»

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Od petka je nedosegljivih okrog 90 odstotkov omrežij v Egiptu.

Slo-Tech - Ko so v četrtek in petek v javnost prišli prvi podatki, da je Egipt zaradi protestov blokiral dostop do interneta, smo to vzeli za dejstvo. Še en režim, ki si skuša ljudstvo pokoriti tudi s spodkopavanjem telekomunikacij v državi. Toda internet ni centraliziran medij in ni ga moč kar izklopiti pet minut pred polnočjo, ker bi se Mubarak pred spanjem odločil ugasniti internet. Popolna blokada interneta v državi terja temeljito pripravo in natančno izvedbo, prebivalstvo pa potem kljub temu poišče alternativne načine komunikacije.

V petek ni nihče najavil izpada interneta v Egiptu, temveč je preprosto izginilo 3500 internetnih poti (BGP-routes), ki navadno potekajo v Egipt, piše NetworkWorld. Večina avtonomnih sistemov iz Egipta je nehala objavljati...

37 komentarjev

Bo sedež evropske banke podatkov v Estoniji?

Heise - Po poročanju avstrijskih medijev je Estonija edina država, ki se poteguje za sedež Agencije za operativno upravljanje obsežnih informacijskih sistemov na območju svobode, varnosti in pravice. Kot piše v sporočilu komisije, ki je bilo objavljeno junija, bo novoustanovljena agencija zbirala tri skupine podatkov.

Sprva bodo hranili informacije za obstoječi schengenski sistem (SIS 1+), ki ga bo kmalu nadomestil SIS II. Vizumski informacijski sistem (VIS) bo pooblaščenim nacionalnim organom omogočal rokovanje s podatki o vizumih, tudi z biometričnimi podatki, in bo važen instrument za zaščito zunanje meje in izvrševanje skupne vizumske politike. EURODAC pa bo informacijski sistem, ki bo hranil prstne odtise prosilcev za azil in nezakonitih priseljencev. Trenutno SIS in VIS podpirajo Francozi in Avstrijci, EURODAC pa Komisija sama, a to ne bo trajalo večno. Ugotovili so, da bo najbolje ustanoviti posebno agencijo, ki se bo lahko 24 ur dnevno ukvarjala s tem. Proračun projekta do leta...

12 komentarjev

Seagate odpušča intenzivneje

Extremetech - Pisali smo že, da se izdelovalec trdih diskov Seagate zaradi trnovih časov prestrukturira in odpušča, a nove informacije kažejo, da bodo pri tem še nekoliko brezkompromisnejši. Po novem kanijo odsloviti 2000 delavcev, večinoma v Singapurju, kar je približno štiri odstotke vseh zaposlenih. Na cesto jih bodo poslali zato, ker bodo v tej državici do leta 2010 zaprli svoj obrat in njegovo proizvodnjo preselili na Tajsko, Kitajsko in v Malezijo, s čimer želijo privarčevati 40 milijonov dolarjev letno. Kljub temu bodo v Singapurju obdržali sedež podjetja za Azijo, tako da bo približno 6000 ljudi obdržali svoja delovna mesta. Zaprtje tovarne jih bo stalo 80 milijonov dolarjev, od česar bodo tri četrtine porabili za plačilo odpravnin. Klik!

4 komentarji

Popravila na podmorskih kablih tečejo

Neowin - Prejšnji teden smo poročali, da so se pretrgali kar trije podmorski telekomunikacijski kabli, ki pod Sredozemskim morjem povezujejo z evropskimi vozlišči Bližnji vzhod in naprej. Tako so takoj po pretrganju v Indiji opazili štirikrat daljši dostopni čas.

Šlo je za kable SEA-ME-WE 3, SEA-ME-WE 4 in FLAG, ki potekajo naprej še globoko na Daljni vzhod. Francoski telekom je na pot poslal ladjo Raymond Croze, ki je hitro našla poškodovane vode. Pomagali so si z daljinsko vodeno podmornico Hector, ki bi prišla še posebej prav v primeru, da bi sidro ladje, ki je kable najverjetneje pretrgalo - uradnega razloga še ni - odneslo nekaj kilometrov iz smeri, kar da se bojda rado dogodi. Za kabel iz sistema FLAG bo poskrbel indijski operater, ki je na pot poslal ladjo Teliri. Kable morajo sedaj z dna dvigniti na površje in izvesti zamenjavo pokvarjenih vlaken. SEA-ME-WE4 bo popravljen do božiča, SEA-ME-WE3 pa do konca leta, obljubljajo Francozi.

10 komentarjev

Vzhod spet odrezan od sveta

Slashdot - Po tem, ko je bilo na začetku februarja prekinjenih več telekomunikacijskih kablov, ki povezujejo Evropo in Azijo, se je danes dogodek ponovil na treh kablih v Sredozemskem morju med Francijo in Tunizijo. Zaradi prekinitve naj bi bili prizadeti predvsem uporabniki v Singapurju, Tajvanu, Maleziji in Egiptu, v primeru, da odpove še četrti od kablov, pa lahko to pomeni internetni mrk Bližnjega vzhoda. Trenutno je večina prometa preusmerjenega preko Združenih držav, stanje pa naj bi se normaliziralo kasneje do 31. decembra.

Kljub temu, da se spet pojavljajo domneve, da gre za preveliko frekvenco okvar, je razlog tudi tokrat verjetno precej banalen.

0 komentarjev

Pridržali ladji, ki sta povzročili internetni mrk na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Internetni mrk na Bližnjem vzhodu, ki je povzročil nemalo preglavic uporabnikom interneta in sprožil še več teorij zarot o samih vzrokih mrka, je končno dobil vsaj delni epilog. Reliance Globalcom, operater podmorskih kablov, ki so se pretrgali, je namreč s pomočjo satelitskih posnetkov izsledil dve ladji, ki sta se takrat nahajali v območju in sta odvrgli sidri, ki sta nato tekom plovbe pretrgali kable.

Za pretrgane kable sta bili odgovorni dve ladji, ena v lasti korejskega podjetja in druga v lasti iraškega podjetja, obe pa so pridržali v Dubaju. Korejska ladja je že uradno priznala krivdo in plačala Reliance Globalcom-u 60 tisoč dolarjev za popravilo kablov, iraška pa je zaenkrat še na pridržanju.

26 komentarjev

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev