»

Odstopil Yahoojev predsednik Jerry Yang

vir: Reuters
Reuters - Kadrovske rošade v Yahooju se nadaljujejo. Zgolj dva tedna po ustoličenju novega izvršnega direktorja Scotta Thompsona, ki je zamenjal lani septembra odstavljeno Carol Bartz, je nepreklicno odstopno izjavo podal še Yahoojev ustanovitelj in predsednik Jerry Yang. Vlagatelji so se napovedi razveselili.

Yang je leta 1994 skupaj z Davidom Filom ustanovil spletno stran "David and Jerry's Guide to the World Wide Web", ki sta jo še istega leta preimenovala v Yahoo, kar naj bi bila kratica za Yet Another Hierarchical Officious Oracle. Domeno Yahoo.com in istoimensko podjetje sta registrirala naslednje leto in legenda se je rodila. Yahoo je postal sinonim za vstopno točko na internet, ki združuje iskanje in širši portal....

3 komentarji

Vihar v Yahooju po razrešitvi Bartzove

CNet - Razrešitev Carol Bartz s položaja izvršne direktorice Yahooja ni minila mirno, kot bi si vodilni v Yahooju želeli, ampak je povzročila pravcati vihar. Začela ga je kar Bartzova, ki je bila že prej znana po svoji neposrednosti, ki je poklicala Fortune in podala ekskluzivni intervju o razrešitvi.

V torek je bila v New Yorku, ker je imela za sredo načrtovano predavanje na Citigroupovi tehnološki konferenci. V torek ob 18. uri je poklicala Yahoojevega predsednika Royja Bostocka, kot je bila dogovorjena, ta pa je začel po telefonu brati napisan pravniški dokument, s katerim jo je obvestil o razrešitvi. Imela je dve uri časa, da se odloči, ali bo odstopila prostovoljno ali pa jo bodo razrešili. To je Bartzovo tako...

21 komentarjev

Carol Bartz razrešena s položaja izvršne direktorice Yahooja

Carol Bartz

vir: The New York Times
The New York Times - Včeraj je Yahoojeve zaposlene in njegove delničarje presenetila novica, da je bila izvršna direktorica Carol Bartz, ki je položaj zasedala od januarja 2009, razrešena. O novici je svoje zaposlene obvestila po kratki elektronski okrožnici, v kateri je zapisala, da ji je informacijo o prenehanju delovnega razmerja po telefonu sporočil predsednik upravnega odbora Yahooja.

Prva namigovanja, da Yahoo potihoma išče novega izvršnega direktorja, so se pojavila že junija, a jih je Yahoo odpisal kot smešna in neosnovana. Tri mesece pozneje so se uresničila.

Ko je Bartzova nastopila položaj, je njena naloga obsegala revitalizacijo podjetja, povečanje dobička in vrnitev na pota...

12 komentarjev

Microsoft in Yahoo (skoraj) dokončno par

Seattle Post-Intellingencer - Poleti in jeseni smo obširno pisali o dogovarjanju med Microsoftom in Yahoojem, ki bosta postala partnerja na področju iskanja po spletu, s čimer želita konkurirati Googlu. Načelni dogovor sta že dosegla, v petek pa sta dokončno dorekla vse podrobnosti in podpisala pogodbo o sodelovanju.

V izjavi za javnost, ki sta jo družno pripravila, sta zapisala takole. "Verjamemo, da bo dogovor ustvaril vzdržno in prepričljivo alternativo pri iskanju, ki bo lahko uporabnikom, oglaševalcem in založnikom ponudila pravo izbiro, boljšo vrednost in več inovacij." Obe podjetji pozdravljata podporo, ki sta jo bili deležni s strani ključnih igralcev v branži in ostajata optimistični, da bo tudi po finančni plati dogovor realiziran v začetku prihodnjega leta.

Podrobnosti ostajajo praktično nespremenjene:
  • pogodba ima rok trajanja 10...

