»

Nov kriptovirus Locky na pohodu, napada tudi bolnišnice

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi (ransomware) postajajo čedalje večja nadloga, saj ne izbirajo tarč, temveč nekritično zašifrirajo podatke na vseh sistemih, na katere se uspejo prebiti, ter potem izsiljujejo. Žrtve so tudi bolnišnice, in sicer je po losangeleški bolnišnici sedaj izredno stanje tudi v Hendersonu v Kentuckyju, kjer imajo podobne nevšečnosti. To pot se širi nov virus Locky, ki je prispel tudi v Slovenijo.

Omenjeno bolnišnico v Kentuckyju je Locky prizadel včeraj, zato so morali izključiti vse namizne računalnike in preiti na papirni način dela, kar je povzročilo velike zamude. Vodja informacijskega sistema v bolnišnici Jamie Reid pojasnjuje, da so ostali brez nekaterih dokumentov, ki jih je virus zašifriral, za odklep pa terja štiri bitcoine oziroma okrog 1600 dolarjev....

79 komentarjev

V ZDA na novih policijskih kamerah odkrili starega znanca Confickerja

Slo-Tech - Conficker sicer sodi med prave dinozavre med virusi, saj je dočakal častitljivo starost sedmih let, in ga kot takega prepoznavajo že praktično vsi protivirusni programi, a očitno še ni za odmet. Utegne se namreč zgoditi, da se bodo v prihodnosti, ko se bo na internet povezovalo čedalje več pametnih in nekoliko manj pametnih naprav s pomanjkljivo zaščito, stari virusi ponovno izkazali za veliko nadlogo. In tako je Conficker leta 2015 prijadral na policijske kamere, ki so jih v ZDA uporabljali prometni policisti in člani taktičnih enot SWAT.

Okužbo je na kamerah, ki jih prodaja Martel Electronics, odkrilo podjetje iPower Technologies. Raziskovalca Jarrett Pavao in Charles Auchinleck sta okužbo identificirala kot sev

14 komentarjev

Največji oblak je Conficker

Confickerjevo omrežje aprila 2009

Slashdot - Lani je bila najbolj popularna beseda v informacijski branži Lorcovo zelêno, pri čemer si jo je izmed polovice ljudi, ki so si dejansko pod to oguljeno frazo kaj predstavljali, vsak tolmačil po svoje. Letos se stikanje po naravi nadaljuje in hit tega poletja so oblaki in oblačno računalništvo. Proizvajalci nas prepričujejo, da so pravkar odkriti oblaki druga najboljša stvar na svetu, takoj za pašteto, ki jo nujno moramo posvojiti. V resnici so oblaki tu že dosti dlje.

Njihovi prvi in še vedno najzvestejši skrbniki so lopovi. Največji oblaki na medmrežju so namreč različni botneti. Prvak je Conficker, ki ta hip nadzoruje 6,4 milijona računalnikov v 230 državah. To pomeni, da razpolaga z 18 milijoni procesorjev in 28 terabiti na sekundo pasovne širine. Do teh podatkov je prišel Rodney...

15 komentarjev

Po letu dni Conficker živahnejši kot kdajkoli

ComputerWorld - Pred natančno letom dni se je na internetu razširil črv z imenom Conficker, ki je hitro okužil računalnike po vsem svetu. Ranljivi sistemi so bili Microsoftovi Windows 2000 in novejši. Microsoft je kmalu izdal obliž za svoje sisteme, ki je nekaj ranljivosti odpravil, prav tako pa so vsi večji proizvajalci antivirusnih programov dopolnili svoje baze podatke z navodili, kako prepoznati in odstraniti virus. Kljub četrtmilijonski nagradi za zdaj še neznani avtorji črva so ga sproti prirejali, tako da danes poznamo pet variant črva, označenih s črkami od A do E.

Kljub visoki prepoznavnosti črva in celo ustanovitvi Conficker Working Group se črv še vedno uspešno širi po spletu. Ocenjujejo, da leto dni po pojavitvi virus gostuje na sedmih milijonih računalnikov in se še širi. To so ocenili z analizo prometa na lažnih strežnikih, ki so jih postavili na spletu in kamor se črv povezuje, da bi dobil navodila. Zanimivo je, da ogromen potencial črva ostaja neizrabljen, saj ga avtorji ne...

62 komentarjev

Microsoft ponuja četrt milijona za avtorja Confickerja

Microsoft - Conficker je računalniški črv, ki se je pojavil lanskega oktobra in hitro okužil računalnike s sistemom Windows 2000 ali novejšim. Različni proizvajalci antivirusnih programov so podali različne ocene o kužnosti, najvišje ocene pa pravijo, da se je naselil na več kot 15 milijonih računalnikov. Težave so imeli tudi računalniki različnih vlad, saj je virus okužil veliko računalnikov na britanskem obrambnem ministrstvu, v bolnišnicah, v nemški vojski itn.

