»

Intel izdal nove Nehaleme

CNet - Leto dni po predstavitvi družine Nehalem je Intel izdal nove procesorje iz te serije, ki bodo namenjene namiznim računalnikom srednjega razreda. Gre za štirijedrni Core i5-750, ki teče pri 2,66 GHz in uporablja 8 MB predpomnilnika. Porabi do 95 W električne energije, v pošiljkah nad 1000 kosov pa stane 196 dolarjev. Čip ima integriran le dvokanalni pomnilniški krmilnik (Core i7 900 ima trokanalnega), tako da vseh zmožnosti arhitekture Nehalem ne zmore. Prav tako na primer izvaja le eno nit z jedra, medtem ko tehnologija podpira branje dveh (Hyperthreading).

Poleg tega je Intel izdal še dva nova procesorja Core i7 za zahtevnejše sisteme. Core...

50 komentarjev

Intel predstavil osemjedrnike, AMD pripravljen splaviti šestjedrnike

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim predstavil delovanje prihajajoče pošasti, osemjedrnega Nehalem-EX procesorja. Čip s kodnim imenom Beckton, ki prihaja na vrh ponudbe Xeon, bo tako lahko naenkrat preračunaval kar 16 niti, s podatki pa jih bo zalagalo skupaj kar 24 MB predpomnilnika in štirikanalni pomnilnik. Izdelan bo seveda v že znanem, 45 nm proizvodnem procesu, število tranzistorjev pa znaša kar 2,3 milijarde.

Da Intel resno konkurira AMDjevi liniji Opteronov nakazuje s kar štirimi QPI povezavami, kar bo omogočalo sisteme z osmimi procesorji (128 sočasnih niti), v prihodnosti pa naj bi bilo to mogoče razširiti na kar 32 ležišč. Novinec bo, poleg novega podnožja (LGA 1567), prišel tudi z novostmi, ki...

29 komentarjev

AMD se ne boji Nehalema

bit-tech.net - Novi Xeon procesorji, predstavniki Nehalem družine, se v testih večinoma odrežejo odlično in prejemajo pohvale z vseh strani. A vseeno to ni razlog za skrb AMDja, vsaj tako pravi Nigel Dessau, vodja marketinga, na svojem blogu. V samointervjuju je izpostavil razloge, zakaj je temu tako. Trg strežnikov primerja z avtomobili - večina kupcev si želi priti skozi mesto, pri čemer pa ni nujno, da bo najhitrejši avto tisti, z najbolšim časom od 0 to 100 km/h. Prodaja najhitrejših modelov (avtomobilov in procesorjev) namreč predstavlja zelo majhen odstotek celotne prodaje.

Glavni razlogi pa so seveda ekonomski, ki jim trenutna kriza ne pomaga. Nehalem Xeoni prihajajo na popolnoma novi arhitekturi, obenem pa uporabljajo še vedno dražji DDR3 pomnilnik. AMDjeva ponudba je seveda med seboj kompatibilna že od leta 2006, ko so predstavili Socket F, na isto podnožje pa prihajajo tudi 6 jedrni procesorji, vsi pa uporabljajo (zaenkrat še) cenejši DDR2 pomnilnik.

Za konec so se pošalili še z...

67 komentarjev

Intel Core i7 - Nehalem

AnandTech - Tock! Nova Intelova procesorska arhitektura je tu, v obliki Core i7. Je hitrejši, učinkovitejši, varčnejši? Je procesor končno monoliten? Vgrajen pomnilniški krmilnik veliko pripomore pri operacijah? Se vrača tipka Turbo iz začetka devetdesetih let?! Zvedavi bralec, nadaljuj!

Poglejmo najprej stanje na trgu. Intel je vsaj za entuzijaste dandanašnji povsem logična in racionalna izbira v primerjavi z AMD. Cene so predvsem zaradi AMD-jevih povsem dostojnih rešitev znosne, zaradi 45nm tehnologije, v kateri so zgrajeni Yorkfieldi, se kljub navitju ne grejejo pretirano, TDP je v mejah normale. Zakaj vse to spet postavljati na glavo, kot je Intel to storil s Conroe-jem? Zaradi aplikacij, ki tečejo na strežnikih. Pri teh ima AMD v...

48 komentarjev

Avgusta štirijedrni Opteroni

AMD - Kljub govoricam o zamudi bodo AMD-jevi štirijedrni procesorji Opteron, ki jih bolje poznamo pod kodnim imenom Barcelona, kupcem na voljo že avgusta. Hkrati s standardnimi različicami bodo luč sveta zagledale tudi varčne različice z nizko porabo. Frekvenca procesorjev bo po AMD-jevih besedah znašala do 2 GHz, različice z višjimi frekvencami gre pričakovati v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Več v AMD-jevem sporočilu za javnost.

11 komentarjev

Štirijedrni Xeoni

Slo-Tech - Intel je prenovil nov sistem poimenovanja prihajajočih strežniških procesorjev Xeon, saj je po novem iz imena procesorja moč razbrati njegovo porabo. Štirijedrni Xeoni, poznani tudi pod kodnim imenom Clovertown, bodo nosili ozkake formata 53xx, pri tem pa bo vsaka črka oziroma številka predstavljala določeno lastnost procesorja. V četrtem četrtletju letošnjega leta bodo tako predstavljeni štirje modeli, E5310, E5320, E5345 ter X5355, v prvem četrtletju prihodnjega leta pa se bo ponudba štirijedrnih Xeonov dopolnila z različico L5310, poraba katerega naj bi znašala vsega 50 W.

Več o prihajajočih štirijedrnih Xeonih ter o novih oznakah preberite na HKEPC.

0 komentarjev