»

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Intel le še številka tri v Silicijevi dolini

Heise - Kot poroča Heise, je Intel po četrt stoletja izgubil drugo mesto v ameriški Silicijevi dolini na seznamu najpomembnejših 150 podjetij SV150. Prehitel ga je Cisco, ki je imel lani za 39,6 milijard dolarjev prometa, medtem ko je Intel zabeležil le 37,6 milijarde. Tik za petami mu je Apple s 33 milijardimi, medtem ko še vedno premočno vodi Hewlett-Packard s skoraj 120 milijardami. Na seznamu podjetij po dobičku je z osmimi milijardami prav tako prvi HP pred Ciscom, medtem ko se je na tretje mesto prebil Oracle, Intel pa je četrti.

12 komentarjev

Intel bo investiral sedem milijard v ameriške obrate

CNet - Intelov šef Paul Otellini je včeraj napovedal, da kani Intel investirati sedem milijard dolarjev v proizvodne kapacitete v ZDA. V napovedi je poudaril, da v prihodnosti ne gre ničesar jemati za samoumevno - niti služb, svetovnega primata ZDA ali življenjskega standarda. Da bi še naprej ostali vodilna gospodarska sila, bi morala intenzivno investirati tako privatni sektor kot država, in Intel je svoj del opravil. V prihodnjih dveh letih bo v tovarne v Novi Mehiki, Arizoni in Oregonu načrpal sedem milijard, s čimer bo podprl 7000 visoko plačanih delovnih mest in na tisoče pogodbenih tehnikov in gradbincev.

Pri tem je zaigral tudi na noto ameriškega nacionalnega ponosa, ko je patriotsko dejal, da investcije v domače gospodarstvo niso le pravilna odločitev, ampak tudi edina smiselna, če želijo obdržati primat v svetu, k čemur je pozval tudi ostala podjetja. Slab občutek žal dajejo poročila o zapiranju Intelovih tovarn po svetu, zaradi česar se zdi, da vsaj nekatera podjetja v ZDA že...

34 komentarjev

Bo Zune dobil milostni strel?

Slashdot - Zdi se, kakor da bi se Microsoft že od samega izida Zuna trudil in poskušal prodati izdelek, ki ga pravzaprav nihče v resnici noče. Zune ima hudo konkurenco v obliki iPoda, poleg tega pa ga pesti uporaba DRM-ja, ki se ga Microsoft še vedno oklepa tudi z nedavno predstavljeno storitvijo MSN Mobile Music, medtem ko iTunes in Amazon omogočata nakup glasbe brez tovrstnih omejitev. V zadnjem četrtletju so se Microsoftovi prihodki od prodaje Zunov razpolovili na manj kot 100 milijonov dolarjev, dočim je prodaja iPodov rahlo zrasla na 3,3 milijarde dolarjev. Tu je še nedavni fiasko z masovnim samomorom Zunov na silvestrovo, o čemer smo prav tako poročali. V lučih zadnjih odpuščanj v oddelkih za zabavo in razvedrilo v Microsoftu je glavno vprašanje, ali nameravajo odnehati z Zuni. Logično bi bilo, da bodo to storili kmalu, saj - kot pravijo na Slashdotu - Zune pač ne bo nikoli tako kul kot iPod.

31 komentarjev

Težave za Intel in Microsoft

Slashdot - Intel se je spričo težkih razmer na svetovnih trgih odločil - pravijo sicer začasno, čeprav bo do prestrukturiranja zagotovo prišlo - zapreti pet starejših obratov. Prizadete tovarne so dve v Penangu v Maleziji, ena na Filipinih, Fab 20 v Oregonu in D2 v Kaliforniji, obe ZDA. Skupno je neposredno s temi obrati povezanih med 5000 in 6000 ljudi, a Intel obljublja, da vseh ne bo poslal na cesto. Vsaj nekaterim bodo ponudili delo v drugih tovarnah. Gre za starejše proizvodne postopke, medtem ko naj novih linij za 45- in 32-nanometrsko proizvodnjo ne bi spreminjali.

