»

AMD izdal prva APU-ja iz družine FirePro in nekaj klasike

vir: AMD
AMD - Doslej je imel AMD ime FirePro rezervirano za grafične kartice, a se je to spremenilo. Včeraj so izdali dva nova APU-ja, ki takisto spadata v družino FirePro. A300 in A320 nista namenjena domačim uporabnikom, ampak delovnim postajam nižjega in srednjega razreda (PR-objava) za tako imenovani CAD (computer-aided design) in M&E (media and entertainment).

A300 je štirijedrni procesor s 3,4 GHz, ki v Turbo načinu zmore do 4 GHz, ki mu družbo dela 382 stream procesorjev s frekvenco 760 MHz. A320 ima štiri centralnega jedra s 3,8 GHz oziroma 4,2 GHz v Turbo načinu, enakemo število stream procesorjev kot pri šibkejšem modelu pa tiktaka z 800 MHz. A320 je tudi za razliko od njega odklenjen. Oba podpirata Eyefinity...

4 komentarji

Ime ATI se dokončno poslavlja z izidom kartic AMD FirePRO

bit-tech.net - Profesionalne kartice iz AMD-jevega nabora FirePRO so bile do nedavnega še zadnje, ki so pravzaprav nosile ime ATI. Slednje je z veznih čipovij odšlo že pred leti, končno pa se je z izdajo Radeonov HD 6800 poslovilo tudi z namiznih grafičnih kartic po AMD-jevem nakupu kanadskega izdelovalca grafičnih čipov v letu 2006. Podobno se dogaja še na področju profesionalnih grafičnih kartic z izidom AMD FirePRO 2270. Gre za cenovno ugodno kartico (cena naj bi znašala vsega 150 ameriških dolarjev - izredno ugodno za ta trg), logično pa je, da ne bo podirala hitrostnih rekordov.

Gre za zamenjavo FirePRO 2250, ki je poleg zamenjave imena izgubila še hladilni ventilator. FirePRO 2270 namreč uporablja pasivni hladilnik, kar ji omogoča vsega 15 W porabe pod obremenitvijo oz. okrog 10 W, ko ni obremenjena. Podprta sta do dva...

8 komentarjev

YouTube z ločljivostjo 4K

Google - Google je na svoji strani za objavljanje in gledanje videoposnetkov dodal novo ločljivost. Odslej bo najvišja podprta resolucija 4K, kar pomeni 4096 x 2304 točk. To je štirikrat več od 1080p, ki že sedaj nosi oznako HD, in je za običajne uporabnike več kot dovolj. Nova ločljivost se izrazi šele na zaslonih, ki merijo vsaj 25 palcev, medtem ko so projektorji za njihovo predvajanje običajno v velikosti hladilnika. Za ogled posnetkov tako visoke kvalitete poleg tega potrebujete ultrahitro povezavo do interneta in nekaj sreče, da najdete kakšnega, saj so kamere drage, posnetkov pa malo. Nekaj za pokušnjo; za predvajanje v najvišji ločljivosti v meniju desno spodaj izberite Original.

57 komentarjev

DirectX 11 za profesionalce

Nekoliko bolj umirjen izgled hladilnika

vir: engadget
engadget - Na področju potrošniških grafičnih kartic, predvsem namenjenih igranju računalniških iger, je ATI-jeva prednost v obliki nabora modelov in pol-letne prednosti v prihodu na trgu pred nVidio dobro znana. To prednost zdaj razširjajo tudi na profesionalni trg, kjer sicer klasično kraljuje nVidia s svojo linijo Quadro. Govorili smo že sicer, da je ATI nVidio prehitel na področju diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, a je tam zgodba nekoliko drugačna, kot na namizju. Glavna razlika med profesionalnimi in običajnimi grafičnimi karticami se skriva predvsem v višji kakovosti izrisovanja v primeru prvih, medtem ko je strojni del, torej sama kartica, večinoma še vedno skoraj popolnoma enak v obeh primerih.

Zdaj bodo tudi...

15 komentarjev

ATI pridobiva tudi pri delovnih postajah

Expreview.com - Drugo četrtletje je na področju grafičnih čipov za AMDjev grafični oddelek, ATI, četrtletje napredka. Po tem, ko so zavzeli več kot polovico diskretnega trga grafičnih čipov za prenosnike, zdaj pridobivajo tudi na področju profesionalnih čipov, namenjenih za delovne postaje. S 602 tisoči prodanimi delovnimi postajami je bila prodaja v prejšnjem četrtletju 31% nižja, kot v 2. četrtletju leta 2008, a je v primerjavi z začetkom letošnjega leta narasla za 4,4%.

Skozi zadnje 3 četrtine je naraščal tudi delež ATIjevih FirePro čipov, saj so imeli v zadnjem četrtletju leta 2008 ter v prvem oz. drugem letošnjem četrtletju 8,8%, 12,1% oz. 14,4% tržnega deleža. Pomemben podatek je, da so v to statistiko vključeni tudi čipi prenosnikov, medtem ko je nVidii uspelo še povečati tržni delež PCIe razširitvenih kartic na 89,4%, s 87,6% iz prvega četrtletja.