Microsoft se je odločil, da ima tega dovolj, saj se virus kljub hitri izdaji popravkov za vse sisteme naglo širi. Tako so se odločili za zanimivo taktiko in v sklopu starega programa Anti-virus Reward Program ponujajo četrt milijona dolarjev za informacije, ki bi odkrile, kdo stoji za Confickerjem. To ni prvi tak primer, saj je Microsoft že leta 2003 ponudil enako visoko nagrado za pisce črvov SoBig in Blaster, za informacije o piscih Sasserja pa je takšno nagrado tudi dejansko izplačal.

50 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

Microsoft lovi pisca virusov

Silicon - Gotovo se še spomnite virusne mrzlice, ko sta Blaster v večji in SoBig v manjši meri pustošila po širnem spletu. No, kasneje se je pojavilo nekaj izpeljank oz. predelav virusov, katerih avtorje so večinoma polovili, a še vedno ostaja uganka, kdo je prvotna virusa napisal in spustil v svet. Microsoft je tako danes razpisal 250.000 dolarjev nagrade za vsako informacijo, ki bo vodila do prijetja avtorja bodisi Blasterja ali SoBiga. Če nemara veste, kje se skrivata oba, pa boste dobili kar pol milijona, če boste seveda to informaciji delili z redmondskim velikanom. Več o tem.

21 komentarjev

Služba - igranje računalniških igric

BBC - BBCjeva novinarka se je pogovorila s "cyber atleti", da bi ugotovila, koliko lahko zaslužijo z igranjem iger. Po svetu so nastale lige v igranju računalniških iger na katerih lahko zaslužiš tudi do 40.000 dolarjev na noč (9.150.000 SIT). Za dobro pripravljenost ni potrebna samo vaja, temveč tudi prepoznavanje nasprotnikovih slabosti in taktike. Letos bo v Koreji tekmovanje imenovano "World cyber games" (svetovne računalniške igre), na katerem se bodo tekmovalci iz 49 držav pomerili v igrah Counter Strike, Age Of Empires in Fifi 2001 -- igre so verjetno starejše zato, da so originali cenejši. V Koreji so ustvarili 3 milijone vredno "olimpijsko vas" za potrebe tekmovanja. Takih tekmovanj je zmeraj več, nagrade pa so vedno višje in višje, saj se dvigajo od 150 000$ do 300 000$, na Microsoftovem turnirju v računalnišlem golfu pa je nagrada znašala celo milijon dolarjev.

V Sloveniji pa tako visokih nagrad na žalost še ni, čeprav bi si jih verjetno vsi želeli. Jaz bi bil profesionalni...

6 komentarjev

Nov virus na pohodu (W32.Goner.A@mm)

Slo-Tech - Ker sem trenutno v šoli, se mi svojih novic ne ljubi pisat, zato objavljam vaše. Ta je od Mateja Kovačiča.

Spet nov virus, ki se širi podobno kot ostali iz družine @mm, le s to razliko, da ta virus uniči tudi antivirusni program in firewall - pobriše datoteke vseh znanih protivirusnih programov in požarnih zidov. Če se okužite, lahko zlobni hekerji vaš računalnik uporabijo za DOS. To jim sicer verjetno ne bo uspelo, saj naj bi administracija virusa potekala preko IRC kanala, ki pa je že zablokiran. Ocenjujejo, da je virus okužil že preko 100.000 računalnikov. Orodje za odstranitev virusa najdete tukaj!. Klik!

18 komentarjev

SirCam najbolj razširjen virus

The Register - Če je Code Red najbolj razširjen črv, potem je SirCam zadnje čase najbolj razširjen virus. Znan proizvajalec antivirusnih programov Sophos poroča, da je bil SirCam tema pogovora z obupanimi uporabniki v kar 65.2 % primerov, virus Magistr v 10.4 % in Hybris v 4.1 %. Graham Cluley, ki je najbolj psovana oseba v raznih virusih, ki vsebujejo psovke je izrazil skrb, da se virus še vedno širi, med drugim tudi po ustanovah FBI, kjer so spravljeni kakšni zaupni dokumenti.
No, tukaj imate še t.i. Top 10 seznam virusov, ki so v juliju povzročali največ težav:
  • 1.Sircam

  • 2.Magistr

  • 3.Hybris

  • 4.Badtrans

  • 5.Apology

  • 6.Kakworm

  • 7.Keylog Trojan

  • 8.HHold

  • 9.Flcss

  • 10.Qaz

0 komentarjev