»

Intel izdal nove Atome za strežnike

Intel - Intel zadnje čase trg obstreljuje z vsemi topovi. Včeraj so jim ušli podatki o prihajajočih procesorjih Haswell, hkrati pa so predstavili tudi nove izredno varčne procesorje za strežnike in podatkovne centre. Nekdaj neosvojljivo trdnjavo namreč arhitektura ARM vedno bolj ogroža, zato je moral Intel najti odgovor. In to so procesorji Atom z deklarirano porabo 6 W, ki so sedaj namenjeni tudi strežnikom.

Družina Atom S1200 je tako imenovana ultra-varčna serija, ki seveda ni namenjena ogromnim farmam računalnikov, ampak nišnim področjem, kot so mikrostrežniki, komunikacijska oprema, podatkovne zbirke itn. Za zahtevnejša okolja še vedno ostajajo Xeoni, a povsod surova moč ni najpomembnejša, ampak želimo raje več jeder. Tam...

63 komentarjev

Nov dvoterabajtni disk iz Seagata

TG Daily - Seagate je predstavil nov dvoterabajtni trdi disk, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom s potrebo po veliki kapaciteti in visoki hitrosti. Barracuda XT zato plošče vrti s 7200 obrati na minuto, pomaga pa si še s 64 MB predpomnilnika in novim priključnim vmesnikom SATA 6 Gb/s. Seagate prav zaradi več predpomnilnika predvideva hitrejše odzivanje v aplikacijah, kot so igre ali orodja za montiranje videa. Cena: 300 dolarjev.

31 komentarjev

Intel izdal nove Nehaleme

CNet - Leto dni po predstavitvi družine Nehalem je Intel izdal nove procesorje iz te serije, ki bodo namenjene namiznim računalnikom srednjega razreda. Gre za štirijedrni Core i5-750, ki teče pri 2,66 GHz in uporablja 8 MB predpomnilnika. Porabi do 95 W električne energije, v pošiljkah nad 1000 kosov pa stane 196 dolarjev. Čip ima integriran le dvokanalni pomnilniški krmilnik (Core i7 900 ima trokanalnega), tako da vseh zmožnosti arhitekture Nehalem ne zmore. Prav tako na primer izvaja le eno nit z jedra, medtem ko tehnologija podpira branje dveh (Hyperthreading).

Poleg tega je Intel izdal še dva nova procesorja Core i7 za zahtevnejše sisteme. Core...

50 komentarjev

Intelovi 6-jedrniki prihajajo na LGA 1366-podnožje

Slo-Tech - Naslednik trenutnih procesorjev Nehalem, Westmere, oz. natančneje 6-jedrni čip s kodnim imenom Gulftown, bo morda deloval tudi na že obstoječih matičnih ploščah, saj bo uporabljal enako podnožje, kot trenutni Core i7 procesorji. Intel sicer še nima delujočega prototipa, da bi to tezo preizkusil, a menijo, da bo kombinacija prihajajočega 6-jedrnika in že obstoječe plošče z X58 čipovjem delovala, če se je proizvajalec pri snovanju le-te držal Intelovih navodil.

Če kombinacija ne bo delovala, bodo seveda potrebne nove matične plošče oz. vsaj večje revizije trenutnih modelov, vsekakor pa bo moč uporabiti trenutni, DDR3 pomnilnik.

9 komentarjev

Intel in TSMC bosta sodelovala

X-Bit Labs - Prejšnji teden se je na spletu pojavila navedba, da kanita Intel in TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) oznaniti tvorbo strateškega zavezništva v ponedeljek - kar je simbolično tudi dan, ko je AMD dokončal oddvojitev proizvodnega oddelka. Sedaj je ugibanj konec.

Intel in TSMC sta obelodanila memorandum o sodelovanju pri razvoju Atomov, ki predvideva sledeče. Intel bo TSMC oskrbel s potrebno dokumentacijo in znanjem, tako da bo slednji za Intel izdeloval SOC-verzijo mikroprocesorjev Atom, ki bodo imeli na enem čipu zapakirano vse potrebno za delovanje računalnika, torej pomnilniški krmilnik, grafiko itn. Poteza je nekoliko nenavadna, saj Intel že vrsto let ni oddal (outsourcing) izdelave kakšnega svojega procesorja zunanjih izvajalcem, a po drugi strani smiselna, saj je TSMC največji proizvajalec SOC-ov na svetu, ki lahko s svojim znanjem Intelu le koristi. To pa bo Intel krvavo potreboval, če želi povečati tržni delež na področju žepnih naprav in resneje konkurirati...

