»

Večdesetodstotna podražitev trdih diskov

Poplavljen Bang Pa Industrial Park, kjer ima Western Digital glavni tajski obrat

Slo-Tech - Poplave, ki so prejšnji teden prizadele Tajsko in Kambodžo, so povzročile občutno povišanje cen trdih diskov na svetovni trgih. Western Digital je moral zaradi zalitih obratov prekiniti proizvodnjo vseh trdih diskov na Tajskem, kjer izdelajo 60 odstotkov svojih proizvodov. Ni znano, kdaj se bo proizvodnja nadaljevala (medtem obrati v Maleziji, Singapurju in ZDA delujejo nemoteno). V tej državi imajo obrate tudi Hitachi, Seagate in Toshiba, ki bodo prav tako proizvedli manj trdih diskov. Tod problem niso poplavljeni obrati, saj vsaj Seagatovi delujejo s polno paro, ampak težave povzročajo tudi uničene cestne povezave na Tajskem, težave z dobavljanjem potrebnih surovin in komponent (na primer tajski Nidec proizvede 70...

335 komentarjev

Konsolidacija trga trdih diskov ustvarja duopol

X-Bit Labs - Prihajajoči prevzemi na trgu trdih diskov (WD bo prevzel Hitachi, Seagate bo odkupil Samsungov del) bodo na tem področju udejanjili novo realnost, ki bo še najbližje duopolu. Novi večji Western Digital bo imel okrogel 50-odstotni tržni delež, medtem ko bo Seagte obvladoval 40 odstotkov trga. Konkurenci, ki je praktično le še Toshiba, odkar je prevzela Fujitsu, bo ostala le desetina drobtinic.

Tako bodo namesto nekdanjih sedmih velikih igralcev (IBM in Hitachi sta se združila že davnega leta 2003) ostali le še trije, pa še tod bosta dva imela v rokah vse vzvode. Vprašanje je, kaj to pomeni za končne uporabnike. Višje cene ali višjo kakovost? Primeri duopolov so že znani, najbolj očiten primer sta AMD in Intel, pa to sploh ne...

14 komentarjev

Fujitsu in Toshiba združujeta oddelek za mobilnike

X-Bit Labs - Fujitsu in Toshiba postajata vedno bolj prepletena, saj lanski odprodaji in združitvi diskovnih oddelkov sledi še združitev divizije za mobilne telefone. Podjetji sta teden objavili, da sta sklenili dogovor, ki predvideva prenos Toshibinega oddelka za mobilnike v novo podjetju, ki mu bo načeloval Fujitsu. Združitev bi naj bila končana začetka oktobra, če bo šlo vse po načrtih.

Do takrat naj bi Fujitsu namreč kupil 80 odstotkov delnic novoustanovljenega podjetja, čemur bo sledila pripojitev Fujitsuju kot podružnica. Tako nastali konglomerat bo največji ponudnik mobilnikov na Japonskem, Fujitsu pa naj bi zavoljo nove pridobitve povečal svoje letne prihodke za 50 milijard jenov oziroma slabe pol milijarde evrov.

0 komentarjev

Hynixa nihče noče

X-Bit Labs - Januarja so vzniknile govorice, da je kontrolni delež v južnokorejskem polprevodniškem gigantu Hynixu naprodaj. Svoja deleža sta prodajali Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta si ju pridobili s konverzijo terjatev v lastniške deleže ob krizi leta 2001.

Konzorcij devetih bank, združenih okrog omenjenih dveh, po javni napovedi o prodaji niti po dvotedenskem podaljšanju roka ni prejel nobene ponudbe za nakup. To je že tretji spodletel poizkus prodaje Hynix v zadnjem četrtletju, čeprav podjetje spet posluje z dobičkom, kar spravlja banke v nezavidljiv položaj.

KEB je v izjavi za javnost zapisala, da bodo primorani 28-odstotni delež prodati po kosih, če se ne bo opogumil noben investitor, in namignila, da so za ponudbe še vedno odprti. V emiratu Abu Dabi, kjer so zanimali za nakup, se zanj niso odločili, a so sredi januarja s KSIA (Korea Semiconductor Industry Association) podpisali memorandum o potencialnem sodelovanju.

0 komentarjev

Fujitsu se je popolnoma znebil proizvodnje trdih diskov

X-Bit Labs - Le slaba dva tedna nazaj je Fujitsu dokončno predal proizvodnjo trdih diskov Toshibi, zdaj pa dviga roke še nad proizvodnjo bralno-zapisovalnih glav.
Leta 2004 sta s TDKjem ustanovila skupno družbo za proizvodnjo le-teh, korporacijo TDK Fujitsu Philippines, kjer je bil Fujitsu tretjinski, TDK pa dvotretjinski lastnik. V luči nedavne prodaje oddelka trdih diskov ni več razloga v proizvodnji glav, zato bo partnerstvo, kot je bilo že napovedano, prekinjeno, proizvodnja glav pa bo prešla v 100 % last TDKja.

7 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Toshiba bo kupila Fujitsujev HDD-oddelek

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se Fujitsu umika s trga trdih diskov in da razmišlja, komu naj proda proizvodnjo, pri čemer sta se kot kandidata omenjala spočetka WD, kasneje pa Toshiba. Slednja je tudi končni snubec, saj sta Toshiba in Fujitsu objavila sklenitev memoranduma, ki predvideva prenos vse proizvodnje in prodaje trdih diskov k Toshibi.

