»

Pipin odprti termin: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem?

Slo-Tech - Na pipinem odprtem terminu v torek 24. 1. ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem? Predava dr. Matej Kovačič.

Na predavanju bo prikazan konkreten primer izvedbe prestrezanja elektronske pošte, nato pa bomo spregovorili o zgodovini in osnovah kriptografije. V nadaljevanju bo predstavljena zaščita elektronske pošte s programoma PGP in GPG (tako za okolje Windows, kot za okolje Linux) ter namestitev šifrirnega vmesnika Enigmail za odprtokodni odjemalec Thunderbird.

47 komentarjev

Kako prisluškovati svetu

Tech World -

Gotovo ste že slišali za Echelon, vprašanje pa je, ali veste, kaj točno Echelon je. Poenostavljeno rečeno gre za gigantski prisluškovalni sistem, prek katerega ZDA, VB, Kanada in Avstralija pregledujejo glasovni promet (telefonske pogovore) in iščejo določene ključne beseda, ki namigujejo na terorizem.

Deluje nekako takole. Vohunski geostacionarni sateliti in prisluškovalne postaje, kakršna je britanski Menworth Hill, prestrezajo satelitske in zemeljske klice in jih pošiljajo v obdelovalne postaje, kakršna je naprimer ameriški Fort Meade, kjer jih superračunalniki sproti (v realnem času, torej) obdelajo. Se sprašujete, kdo in kako lahko obdela tako ogromne količine podatkov? Berite dalje.

Gre za izdelke podjetja Texas Memory Systems (TMS), katerega predstavnik priznava, da več kot polovico svojega zaslužka ustvarijo s t.i. DSP sistemi za ameriško vlado. Ti so kombinacija SSD in DSP ASIC-ov (angl. application-specific integrated circuits, torej vezja, prilagojena za specifične...

26 komentarjev

Kvantna kriptografija in EU

ITworld.com - V večini liberalnih dežel obstajajo zakoni, ki prepovedujejo prisluškovanje ljudem brez sodnega naloga. Zaradi tega imajo obveščevalne službe mnogo težav, ko želijo vohuniti za svojimi državljani. Zato so se določene zaveznice povezale skupaj in tako sedaj vohunijo za državljani drugih držav in potem te podatke prodajajo vohunskim službam domačih držav. Sistem se imenuje Echelon in o njemu ni veliko znano saj poteka pod vodstvom skrivnih služb. Vseeno se sklepa, da trenutno prisluškujejo večini komunikacij in vse te podatke procesirajo v skrivnih centrih.

Marsikdo bi dejal, da je to samo še ena teorija zarote, vendar so znani primeri, ko so določene službe priznale, da so s pomočjo tega sistema ujele koga oziroma prestregli pomembne informacije. Stopnja prisluškovanja je v tem trenutku tako visoka, da je Evropska Unija izdala poročilo v katerem, med drugim, priporočajo svojim državljanom, da kriptirajo svoje povezave za varovanje zasebnosti.

To je bilo tri leta nazaj. Sedaj...

6 komentarjev

Echelon

Linux Today - Evropski parlament je v svojem izčrpnem poročilu dokončno povedal, da sistem prisluškovanja Echelon (ki ga ima v rokah NSA) zares obstaja. Ena od bolj zanimivih ugotovitev je, da se Echelon uporablja predvsem za industrijsko špijonažo s katero se ameriškim podjetjem zagotavlja prednost na tujih trgih. Obstajajo špekulacije, da so tarča prisluškovanj tudi vse nevladne organizacije, ki grejo ameriškemu kapitalizmu precej na živce - Greenpeace, Amnesty International itd...
V bistvu gre tudi za poziv Evropejcem k uporabi enkripcije in odprtega programja (tule). Tako bomo vsaj malce bolj varni. Kaj pa slo-techarji? Koliko vas že uporablja PGP ali GPG? Tudi naša država naj bi začela razdeljevati šifrirne certifikate. Ugibajte kaj je glavna prednost? To, da jih bodo lahko 'naknadno obnovili', če bo potreba... :)

22 komentarjev