»

Hekanje prometnih znakov

Zombies ahead.

vir: Schneier.com
Schneier.com - Na I-hacked so opisali postopek hekanja prometnih znakov vrste ADDCO. Gre seveda za elektronske prometne znake oziroma obvestilne table, ki jih cestni delavci navadno parkirajo ob cesti in opozarjajo na kakšno nevarnost.

"Testiranje", ki so ga opravili pisci vodiča je žal razkrilo porazno slabo varnost teh prometnih znakov. Tako pišejo, da so vratca, ki onemogočajo dostop do programatorja navadno nezaklenjena oziroma varovana le s preprosto ključavnico. Sam programator pa je tudi zaščiten z geslom, ki pa ga je mogoče preprosto resetirati na tovarniške nastavitve.

In potem se zgodi tole:

24 komentarjev

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ideja, ki je zadnje čase postala precej pogosta v gostilniških pogovorih v državah z visokimi prometnimi kaznimi, je sedaj postala realnost v Veliki Britaniji. Njihove različice avtomobilov, ki jih pri nas poznamo pod imenom Opel, so bogatejše za zanimivo tehnološko rešitev. Samodejno prepoznavo prometnih znakov.



V sprednjem delu avtomobila je nameščena posebna kamera, ki zaznava okolico s 30 slikami na sekundo, iz njih pa zna izločiti hitrost, ki je navedena na prometnem znaku. Hitrost se potem izpiše na armaturni plošči, voznik pa se odloči, če jo bo upošteval.

Če bo prepoznava hitrosti v prihodnosti vezana tudi na tempomat, bi lahko prišlo do zanimivega pojava - dodajanja ničel k hitrostim na znakih ;)

56 komentarjev

Petdesetletnica poletov v vesolje

Ciolkovski, oče vesoljskih poletov

Slo-Tech - Danes praznujemo petdeseto obletnico dobe astronavtov in kozmonavtov, saj je na današnji dan tedanja Sovjetska zveza v vesolje izstrelila prvi umetni satelit, poimenovan Sputnik 1 (Спутник-1), kar pomeni sopotnik.

Za začetek: kje je vesolje? Na žalost nikjer na poti ne stoji noben prometni znak, tako da je potrebno poiskati neko pametno definicijo, kod se vesolje začne, če seveda nočemo za astronavte proglasti kar vse potnike v concordih. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je ameriški znanstvenik madžarskega rodu Theodore von...

21 komentarjev

Avtovoznik

engadget - Honda bo marca v Veliki Britaniji poslala na tržišče model Accord ADAS. Kaj je na tem tako posebnega? Zajec (upajmo, da ne tudi hrošč) tiči v ADAS, ali bolj izpovedno, Advanced Driver Assist System. Na kratko gre za sistem, ki v sebi združuje adaptivni tempomat in samodejno sledenje cestišču.

Prvi z radarjem neprestano meri razdaljo do naslednjega vozila ali ovire in glede na to prilagaja hitrost tako, da je zadoščeno varnostni razdalji in kar se da časa potujemo z željeno hitrostjo.
Sledenje cestišču je evolucija že poznanega in uporabljanega opozorilnega sistema proti zapustivi voznega pasu. Razlika je predvsem v tem, da medtem ko slednji zaznavajo le kdaj smo prepeljali čez črto, ADAS aktivno skuša ohranjati konstantno razdaljo do robov cestišča.

Da pa se ne bi preveč zaupali avtomobilu in povsem odmislili dogajanje okoli sebe, ADAS vsakih deset sekund zapiska. Druga, še bolj pereča, omejitev je, da v trenutni inkarnaciji še ne razpoznava prometnih znakov ter...

74 komentarjev

Primerjave ...

The inquirer - Nekateri ljudje blazno radi primerjajo nekatere stvari z drugimi (hm, kje sem že to slišal? ). S tako primerjavo postanejo nekateri pojmi lažje razumljivi, pa tudi hitreje se nam vtisnejo v spomin. Nekateri pa uporabljajo take primerjave predvsem zato, da popestrijo dolgočasne članke. Primer: na The Inquirerju so dogajanje na računalniškem področju primerjali s prometnimi znaki. Meni je bila stvar všeč, mogoče bo tudi vam. Kliknite tukaj in se nasmejte .

2 komentarja