To želijo opraviti karseda hitro, poskusili bodo do konca prvega četrtletja tega fiskalnega leta. Točna razdelitev predvideva, da bo Fujitsu vse svoje dejavnosti s tega področja združil v novoustanovljeno podjetje, čigar 80-odstotni lastnik bo Toshiba, sam pa bo obdržal petinski delež v prehodnem obdobju. S tem prevzemom namerava Toshiba povečati svoj vpliv na trgu. Do leta 2015 si tako želijo petinski delež na svetovnem trgu trdih diskov (lani je znašal 8,7 odstotka, Fujitsujev pa 7,3). Finančnih podrobnosti niso razkrili.

0 komentarjev

Fujitsu zapušča trg trdih diskov

X-Bit Labs - Lanske govorice o željah Fujitsuja, da se poslovi od trga trdih diskov, se se izkazale kot točne. Do konca marca tako nameravajo prenehati izdelovati diskovne glave, ki jih sestavljajo v tovarni v Naganu. Delavce iz tega oddelka bodo prerazporedili na druga delovna mesta, so obljubili, medtem ko bodo proizvodnjo ostalih izdelkov v taisti tovarni nadaljevali. Hkrati s to odločitvijo so v poslovnih izkazih za tretje fiskalno četrtletje leta 2008 - ki se je končalo 31. decembra - poknjižili izgubo v višini pet milijard jenov (približno 42 milijonov evrov) iz naslova prevrednotenja osnovnih sredstev. Fujitsu se je sicer že dlje časa trudil prodati svoj odsek za trde diske. Sprva so o tem govorili z Western Digitalom, ki je od posla odstopil, letos pa tečejo pogovori s Toshibo.

8 komentarjev

Vmesnik Minority Report v praksi

vir: Gizmodo
Gizmodo - Film iz naslova je tehnično usmerjenim gledalcem večinoma ostal v spominu zaradi zanimivega znanstveno-fantastičnega vmesnika, s pomočjo katerega so igralci upravljali računalniške sisteme. No, če ste se pri ogledu filma veselo muzali nad domišljijo filmarjev pri delu z računalniki, ste se tokrat (ponavadi bi sicer še vedno imeli prav) ušteli -- zadevo boste morda kmalu lahko imeli doma.Raziskovalec po imenu Jeff Han je namreč izdelal napravo, ki je po lastnostih, če odštejemo transparentnost, zelo podobna tisti iz filma. Gre za na dotik občutljiv zaslon, ki se poleg vsega odziva tudi na pritisk, po besedah ustvarjalca pa se bo novoustanovljeno podjetje, imenovano Perceptive Pixel, trudilo izum čimprej spraviti v trgovine. Poroča Gizmodo, na voljo je tudi videoposnetek.

24 komentarjev

2.5 inčen trdi disk, kapacitete 200 GB

Slo-Tech - Za vse, ki ste velike škatle pod ali na mizi zamenjali s prenosnimi računalniki, sta Toshiba in Fujitsu poskrbela, da vam bo prostora na trdem disku zmanjkalo malce kasneje. Vsak zase sta predstavila 2.5 inč (standardna velikost pri prenosnikih) velik trdi disk, velikosti 200 GB.

Toshibin disk se vrti s 4.200 obrati na minuto, premore 8 MB predpomnilnika in tehnologijo NCQ, podatki pa se pretakajo prek SATA I vmesnika.

Diski naj bi bil na voljo v avgustu.

3 komentarji

Nedoslednost prodajalcev rabljenih trdih diskov in pomnilniških kartic pri brisanju podatkov

BBC - Kot poročajo na BBC, večina prodajalcev različnih vrst pomnilniških medijev zelo površno, če sploh, briše občutljive podatke iz svojih, za prodajo prek spleta namenjenih medijev. Kupcem so tako lahko na voljo (e-)pisma in dnevniki, finančne kalkulacije, telefonske številke, elektronski naslovi, skratka informacije, za katere običajno želimo, da niso na voljo drugim.

Namesto prodaje trdih diskov se raje odločite za spremembo namembnosti. Trde diske se da uporabiti za brusilke ali izvrstne obtežilnike papirja.

Tudi v naši prelepi državi poznamo primer, ko so bile iz (kvazi) digitalnih nebes pomnilniške kartice obujene zelo občutljive fotografije nekih mladenk. Previdnost ni odveč. ;)

34 komentarjev

Tsk tsk, Toshiba!

Vnunet - Toshiba bo zamenjala okrog devet tisoč svojih žepnih računalnikov tipa e740 po celem svetu, zaradi odkritja napake na rezervni bateriji. Se sliši grozno? Pa ni tako zelo. Zakaj torej gre?

Če ima vaša Toshiba serijsko številko med 72014641L ter 92041620L, ima tudi serijsko napako. Problem je v rezervni bateriji, ki se ne vklopi samodejno ob izpadu napajana prve, kljub temu da bi se morala. Gary Evans, Toshiba, je še poudaril, da ima napako res približno devet tisoč izdelanih naprav, a da jih večina še ni zapustila skladišč in da naj bi končni uporabniki dobili izjemno malo "defektnih" toshib. Povedal je še, da je možnost izgube podatkov majhna, a da bodo vseeno brezplačno zamenjali vse napave z napako. Če imate torej Toshibo z napako, jo nesite brž zamenjat, sicer pa se malce informirajte na tem naslovu. [:D]

0 komentarjev

Konec diskov Fujitsu

ZDNet - Torej, moja prva 'samostojna' novička po vsem onem 'spammanju' slo-tech nabiralnika

Zaradi zasičenosti ter nizkega (9 %) deleža na trgu trdih diskov se je Fujitsu odločil, da jih bo prenehal izdelovati. Osredotočil se bo predvsem na trg prenosnih računalnikov, saj so nagrade (ne dobesedno...) višje. Klik!

2 komentarja