»

ShadyURL naredi spletne naslove sumljive

CNet - Skrajševanje naslovov spletnih strani (URL-jev) je dokaj uporabno, saj je krajše naslove lažje vtipkati ročno (npr. iz časopisa oz. revije), jih deliti v klepetalnicah (sploh v primeru čudnih znakov v naslovu), z razmahom Twitterja, ki je omejen na 140 znakov, pa je krajšanje sploh postalo smiselno.

Po TinyURL se je razpaslo mnogo servisov, npr. Twitterjev standardni bit.ly, med katere se je vmešal tudi Google s svojima goo.gl in youtu.be. ShadyURL krajšanje oz. maskiranje naslovov naredi nekoliko bolj zanimivo, saj namesto neke naključne kode izdela smiselno kodo.

Težava je, da je ta smiselna koda takšna, da je ne bi kliknil noben varnostno vsaj malo podkovan uporabnik na spletu. V kodi se namreč skrivajo besede kot so hack, worm, .exe, warez, in podobne nevarne besede, a je to le krinka za popolnoma delujoče preusmeritve. Naslov http://5z8.info/inject_worm_w0x6_open.e... vas recimo popelje na Facebook, http://5z8.info/hack-outlook_z6t4_warez na Twitter,

7 komentarjev

Google Docs omogoča shranjevanje poljubnih datotek

CNet - Pred skorajda letom dni smo pisali o GDrivu, ki naj bi ga pripravljal Google in bo uporabnikom omogočal shranjevati poljubne datoteke na splet. Takrat so na internet pricurljale celo interne informacije in komentarji v programski kodi, nakar je vse tiho bilo.

Včeraj je Google spremenil politiko pri svoji storitvi Google Docs, ki sedaj uporabnikom dovoljuje shranjevanje poljubnih datotek na splet, kar ponovno buri duhove o fantomskem GDrivu. Meje za stare formate datotek ostajajo nespremenjene (500 KB za Wordove dokumente, 10 MB za PowerPointove in PDF-je), medtem ko lahko druge datoteke, ki se ne dajo pretvoriti vanje, obsegajo do 250 MB. Skupna omejitev vseh datotek je 1 GB, dodatno kapaciteto pa je moč kupiti za 0,25 dolarja na gigabajt na leto. Google pravi, da želijo s tem izkoreniniti potrebo po USB-ključkih za prenašanje datotek.

18 komentarjev

Googlovo poslovanje nad pričakovanji

Google - V Mountain Viewu so objavili poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili. Podjetje je v tem času zbralo 5,94 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povzpel na 1,64 milijarde dolarjev oz. 27 odstotkov več leto poprej. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v luči teh številk optimistično izjavil, da je po njegovem prepričanju najhuje že za nami, tako da v prihodnost zrejo zelo optimistično. Tako se pripravljajo na nove velike investicije, pospešili so program zaposlovanja, budno spremljajo trg za morebitne ugodne prevzeme itn.

Prva taka večja novost, ki jo bodo uvedli, bo Google Editions. Konkurenca Amazonu bo uporabnikom...

3 komentarji

Microsoft pripravlja My Phone

CNet - V petek je Microsoft - domnevno pomotoma - na splet postavil stran getskybox.com (od kod ime domene, ni jasno nikomur, bojda gre za kodno ime projekta), kjer je opisal novo storitev My Phone, ki bo uporabnikom Windows Mobile 6 omogočila 200 MB spletnega prostora za imenike, koledar, fotografije, glasbo, besedila, sporočila, dokumente itn. Stran je kmalu izgnila, a nekaj podrobnosti je le pricurljalo na dan.

Uradno predstavitev pričakujemo 17. februarja, do takrat pa velja, da naj bi bila storitev omejena na telefone, ki poganjajo Windows Mobile 6. Storitev bo sinhronizirala telefon in stran Windows Live Web, omogočala bo deljenje datotek z drugimi uporabniki, posodabljane teh informacij z računalnika in izdelavo varnostnih kopij, ne bo pa znala (ali hotela) sodelovati s strežniki Exchange. Kopiranje bo potekalo enkrat dnevno in ga bo mogoče po želji ročno sprožiti kadarkoli. Microsoft želi s to storitvijo konkurirati Applovi MobileMe, ki je izšla 9. julija lani. Slednja nudi 20...

4 komentarji

GDrive implicitno potrjen

Slashdot - Poročali smo že o fantomskem Gdrivu, ki naj bi ga Google razvijal in bo omogočal hranjenje datotek uporabnikov na spletu. Očitno gre dejansko za izdelek, ki bo kmalu nared, saj so v divjino interneta ušle nove informacije. Ušle pravzaprav ni najprimernejši izraz, saj se jih Google sploh ni pretirano potrudil skriti. Tako najdemo v datoteki javascript v Google Packu eksplicitno omenjen Gdrive okarakteriziran kot Online file backup and storage skupaj s pripadajočima opisoma. Eden izmed njiju pravi: GDrive vam omogoča dostop do vaših od koderkoli, kadarkoli, s katerekoli naprave - z namizja, iz brskalnika ali prek mobilnega telefona. Poleg tega se na spletu valja dokument PDF, ki opisuje Platypus, ki se je preimenoval v Gdrive.

3 komentarji

Kaj in kdaj bo prinesel Gdrive

TG Daily - Verjetno najteže pričakovana Googlova aplikacija je Gdrive, ki mu napovedujejo svetlo prihodnost, saj naj bi se kosal celo s paradnima konjema iskalnikom Google in predalom za e-pošto Gmail. Kot pove že samo ime, bo šlo za ogromno skladišče podatkov, kjer bo vsak uporabnik dobil svoj razdelek, kamor bo lahko shranil vsebino svojega trdega diska. Deloval naj bi kot namizni odjemalec, ki sproti sinhronizira lokalne datoteke s tistimi na Gdrivu, hkrati pa omogoča dostop do slednjih z vsakega računalnika z internetno povezavo.

Seveda nekatere podobne storitve že obstajajo. Microsoft naprimer ponuja SkyDrive, ki nudi 25 GB velik predal, z omejitvijo velikosti posamezne datoteke na 50 MB. Hkrati nudijo še storitev LiveMesh, ki je omejena na 5 GB, a nudi nekaj več funkcionalnosti, saj zmore avtomatsko sinhronizirati podatke na namizju, internetu in mobilnem telefonu. Podobno storitev je obljubljal tudi Apple za sinhronizacijo med Macom, PC-jem in iPhonom prek servisa MobileMe, a jo je...

28 komentarjev

Microsoft razkril nekoliko več o "Live Drive"

CNet - Microsoft je podal nekaj informacij o prihajajoči storitvi, imenovani "Live Drive", ki naj bi bila zastonj.

Vsak uporabnik storitve bo dobil približno dva gigabajta prostora, če mu pa to ne bo zadostovalo, bo lahko Microsoftu nakazal nekaj dolarjev za dodaten prostor. Cen, ter kdaj bo stvar na voljo za širšo uporabo, Microsoft še ni objavil. Znano je še, da bo storitev dosegljiva iz prihajajočega operacijskega sistema Windows Vista.

Google še ni javno potrdil, da bo ponujal navidezni disk, ampak se o storitvi, ki si je prislužila kodno ime "Platypus", že govori. Kasneje naj bi bila znana kot GDrive. Rezultati dela so že vidni.

Oba tekmeca, Google in Microsoft, pa že dalj časa ponujata par gigabajtov prostora namenjenega elektronski pošti.

32 komentarjev