9 komentarjev

Icahn odstopil iz Yahoojeve uprave

Slo-Tech - Ameriški poslovnež Carl Icahn, ki je lani uprizoril pravi upor, ko je želel zamenjati Yahoojevo upravo, in se je kasneje zadovoljil z mestom v upravi zase in dva zaveznika, je odstopil s položaja. Pred tem je poskusil skupaj z Microsoftom prevzeti Yahoo, a je slednji zavrnil ženitno ponudbo.

Yahoo je v petek objavil, da jih Icahn zapušča. V izjavi za medije so prijazno zapisali, da je šlo za pomembnega člana uprave, ki jim je obilno pomagal, za kar so mu hvaležni. Zakaj točno je zapustil Yahoo, ni znano, se pa govori, da se je to pot zagledal v padlega finančnega velikana CIT Group, kateremu ponuja šestmilijardno posojilo. V svoji odstopni izjavi je Icahn poudaril, da je trenutno prezaposlen z drugimi projekti, in izrazil podporo Yahoojevi šefici Carol Bartz in združevanju z Microsoftom. Yahoojeva uprava bo imela odslej 11 članov, konec leta pa se mandat izteče še predsednici Maggie Wilderotter.

0 komentarjev

Yahoo vlaga 100 milijonov v oglaševanje in preporod

vir: CNet
CNet - Yahoojeva izvršna direktorica Carol Bartz ugotavlja, da partnerji in tekmeci na Yahoo še vedno gledajo z dobršno mero skepse. Da bi to popravili, so se lotili globalne oglaševalske kampanje, ki jih bo stala 100 milijonov dolarjev. Slogan bo It's Y!ou. Yahoo nam bo poskušal dopovedati, da mu je mar za nas, tako da bi morebitni oglaševalci na njihovih straneh videli, da takemu podjetju gre zaupati.

Pri vsem skupaj ne gre le za oglaševanje. Doslej je Yahoo spominjal na ladjo brez kapitana za krmilom, ki jo je veter nosil sem in tja. V računalniškem žargonu so se prevečkrat resetirali, tako da se ni nikoli točno vedelo, kaj je njihov dolgoročni cilj. Tega naj bi bilo zdaj konec, saj je Bartzova izdelala strategijo. Po združitvi iskalnega dela z...

2 komentarja

Microsoftova ponudba stala Yahoo 79 milijonov dolarjev

CNet - Čeprav je Microsoftova prevzemna ponudba za Yahoo lani padla v vodo, Microsoft vsake toliko previdno ponovi, da je načeloma še vedno zainteresiran za takšno ali drugačno sodelovanje z Yahoojem. Microsoftov šef Steve Ballmer je pred dnevi ponovno dejal, da si želi zavezništva z Yahoojem. Toda nova izvršna direktorica Yahooja Carol Bartz ostaja neizprosna in vse od nastopa funkcije pred šestimi tedni zavrača kakršnokoli povezovanje. Sicer je nova šefica delo vzela skrajno resno in v teh tednih opravila nešteto intervjujev z zaposlenimi, dodobra spoznala delovanje podjetja in zastavila nove smernice ter reorganizirala vodstveni kader. Tako je denimo odpustila finančnega direktorja Blaka Jorgensena in pripeljala Elise Steele.

Zanimivi pa so tudi podatki, koliko je lanska ubranitev pred prevzemom stala Yahoo. Večino od 79 milijonov dolarjev, kolikor naj bi znašal račun, so porabili za zunanje svetovalce, ki so pomagali analizirati Microsoftove ponudbe. Drugi delež je veljala borba z...

9 komentarjev

Yahoo ima novo šefinjo

CNet - Za Yahoojem je hudo leto, saj je izgubil priložnost za prevzem, ki ga je želel izvesti Microsoft, nato je po pregovarjanju in omahovanju v vodo padel še dogovor o sodelovanju z Googlom, za nameček pa ga je novembra zapustil izvršni direktor Jerry Yang. Po dveh mesecih so zamenjavo zanj našli v Carol Bartz, so objavili na včerajšnji tiskovni konferenci.

