»

Trideset let prvega prenosnega računalnika

Slashdot - Te dni mineva 30 let od sramežljivih začetkov ere prenosnih računalnikov, ki svoj pričetek sledi v april 1981. Takrat je podjetje Osborne Computer Corporation izdalo prvi komercialno uspešen prenosni računalnik Osborne 1. Uradna predstavitev se je zgodila 3. aprila 1981, ko so v San Franciscu na West Coast Computer Fairu pokazali 10,7 kilograma težak stroj.

Za 1795 dolarjev (kar z upoštevano inflacijo čez palec znese okrog tri tisoč današnjih evrov) se je...

24 komentarjev

Qimondo bi reševala Portugalska

X-Bit Labs - Kar precej smo pisali o nemškem pomnilniškem podjetju Qimonda, ki je lani neslavno propadlo pod težo dolgov. Vsake toliko časa se je pojavil princ na belem konju, ki obljubljal rešitev, a dlje od prodaje grafičnega oddelka Elpidi niso prišli. To pot se pojavlja nov snubec, ki ima velikopotezne načrte o rešitvi podjetja. Ta ni nihče drug kot sama Portugalska, ki želi podjetje pod novim imenom obuditi od mrtvih.

Portugalska bi imela 18-odstotni delež v podjetju, medtem ko bi Banco Comercial Português in Banco Espírito Santo enakomerno razdelili preostanek. Skupaj bi ti trije partnerji vložili 15 milijonov evrov v novo podjetje, ki bi nastalo na pogorišču Qimonde in bi se imenovalo Nanium. S tem bi rešili 770 delovnih mest. Podrobnosti so še zavite v tančico skrivnosti, prav tako ni jasno, ali lahko takšno podjetje preživi na Portugalskem, kjer industrija integriranih vezij za čipe ni razvita.

1 komentar

Elpida izdelala prve GDDR pomnilniške čipe

X-Bit Labs - Elpidin nakup Qimonde oz. njenega grafičnega oddelka je pokazal prve rezultate. Pripravljajo se namreč na proizvodnjo svojega prvega pomnilniškega čipa, namenjenega grafičnim karticam. Čip, ki bo tipa GDDR5, bo prišel v dveh različicah ter bo deloval pri frekvencah do 1500 MHz oz. efektivnih 6 GHz. Obe različici čipa bosta prišli v velikosti enega gigabita, razlikovali pa se bosta po širini pomnilniškega vodila - 32 Mb x 32 različica bo namenjena grafičnim karticam, ki na 256-bitnem pomnilniškem vodilu uporabljajo osem čipov, medtem ko bo 64 Mb x 16 različica pri enakem številu čipov na grafični kartici omogočala le 128-bitno širino vodila (s spreminjanjem števila čipov se širina vodila seveda ustrezno spreminja).

Elpida je s prvim grafičnim pomnilniškim čipom tako razširila svojo dejavnost, poleg izdelovanja običajnih, DDR in Rambus (XDR in RDRAM) čipov. Prvi testni primerki naj bi bili dobavljivi že v letošnjem decembru, medtem ko bo proizvodnja stekla v drugem četrtletju (med...

4 komentarji

Razprodaja Qimonde se nadaljuje

EETimes - Po nakupu grafičnega oddelka, ki ga ima sedaj v lasti Elpida , del Qimonde želi kupiti tudi Texas Instruments. Slednji se zanima za ameriško lastnino, zanjo pa ponuja 172,5 milijona dolarjev. Texas Instruments na javni dražbi, ki bo potekala 23. septembra, želi kupiti le opremo za proizvajanje čipov in ne celotnega oddelka družbe, ki je šla v stečaj. Pravijo, da nimajo namena izdelovati pomnilniške čipe, a bi nakup orodij za izdelavo 300 mm silicijevih rezin močno pomagal njihovim proizvodnim zmožnostim.

Že prejšnji teden je Qimondin kitajski center kupila družba Inspur in ga preimenovala v Xian Huaxin Semiconductor Company Ltd. Za center so plačali približno 4 milijone dolarjev, direktor Inspurja pa je dodal še, da je to edini center v Republiki Kitajski, ki ima zmožnost izdelovati DRAM čipe, ki po kakovosti lahko konkurirajo svetovnim proizvajalcem.

Omeniti velja še, da kljub dobršnemu številu ogledov potencialnih kupcev in investitorjev tovarna v Dresdnu še ni prodana. Še več,...

2 komentarja

Elpida kupila Qimondo

Po novem tudi grafični pomnilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včerajšnje novice, da se za Qimondin grafični oddelek potegujeta tako Elpida kot Winbond, so dobile epilog. Qimondino znanje, tehnološke licence in del osebja je z nakupom dobila Elpida, ki je približno 50 inženirjev in nekaj ostalih zaposlenih že premestila v svoj Münchenski center, ki ga je odprla pred kratkim. Prve pošiljke GDDR3 in GDDR5 pomnilniških čipov naj bi bile odposlane v prvi polovici prihodnjega leta, pri proizvodnji pa bo sprva pomagal Winbond. Kasneje želi Elpida celotno proizvodnjo preseliti v svoje tovarne. Tehnični vodja družbe (CTO), Takao Adachi, je povedal še, da bodo pridobljene licence Elpidi pomagale izboljšati tudi običajne DRAM čipe ter da za GDDR5 čipe pričakujejo, da bodo v prihodnosti zmožni...

