»

Nemški zvezni trojanec na tapeti

Slo-Tech - Znana nemška hekerska skupnost Chaos Computer Club je 8. oktobra objavila lastno analizo nemškega zveznega trojanskega konja (v nemščini) z izvršljivimi datotekami vred in zaključila, da je njegova - tudi uradna policijska - uporaba nezakonita.

Po anonimnem prejemu več različic izvršljivih datotek trojanskega konja, ki naj bi bile ulovljene v divjini, se je CCC lotila reverznega inženiringa. Slednji je razkril, da trojanec - ki ga uporablja tamkajšnja policija - omogoča skoraj popoln oddaljen nadzor (ne le prestrezanje podatkov pri viru, temveč tudi nalaganje in poganjanje drugih izvršljivih datotek) na preiskovančevem računalniku, kar je v nasprotju z odločbo Nemškega ustavnega sodišča. To je 27. februarja 2008 jasno zapisalo, da manipulacija z računalniki nemških državljanov ni zakonita ter mora biti omejitev zgolj na prestrezanje komunikacij zagotovljena s tehničnega in pravnega vidika. Temu naj bi vlada sledila ter predstavila različico trojanca, označenega s terminom...

33 komentarjev

Modern Warfare 2 še vedno podira rekorde

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Priljubljenost najnovejšega naslova iz serije Call of Duty skorajda ne pozna meja, saj je rekordom v prodaji sledil tudi rekord pri količini nelegalnih prenosov. Teh je bilo v letu 2009 oz. pravzaprav v dveh mesecih od izida kar 4,1 milijona samo za osebne računalnike, več kot dvakrat več od najbolj piratizirane igre iz leta 2008, Spore (izid v začetku septembra, 1,7 milijona prenosov za PC). Številki za Modern Warfare lahko dodamo še 970.000 prenosov za Xbox 360, kar prek vseh platform pomeni trikrat več prenosov od Spore (slednji je na voljo le za osebne računalnike z operacijskim sistemom Windows oz. OS X). Lanskoletno zmago Spore je z letošnjimi rezultati preseglo vseh 5 najbolj prenesenih iger, The Sims 3 na drugem, Prototype na tretjem, NFS: Shift na...

31 komentarjev

Trojanec zoper nelegalne prenose

Neowin - Na svet je privekal trojanski konj z imenom Troj/Qhost-AC, ki se prenareja, da je generator registracijskih ključev za znane programe. Tak način razširjanja ni nič novega, so pa posledice njegovega delovanja zelo zanimive. Seveda program ne vsebuje tovrstnega algoritma, temveč si je njegov avtor za cilj izbral osveščanje ljudi, da je prenašanje avtorsko zaščitenih datotek s torrenti po spletu prepovedano. Trojanec v datoteko hosts zapiše naslove treh popularnih strani s torrenti in IP-naslov 127.0.0.1, z čimer onemogoči njihov obisk z okuženega računalnika. Poleg tega odpre pojavna okna na zaslonu in zaigra melodijo downloading is wrong, medtem ko kakšne dodatne nesnage (spyware, maleware) ne naloži.

9 komentarjev

Po Facebooku razsaja virus

Extremetech - Virusi radi privzamejo vse nove načine širjenja, ki so jim na voljo. V računalniških svinčenih časih so bile to diskete, kasneje elektronska pošta, sedaj pa se počasi selijo tudi na druga področja. Z razširjenostjo in popularnostjo je tudi Facebook postal pravšnje gojišče, tako da ne preseneča virus Koobface, ki si je za svoj vektor izbral prav Facebook. Vsem prijateljem okuženega je poslal sporočilo "You look just awesome in this new movie" (v novem filmu izgledaš krasno), ki je vsebovalo povezavo na lažno posodobitev za Adobov flash predvajalnik. Po namestitvi je okužil uporabnikov računalnik in preprečil dostop do iskalnih strani Yahoo, Google in Live Search. Virus se je po omrežju začel širiti julija, ko so ga zatrli, sedaj pa se je pojavila nova varianta. Facebook že čisti sistem svojih zasebnih sporočil in briše povezave do omenjenih strani.

27 komentarjev

Piratski zaliv z več kot milijon torrentov, 10 milijonov odjemalcev

TorrentFreak - Iz oddelka za stike z javnostjo priznanega švedskega portala za deljenje torrent datotek, The Pirate Bay, so sporočili, da so presegli milijon gostovanih torrent datotek. Število tako imenovanih peerov ali povezanih odjemalcev pa je preseglo 10 milijonov. Dvajset-odstotno povečanje so dosegli v manj kot mesecu dni.

Naslednji večji korak v njihovem razvoju pa je vsekakor tudi začetek sodnega procesa v sledečem tednu. Skrbniki portala so prepričani, da niso storili ničesar nezakonitega in hkrati poudarjajo, da bo stran ostala prisotna na internetu ne glede na izid.

Izvorna novica na TorrentFreak.

Povezave na omenjeno stran, ki gosti množico legalnih Linux torrentov in demotov iger, iz razumljivih razlogov ne bomo podali.