2 komentarja

Intel izdal nove procesorje

X-Bit Labs - Intel je te dni razširil družinico svojih procesorjev Xeon za strežnike. Seriji Xeon UP se pridružujejo štirijedrni X3380, ki teče pri 3,16 GHz, ima 12 MB predpomnilnika in porabi do 95 W energije, prav tako štirijedrni L3360, ki tiktaka z 2,83 GHz, ima 12 MB predpomnilnika, a porabi le do 65 W energije, in dvojedrni L3110 s 3,00 GHz, ki ima pol manj predpomnilnika in potrebuje 45 W električne energije. Vsi trije imajo 1333 MHz FSB. Cene za količine nad 1000 kosov znašajo 530, 369 oz. 224 dolarjev za najšibkejši model. Poleg tega so predstavili še 1,6 GHz Atom Z530, ki bo stal 70 dolarjev.

1 komentar

Izdan šestjedrni mikroprocesor

X-Bit Labs - Intel je včeraj uradno predstavil svoj novi procesor za zahtevne strežniške sisteme, ki ima na eni rezini kar šest jeder. Nova serija se imenuje Xeon 7400 in poleg večjega števila jeder ponuja 16 MB L3-predpomnilnika. Močnejša različica Xeon X7460 bo tiktakala z 2,66 GHz, šibkejša E7440 pa z 2,40 GHz, čemur bosta ustrezali porabi 130 in 90 W električne energije. Za nekoliko manj zahtevne bo Intel prodajal tudi štiri okrnjene petdesetvatne različice z 12 MB predpomnilnika.

Arhitektura Xeon 7400 je nazaj združljiva s 7300, torej lahko naslavlja do 256 GB pomnilnika in 16 fizičnih procesorjev (96 jeder). Pričakovati je, da bodo nove strežnike s temi procesorji vodilni izdelovalci sistemov predstavili kmalu. Omeniti velja še AMD-jev zaostanek, ki vsaj še leto dni ne bo zmožen ponuditi šestjedrnikov, kar Intelu odpira svetlo pot v prihodnost. Še cena: od 1391 do 2729 dolarjev za kos v količinah nad tisoč. Več o tem.

41 komentarjev

Intel najavil mobilne štirijedrnike

MacRumors.com - Vsem dobro poznani proizvajalec procesorjev je najavil mobilne štirijedrne procesorje, ki naj bi na tržišče prišli v tretji četrtini letošnjega leta pod oznako Core 2 Extreme QX9300. Novinci bodo pri naročilu nad 1000 kosov na voljo po distribucijski ceni 1038 dolarjev na kos, pri Intelu pa masovnih naročil še ne pričakujejo pred drugo polovico naslednjega leta. Za to je bržkone zaslužna tudi velika energetska požrešnost, saj bodo novi procesorji za svoje delovanje potrebovali kar 45 W energije. Kljub temu, da so preostale specifikacije enake kot pri namizni različici, kar pomeni 2,53 GHz, 1066 MHz FSB ter 12 MB L2 predpomnilnika, pa bosta visoka cena in požrešnost zaenkrat zagotovo omejevali osvajalni pohod prvega štirijedrnika nad prenosne računalnike.

23 komentarjev

Intel napovedal znižanje cen

X-Bit Labs - Dobro obveščeni ljudje so o tem špekulirali že nekaj časa, danes pa je zadevo uradno potrdil tudi Intel. Z 10. novembrom nameravajo znižati cene vseh svojih procesorjev za 15-25%, razen najmočnejšega modela (3.06 GHz), katerega cena še naprej ostaja 637 ameriških zelencev. Podatki veljajo za količine nad 1000 kosi v Čezlužju, kako pa se bo spust cen odrazil pri nas, še ni jasno. Originalne informacije ter preglednica vseh cen na tem naslovu.

2 komentarja

Intelovi strežniški procesorji

X-Bit Labs - Intel je aprila moral odstaviti svoje Pentium III Xeon procesorje z 2 MB predpomnilnika, ki so delovali s frekvenco 900 MHz, zaradi pregrevanja, sedaj pa jih je spet poslal na tržišče. Do sedaj so jih nadomeščali Pentium III Xeon procesorji s taktom 700 MHz, ki so bili na voljo z 1MB ali 2 MB predpomnilnika. Kljub srečnemu koncu za 900 MHz različico, pa se je Intel odločil, da bo pred koncem leta izločil iz prodaje svoje Pentium III Xeone. Zakaj? Intel bo poizkusil namesto P3 Xeonov ponuditi svoje 2MB/4MB L3 Itaniume, ki pa jih bo v drugi polovici leta 2002 nasledil nov procesor s kodnim imenom McKinley. Ker pa so Itaniumi 64 bitni procesorji in ker še vedno kar nekaj aplikacij deluje na 32 bitnih procesorjih, pa bo Intel kot dopolnilo ponudil tudi Fosterje, ki bodo imeli 512KB/1MB L3 predpomnilnika. Ti bodo s proizvodnih trakov začeli prihajati zgodaj leta 2002 z začetno frekvenco 1.6 GHz. Ker pa so predstavitve novih strežniških procesorjev še sorazmerno daleč, pa se bo zaenkrat...

0 komentarjev