0 komentarjev

Qimonda ustavlja proizvodnjo

X-Bit Labs - O Qimondi, ki se s hudimi finančnimi težavami spopada že od začetka tega leta, je bilo prelitega že mnogo črnila. Tega proizvajalca pomnilnika Nemčija in Portugalska nista uspeli pravočasno rešiti iz težav, tako da je podjetje konec januarja prijavilo nesolventnost. Sedaj se počasi izteka trimesečni rok, ki je retroaktivno začel teči 1. janurarja, v katerem Nemčija jamči za poplačilo obratovalnih stroškov podjetja, in je namenjen prebroditvi težav ter prestrukturiranju. Vmes je ameriška podružnica tega podjetja žal propadla.

Doslej je več investitorjev izrazilo zanimanje za podjetje, a kakšnega trdnega dogovora še niso sklenili z nobenim in ga do konca marca tudi ne bodo. To je problem, saj od 1. aprila podjetju Nemčija ne bo več pomagala kriti tekočih stroškov. Ker obubožano podjetje na svoja pleča ne more prevzeti obveznosti, bodo z aprilom v Dresdnu nehali proizvajati pomnilnik. Ustanovili bodo novo podjetje, v katerem se bo vršila morebitna nadaljnja proizvodnja in v katerem...

0 komentarjev

Qimonda ima še štiri tedne življenja

X-Bit Labs - Nesrečna Qimonda je po propadlem dogovoru o državni pomoči sicer priglasila nesolventnost, s čimer so se nekoliko razjasnila vremena konkurentom, ki se borijo s (pre)nizkimi cenami pomnilnika, a proizvodnje še ni ustavila. Poskušali bodo nadaljevati, kolikor dolgo bo šlo. Po ocenah imajo približno štiri tedne časa, da najdejo rešitev za nastalo situacijo. Konkurentje naj bi pokazali prve znake zanimanja za obubožano podjetje, ki je v zadnjem času intenzivno vlagalo v razvoj novih čipov, zaradi česar je kljub finančnim tegobam privlačno.

Prevzem v trenutni situaciji gotovo ne bo drag, a nadaljevanje razvoja utegne bodočega lastnika stati od pol do cele milijarde evrov. Med kandidati se omenjajo Samsung, Hynix, Elpida in Micron, ki jim pomoč obljubljata tudi Saška in Portugalska, če seveda obdržijo evropski del podjetja pri življenju brez odpuščanj.

0 komentarjev

Qimonda nesolventna, RAM se bo dražil

X-Bit Labs - Poročali smo že o tegobah nemškega izdelovalca pomnilniških čipov Qimonda, ki si je mukoma zagotovil 325 milijonov evrov pomoči. Zanjo sta skrbeli Portugalska in Nemčija, a je bilo vse skupaj domenjeno prepozno, tako da do transakcije ni prišlo. Posledično je pred dnevi Qimonda na münchenskem sodišču prijavila nesolventnost. To bo sedaj Qimondi dodelilo upravitelja, ki bo poskusil nadaljevati prestrukturiranje in ponovno zagnati podjetje.

Čeprav je bila Qimonda šele peti največji proizvajalec čipov DRAM, pričakujejo ostali pozitivne učinke zaradi njenega skorajšnjega propada. Če se bodo vsi držali zastavljenih kvot, naj bi se proizvodnja in s tem ponudba skrčila za desetino, kar naj bi cene potegnilo iz globin na razumljive nivoje. Cena gigabitnega čipa DDR2 znaša trenutno manj kot dolar, pričakujejo pa stabilizacijo med 1,2 in 1,5 dolarjema. Analitiki pričakujejo, da se bo letos dogajal proces združevanja proizvajalcev z namenom zmanjševanja stroškov in konkurence, zato ob koncu...

4 komentarji

Qimonda rešena

Reuters - Prejšnji teden smo poročali, da se tajvanski, korejski in tudi nemški proizvajalci pomnilnika obračajo na svoje vlade, da naj jih z infuzijo prepotrebnega kapitala rešijo propada. Takrat je bilo še vse skupaj neuradno, danes pa si Nemci o tem že upajo govoriti na glas.

Nemška Qimonda, ki je dejansko hčerinsko podjetje Infineona, je danes objavila, da se je z nemško in portugalsko vlado uspela dogovoriti o pomoči. Zvezna dežela Saška bo posodila 150 milijonov evrov, 100 milijonov bo primaknila portugalska banka v državni lasti Caixa Geral de Depósitos, 75 milijonov pa mama Infineon. Qimonda namreč zaposluje 3200 ljudi v Dresdnu in 2000 Portugalcev v Vili do Conde, tako da je interes obojih, da podjetje izplava. Izvršni direktor Qimonde Kin Wah Loh je dejal, da bodo z zbranimi sredstvi okrepili razvoj in raziskave ter končno prešli na 46 nm Burried Wordline tehnologijo izdelave pomnilnika, ki bo izboljšala izkoriščenje rezin in znižala stroške proizvodnje. Delnice podjetja so danes

8 komentarjev

Yukio Sakamoto na čelu Elpide

X-Bit Labs - Ker vam, predvidevam, naslov ne pove kaj dosti, sledi še razlaga. [:D]

Že omenjeni Yukio Sakamoto je bil do pred kratkim direktor družbe UMC Japan od leta 2000, sedaj pa je nastopil predsedniško funkcijo v podjetju Elpida Memory, hčerinski firmi NECa in Hitachija. Sakamoto je že predstavil svoje abiciozne načrte, ki so:
  • povezava z drugimi proizvajalci pomnilnikov (v začetku naslednjega leta tako načrtuje povezavo Elpide ter Mitstubishija)
  • dvakratno povečanje proizvodnje čipov
  • pritegnitev vlaganja tujih investitorjev do l. 2004
  • poslovanje z dobičkom prihodnje leto ter
  • investicija v R&D ter razvoj in patentiranje novih vrst pomnilnika
Bomo videli, če mu bo uspelo.

0 komentarjev