»

Gigabyte in Computex

The inquirer - Podjetje Gigabyte se je odločilo, da letos ne bo prišlo na Computex -- enega največjih računalniških sejmov na svetu -- zaradi bojazni pred virusom SARS. Namesto tega bodo imeli lastno predstavitev kar preko interneta, kjer bodo predstavili celo vrsto novih izdelkov, od grafičnih kartic pa do prenosnikov. Ker je bil Computex načrtovan od 2. do 6. junija, bo Gigabyte najverjetneje priredil svojo predstavitev nekje istih dni, ni pa še znano komu vse bo namenjen. Na tem naslovu si preberite več.

0 komentarjev

Computex 2003 preložen

X-Bit Labs - Organizatorji enega največjih azijskih IT sejmov sploh, tajvanskega Computexa, so danes uradni potrdili, da se bo Computex letos odvijal kasneje, kot je bilo sprva napovedano. Uradni razlog naj bi bila tokrat SARS, saj se je mnogo podjetij odpovedalo pravici do razstavljanja zaradi te bolezni. Organizatorji so se tako po temeljitem premisleku s Kitajskim svetom za zunanjo trgovino (CETRA) in Tajvanskim računalniškim združenjem (TCA) odločili, da je bolje celotno zadevo prestaviti, kot da vse pade v vodo. Takisto bodo na sejmu veljali najstrožji varnostni ukrepi. Natančen datum prireditve nameravajo objaviti ob koncu maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

AMD-760MPX že naslednji teden?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja naj bi AMD naslednji teden najavil svoje novo čipovje, AMD-760MPX, ki bo podpiralo dual-procesor socket A konfiguracijo. Sestavljeno bo iz AMDjevega že znanega AMD-762 North Bridgea, ki so si ga sposodili pri AMD-760MP čipovju in pa novega AMD-768 South Bridga, ki podpira 64 bit 66 MHz PCI vodilo.
Povedano je bilo tudi, da naj bi vodilni proizvajalci matičnih plošč, kot so ASUS, Gigabyte, Tyan ter mogoče ABIT in MSI napovedali na AMD-760MPX sloneče matične plošče.
AMD pa naj bi pred koncem leta na strežniški trg poslal še svoje nove Duron procesorje, namenjene več-procesorski uporabi. Novinec naj bi se imenoval Duron MP in bo deloval pri 1 GHz, 1.1 GHz in 1.2 GHz.

2 komentarja

AMD uradno najavil Athlon MP in AMD 760 MP

X-Bit Labs - Sicer je skoraj vse o multiprocesorski podpori za Athlon procesorje že bilo povedano, toda danes je AMD tudi uradno najavil dobavljivost serverskih Palomino Athlonov in AMD 760MP veznega čipovja, tako da je to dobra priložnost, da še enkrat ponovimo osnovne specifikacije.

Athlon MP:
Gre za procesorje na novem Palomino jedru, govorice o večjem predpomnilniku v primerjavi s svojimi mobilnimi bratci pa so se izkazale za neresnične. V bistvu gre za virtualno enaka procesorja, le da serverski Palomino nima uradne podpore za PowerNow! tehnologijo:
 • Palomino jedro
 • 0.18 mikronska tehnologija izdelave z bakrenimi medpovezavami
 • 128KB L1 predpomnilnika
 • 256KB L2 predpomnilnika
 • notranja toplotna dioda
 • 266MHz zunanja frekvenca
 • SocketA podnožje
 • SmartMP tehnologija za multiprocesiranje
 • 3D Now! Professional (52 novih SSE ukazov)
 • 20% nižja poraba energije kot enakofrekvenčni TBirdi
 • 1.2GHz ($265) in 1GHz ($215) modela
AMD 762 NorthBridge:
 • do dva Athlon MP procesorja
 • SmartMP tehnologija: vsak procesor deluje na svojem...