13 komentarjev

OCZ z novimi prestižnimi SSD-ji

X-Bit Labs - OCZ Technology je ta teden uradno predstavil svojo prestižno serijo SSD-jev, ki se vdenejo v režo PCI Express x4. Na ta način so zaobšli ozko grlo počasnega vodila SATA, ki bi dušilo hitrost diskov. Poleg že prej predstavljenega terabajtnega diska je OCZ sedaj dodal še dvakrat in štirikrat manjši različici, ki bosta primerni za uporabnike z nekoliko plitvejšim žepom. Največja modela bereta s 500 MB/s in pišeta le nekaj počasneje, medtem ko 250 GB-model piše s 450 MB/s, bere pa s 300 MB/s. Vsi modeli imajo 256 MB predpomnilnika in deklarirani čas delovanja pred napakami (MTBF) 1,5 milijona ur. O cenah še ni podatkov. Pričakuje se, da bo največji SSD stal med 1500...

33 komentarjev

Lenovo predstavil nova računalnika z Nehalemom

PC World - Kitajski Lenovo je predstavil dve novi delovni postaji, ki bosta v drobovju skrivali prihajajoče Intelove štirijedrne Nehaleme - slednji prihajajo v trgovine prihodnji teden. Močnejši komplet se bo imenoval ThinkStation D20, šibkejši pa ThinkStation S20.

D20 bo imel na matični plošči dvoje podnožij za procesorje (osem jeder) in podporo za 96 GB pomnilnika, medtem ko bo šibkejši bratec imel le eno ležišče in podporo za 12 GB pomnilnika. Tovarniško bodo vgrajevali trde diske v izmeri do 1 TB. Procesorji, ki bosta poganjali vso mašinerijo, se bodo imenovali Xeon E5500, W3500, X5500 in W5580, s...

10 komentarjev

AMD izdal ATI FirePro 2450

TG Daily - AMD je izdal svojo novo profesionalno grafično kartico, ki se imenuje ATI FirePro 2450. Kartica podpira priklop štirih zaslonov DVI ali VGA prek dveh priključkov VHDCI in razdelilca. Vsebuje pol gigabajta pomnilnika GDDR3, podpira DirectX 10.1, PCI Express 2.0 in sede v režo PCI Express x16. Po navedbah proizvajalca porabi kartica 32 W energije, ko je polno obremenjena, sicer pa kakšnih 17 W. Najvišja podprta ločljivost na vsakem izmed štirih zaslonov je 1920 x 1200, tako da lahko brez težav uporabljate tudi 24-palčne monitorje. Cena v ZDA znaša pol dolarskega tisočaka, kar je natanko toliko, kolikor za konkurenčno kartico Quadro NVS 420 zahteva Nvidia.

16 komentarjev

Nvidia izdala Quadro NVS 420

TG Daily - Nvidia je izdala novo grafično kartico z imenom Quadro NVS 420, ki podpira do štiri zaslone z ločljivostjo 2560 x 1600. Na kartici je pol gigabajta pomnilnika GDDR3 s 128-bitnim vmesnikom (64 bitov na GPU) s propustnostjo 11,2 GBps, 16 paralelnih jeder CUDA in priklop VHDCI. Vstavi se v režo PCI Express x16 oz. x1, podpira pa DirectX 10, Shader model 4.0, OpenGL 3.0, štiri priključke DisplayPort, štiri DVI in nobenega analognega VGA.(podrobne specifikacije). Priporočena cena za kartico, ki porabi 40 W energije in jo na policah pričakujemo februarja, znaša 499 dolarjev.

16 komentarjev

Prenosnik z Geforcem4 MX400 GO

CNet - Tudi to se že najde, ja. Toshiba, eden največjih proizvajalcev prenosnikov na našem ljubem planetu, je izdala pravo pošast, saj njen Satellite 5005-S507 poganja kar 1.1 GHz Pentium 3, sparjen s pol gigabajta pomnilnika in 40 gigabajtnim diskom. Toshiba je torej naredila pravo potezo s tem, ko je celotnemu pošastnemu paketu dodala še, vsaj za prenosne trge zmogljivo, grafično kartico, ki zmore poganjati Q3 (vsaj tako pravijo tukaj, čeprav ne navajajo stopnje detajla) z več kot 100 sličicami v sekundi. Če vam omenim še 15 palčni zaslon ter ločljivost 1600x1200 točk, se lahko vsi strinjamo z enim dejstvom - slin.

3 komentarji

Doživetja nekega Slo-Techerja

Jaz - Ne boste verjeli kaj se mi je pravkar zgodilo! Na svojo vtičnico, na kateri imam vključeno: računalnik z dvema napajalnikoma, ekran, dva para zvočnikov, tiskalnik, skener, halogensko svetilko ter polnilec za mobitel, sem priključil še en grelec za foro, pač da me bo grel ponoči. Stvar se zažene in dela... Kakih 10 minut... In potem začne v razdelilcu nekaj pokati... In poka vse pogosteje... Pogledam in vidim STRELE ČEZ RAZDELILEC! Še preden sem se zavedel, kaj se je ravnokar zgodilo, je vrglo ven varovalko za mojo sobo. Hvalabogu se ni nič uničilo, razen varovalk mojega razdelilca. Naj še omenim, da je razdelilec imel kakih 100°C ter smrdel ko kuga .

Jao... In jaz sem hotel gor priključiti še peltierjev element .

7 komentarjev