44 komentarjev

Konec TorrentSpya

Gizmodo - Ena od največjih strani s ponudbo najrazličnejših nelegalnih datotek torrent je klonila pod pritiskom. V začetku tega meseca je sodišče odločilo, da mora TorrentSpy zbirati podatke o aktivnosti svojih uporabnikov in jih posredovati združenju MPAA. Vodilni so se zato odločili, da bodo raje prenehali z delovanjem strani oz. omejili njeno vsebino, kot pa izdali svoje uporabnike.

Uvedli so avtomatiziran sistem FileRights, ki bo analiziral objavljeno vsebino in dovolil zgolj objavo legalne, kar v končni fazi pomeni, da bo TorrentSpy počasi umrl. Zaenkrat ni indikatorjev, da bi se želeli zgledovati po švedskih gusarjih in se upirati oblastem, tako da bodo uporabniki najbrž morali najti alternativo.

Izvorna novica.

58 komentarjev

Monolith - novo piratsko orodje?

Crypto-Gram - Kot vemo, je distribucija avtorskopravno zaščitenih datotek prepovedana. Zato je Jason Rohrer prišel na idejo, da bi to preproved zaobšel, in sicer tako, da ne bi distribuiral avtorsko zaščitenih datotek, hkrati pa bi jih distribuiral.

Se sliši zapleteno? Rešitev je tehnično povsem preprosta. Izdelal je namreč program Monolith, ki je v osnovi šifrirni program, ki za šifriranje uporablja algoritem XOR.

Program vzame dve datoteki in med njima izvede operacijo XOR. Rezultat je tretja datoteka, ki jo program imenuje "datoteka Mono". Če sedaj vzamemo prvo datoteko in datoteko Mono ter med njima izvedemo operacijo XOR, bomo dobili drugo datoteko. Če pa vzamemo drugo datoteko in datoteko Mono, bomo dobili prvo datoteko.

Ideja avtorja je, da vzamemo avtorsko nezaščiteno datoteko, npr. kakšno ISO-sliko Linuxovega CD-ja ter avtorsko zaščiteno datoteko in iz njiju naredimo Mono datoteko. Nato distribuiramo uporabljeno ISO-sliko ter datoteko Mono. S tem naj ne bi kršili nobenega zakona....

38 komentarjev

Trojanec s podporo Sonyja

The Register - Po poročanju spletne strani The Register se je v divjini pojavil prvi trojanski konj, ki si pri prikrivanju svojega obstoja na računalniku pomaga z nedavno odkritim rootkitom, ki ga Sony prilaga nekaterim svojim zgoščenkam.

Zlonamerna koda tako izkorišča lastnost rootkita, ki skrije pred uporabnikom vse datoteke ali procese, katerih ime se začne z $sys$. Trojanski konj je nova različica Breplibot Trojan skupka kode, ki se tako z uporabo imena datoteke $sys$drv.exe uspešno skrije pred uporabnikom. Posledično je možno datoteko odkriti samo z namenskim orodjem za odkrivanje rootkitov, kot je naprimer RootkitRevealer. Trojanec se širi kot priponka elektronskemu sporočilu, zlonamernežem pa omogoči oddaljen nadzor nad okuženim sistemom.

3 komentarji

Italijani v zapor zaradi deljenja datotek

The Register - The Register poroča, da so včeraj v italijanskem parlament izglasovali strožje kazni za državljane, ki jih uloviju pri nedovoljenem prenašanju avtorsko zaščitenih datotek. Kazni so tako med €154 in €1032 k čemur je treba dodati še zaporno kazen od 6 do 36 mesecev. S tem dejanjem so uspeli internetno presnevamanje zaščitenih datotek (predvsem filmov in glasbe) dvigniti na nivo, ki je bil do sedaj rezerviran za bolj resne prodajalce piratskih CD-jev.

Opozicija se je že pritožila nad zakonom in dosegla od senata obljubo, da bodo ponovno razmislili o primernosti tako strogih kazni.

Glede na to, da smo sedaj v Evropi in da se tako radi zgledujemo po drugih članicah - si kdo upa napovedati kdaj bo podoben zakon stopil v veljavo pri nas?

20 komentarjev

Ne prenašaj mp3 datotek. Ja, seveda...

The Times-Reporter - Zaradi nedavnih tožb ameriškega združenja RIAA je večina tamkajšnih univerz začela s kampanijami za ozaveščanje svojih študentov, naj ne prenašajo avtorsko zaščitenih datotek iz interneta. Tako objavljajo opozorila v študentskih časopisih in razobešajo plakate. Nekateri so šli celo tako daleč, da so se vsi bruci dolžni udeležiti predavanja na to tematiko.

Tam jim je razloženo, da bo univerza v primeru zahteve s strani RIAA posredovala njihove informacije naprej in bodo tako izpostavljeni na milost oziroma bolj nemilost tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Bolj mili pa priporočajo, da naj vsaj izključijo prenašanje k drugim uporabnikom. Tako bodo manj verjetna tarča.

Študentje se ob vsem tem le nasmihajo, saj so se v zadnjih letih dodobra navadili, da večino informacij dobijo oz. prenesejo iz spleta. Vendar je vseeno marsikdo izključil možnost deljenja datotek z drugimi uporabniki, za vsak primer.

Ob vsem tem je RIAA skupaj z ostalimi založniki sprožila tožbo proti iMeshu, kljub...

16 komentarjev