»

Apple patentiral ciljane reklame glede na stanje na bančnem računu

Mashable - Oglaševanje izdelkov je malo učinkovito, če potencialnemu kupcu prikazujemo izdelke, ki si jih ne more privoščiti. V tem smislu je zanimiv najnovejši Applov patent, ki se zelo splošno imenuje Metoda in sistem za dostavo oglasov na mobilne terminale. V resnici gre za prikazovanje oglasov glede na stanje na uporabnikovem bančnem računu.

Zamisel je preprosta, čeprav zelo orwellovska. Sistem bi spremljal limite in porabo na uporabnikovih plačilnih karticah ter stanje na bančnem računu, zato da bi mu prikazoval le oglase za izdelke, ki ne presegajo njegovi zmožnosti. Čeprav se to sliši zelo strašljivo, je treba poudariti dvoje. Prvič, storitev bi...

46 komentarjev

Primerjava zaslonov na pametnih mobilnikih

Nežen dotik s konico prsta

vir: TechCrunch
TechCrunch - Pri podjetju MOTO, ki se ukvarja s pomočjo startupom, so si ogledali štiri izmed najbolj popularnih pametnih mobilnikov ta hip ter primerjali kakovost njihovih na dotik občutljivih, kapacitivnih zaslonov. Na testni mizi so se tako pojavili iPhone, oba Droida, Motorola Droid in HTC Droid Eris (nadvse podoben HTC Hero), ter superphone, Google Nexus One. Pri MOTO so dognali, da je nadvse preprost test za kakovost zaslona celozaslonska aplikacija za risanje, v katero se prek celega ekrana nariše diagonalne črte. Le-te pokažejo, kako zaslon zaznava lokacijo prsta. Lepa, diagonalna črta je močno zaželena, stopničasta pa seveda ne. Kot vidimo, se je daleč najbolje odrezal iPhone, razen ob robu zaslona (čemur se ni mogoče izogniti). V primeru slike, kjer je bil uporabljen le vogal...

47 komentarjev

Zaslonska tipkovnica s povratno informacijo

izboklinice, ki bi se pojavile na zaslonu

vir: AppleInsider
AppleInsider - En mesec pred potencialno Applovo prireditvijo, na kateri praktično ves svet pričakuje predstavitev 7 oz. 10 palčnega tabličnega računalnika brez tipkovnice, se je izkazalo, da so pri Applu vložili patent za virtualno tipkovnico, ki med tipkanjem daje povratne informacije. Patentna aplikacija z naslovom Keystroke Tactility Arrangement on a Smooth Touch Surface opisuje poseben okvir pod zaslonom, ki bi se v tipkarskem načinu (ko bi bila aktivna zaslonska tipkovnica) dvignil in na površini zaslona povzročil izbokline, na vsaki črki svojo oz. okvirčke okrog črk. Izboklinice bi seveda lahko vgradili na površino zaslona, a bi le-te motile uporabo naprave, ko tipkanje ne bi bilo potrebno, npr. pri brskanju po spletu. Patentna aplikacija sicer opisuje tudi drugi način, kjer bi se pod zaslonom skrival podoben okvir okrog črk, s tem da bi tokrat vplival na pritisk....

13 komentarjev

Naj 10 tehnoloških igračk leta 2009

high-tech stojala za fotoaparat

vir: Scientific American
Scientific American - Leto je naokoli in revija Scientific American je spet izdala spisek desetih naj tehnoloških igračk (gadgetov), katere lahko podarite najdražjim (ali pa sebi) ob koncu leta. Seznam vsebuje:

1) vrečko, v katero damo telefon, ki nam je padel v vodo. Vrečka vsebuje materiale, ki nase vežejo vlago in zadevo temeljito posušijo v roku 24 ur; ($20)
2) osebnostni spalni trener, ki s pomočjo merjenja možganskih valov kaže, kako ponoči spite, koliko sanjate, kdaj zapadete v globok spanec itd.; ($250)
3) prenosnik z vgrajenima dvema 10.1 inčnima LED zaslonoma; ($1100)
4) zvezdno okno; to je v bistvu USB dodatek in program, ki ga namestimo na tablični računalnik, in ima vgrajene senzorje nagiba. Z njim lahko opazujemo zvezdno nebo tudi iz tople sobe, in sicer tako, da tablični PC usmerimo proti nebu, na zaslonu pa se nam prikaže...

14 komentarjev

Apple patentiral rokavico

iGlove?

vir: TG Daily
TG Daily - Za arktične temperature, ki so v zadnjih dneh zajele našo državo, je tale novica, ki je čez vikend zaokrožila po spletu, kakor naročena. Apple se je namreč že pred uradno splavitvijo iPhona zavedel, da je njegova uporaba pri nizkih temperatura otežena. Ne zaradi zmrzljivosti aparata, temveč zaradi rokavic, ki jih uporabniki nosijo. Zaslon na dotik nanje namreč ne reagira.

Zaslon se namreč odziva na pritisk zato, ker relativno prevodna koža spremeni naboj v kapacitivnem materialu, ki ga uporablja zaslon. Rokavice kožo izolirajo, zato zadeva ne deluje. V ta namen je Apple dan pred uradnim pričetkom prodaje iPhona vložil patent za posebne rokavice, ki imajo notranjo prevodno plast pod zunanjo plastjo. Slednja je vsaj na konici...

28 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev

Apple: Ne verjemite vsega

Wired Blog - Poročali smo že, da so Applu v Veliki Britaniji prepovedali vrtenje reklame za nove iPhone 3G, ker naj bi nerealno in zavajajoče prikazovala hitrost brskanja po spletu. S podobnimi kritikami se spopadajo tudi v ZDA, kjer je 70-letni William Gillis že avgusta vložil tožbo na sodišču, da iPhone 3G ni dvakrat hitrejši za pol cene od prve inačice, kakor so ga reklamirali onstran Luže.

Apple je pripravil oktobra devet strani dolg odgovor, v katerem s 32 točkami zavračajo trditve, da so bili neiskreni in da so oglaševali neresnice. V njem trdijo, da tožnikove zahteve spodbija dejstvo, da so bile domnevno zavajajoče izjave takšne, da jih nihče ni mogel razumeti napak ali se nanje zanašati. Z drugimi besedami: kdo bi sploh lahko verjel reklami? Apple je za večino podobnih tožb že vložil zahtevo za prekinitev postopka, za to pa še ni. Odvetnik tožnika ocenjuje, da ima prav ta izmed vrste podobnih zahtevkov največ možnosti za uspeh.

36 komentarjev

Izšel iPhone

več strani - Če niste vikenda prespali v jami, ste verjetno že precej razdraženi, saj od predvčerajšnjega izida iPhonea polovica tehnološko usmerjenih spletnih strani piše samo o njem. Da boste ostali obveščeni, smo pripravili kratek povzetek dogajanja.

Nekateri so ga odpakirali in se slinili nad njim, drugi so ga testirali, tretji žrtvovali Internetu. Nekaj primerkov je že bilo namenoma ali po nesreči uničenih. Kot ob vsakem izidu nove, zaželjene elektronske naprave, je tudi tokrat poplavljen eBay, a cene niso najbolj astronomske, ker telefonček, presenetljivo, ni bil razprodan. Zloglasno aktivacijo se je že uspešno zaobšlo, uporabnike 64-bitnih oken bolj moti nekompatibilnost z njihovo različico OS-a, za konec pa naj omenim še, da se že pojavljajo govorice o evropskem izidu posodobljene različice z UMTS-om.

In še najbolj zabavna povezava v novici - zmagovalka boja za iPhone.

77 komentarjev