»

Prihaja odprtokodna alternativa Skypu: GNU Free Call

Slo-Tech - V okviru GNU Projecta pripravljajo nov projekt z imenom GNU Free Call. Šlo naj bi za odprtokodno alternativno Skypu, ki bo ponujala anonimne VoIP klice na principu P2P. Za posredovanje klicev nameravajo uporabiti GNU SIP Witch server, ki zaradi nizke porabe sistemskih sredstev teče tudi na mobilnih telefonih. Kot telefonski strežnik pa nameravajo uporabiti GNU Bayonne, ki se sicer že uporablja v komercialnih okoljih.

GNU Free Call v osnovi sicer ne bo ponujal videotelefonije, bo pa uporaba videoklicev mogoča s pomočjo končnih SIP aplikacij, kot npr. Ekiga, Empaty, Twinkle, itd, saj je naloga omrežja zgolj posredovanje podatkov, oblika komunikacije, izbira kodekov itd. pa bo stvar končnih aplikacij.

Sistem bo podobno kot Skype omogočal P2P klice, tudi znotraj NAT omrežij, podpiral pa bo tudi šifriranje pogovorov. GNU SIP Witch bo namreč služil kot varni VoIP proxy vmesnik, podatki med GNU SIP Witch točkami pa bodo potekali v šifrirani obliki s protokolom, ki bo temeljil na...

36 komentarjev

Nokia bo konkurirala App Storu

Forbes - Spletne trgovine, kjer lahko uporabniki snamejo aplikacije, imajo že Research in Motion, Apple ter Google, sedaj pa se jim bo pridružila še Nokia. Svojo trgovino bodo poimenovali Ovi Store po finski besedi ovi, ki pomeni vrata. Že na samem začetku naj bi vsebovala več kot 20.000 izdelkov, kar je občutno več od začetnih količin pri konkurentih. Tako velika številka bo posledica dejstva, da ne bodo ponujali zgolj aplikacij, temveč tudi večpredstavnostne vsebine.

Orodja za dostop do Ovi Stora bodo že nameščena na telefonih N97 in vseh prihodnjih, lastniki obstoječih modelov pa si jih bodo lahko prenesli s spleta. Nokia je vključila še nekaj dobrih zamisli, na primer recommendation engine, ki bo uporabnikom predlagal vsebino glede na njihove preference in preference prijateljev ter družinskih članov. Ker imajo mnoge nokie vgrajen čip GPS, bo storitev uporabnikom predlagala najbolj relevantne aplikacije tudi s tega vidika. Ko boste, denimo, potovali v London, boste lahko poiskali...

4 komentarji

N97 pod drobnogledom FCC

vir: engadget
engadget - FCC je ameriška komisija za komunikacije in dodobra pregleda vsako napravo, ki ima opraviti z radijskimi valovi. Sem recimo spadajo mobilni telefoni, dlančniki in zaradi brezžičnih mrežnih kartic tudi prenosniki. N97 s kar štirimi testiranimi načini povezljivosti (mobilna telefonija, WLAN, Bluetooth in FM radio sprejemnik) tako ni izjema, kljub ameriški organizaciji pa so uporabili model, ki v ZDA ne bo naprodaj. Zanimivi so predvsem pdf dokumenti, ki jih je pregled sproduciral. Tako si je mogoče slike težko pričakovane Nokie N97 ogledati z vseh strani od zunaj in od znotraj, priloženi pa so...

24 komentarjev

Skype meri na podjetja

The Wall Street Journal - Skype je včeraj javnosti predstavil novo storitev, s katero se želi približati majhnim podjetjem, ki kanijo preiti na internetno telefonijo. Poimenovali so jo Skype for SIP in je za zdaj še v stadiju beta. Glavna prednost je združljivost s staro opremo PBX, ki jo posedujejo podjetja, s podporo Session Initiation Protocol (SIP). Po Skypovih lastnih besedah to pomeni, da je prehod mogoč brez dragih viličarjev za nadgradnjo obstoječe infrastrukture.

