»

Telia in Cisco potegnila 120Gbps internetno linijo za DreamHack

Linija je potegnjena na 325km dolgi razdlaji med Jönköpingom in prestolnico Stockholm.

vir: Google
engadget - Ta vikend se na Švedskem začne Dreamhack Winter 2011, največji digitalni festival in LAN party na svetu. Pričakujejo okoli 10.000 igričarjev in še več deset tisoč obiskovalcev, kar seveda pomeni znatne potrebe po internetu. Zanj skrbi ekipa tehnične univerze v Jönköping, ki je v sodelovanju z internetnim ponudnikom Telio in dobaviteljem mrežne opreme Cisco do prestolnice potegnila tristo kilometrov dolgo optično linijo s prepustnostjo 120 gigabitov na sekundo. To je ta hip najhitrejša internetna povezava na svetu.

Projekt je v pripravi že od lanskega poletja in...

55 komentarjev

Signal 3G na Mount Everestu

Mount Everest

vir: TechEye
TechEye - Doslej je bila na Mount Everestu edina možnost povezljivosti s svetom satelitski telefon ali glasovno GSM-omrežje na kitajski (severni) strani gore. Podjetje TeliaSonera oziroma njegova nepalska podružnica Ncell pa je postavila osem baznih postaj na gori, izmed katerih štiri poganjajo sončne celice. Najnižja je na nadmorski višini 2870 metrov. Sedaj je na Mount Everestu moč ujeti hitri signal 3G za telefonske pogovore ali brskanje po spletu.

Pokritost Mount Everesta je bolj tekma za prestiž, čeprav je hitra povezava do interneta v baznih taborih zelo pomembna, večjo ekonomsko vrednost pa ima razširitev omrežja. Ncell namerava zagotoviti pokritost s signalom 3G po celem Nepalu, kamor je TeliaSonera vstopila...

8 komentarjev

Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

Slo-Tech - Podjetje Ericsson je na srečanju CTIA Wireless 2010 objavilo, da je v decembru 2009 količina podatkov prenešenih kot mobilne podatkovne komunikacije prvič presegla količino podatkov v obliki glasovnih komunikacij. Podatke so zbrali iz produkcijskih omrežij, verjetno tistih, kjer se uporablja njihova oprema. Številke pa pravijo, da je količina podatkovnega prometa v dveh zaporednih letih narasla za 280% v vsakem letu, točka prehoda pa je bila pri skupno 140,000 TB/mesec.

Hans Vestberg, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, je izjavil, da je to pomemben prehod, saj je približno 400 miljonov mobilnih širokopasovnih priključkov ustvarilo več prometa, kot pa glasovne komunikacije skupno 4,6 miljarde naročnikov. Levji delež tega prometa pa ustvarjajo dostopi do socialnih omrežij iz mobilnih terminalov in uporaba mobilnega širokopasovnega dostopa za osebne računalnike.

Objava podjetja se zaključuje z mnenjem, da se bodo morala mobilna omrežja prilagoditi tem spremembam v...

18 komentarjev

4G v pogonu na Severu

engadget - Dan, ko bodo mobilna omrežja tretje (ter tri-in-polte) generacije (UMTS, HSPA) za odmet, se neizogibno bliža za večino sveta, medtem ko je v Skandinaviji, natančneje v glavnih mestih Švedske in Norveške, ta dan celo že prispel! TeliaSonera je v Oslu in Stockholmu zagnala prvo komercialno 4G oz. Long Term Evolution omrežje, ki v teoriji ponuja hitrosti do 100 Mb/s. Dejansko omrežje zaenkrat omogoča le polovico te hitrosti, 50 Mb/s, pripravljajo pa že pohitritev na 80 Mb/s. Edin način za izkoriščanje novega omrežja je zaenkrat le s Samsungovim USB modemom, ki podpira standard 4G, saj v prodaji še ni mobilnih telefonov, ki bi bili...

