»

Ogled celotne DVD zbirke iz naslonjača

Vse to lahko zamenja že en računalnik v omari in en majhen HTPC ob televizorju

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Lastniki obsežnejše zbirke filmov na DVD ploščkih, sploh tehnično bolje podkovani obiskovalci Slo-Techa, verjetno razmišljate, da mora obstajati lažji način ogleda filma, kot pa brskanje po policah, vstavljanje ploščka v predvajalnik, ogled filma in nato ponovitev postopka v obratni smeri. Do sedaj sta bila popularna dva...

66 komentarjev

Lani manj prodanih glasbenih CD-jev

Heise - Ameriška NPD Group, ki skrbi za vse mogoče statistike, je izračunala, da so lani v ZDA glasbeni založniki prodali 17 milijonov manj CD-jev kot leto prej. Padec povpraševanja po CD-jih je bil prisoten v vseh starostnih skupinah, so pa prednjačili najstniki in starejši od 50 let, ki so se najbolj odpovedali srebrnim ploščkom. Do neke mere je nižjo prodajo CD-jev kompenzirala internetna prodaja, kjer se je število kupcev povečalo za 29 odstotkov na 36 milijonov. Kljub temu je skupno število kupcev glasbe upadlo za 13 milijonov, poročajo.

Glavni razlog, ki ga navajajo za slabšo prodajo, je kakopak gospodarska kriza, saj naj bi imeli ljudje na voljo manj denarja za trošenje, kar se tiče zabave. Dodajajo še, da so kupci mnenja, da so cene CD-jev preveč zasoljene. Vprašani so razložili, da imajo raje spletne nakupe glasbe, ker lahko tako kupijo samo všečne pesmi in ne več celih albumov, kot je to slučaj pri CD-jih.

10 komentarjev

Prihajajo DVD-zapisovalniki s 24-kratno hitrostjo

The inquirer - Sony in Lite-On sta najavila, da kanita kmalu izdati nova zapisovalnika DVD-jev, ki bosta po DVD-jih pisala s 24-kratno hitrostjo. Obe podjetji sta kot ciljni datum navedli do maja, tako da ostaja ugibanje, kdo bo dejansko prvi. Lite-ON obljublja kar tri modele, iHAS324, iHAP424 in model iHAS624, medtem ko je Sony napovedal zgolj enega, in sicer AD-7240S. Trenutno najhitrejši zapisovalniki zmorejo 22-kratno hitrost, kar pomeni 29,04 MiB/s, tako da kakšne hude revolucije 24-kratna hitrost ne bo zanetila. Še vedno bomo DVD-je posneli v slabih petih minutah, ker nekaj časa pač pobere zapis vhodne in izhodne sledi (Lead-In, Lead-Out). Poleg malenkost višje hitrosti bodo novi pogone prinesli še nekaj drugih izboljšav, kot so LightScribe, ki bo pisal podobe na ploščke z laserjem, in SmartErase za varno brisanje diskov z občutljivimi podatki. Zanimiveje je, da se DVD-ji kljub pritisku Blu-raya še vedno dobro držijo in celo napredujejo.

14 komentarjev

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev

Asus in Pioneer s 16x DVD zapisovalnikoma

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer, največji proizvajalec matičnih plošč, in Pioneer, ki ga poznamo še iz časov prvih CD-jev, sta začela pošiljati svoje prve primerke zapisovalnikov DVD, ki zmorejo pisati s 16-kratno hitrostjo. S takšno hitrostjo Asusov DRW-1604P zapisuje DVD±R, dvoslojne bratce in prepisljive DVD-je s štirikratno, CD-R(W) pa s 24- oz. 32-kratno hitrostjo. Pioneerjev DVR-A08XLA se ponaša z enakimi karakteristikami, saj je Asus Pioneerjev OEM-dobavitelj. Za napravo boste odšteli 160 dolarjev. Več o tem.

