»

V Kiberpipi ta teden: Izdelava video igralnega avtomata, Minilo je 10 let, VIP z Milošem Ciričem

Otvoritev Kiberpipe, 9.11.2001

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 8.11. ob 19h, bo na Pipinih odprtih terminih Izidor Makuc, ki skrbi za "hardwarski" del Kiberpipe, govoril o video igralnih avtomatih, ki so jih po letu 1990 izrinile igralne konzole ter osebni računalniki. Dandanes so igralni avtomati zelo popularni med zbiratelji ter navdušenci, ki jih izdelujejo doma v svojem prostem času. Pogledali si bomo torej, kako je predavatelj s pomočjo odprtih tehnologij sestavil igralni avtomat in kako lahko to naredite...

13 komentarjev

Ranljive so tudi elektronske volilne naprave v Indiji

Kontrola volilnih naprav preko Bluetootha...

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev iz IndiaEVM.org (J. Alex Halderman, Hari K. Prasad in Rop Gonggrijp) se je lotila varnostne analize indijskih volilnih naprav.

Rezultati analize so katastrofalni, saj se izkaže, da je volitve mogoče ponarejati na precej enostavne načine. V nekaj več kot 6-minutnem videu tako raziskovalci prikažejo dva konkretna napada na elektronske volitve. V prvem primeru je želeni izid volitev mogoče "nastaviti" kar preko Bluetooth povezave s pomočjo mobilnega telefona (posnetek v času 5:40), drugi način pa je sprememba volilnih rezultatov shranjenih v pomnilniku e-volilne naprave s pomočjo preproste naprave (v Indiji namreč preštevanje glasov ne poteka isti dan kot volitve, pač pa nekaj...

59 komentarjev

Nemško ustavno sodišče presodilo, da so elektronske volitve neustavne

Slo-Tech - Po tem, ko je oktobra 2007 nizozemsko okrožno sodišče v Amsterdamu prepovedalo uporabo volilnih naprav oz. volilnih računalnikov, maja 2008 pa se je nizozemska vlada odločila, da bodo v bodoče na Nizozemskem volitve potekale zgolj na klasičen način, so podobno odločitev sprejeli tudi v Nemčiji.

Nemško ustavno sodišče je namreč 3. marca letos presodilo, da je uporaba elektronskih volilnih naprav na splošnih volitvah neustavna.

Odločitev ne pomeni, da nekoč v prihodnosti ne bo mogoče uporabljati elektronskih volilnih naprav, je pa bilo sodišče mnenja, da ima sedanja tehnologija preveč pomanjkljivosti, da bi ji smeli kar slepo zaupati.

Pritožbo sta na volitvah leta 2005 sprožila oče in sin Joachim in Ulrich Wiesner, ki sta v pritožbi zapisala, da je omenjena tehnologija netransparentna. Volivec namreč samo pritisne na gumb in ne more dejansko videti, kaj se v računalniku zares zgodi z njegovo glasovnico, pač pa mora slepo zaupati tehnologiji (in trditvam proizvajalca). Pred tem,...

22 komentarjev

Primerjava igralnih avtomatov in e-volilnih naprav

Schneier.com - Kot poroča Schneier so pri Washington Postu opravili zanimivo primerjavo med igralnimi avtomati in elektronskimi volilnimi napravami v ZDA.

Primerjava kaže, da zakonodaja zahteva, da je programska oprema igralnih avtomatov preverjena in predložena državnim organom, kar pa ne velja za programsko opremo v volilnih napravah. Prav tako zakonodaja zahteva, da je vsa oprema igralnih avtomatov certificirana, preverjeni pa so tudi proizvajalci te opreme - kar spet ne velja za volilne naprave.

Schneier ugotavlja, da so igralni avtomati v uporabi vsak dan, vse leto, elektronske volilne naprave pa bistveno redkeje, zato je tudi odkrivanje njihovih pomanjkljivosti bistveno oteženo. Zanimiva pa je predvsem ugotovitev, da je zanesljivost igralnih avtomatov povsem ne-politično vprašanje, iz nekega nenavadnega razloga pa je - vsaj v ZDA - zanesljivost elektronskih volilnih naprav eno izmed pomembnih političnih (in ne zgolj strokovnih) vprašanj.

V Sloveniji verjetno ni dosti drugače...

9 komentarjev

Volilni odbori v ZDA se želijo znebiti volilnih naprav

Slo-Tech - Po tem, ko so v ZDA (predvsem v Kaliforniji, Ohiu in Floridi) prepovedali uporabo elektronskih volilnih naprav, se lokalni volilni odbori mrzlično sprašujejo kaj naj storijo z njimi.

Za naprave so namreč ob nakupu odšteli od 3500 do 5000 USD, naprave, katerih uporaba je bila zaradi slabe varnosti prepovedana pa sedaj neizkoriščene ležijo v skladiščih.

Naj spomnimo, da je organizacija CERT septembra 2004 objavila opozorilo, da so v Dieboldovih volilnih napravah našli "varnostno ranljivost v obliki nedokumentiranega prikritega uporabniškega računa (undocumented backdoor account), kar omogoča lokalnemu ali oddaljenemu zlonamernemu uporabniku spremembo volilnih rezultatov", V Open Voting Foundation so avgusta 2006 uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj deset EUR vredno opremo, prilagoditi eno od Dieboldovih volilnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, septembra 2006 pa je skupina raziskovalcev iz Princeton University pripravila zelo poučno...

