»

Še letos 600 GB SSD iz Intela

X-Bit Labs - Intel si na vse pretege prizadeva odrezati si čim večji kos pogače na trgu SSD-jev. Zato ni presenetljivo, da glasno ponujajo ali pa napovedujejo novosti. Sedaj obljubljajo, da bodo do konca leta korenito zvišali kapacitete SSD-jev. Elitna družina X25-E se bo poredila do 400 GB, medtem ko plebejska verzija X25-M dobila predstavnike vse do 600 GB.

Prvo družino bo dopolnila vrsta SSD-jev s kodnim imenom Lyndonville, ki bodo na voljo v kapacitetah 100, 200 in 400 GB, s čimer bodo dostojna zamenjava za 32 GB in 64 GB X25-E. Izdelani bodo iz MLC-flash pomnilnika v 34 nm-tehnologiji, medtem ko so obstoječi iz SLC-flasha in v 50 nm.

Cenejšo inačico X25-M bodo okrepili s SSD-ji s kodnim imenom Postville Refresh, ki bodo prav tako grajeni iz MLC-flasha. Novi modeli bodo v velikostih 160, 300 in 600 GB, medtem ko bodo tanki X18-M za prenosnike v velikostih 160 in 300 GB. O cenah še ni podatkov, dobavljivi pa bodo v zadnjem četrtletju tega leta. Če ne bodo preveč zasoljene, utegniti biti to...

63 komentarjev

Seagate pripravlja SSDje, najtanjše diske za prenosnike

vir: engadget
engadget - Za prednovoletni čas je običajno, da proizvajalci pripravijo čim več novosti in tako zaradi obdarovanja dvignejo svojo prodajo, kar pomeni dodaten zaslužek. Ta logika se je nekoliko izognila Seagateu, ki je predstavil dve novosti, a bosta zaenkrat obe nedosegljivi za končne kupce. Končno so začeli izdelovati pogone SSD, še tanjše prenosnike pa bodo omogočili s tanjšimi 2,5 palčnimi, mehanskimi trdimi diski, ki v višino merijo zgolj 7 mm. Diski, del serije Momentus Thin, bodo uradno predstavljeni na januarskem lasvegaškem CES, ter takoj po njem tudi naprodaj. Višina zgolj 7 mm je skoraj 30% nižja od običajnih, 9,5 mm diskov, ki jih je mogoče vgraditi v prenosnike oz. skoraj 50% nižja od 12,5 mm visokih diskov, ki so tudi del 2,5 palčnega...

0 komentarjev

Intel X25-X

Tom's Hardware - SSDji so za običajnega uporabnika še vedno nekoliko dragi, kljub prednostim, ki jih prinašajo. Pri Intelu so se odločili prinesti SSD v vsak dom, kar bodo storili z novo serijo pogonov, X25-X. Oznaka X bi bila bolj domača na najhitrejših pogonih, a je za to pri Intelu rezervirana črka E (X25-E, Extreme), ob običajnih, X25-M pogonih.

Novinec bo od slednjega precej počasnejši, saj X25-M omogoča hitrosti do 250 MB/s pri branju oz. 70 MB/s pri zapisovanju. X25-X bo pri zapisovanju podatkov zmogel le do 40 MB/s, medtem ko bo zaporedno branje potekalo z do 170 MB/s. Podatki bodo zapisani na 34 nm NAND pomnilniške čipe, ki so že uporabljeni tudi v drugi generaciji Intelovih SSDjev, poznanih pod kodnim imenom Postville. Pogon bo v 2,5 palčni obliki sprva na tržišče prišel le v 40-gigabajtni kapaciteti, bo stal manj kot $160, kar pomeni okrog 150 € v Evropi, ter naj bi bil na voljo še pred iztekom letošnjega leta.

142 komentarjev

Transcend predstavil pomnilniške module s senzorji temperature

Novi moduli

vir: Tweak Town
Tweak Town - Transcend je te dni predstavil novo serijo pomnilniških modulov DDR3 ECC DIMM in Registered DIMM s hitrostma 1333 MHz in 1066 MHz, ki so opremljeni s senzorji temperature. Ti naj bi povečali zanesljivost, učinkovitost in splošno stabilnost sistema, s čimer naj bi bila optimalna izbira za strežnike in zahtevne delovne postaje, so zapisali. Logika je preprosta. Matična plošča bo imela ves čas podatke o temperaturi posameznih modulov, tako da bo lahko ustrezno prilagajala obremenjenost posameznega. Na papirju uporabna ideja, ali in kako bo zaživela v praksi, pa bomo videli. Medtem pa X-Bit Labs povzema rezultate raziskave podjetja DRAMeXchang, ki...

7 komentarjev

Samsung: SSD se bodo pocenili na raven HDD

CNet - Zgodovina nas sicer uči, da ima Samsung absolutno prav, saj se bo to slej ali prej zgodilo, a lepo bi bilo, da se čim prej. Trenutno je razmerje žal takšno, da izbira primerljivega SSD-ja namesto klasičnega trdega diska prenosnik podraži za 100 do 600 dolarjev (pri nas pa kar evrov).