Pogovori med uporabniki Skypove tehnologije bodo brezplačni, medtem ko klici na stacionarne številke v ZDA stanejo približno dva centa. Skype je sicer že prej imel oddelek za podjetja, le da je bilo potrebno za uporabo imeti računalnike in programsko opremo (tako kličemo domači uporabniki), kar je prehod v podjetjih napravljalo manj privlačen. Z uvedbo SIP-a pa je prehod olajšan, saj mora le sistemski skrbnik znati prekonfigurirati PBX. Prehod na brezplačno ali cenejše telefoniranje je mamljiv, a kritiki opozarjajo, da morajo biti zlasti...

0 komentarjev

Nokia razmišlja o prenosnikih

Yahoo News - Finski fenomen Nokia je sicer bolj poznan po mobilnih telefonih, a to se utegne kmalu spremeniti. Izvršni direktor Nokie Olli-Pekka Kallasvuo je v intervjuju za finsko državno radiotelevizijo YLE na vprašanje, ali razmišljajo o vstopu na trg prenosnikov, odvrnil, da to možnost zelo aktivno študirajo. Govorice o novi dodatni usmeritvi Nokie so tlele že od preteklega leta, Kallasvuo pa je sedaj še prilil olja na ogenj. Kot pravi, se znanje o mobilnih telefonih in prenosnikih združuje, saj imamo že sedaj milijone ljudi, ki do interneta dostopajo prek telefona. Tu išče Nokia svojo priložnost.

Zanimivo je, da je prejšnji teden Acer objavil ravno obratno vest, saj se proizvajalec računalnikov kani podati na trg mobilnih aparatov, s čimer bo sledil zgledu Hewlett-Packarda in Lenova. Ben Wood iz CCS Insight, ki izvaja razne raziskave trga, svari, da je odločitev Nokie nekoliko tvegana. V industriji telefonov so namreč marže dokaj visoke, tako da je namera Acerja logična, pri prenosnikih,...

12 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Odkrita ranljivost v Nokia Series60 mobilnih telefonih

Slo-Tech - Nemški raziskovalec Tobias Engel je novembra lansko leto odkril ranljivost v telefonih Nokia Series60, ranljivost pa je bila prikazana tudi na decembrski CCC konferenci v Berlinu. Ranljivost je poimenoval Curse Of Silence.

Engel je odkril, da sprejem posebej prirejenega SMS ali MMS sporočila pri ranljivih mobilnih telefonih sproži napako zaradi katere le-ti ne morejo več sprejemati novih SMS sporočil oziroma je pri nekaterih modelih mobilnih telefonov sprejemanje SMS sporočil moteno. Pomaga šele resetiranje telefona na tovarniške nastavitve.

Seznam prizadetih telefonov: Nokia E90 Communicator, Nokia E71, Nokia E66, Nokia E51, Nokia N95 8GB, Nokia N95, Nokia N82, Nokia N81 8GB, Nokia N81, Nokia N76, Nokia 6290, Nokia 6124 classic, Nokia 6121 classic, Nokia 6120 classic, Nokia 6110 Navigator, Nokia 5700 XpressMusic, Nokia E70, Nokia E65, Nokia E62, Nokia E61i, Nokia E61, Nokia E60, Nokia E50, Nokia N93i, Nokia N93, Nokia N92, Nokia N91 8GB, Nokia N91, Nokia N80, Nokia N77, Nokia...

43 komentarjev

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev

Steganografsko skrivanje sporočil v VoIP pakete

Slo-Tech - Poljska raziskovalca Wojciech Mazurczyk in Krzysztof Szczypiorski sta objavila članek z naslovom Steganography of VoIP streams, v katerem opisujeta način steganografskega skrivanja sporočil v pakete v VoIP povezavi.

Raziskovalca sta namreč odkrila, da je mogoče izrabiti dejstvo, da VoIP uporablja UDP in ne TCP paketov. Ker UDP protokol ne predvideva potrditve prejema paketa, je VoIP protokol zasnovan tako, da lahko kakšen paket v povezavi tudi manjka, sogovornika pa se bosta kljub vsemu lahko sporazumela.

Tako sta predlagala dva načina steganografskega komuniciranja preko prikritega kanala. V prvem primeru sta uporabila neuporabljena polja v IP, UDP, RTCP (Real-Time Control Protocol) in RTP (Real-Time Transport Protocol) protokolu, v drugem primeru pa tehniko zadrževanja glasovnih UDP paketov (v zadržanih in pretečenih paketih sta nato prenesla skrito sporočilo).