17 komentarjev

Philipsov najhitrejši DVD zapisovalnik

Yahoo News - Philips, podjetje, ki je dobro poznano na področju zabavne elektronike, je že pred časom kot prvo izdelalo DVD zapisovalnik z 8-kratno hitrostjo. Sedaj jim je uspelo to hitrost zapisovanja podvojiti in nastal je prvi DVD zapisovalnik na svetu, ki je zmožen pisati na DVD medije s 16-kratno hitrostjo -- to pomeni, da je DVD zapisan v manj kot šestih minutah. Njegova odlika pa je tudi zmožnost pisanja na dvoslojne DVD medije. Philipsov poslovni partner Dell naj bi po podatkih Yahoo! News bil prvi naročnik teh DVD pogonov. Znane so tudi cene in sicer od 80 do 90 evrov za proizvajalce računalnikov, medtem, ko bo posameznik za nakup moral odšteti okrog 180 evrov. Izvirna novica

14 komentarjev

Test dvoslojnega DVD-pekača

Slo-Tech - Na Extrememhz so preizkusili novi Lite-On DVD zapisovalnik, ki se lahko pohvali z dvoslojnim zapisovanjem zapisljivih DVD medijev. Glede na to, da je to eden od prvih primerkov na trgu so se še posebej posvetili testu zapisovanja na DVD+R9 medije, katere lahko peče z 2,4-kratno hitrostjo. Prav tako niso pozabili na razlago nove tehnologije. Pri priporočeni ceni 159,99 dolarjev bo to nedvomno pogon, ki bo mamil marsikoga v vročih poletnih mesecih.

23 komentarjev

Zapeči me dvainpetdesetkratno

HotHardware - Moje osebno mnenje je, da so pekači, hitrejši od 40x hitrosti CAV, navaden luksuz ter paša za oči najpetičnejšim uporabnikom, a kdo sem jaz, da bi sodil [:D]. V vsakem primeru se moramo soočiti z dejstvom, da na trg vneto prihajajo že 52x zapisovalne enote, ki zgoščenke z enako hitrostjo tudi bere, zapisovanje pa se povzpne do 24-kratne hitrosti. Zanimivo je pa to, da se bili fantje na Hot Hardware nad napravo izjemno navdušeni, saj ponuja za relativno nizko ceno visoke hitrosti zapisovanja, branja ter DAE kopiranja. Klik!

A moje mnenje ostaja. Čas je, da ostane hitrost zapisovanja na 48x, ter se z njo izenači hitrost PREpisovanja. Ane? [:D]

10 komentarjev

Tudi ASUS z 24× snemalnikom

več strani - ASUS je najavil, da bo najkasneje v dveh tednih izdal nov CD-RW (CRW-2410S) snemalnik. Le ta naj bi snemal z 24-kratno hitrostjo, prepisoval z 10× ter bral z 40× hitrostjo. Da pa ne bi prevečkrat uničili naših cdjev, so ga opremili z Burn-Proof tehnologijo, ki preprečuje nadležna obvestila o Buffer Underrunu. CD-RW bo imel dostopni čas okoli 130 ms in 2 MB velik predpomnilnik. Zraven pa bomo dbili še Nero Burning Rom 5.5. Kar pa sem mi zdi še bolj pomembno je to, da naj bi bila cena manj kot 400 DEM. Pri nas zagotovo več, a upajmo na najmanj.

0 komentarjev

Kaj je SmartShader? drugič

AnandTech - ATI-jev SmartShader je na računalniško scenu udaril kot jederska raketa, ki se je spremenila v kita, ki se zaveda samega sebe 5 minut pred smrtjo, na Zemljo. Vzroka sta dva (ali več). Prvi je, da gre za res nekaj inovativnega, kar se bo lahko (ni pa nujno) pokazalo kot konkurenca Nvidii. Drugi pa je malo bolj hm, hm praktične narave. Namreč poletje je in nič takooo zanimivega se ne dogaja. Tako da so vsi pograbili prvo priložnost in razložili za kaj pri SmartShaderju gre. Spodaj je članek Tom's hardwere-a, tukaj pa se razpisuje AnandTech. Priporočam ogled obeh, ker sta natančna in zanimiva. Predvsem pa kratka.

1 komentar