 3D Mark Vantage, PT Boats: Knights of the Sea, Cinebench R10, World in Conflict, Far Cry 2, S.T.A.L.K.E.R. Rezultati so vzpodbudni, saj se je Windows 7 beta odrezal generalno bolje od Viste,...

59 komentarjev

Windows 7 bo imel šest okusov

Microsoft - V Redmondu so se končno izjasnili, v koliko različicah bo izšel njihov naslednji operacijski sistem Windows 7. Mike Ybarra, glavni menedžer za projekt Windows, je dejal, da je glavni izziv za Microsoft milijarda uporabnikov, ki jih je težko zadovoljiti z eno samo verzijo. Zato bo za domače uporabnike namenjen Windows 7 Home Premium, za poslovna okolja pa Windows 7 Professional, ki nekoliko spominjata na izvedenke XP-jev. Poleg teh dveh bodo izdali še Home Basic, Started Edition, ki bosta šli le v države v razvoju, ter Enterprise in Ultimate.

Najbolj oskubljena Starter Edition bo omogočala resnično malo, saj bo v njej moč odpreti največ tri programe hkrati. Microsoft pravi, da bo namenjena novim uporabnikov računalnikov in netbookov. Kupiti je ne bo mogoče posebej, saj bo naprodaj izključno prek OEM-kanalov. Home Basic bo namenjena le deželam v razvoju. S Home Premium ciljajo na domače uporabnike, ki naj bi v tej ne preveč okleščeni in omejeni inačici našli dovolj funkcionalnosti...

190 komentarjev