Dobljeni rezultati kažejo, da je mogoče v tipičnem VoIP klicu prenesti več kot 1,3 Mbit podatkov v eno smer. Najbolj...

2 komentarja

Nokia N95 - kaj sploh še ostane velikim?

Slo-Tech - Pristaši Appla ali ne, ne da se zanikati, da je iPhonu uspelo dodobra razburkati javnost in narediti nov statusni simbol. Zadovoljnih kupcev ni odvrnila ne visoka cena, ne vezava na specifičnega operaterja, kaj šele pomanjkanje določenih funkcionalnosti.

Apple je tako v svoj famozni iPhone vgradil več senzorjev, ki naj bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Tako recimo telefon avtomatično izklopi zaslon, ko ga pritisneš k ušesu in tako varčuje z baterijo. Le-ta se ohranja tudi zaradi senzorja osvetlitve, ki dinamično spreminja nivo osvetlitve. Aparat pa tudi vedno ve, kako je obrnjen in na podlagi tega prilagaja orientacijo zaslona.

Nedolgo nazaj pa je v javnost pricurljala informacija, da ima podobni senzor tudi Nokia N95. Ni znano, kako jim je uspelo tovrstno stvar skriti pred lastniki mobilnika, razvijalci programskih rešitev in ostalimi navdušenci, zato bil je šok še toliko večji.

Vedelo se je, da senzor uporablja vgrajeni 5-megatočkovni fotoaparat, ki prilagaja postavitev...

232 komentarjev

Razbit Skypov protokol za VoIP

vir: CNet
CNet - Kot na svojem blogu poroča Charlie Paglee, naj bi neko kitajsko podjetje uspelo razvozlati Skyptov protokol za VoIP s pomočjo reverznega inženiringa. V dokaz je Paglee objavil tudi zaslonski posnetek kitajskega programa, ki je trenutno še v razvojni fazi.



O dogodku poročajo tudi drugje. Paglee je za CNet povedal, da so posledice tega razbitja za Skype in eBay, ki je Skype pred kratkim kupil, lahko uničujoče. eBay namreč namerava s svojim produktom služiti tudi s prikazovanjem oglasov, poleg tega pa Skype odjemalec uporabnikov računalnik lahko spremeni v tim. super node preko katerega se pretaka promet drugih uporabnikov. Ker super vozlišča porabljajo veliko...

50 komentarjev

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev

21$ mesečno za 12Mbits/s? Preselite se na Japonsko!

Wired News - Japonsko podjetje Softbank ponuja zelo hiter DSL dostop do interneta. Za "pičlih" 21$ na mesec dobi uporabnik 12 megabitov pasovne širine, zastonj klice prek protokola VoIP do uporabnikov istega omrežja, klice Tokijo-New York za le 3 cente na minuto ... Ustanovitelj tega podjetja Masayoshi Son prerokuje, da bodo VoIP klici kmalu popolnoma zastonj - nekakšna e-pošta 21 stoletja. Uporabnik dobi zastonj še modem, pogodba pa ga obvezuje, da bo njihov uporabnik vsaj 15 mesecev.

Čeprav so cene DSL-a v naši državici trenutno zelo ugodne, se česa takega verjetno ne bi branil nihče. [:\\]

15 komentarjev

Nokia 5210 in 6510

vir: Nokia
Nokia - Še dva nova mobilna telefona finskega podjetja Nokia. Prvi je Nokia 5210, ki cilja na podobne kupce kot Siemensovi mobilniki razreda M, torej na mlajše in bolj aktivne kupce. Zatorej ima Nokia 5210 izboljšano odpornost na prah, vlago in udarce, pohvali pa se lahko tudi z nekaterimi, pri Nokii in tudi drugod do sedaj še ne uveljaljenimi funkcijami, kot so štoparica, odštevalnik (timer) in celo termometer. Novost je tudi zaslon z natančnejšo grafiko, oranžno osvetlitvijo in uro, ki je lahko prikazana čez celoten zaslon. Teža novega mobilnika bo 92 gramov, velik bo 11 x 5 x 2 centimetra in bo omogočal do 170 ur avtonomije ali do malo manj kot štirih ur pogovorov.
Naslednji mobilnik, Nokia 6510 pa bo mešanica med Nokio 6310, od katere bo ohranila...

10 komentarjev