25 komentarjev

Skriti stroški e-volitev v Franciji

ComputerWorld - Kot poroča Computerworld, so v Franciji izvedli raziskavo o skritih stroških e-volitev.

Poleg osnovnih in vidnih stroškov opreme (volilne naprave stanejo okrog 6300 USD na volišče), prinašajo e-volitve še nekaj "skritih" stroškov.

Francoska volilna zakonodaja namreč zahteva, da država volivce pisemsko obvesti o glasovnicah, kar pri volivcih, ki bodo glasovali elektronsko pomeni, da jih je potrebno obvestiti o tem kako bodo glasovnice prikazane na ekranu volilne naprave. To pa seveda pomeni dodaten papir, pogosto pa tudi dodatne poštne stroške, saj se pogosto dogaja, da volilne naprave programirajo v zadnjem trenutku in je zato potrebo obvestila poslati po hitri pošti.

Poleg tega so številna volilna okrožja morala kupiti dodatne volilne naprave, saj so na obstoječih volivci volili prepočasi in je prihajalo do zastojev. Ker francoska volilna zakonodaja določa, da sme biti na enem volišču samo ena volilna skrinjica (oz. ena volilna naprava), so morala volilna okrožja, ki so želela...

4 komentarji

Avtomat za knjige

CNN - Avtomatom za pijače, prigrizke, žvečilke, cigarete, parkirne listke in podobno se bo v ZDA pridružila nova vrsta avtomatov. To pot bodo avtomati prodajali knjige.

Petdeset tisoč dolarjev (mimogrede, v evrih bi zneslo to 38.000) vredni Espresso je po več letih razvoja gotov in bo v začetku prihodnjega leta dosegel ljudske množice. Prva ga bo dobila newyorška knjižnica, kasneje pa naj bi jih razdelili med 10 do 25 knjižnic onstran Atlantika. Na zahtevo bo takšen avtomat v pičlih sedmih minutah uredil, natiskal in spel poljubno besedilo iz Googlove in Open Content Alliance baze, ki bo sprva obsegala 2,5 milijona besedil z že pretečenim rokom za avtorske pravice, od katerih bo približno milijon v angleščini. Tudi tisk od desne proti levi naj ne bi bil problem, edina omejitev za vse knjige pa bo zgornja meja števila strani, ki znaša 550 strani, tako da si Vojne in miru v enem izvodu ne boste mogli privoščiti. Cena naj bi bila poldrugi evrocent za stran. Več o tem.

23 komentarjev

E-volitve v Sloveniji: odprto- ali zaprtokodne?

Slo-Tech - Eden izmed volilnih uradnikov v Los Angelesu je za LA Daily News izjavil, da je povsem normalno, da je volilna programska oprema InkaVote lastniška. "Mislim, da je nenavadno, da nekateri nočejo, da je ta oprema lastniška. Če namreč ljudem date izvorno kodo, boste s tem dali smernice kako je to kodo mogoče pohekati. Mnenja smo, da je lastniška narava kode dobra za varnost". Očitno torej nekateri ameriški volilni uradniki še niso slišali za Kerckhoff'sov zakon, oz. zmotnost načela o varnosti skozi skrivanje.

Kako pa je s tem pri nas? Po novem bo mogoče elektronsko glasovati tudi v Sloveniji. Novela Zakona o volitvah v državni zbor v 79.a členu določa, da okrajna volilna komisija za območje okraja določi najmanj eno volišče, ki je dostopno invalidom, na tem volišču pa lahko volilna komisija omogoči glasovanje s posebej prilagojenimi glasovnicami in glasovalnimi stroji.

Po poročanju medijev, je tako glasovalno napravo v Sloveniji razvilo podjetje ISG d.o.o.. Naprava naj bi...

123 komentarjev

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev

E-volitve: kako jim lahko zaupamo?

Wired News - Na Slo-Techu smo že poročali o ameriških težavah z volilno tehnologijo. Tudi o tem, da so direktorji podjetja Diebold republikancem nakazovali denarna sredstva. Tokrat pa je s pomočjo Wired-a na dan prišla še bolj zaskrbljujoča novica, ki postavlja uporabo informacijske tehnologije v volilne namene še pod večji vprašaj. Na nedavni konferenci o volilnih sistemih je namreč predstavnik Kalifornije javno povedal, da je Kalifornija ustavila certifikacijski proces volilnih naprav podjetja Diebold. Razlog?

Diebold naj bi na volilne naprave v enem izmed volilnih okrožij naprave namestil neoverovljeno programsko opremo. Kasneje se je izvedelo, da gre za okrožje Alameda County, ki velja za trdnjavo - demokratov. Je to ob nakazilih Diebolda republikanski stranki res samo naključje? Verjetno ne, saj obstaja več poročil, ki trdijo, da je Diebold v svojih napravah namenoma onemogočil vgrajene varnostne mehanizme, kar naj bi omogočilo ponarejanje volitev. Diebold pa naj bi se tudi že povsem...

6 komentarjev