»

O podjetništvu iz prve roke

Kiberpipa - V Kiberpipi na Spletnih uricah to sredo boste imeli priložnost slišati zgodbo iz prakse o začetku spletne agencije, njeni rasti, o pasteh pri naročnikih, sklepanju poslov, učenju načrtovanja, reševanju finančnih problemov in težavah z neplačniki. Zgodbo bo predstavil Domen Česnik, ustanovitelj in direktor Agencije za spletno komuniciranje Zabec.net, ki vrsto let s pomočjo partnerjev nastopa v slovenskem spletnem prostoru. Razkril bo tudi nekaj situacij, ki so ogrozile obstoj agencije, ter odločitev, ki so pripomogle k nasprotnemu.

Na Večeru za inovativne in podjetne bosta Milan in Marko Lukić predstavila podjetniško pot podjetja Lumar. Pri izgradnji pasivnih hiš jim je za vodenje in razvoj podjetja pomagal družinski intelektualni potencial ter naravne dobrine v proizvodnji. Z zastavljeno vizijo in pogumom so se uvrstili med hitro rastoča podjetja v Sloveniji, ki je lani prejelo tudi naziv Zlata gazela 2009. Zgodbo, vzpone in padce ter napotke bosta predstavila v četrtek, na...

7 komentarjev

Kiberpipa vabi

vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - V torek bo Andrej Mertelj predaval o programskih patentih, kaj so, od kod prihajajo in zakaj jih nočemo. V sredo bo Marko Mrdjenovič pokazal izdelovanje mashup friendly spletnih mest, oziroma kako kot spletni razvijalec svojo spletno stran iz kopice podatkov spremenite v aktivno orodje za sestavljanje podatkov. V četrtek pa ste vabljeni na ogled filma A Boy and his Dog. Seveda pa...

6 komentarjev

Kiberpipa vabi

Utrinek z enega izmed VIP večerov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je naokrog in spet vas čakajo nove vsebine v Kiberpipi. V torek vam bo Domen Grabec predstavil kako s pomočjo spletne kamere, nekaj odprte kode, poznavanja DirectX knjižnice in znanja programiranja doživite izboljšano izkušnjo virtualnih 3D svetov. V sredo vas vabimo na spletni seminar podjetja Adaptivepath, kjer boste v 16 korakih izvedeli kako postati uporabniku bolj prijazna organizacija, v četrtek pa bo Janez Škrabec predstavil svoje poglede na podjetniške poti in inovativnost. Poleg tega se lahko vsak dan oglasite v Kiberpipi in se poigrate z računalniki iz Kiberpipinega računalniškega muzeja, na brezplačno brskanje po spletu ali kar tako na klepet.

Na Pipinem odprtem terminu...

5 komentarjev

Kamera za gledanje skozi oblačila

BBC - Podjetje ThruVision je predstavilo pasivno kamero T5000, ki s pomočjo sprejemanja tim. terahertz žarkov oz. T-žarkov omogoča gledanje "skozi" obleko posameznika iz razdalje 25 metrov.

Gre za elektromagnetno sevanje v spektru med 300 GHz in 3 THz, ki ga oddajajo vsi objekti toplejši od -263 stopinj C in seveda tudi ljudje. Tehnologijo sprejemanja T-žarkov sicer uporabljajo astronomi pri opazovanju vesolja.

Kamera podjetja ThruVision omogoča opazovanje ali ima oseba pod obleko kakšen skrit predmet, kamera sama pa naj ne bi omogočala opazovanja anatomskih podrobnosti osebe.

18 komentarjev

Kiberpipa in Silicijeva dolina

Slo-Tech - Še dodatek, ki je zmanjkal iz novice o totedenskem programu v Kiberpipi.

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 bo v Kiberpipi potekal že 11. Večer za Inovativne in Podjetne. Tokrat bo Blaž Kos imel predavanje z naslovom Podjetniške lekcije iz Silicijeve doline, ki bo govorilo o tem, kaj se lahko naučimo od svetovnih visokotehnoloških gigantov (IBM, Cisco, Sun, Microsoft itd.), pa o podjetniškem duhu na najboljših svetovnih univerzah (Stanford, Berkeley) in zakaj je Google najboljši delodajalec na svetu. Vabljeni!

P.S.: Predavanje napovedujemo tako pozno, ker nismo bili prepričani ali bo predavatelj pravočasno premagal jet-lag, saj se je ravnokar vrnil iz ZDA. :)

0 komentarjev

Prihodnji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihodnji teden vas vabimo v Kiberpipo na dve predavanji. V torek na Pipinem odprtem terminu bo Andraž Sraka predaval o upravljanju glasbenih z zbirk s programom Amarok. V sredo na Spletnih uricah pa bo predstavljena študija primera izdelave spletne strani in storitve Debikartica. Oboje ob 19.00.

Amarok je projekt, ki se razvija v okviru namizja KDE kot še en od grafičnih linux predvajalnikov zvočnega zapisa MP3,OGG,WAV,... Poleg klasičnega predvajalnika je Amarok tudi inteligentni program za upravljanje z glasbenimi zbirkami in pestrim naborom različnih dodatkov, ki zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika.

V novi sezoni spletnih uric predstavljamo novo serijo predavanj, ki se bodo služila kot predstavitev spletnih strani, ki so tako ali drugače posebne. Spletni projekti postajajo vedno bolj kompleksni - uporabniku prijazne storitve se preko zaledja integrirajo v različne sisteme naročnika in obratno. Pomembno je, da si pomagamo z metodologijo spletnega razvoja, saj v...

11 komentarjev

Spletne urice: Ogrodje malo drugače - Continuations

Slo-Tech - V sredo, 15. novembra, ob 19.00, Vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o konceptu Continuations.

Prenašanje stanja in kontrole med stranmi naše aplikacije se zaradi asinhronosti zahtevkov lahko kaj hitro sprevrže v morečo packarijo. Zdi se, kot da se borimo proti jeziku, ko mu znova in znova "od zunaj" tlačimo stanje nazaj. Čeravno sprejeta praksa, pa to ni edina pot. Dovolite, da vam predstavimo "continuations", paradigmo, kjer jezik postane zvesti pomagač pri prenašanju stanja in kontrole.

Simon Belak se je s spletnimi ogrodji intimno seznanil kot razvijalec TurboGears, trenutno pa se prepušča eksotičnim tehnologijam.

1 komentar

Spletne urice: Dinamične Flash strani in iskalniki

Slo-Tech - V sredo, 16. novembra ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na sedme Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič - fry predaval o dinamičnih flash straneh v povezavi z iskalniki.

Kljub temu, da iskalniki znajo pogledati v .swf datoteke, imajo mnoge spletne strani, izvedene v tehnologiji Macromedia Flash, težave z njimi. Na predavanju vam bo razkrito, kako nam lahko pri tem pomaga XHTML in kako ubijemo več muh na en mah.

14 komentarjev