0 komentarjev

Juhuhu za AMD

X-Bit Labs - Pravkar sem prebral, da bo AMD naredil nekaj res revolucionarnega. Zgodilo se bo kmalu po izidu strežniškega Palomina (Athlon 4), 4. junija 2001. AMD bo tudi uradno potrdil, da bodo novi Duron procesorji na Morgan jedru podpirali SMP. To je idelano za vse, ki želijo imeti poceni, a dober strežnik, računalnik za načrtovanje, centralni računalnik v mreži,... To pomeni, da bomo lahko kupili dva Durona in imeli dvo-procesorski sistem!
Kot vska stvar pa ima ta lastnost tudi slabo stran. Stari (zdajšnji) Duron procesorji ne bodo mogli delovati na čipovjih, ki bodo podpirala Morgane. Tako da tisti, ki ne nameravate zamenjati svojega zdajšnjega procesorja z novejšim Morganom, ne boste mogli uporabljati matičnih plošč na AMD-760MP čipovju. Ti novi dvo-procesorski Morgani naj bi izšli v tretji četrtini leta (Q3) in imeli frekvenco 900MHz. Dvo-procesorski sistem za 50 000 SIT? Bomo videli...

10 komentarjev

Computex

X-Bit Labs - Kaj vse se dogaja junija? Konec šole (ou, yeah!), poletje pride (in s tem pomankljivo oblečene punce (no offence, girls)),... Na računalniški sceni pa je zelo pomemben dogodek: Computex sejem v Taipeu.
Na tokratnem se bo govorilo o: AMD bo predstavil strežniško različico Palomino procesorja. Prva verzija naj bi imela frekvenco delovanja 1.2GHz. Še ena iz AMD-ja: izšlo bo AMD-760MP čipovje, ki naj bi popravilo napake predhodnika in bilo ultimativno DDR čipovje. Tyan, podjetje, ki je šele pred kratkim prišlo v Slovenijo, bo predstavilo svoje dvo-procesorske matične plošče na zgoraj omenjenem AMD-jevem čipovju. AMD bo, ker namizni Palomino še ne bo izšel, predstavil zadnjega iz Athlon Thunderbird družine. To bo Athlon Thunderbird 1.4GHz. Stal bo okoli $240 in bo le začasna rešitev do prihoda Palomina. V začetku junija bo izšel tudi Duron 950MHz, ki bo stal okoli $110. O Intelu pa ni ne duha ne sluha. ...

5 komentarjev

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
 • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
 • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
 • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
 • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
 • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
 • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
 • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
 • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
 • Avgusta ali...

5 komentarjev

AMD Thunderbird 1.4GHz 15. maja

X-Bit Labs - Kot smo že napovedali, bo AMD Thunderbird 1.4GHz izšel še v tej četrtini leta (Q2). Danes je slišati celo o točnem datumu: 15. maj. Procesorji bodi izdelani v boljši, Dressenski tovarni. O ceni ni še nič znano. Thunderbird 1.4GHz bo zadnji AMD jev procesor, zgrajen na Thunderbird jedru. Vsi naslednji bodo namreč na Palomino jedru. AMD očitno meni, da je iz Thunderbirda iztisnil vse kar ima. Izid Thunderbirda 1.4GHz je povezan še z manjšim škandalčkom. Mesec pred izidom, se je na ceniku neke nemške on-line trgovine pojavil procesor in cena zanj. Ali je šlo samo za nenamerno napako ali pa za zavedno provokacijo, ni znano.

4 komentarji

AMD-jeva prihodnost (na kratko)

X-Bit Labs - V zadnjem času se je na Internetu pojavila cela vrsta vodičev po AMD-jevem načrtu za prihodnost (roadmap). Problem pri teh vodičih je, vsaj zame, da so predolgi in dolgočasni. Zato so fantje (in mogoče kakšna punca) pri x-bit labs pripravili kratek pregled AMD-jevih načrtov.
Namizni procesorji:
 • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) in Athlon 1.5 (Palomino) - v tej četrtini leta (Q2)
 • Athlon 1.7 GHz (Palomino) - v drugi polovici tega leta
 • Duron 950MHz - v tej četrtini (Q2)
 • Duron 1GHz (Morgan) - v tretji četrtini leta (Q3)
 • V letu 2002 bo AMD predstavil nov 64bit-ni procesor Hammer s frekvenco od 2GHz in višje
Mobilni procesorji:
 • Mobilni Athlon-i (Palomino) in mobilni duron-i (Morgan) bodo oznanjeni v bližnji prihodnosti. Imeli bodo nižjo napetost Vcore (mogoče 1,4V?) in bodo podpirali PowerNow! tehnologijo
 • Mobilni Athlon (Palomino) s frekvenco 1GHz bo zahteval povprečno 22-24W energije
Čipovje:
 • AMD-760MP (podpora dvema Athlon procesorjema). To čipovje bo uradno podpiralo le Athlon procesorje na Palomino...

5 komentarjev