V telefonskem intervjuju je Brian Beard, ki skrbi za trženje flash čipov pri Samsungu, pojasnil, zakaj se cene še niso izravnale. Kot pravi, je trenutno fiksna cena za izdelavo trdega diska 40 do 50 dolarjev, medtem ko zvišanje hitrosti (število obratov na minuto) ali povečanje kapacitete s kakšno dodatno ploščo bistveno ne vpliva na ceno (hopla, pa imamo podatke o marži). Pri SSD-ju, nadaljuje, so fiksni stroški za PCB, ohišje in krmilnik prav tako prisotni in so nižji kakor pri diskih. Žal pa proizvodna cena čipov raste linearno s kapaciteto.

Mimogrede medlo dodaja, da bomo v naslednji letih le dočakali cenejše SSD-je od trdih diskov, kaj konkretnejšega pa ni želel ali znal napovedati. Za letos...

19 komentarjev

Fusion-io predstavil nov strežniški SSD

The Register - Proizvajalec SSD-jev Fusion-io je predstavil nov izdelek, ki se imenuje ioDrive Duo. Gre za kartico PCI-Express, ki nosi SSD-čipe. Kapaciteto prejšnjega modela so podvojili enostavno tako, da so nanjo pričvrstili dva Samsungova modula, tako da lahko naprava sedaj shrani 640 GB podatkov, medtem ko že napovedujejo 1,28 TB-različico. Nič kaj skromno ga oglašujejo kot najhitrejši strežniški SSD vseh časov. In kaj ponuja to čudo?

Ponaša se s 186.000 bralnimi operacijami I/O (4 kb paketki) in 167.000 pri pisanju, latenca pa naj bi znašala 50 mikrosekund. Z drugimi besedami zmore ta stvar 1500 MB/s pri kontinuirnem branju in 1400 MB/s pri pisanju. Vgrajena je še podpora za RAID 1, tako da lahko uporabniki žrtvujejo polovico kapacitete v zameno za varnost podatkov. Proti morebitni neposlušnosti čipov pa se bori tehnologija flashback za večbitno zaznavanje napak in njihovo odpravljanje, ki ponuja redundanco n+1, tako da preživi tudi en pokvarjen čip. O ceni Fusion-io še ni želel govoriti,...

6 komentarjev

Prihajajo kartice SDXC

bit-tech.net - Junija 2006 so SD standard kartic razširili z SDHC, ki je uradno omejitev prostora dvignil s 4 na 32 GB. Ampak dandanes tudi to ni dovolj, saj so pri Pretecu napovedali nov standard, SDXC (Secure Digital eXtended Capacity; X se pač sliši mnogo bolje kot E), ki naj bi dvignil uradno omejitev na kar 2 TB. Če se ne bi popolnoma držali standardov, bi v teoriji lahko naredili tudi 2 TB SDHC kartico, prav nič pa ne omejuje izdaje nove revizije SDHC standarda, ki bi omejitev prav tako dvignil na 2 TB, a vseeno ne bi dosegal enakih prenosov.

Za le-te Pretec sprva obljublja 50 MB/s, v prihodnosti pa naj bi mediji dosegali do 104 MB/s, sam standard pa je omejen s 300 MB/s. S kapaciteto dveh terabajtov pa se pojavi tudi problem pri podatkovnem sistemu, saj FAT32, ki je večinoma uporabljen na SD in SDHC karticah, sicer podpira naprave z do 2 TB kapacitete, a ima omejitev ene datoteke pri le 4 GB, kar pa je že danes skoraj nepraktično. Zato so se odločili za uporabo Microsoftovega exFATa (oz....

13 komentarjev

Intel bo pocenil SSD-je, Transcend pokazal svojega

The inquirer - Intel se je odločil, da nas bo nekoliko razveselil in znižal cene nekaterih SSD-jev. Model X25-M, ki meri 80 GB, bo po novem stal 390 dolarjev namesto 595 dolarjev, medtem ko bo manjši, a hitrejši 32 GB X25-E veljal 415 dolarjev. Njegova stara cena je znašala 695 dolarjev. Pocenila naj bi se tudi večja brata X25-M 160GB in X25-E 64GB, ki trenutno staneta 765 oz. 795 dolarjev, a Intel ni razkril, kolikšna bo nova cena. Počasi, a nezadržno se torej bliža čas, ko bo SSD de facto standard v naših mlinčkih.

Tako misli tudi Transcend, ki je predstavil nov 192 GB 2,5-palčni SSD, ki je malo počasnejši in malo cenejši. Zmogel bo brati s hitrostjo 150 MB/s in pisati z 90 MB/s, zaradi česar njegova priporočena maloprodajna cena znaša 614 dolarjev. Verjetno se ga bo sicer dalo dobiti ceneje, saj je na spletu zaslediti ponudbe tudi po 480 dolarjev.

34 komentarjev

Intel izdal nova SSD-ja

Intel - Intel je objavil, da je izdal nova SSD-ja za 2,5-palčno družino X25-M in 1,8-palčno družino X18-M. Nova diska merita 160 GB, X25-M je dostopen že sedaj, manjši brat pa bo na voljo prihodnji mesec. Testov seveda še ni, lahko pa si pomagamo s podatki za 80 GB model X25-M, pri katerem pričakujemo podobne karakteristike. Slednji bere z do 250 MB/s, piše s 70 MB/s in obremenjen porabi 0,15 W, kar se ujema tudi z Intelovimi uradnimi specifikacijami za nov model. Cene bo verjetno dvakrat višja, tako da bo 160 GB model stal 700 do 800 dolarjev v prosti prodaji.

42 komentarjev