Carol Bartz je štirinajst let delala na položaju izvršne direktorice v Autodesku, kjer je bil položaj precej drugačen od Yahoojevega. Sedaj se bo šestdesetletna šefinja, ki je bila navajena dela v uspešnem, a relativno nepoznanem podjetju, morala prilagoditi vodenju ogromnega vsakomur poznanega podjetja, ki pa ni v najboljši kondiciji. Carol Bartz v poslovnem svetu ni novinka niti neznanka, saj jo je odhajajoči predsednik George Bush imenoval za članico Sveta svetovalcev za znanost in tehnologijo. Poleg tega jo je leta 2005 revije Fortune uvrstila na seznam 50 najmogočnejših žensk v gospodarstvu, Barron pa med 30 najbolj spoštovanih...

33 komentarjev

Microsoft se spet zanima za Yahoo

Microsoft - Težko bi prešteli, kolikokrat si je Microsoft premislil, ali je ali ni zainteresiran za nakup Yahooja, a najnovejše uradno stališče pravi, da je. V petkovi izdaji The Wall Street Journala je Steve Ballmer, Microsoftov izvršni direktor, v skupnem intervjuju z dr. Lujem dejal, da bi bilo bolje posel z Yahoojem skleniti čim prej. Dr. Qi Lu, prej zaposlen v Yahooju, je postal novi šef za spletne izdelke in oglaševanje ter hkrati vodja Microsoftove skupine, ki se ukvarja z izvedbo kupčije.

Oba še vedno trdita, da trenutno z Yahoojem ne potekajo nobeni pogovori, a v isti sapi dodajata, da bi bil prevzem smiselna odločitev za Microsoft. Glavna prednost povezovanja z Yahoojem ni tehnična superiornost, ampak Yahoojevi kontakti in pogodbe v svetu oglaševanja. Poleg tega bi Google s tem dobil resnega in močnega konkurenta. Dodajata še, da se Microsoftu pri tem nikamor ne mudi. Jasno, Microsoft lahko še malo počaka, da se Yahoo znajde v še večji godlji, in izsili boljši dogovor.

6 komentarjev

Yahoo zapustil evropski šef

CNet - Po odstopu Yahoojevega izvršnega direktorja Jerryja Yanga je zavladalo neobičajno zatišje, ko o nesrečnem Yahooju nismo poročali skoraj dva tedna. Tokratna vest je, da ga zapušča še en vodilni uslužbenec - Toby Coppel. Izvršni podpredsednik in vodilni menedžer za Evropo in Kanado je dejal, da je o odločitvi premišljeval že nekaj mesecev in da ni povezana z Yangovim odhodom. Coppel se je Yahooju pridružil leta 2001, zadnjih 18 mesecev pa je skrbel za dejavnosti v Evropi. Njegova glavna naloga je bila reorganizacija in varčevalni ukrepi; tako je naprimer preselil evropski sedež iz dragega Londona v cenejšo Švico in skrčil število zaposlenih v Evropi na tretjino. Nasledil ga bo Rich Riley, trenutni podpredsednik za evropski del oglaševanja in založništva.

Na prvi pogled izgleda, kakor da vsi bežijo s potapljajoče ladje, a vsi očitno ne mislijo tako slabo o Yahooju. Ameriškemu milijarderju in poslovnežu Carlu Icahnu se zdi, da je pri trenutnih diskontih na borzi Yahoo tako zelo...