36 komentarjev

2010 leto 4G

HTC Max 4G, prvi 4G mobilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Mobilna omrežja četrte generacije, ki so jasno naslednik omrežij 3. generacije, katere del je standard UMTS in njegova 3.5G razširitev HSDPA, obljubljajo velik preskok v zmogljivostih v primerjavi s trenutnimi omrežji. Standard naj bi omogočal prenose pri 100 Mb/s pri premičnem odjemalcu oz kar 1 Gb/s, če bo odjemalec dovolj nepremičen, obenem pa naj bi...

30 komentarjev

Prvo javno omrežje 4G bo na Švedskem

X-Bit Labs - Ericsson in TeliaSonera sta včeraj objavila, da sta sklenila pogodbo o izgradnji prvega komercialnega omrežja LTE (long term evolution) za mobilne naprave četrte generacije, ki ga bo za TeliaSonero sestavil in vzdrževal Ericsson. Z njim bodo pokrili širše področje švedske prestolnice Stockholm. Če bo slo vse po načrtih, bo omrežje nared za delovanje v letu 2010. Novo omrežje bo omogočalo bistveno višje hitrosti pri brezžičnem dostopu do interneta, tako da bodo lahko uporabniki kjerkoli npr. na svojih prenosnikih ali mobilnikih spremljali HD-televizijske programe. V prihodnosti, pravijo, nameravajo omrežje razširiti tudi po drugih delih Švedske in Skandinavije nasploh.

41 komentarjev

Severna Koreja bo imela mobilno omrežje

The inquirer - V državi, kjer so leta 2004 z dekretom prepovedali uporabo mobilnih telefonov, bodo ti spet postali dosegljivi. Egiptovski telefonski operater Orascom, ki ima svoje podružnice po Bližnjem vzhodu, Afriki in Južni Aziji, namreč trdi, da so dobili 25-letno licenco za upravljanje mobilnega telefonskega omrežja in ekskluzivno štiriletno pogodbo. S signalom bodo pokrili Pjongjang in druga pomembna mesta v državi. Šef egiptovskega podjetja se trenutno mudi v severnokorejski prestolnici, kaj več o naravi njegovega obiska pa državni mediji ne izdajo. Januarja je Orascom napovedal, da bo v Severno Korejo v treh letih vložil 400 milijonov dolarjev. Podrobnosti niso znane, verjetno pa telefoni ne bodo dosegljivi kar sleherniku, temveč izbranim funkcionarjem.

20 komentarjev

Omrežje Skype v razsulu

Slo-Tech - Včeraj je uporabnike programa za internetno telefonijo Skype presenetilo dejstvo, da se odjemalec ni in ni hotel prijaviti. Omrežje Skype, ki deluje po načelu vsak z vsakim (P2P), se je namreč sesulo. Skype uradno trdi, da razlog tiči v njihovih algoritmih in ne v morebitnem hekerskem napadu na celoten sistem.

Podjetje Skype se sicer trudi, da bi napako odpravili in napovedujejo, da naj bi v petek sistem že deloval. V vsakem primeru pa si lahko na grafu ogledate, kako je število prijavljenih v četrtek zjutraj naenkrat začelo padati.



DODATEK: na spletni strani ruskega Security Lab so pravkar objavili novico ( angleški prevod), da je za včerajšnje sesutje Skype omrežja najverjetneje kriv program, ki omogoča izrabo varnostne ranljivosti. Program preko Skype pokliče...

37 komentarjev

iPhoni spravili na kolena brezžično omrežje

Slashdot - Na Univerzi Duke poročajo o nepojasnjenih težavah s svojim brezžičnim omrežjem, za katere sumijo iPhone. Brezžični usmerjevalniki in dostopne točke, ki nudijo omrežje, so iz neznanih razlogov začasno nedosegljivi za 10 ali 15 minut, nakar se zgodba čez nekaj časa ponovi. Okrivili so iPhone, ki naj bi omrežno opremo zasuli z več kot 18.000 zahtevki na sekundo in jo tako preobremenili. Ciscova oprema po besedah upravljavcev ni kriva -- za zdaj se nagibajo k razlagi, da omrežje poplavi iPhone, ki se preseli iz dometa ene postaje v drugega. Več o tem.

14 komentarjev

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Prvi UMTS mobilnik v Sloveniji

Mobitel - S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se...

28 komentarjev