Nekoliko sivih las ima tudi Microsoftova uprava, saj so se pričakovanja o odpuščanjih tekom tega meseca izkazala za točna. Rez ne bo tako izrazit, kot se je pisalo, a še vedno bo odveč 5000 zaposlenih (približno pet odstotkov vseh zaposlenih), kar bo prvo večje odpuščanje v Microsoftu od ustanovitve, če izvzamemo krčenje osebja v prevzetih podjetjih. Prvih 1400 so že odpustili, ostali pa naj bi sledili v naslednjih 18...

20 komentarjev

Intel: 90% manj dobička

Sedež podjetja je v Santa Clari

vir: Wikipedia
BBC - Zadnje četrtletje preteklega leta si bo Intel zapomnil po velikem padcu dobička na letni ravni, saj je znašal le 234 milijonov dolarjev, kar je 90 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2007. Glavno krivdo za tolikšen upad na letni ravni nosijo 23-odstotkov manjši prihodki (8,2 milijarde dolarjev), ki bodo v prvem četrtletju letos previdoma še manjši (7 milijard). "Zasluge" pa lahko pripišemo tudi priljubljenosti majhnih prenosnikov (netbooks), ki uporabljajo manj donosno čipovje od tistega v običajnih računalnikih.



Še vedno govorimo o dobičku, ne izgubi.

34 komentarjev

Odpuščanja v Lenovu in Microsoftu

CNet - Kitajski proizvajalec računalnikov Lenovo je oznanil, da bo odpustil 200 ljudi na sedežu v Pekingu, poroča Reuters. Poleg tega bo četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu za zdaj prenehal zaposlovati in odpustil nekaj pogodbenih sodelavcev, da bi prihranili nekaj denarja. Spomnimo, da je Lenovo leta 2005 prevzel IBM-ov PC del za 1,25 milijarde dolarjev, sedaj pa se spopada s pešajočo prodajo, zaradi česar je že odstopil šef za Japonsko. Prav tako se pričakuje odstop Davida Millerja, ki je v podjetju odgovoren za azijsko-pacifiško regijo, saj naj bi Lenovo zaradi večje gospodarnosti združil divizije, ki se ukvarjajo z azijsko-pacifiškim, ruskim in kitajskim območjem. V tretjem lanskem četrtletju je dobiček podjetja upadel za tri četrtine.

Na spletu se pojavljajo tudi govorice o odpuščanju v Microsoftu, ki jih za zdaj noče potrditi še nihče. Če gre verjeti neimenovanim virom, naj bi Microsoft 15. januarja na cesto poslal 15.000 zaposlenih, kar je šestina vseh delavcev....

18 komentarjev

Intel se širi

The inquirer - Trenutno so pri proizvajalcih čipov blazno popularne tovarne za proizvodnjo 12 inčnih vaferjev (izredno čist silicij, ki ga uporabljajo za izdelavo čipov). Pri Intelu se tega močno zavedajo, zato so se odločili, da malce posodobijo svojo tovarno v Oregonu, ki se bo odslej imenovala fab D1D. Razširitev že obstoječe tovarne bo Intel olajšala za kar 2 milijardi $. Novi prostori bodo obsegali 10 sob na 100.000 kvadratnih čevljih, proizvodnja v njih pa se bo se bo začela konec leta 2003. Seveda Intel ne namerava posodobiti tovarne samo zato, da bi se hvalil s tehnološko naprednostjo, ampak zaradi precej manjših stroškov, kot pri tovarnah za izdelavo 8 inčnih vaferjev. Po poročanju The Inquirerja, bo Intelova posodobljena tovarna proizvajala čipe na osnovi 0.13 mikronske tehnologije in porabila za 40 % manj energije in vode, kot pri "8 inčnih" tovarnah, povečala pa naj bi se tudi sama proizvodnja. Intel naj bi v prihodnjih letih uporabljal 4 takšne tovarne....

1 komentar