7 komentarjev

Yahoojev Jerry Yang odstopil

CNet - Soustanovitelj in od lanskega junija izvršni direktor Yahooja, Jerry Yang, je danes nepreklicno odstopil s svojega položaja in se po napovedih vrača na svoje staro delovno mesto v podjetju. V burnih 18 mesecih, kolikor je bil Yang na položaju, se je zgodilo mnogo stvari, najbolj pa odmevata propadli prevzem s strani Microsofta, ki ga je Yang zavrnil zaradi prenizke cene (od takrat so Yahoojeve delnice izgubile že dve tretjini) in odpovedano sodelovanje z Googlom. Ti dve neuspešni kupčiji delničarji in zaposleni Yangu tudi najbolj zamerijo. Kdo bo zasedel vroči stol, še ni znano, Yahoo pa trdi, da pogleduje znotraj in zunaj podjetja. Yahoojeve delnice so danes na začetku trgovanja pridobile deset odstotkov. Computer World, CNet, Neowin, TG Daily in Bloomberg.

10 komentarjev

Google in Yahoo vsak na svoje

Google - Takole gre to v svetu, kjer so stave visoke in se sučejo milijoni dolarjev. Še predvčerajšnjim smo poročali, da se bosta Google in Yahoo zedinila, pošteno oklestila nameravani dogovor in ga še enkrat predložila ministrstvu za pravosodje, da oceni skladnost s protimonopolno zakonodajo. Danes je to že zgodovina.

Včeraj je Google uradno objavil, da odstopa od predloga o sodelovanju, ker so kljub temeljiti preureditvi načrta, o čemer smo pisali v torek, dobili indice, da ministrstvo projekta ne bo odobrilo. Nadaljevanje nestrinjanju navkljub bi vodilo do dolgotrajnih pravnih bitk in bi kvarno vplivalo na Googlove odnose s partnerji, so zapisali. Yahoo se je na novico že odzval in poudaril, da še vedno verjamejo, da bi sodelovanje koristilo obema, ter izrazil razočaranje nad Googlovo odločitvijo. Več informacij imata CNet in BBC.

5 komentarjev

Google dal košarico Yahooju?

Reuters - Poročali smo že, da je Googlov posel z Yahoojem zaradi negodovanja ameriškega pravosodja začasno preložen, sedaj pa se utegne zgoditi, da bo preprosto odpadel, poroča The Wall Street Journal. Pogodbo o prikazu Googlovih oglasov na Yahoojevih iskalnih straneh, ki bi Yahooju navrgla preportebnih 800 milijonov dolarjev letno, sta podjetji sklenili že junija, a sta se odločili z implementacijo počakati do oktobra, da bi pravosodno ministrstvo pregledalo skladnost postopka z zakonodajo o varstvu konkurence. Ker odgovora z ministrstva še ni, so vse glasnejše špekulacije, da bo Google enostavno odnehal.

Nad dogajanjem niso navdušeni niti delničarji, tako da je Yahoo potonil na 13 dolarjev na delnico, kar je 60 % manj od cene 33 dolarjev, po kateri je Microsoft pred nekaj meseci poskušal prevzeti Yahoo. Prevzem je takrat splaval po vodi, ker se je cena Yahooju zdela prenizka. Prav tako so takrat ocenili prevzem kot manj zaželeno možnost v primerjavi s sodelovanjem z Googlom.

Yahoo je...

8 komentarjev

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Microsoft

vir: New York Times
New York Times - Drama, ki se je odvijala okrog možnega Microsoftovega nakupa Yahoo-ja za 44,6 milijarde ameriških dolarjev se je včeraj dokončno zaključila z Microsoftovo umaknitvijo ponudbe, po kateri bi plačal slednji 31 dolarjev za delnico. Pogovori med velikanoma so dokončno propadli po zadnjem sestanku med Steve-om Ballmerjem in Jerry-jem Yang-om, na katerem naj bi Ballmer zvišal svojo ponudbo na 33 dolarjev za delnico, Yang pa naj ne bi bil pripravljen prodati za manj kot 37 dolarjev na delnico oziroma skupno za približno 53,2 milijarde dolarjev.



Vsaj deloma je za propad pogovorov verjetno krivo tudi dejstvo da je Microsoft v tretjem četrtletju zabeležil kar 11 odstoten upad...

40 komentarjev