»

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega

Tesla

Slo-Tech - Solarne strehe prekrite z vrsto teksturiranih steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami, ki se na videz skoraj ne razlikujejo od konvencionalnih strešnih ploščic.
Ne, ne gre za opis izdelka slovenskega podjetja Trimo iz Trebenj iz leta 2008, to je najnovejši produkt guruja silicijeve doline - Elon Muska.
Šalo na stran, morda pa je Musk bolj inovativen od Tatjane Fink (takratne direktorice podjetja Trimo) in bo Tesla bolj uspešna od Trima. In kako bo Musk tokrat spremenil svet na bolje?

Elon Musk (soustanovitelj PayPal, SpaceX, Tesla in SolarCity) je v petek na odru Universal Studios v Los Angelesu, napovedal da namerava narediti sončne celice bolj privlačne, kot so trenutno. V ta namen je razkril vrsto steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami ter prav tako...

91 komentarjev

Skeniranje knjig v sekundah

Prototip na delu

vir: engadget
engadget - Popolna digitalna revolucija se, kljub vsem napovedim in napredkom v tehnologiji, še ni zgodila. Težavo predstavlja predvsem digitalizacija vseh literarnih knjig, ki so nastale še pred iznajdbo računalnika. Najlažji način je skeniranje, a trenutna tehnologija omogoča skeniranje le ene (oz. dveh) strani naenkrat, kar je pri nekaj tisočih knjigah, katerih strani se štejejo v stotinah, zelo zamudno opravilo.

A japonskim raziskovalcem iz Ishikawa Komuro Laboratorija s Tokijske Univerze bo ta postopek očitno uspelo pohitriti. Njihov prototipni...

1 komentar

Bolj varčne zelene organske LED diode

vir: engadget
engadget - Zadnje čase je večino prebojev in raziskav pripadlo predvsem modrim organskim LED diodam, tokrat pa so na vrsto prišle še zelene. Japonskim raziskovalcem je namreč uspelo več kot podvojiti njihovo učinkovitost s pomočjo 0,7 milimetrov debele steklene ploščice. Le-ta ima zelo velik lomni količnik (2,03; lomni količnik zraka znaša 1,0), nalepili pa so jo na substrat diode. To je dvignilo sposobnost ustvarjanja svetlobe s 94 lumnov na Watt brez ploščice na kar 210 lm/W z njo.



Podatkov o komercialni rabi...

22 komentarjev

Sony decembra s prvim komercialnim OLED TV zaslonom

vir: Sony
Sony - Danes so pri Sonyju za 1. december napovedali izid prvega komercialno dostopnega TV zaslona, izdelanega na osnovi OLED tehnologije. Čeprav smo pred pol leta na Display Expo lahko videli tudi 21 palčne primerke (sicer plod Toshibe), bo prvi masovno proizvajani OLED TV po diagonali meril le 11 palcev (25,1 cm x 14,1 cm). Se bo pa Sonyjev OLED TV odlikoval po izredni tankosti (v globino bo namreč meril zgolj 3 mm), kontrastu (1000000:1) in nizki porabi energije (45 W). Na žalost se bo prvi komercialni OLED TV pojavil le na policah japonskih trgovin, pri čemer bodo neučakani kupci morali zanj odšteti približno 1740 $.



Novici na Physorg.com, Slashdot.com in Sonyjevo sporočilo za javnost.

50 komentarjev

OLED zasloni prihajajo

več strani - Včeraj smo poročali o Samsungovih novostih na področju zaslonov, danes vam prinašamo še malce bolj zanimive novice z isto tematiko, le da sta tokrat glavna akterja Sony in Toshiba. Oba sta namreč na sejmu Display Expo predstavila primerke OLED zaslonov, ki izgledajo kar navdušujoče. Fantje iz Toshibe so se považili z 21-palčnežem, do sedaj največjim zaslonom, ki temelji na LTPS, posebni tehnologiji izdelave, o kateri lahko malce več preberete kar v izvirni novici. Sony je na drugi strani razstavljal bolj običajne OLED zaslone, ki so se ponašali z laiku bližjimi lastnostmi. Prvi izmed predstavljenih modelov je debel le slab centimeter in zmožen prikazati polno HD (1080p) resolucijo, njegov kontrast pa je za LCD svet neverjetnih 1.000.000:1....

22 komentarjev

Potratna proizvodnja računalnikov

24 ur - Skorajda ne mine dan brez novic o novih tehnološko oh in ah izpopolnjenih računalniških kompnentah, bolj redko pa izvemo, kolikšen davek plača okolje na račun našega "sledenja tehnološkim trendom". Če gre verjeti raziskavi United Nations University, je že izdelava povprečnega osebnega računlnika vse prej kot ekološka, da porabljene električne energije med delovanjem, elektromagnetnega sevanja in problemov z odlaganjem odslužene opreme sploh ne omenjamo.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da za izdelavo enega namiznega računalnika z dobrim starim CRT-monitorjem vred porabimo kar 1, 8 tone raznoraznih surovin, skoraj toliko, kot je potrebno za izdelavo srednje velikega avtomobila. Levji delež gre na račun vode, saj se je porabi kar 1500 litrov, pa tudi podatek o 240 kg fosilnih goriv in 22 kg raznoraznih ničkaj nedolžnih kemikalij ni ravno spodbuden.

Isti raziskovalci so že pred tem izračunali, da nas en dvogramski 32 MB modul DRAM-a "stane" kar 32 litrov vode in 1,7 kg kemikalij...

10 komentarjev

OLED v mobilnih telefonih

Slashdot - Kot navaja ta stran, je japonsko podjetje ELDis predstavilo prvi mobilni telefon na svetu, ki uporablja zaslonček OLED, katerega lahko gledamo iz obeh strani (glej sliko). Kot kaže, se utegnejo OLED zaslončki v prihodnosti vse bolj uveljaviti pri prenosnih napravicah, saj porabijo malo električne energije in imajo hitre odzivne čase. Zaslončki OLED bodo v prihodnosti najverjetneje nadomestili LCD sorodnike.

9 komentarjev