»

Rast števila uporabnikov 3G v Severni Koreji

ComputerWorld - Potem ko so v Severni Koreji leta 2008 začeli vzpostavljati mobilno omrežje in leto pozneje napovedali, da bo to kar omrežje tretje generacije, se lahko sedaj njihov operater pohvali s pol milijona naročniki.

Konec lanskega decembra so imeli približno sto tisoč naročnikov mobilnih storitev 3G, do konca marca pa se je to število povzpelo na 535 tisoč, je sporočil Orascom Telecom. To egiptovsko podjetje je...

25 komentarjev

Severna Koreja s prvimi koraki proti internetu

ComputerWorld - Ena zadnjih trdnjav trdega komunizma Severna Koreja je napravila prve korake naproti dostopu do interneta. Blok 1024 internetnih naslovov, ki je rezerviran za Severno Korejo, je bil dolga leta nedotaknjen. Toda v zadnjih mesecih ga je počasi registriralo podjetje Star Joint Venture iz Pjongjanga, ki je povezano s severnokorejsko vlado, del podjetja pa je v lasti tajskega Loxley Pacific. Ta ima s severnokorejskimi oblastmi že obilico izkušenj, saj z njimi dlje časa sodelujejo - leta 2002 so zgradili prvo omrežje za mobilne telefone v državi. V Loxleyju so potrdili, da s Severno Korejo sodelujejo pri internetnem projektu, a niso želeli podrobneje pojasniti na kakšen način.

Živelj v državi seveda...

15 komentarjev

Cenzura na Kitajskem se stopnjuje s prestrezanjem SMS-ov

Telegraph News - Kitajska je še okrepila cenzuro komunikacij v državi z nadzorovanjem tekstovnih sporočil, poroča The Telegraph. Največji kitajski mobilni telefonski operater China Mobile pravi, da se le držijo navodil oblasti, ki jim nalagajo, da pregledujejo in prijavijo "nelegalne" SMS. Mednje sodijo taki, ki omenjajo ali vsebujejo pornografijo, nasilje, prevare, nagovarjanje k terorizmu, spodbujanje k zločinom in kockanju. Če bodo zaznali kršitve, bodo telefon uporabnika zablokirali.

Časnik The Southern Metropolis poroča, da se to že dogaja, saj so na primer nekemu moškemu iz Dongguana blokirali telefon, ker so v njegovih SMS-ih zaznali nespodobne besede. Ponovno bo dobil telefon v uporabo, ko se bo zglasil na policiji z osebno izkaznico in pisno izjavo, da v prihodnosti ne bo več pošiljal neprimernih SMS-ov.

25 komentarjev

Severna Koreja gradi 3G omrežje

engadget - Če so že vzpostavili mobilno omrežje, zakaj ne poseči po najnovejšem, tretje generacije. Prav to delajo v sicer zelo omejeni Severni Koreji, 3G omrežje pa bo omogočalo tudi (močno omejen) dostop do svetovnega spleta. Od uvedbe prav tako omejenega mobilnega omrežja v prejšnjem decembru si je v manj kot pol leta mobilne telefone izmed 22 milijonske populacije kupilo 20.000 ljudi. Ti srečneži bodo poleg pogovarjanja zdaj lahko na hitro pogledali še, če je osebna spletna stran predsednika Kima Jong-ila doživela kako spremembo. Gradnja bolj zmogljivega omrežja je Severno Korejo stala približno 400...

13 komentarjev

Hewlett-Packard vsled nižjega dobička odpušča

smh.com.au - HP je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, na podlagi katerih so že napovedali odpuščanja. Njihov čisti dobiček je upadel na 1,7 milijarde dolarjev, kar je 20 odstotkov manj kot enakem obdobju lani. Nekoliko so se znižali tudi prihodki, ki so uplahnili za tri odstotke in so v drugem četrtletju fiskalnega leta, ki se je končalo 30. aprila, znašali 27,4 milijarde dolarjev. Da bi izboljšali učinkovitost, bodo odpustili približno dva odstotka zaposlenih, kar pomeni okrog 6400 duš, je napovedala glavna finančnica Cathy Lesjak. To nameravajo izvesti v prihodnjih 12 mesecih.

Eno izmed redkih področij, kjer je HP v tem četrtletju blestel, so bile storitve za podjetja, kjer so nabrali kar 1,17 milijarde dolarjev dobička, predvsem zaradi lanskega prevzema podjetja EDS. Ostale divizije so beležile zmanjšanje prihodkov in opazno nižje dobičke. Zanimivo je še, da se je prodaja v Severno Ameriko povečala za devet odstotkov, medtem ko se je v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod,...

1 komentar

Prvo javno omrežje 4G bo na Švedskem

X-Bit Labs - Ericsson in TeliaSonera sta včeraj objavila, da sta sklenila pogodbo o izgradnji prvega komercialnega omrežja LTE (long term evolution) za mobilne naprave četrte generacije, ki ga bo za TeliaSonero sestavil in vzdrževal Ericsson. Z njim bodo pokrili širše področje švedske prestolnice Stockholm. Če bo slo vse po načrtih, bo omrežje nared za delovanje v letu 2010. Novo omrežje bo omogočalo bistveno višje hitrosti pri brezžičnem dostopu do interneta, tako da bodo lahko uporabniki kjerkoli npr. na svojih prenosnikih ali mobilnikih spremljali HD-televizijske programe. V prihodnosti, pravijo, nameravajo omrežje razširiti tudi po drugih delih Švedske in Skandinavije nasploh.

41 komentarjev

Severna Koreja bo imela mobilno omrežje

The inquirer - V državi, kjer so leta 2004 z dekretom prepovedali uporabo mobilnih telefonov, bodo ti spet postali dosegljivi. Egiptovski telefonski operater Orascom, ki ima svoje podružnice po Bližnjem vzhodu, Afriki in Južni Aziji, namreč trdi, da so dobili 25-letno licenco za upravljanje mobilnega telefonskega omrežja in ekskluzivno štiriletno pogodbo. S signalom bodo pokrili Pjongjang in druga pomembna mesta v državi. Šef egiptovskega podjetja se trenutno mudi v severnokorejski prestolnici, kaj več o naravi njegovega obiska pa državni mediji ne izdajo. Januarja je Orascom napovedal, da bo v Severno Korejo v treh letih vložil 400 milijonov dolarjev. Podrobnosti niso znane, verjetno pa telefoni ne bodo dosegljivi kar sleherniku, temveč izbranim funkcionarjem.

20 komentarjev

Ali Severna Koreja uporablja hekanje v vojaške in obveščevalne namene?

Slashdot - Kot poroča Financial Times, je južnokorejski obrambni minister v ponedeljek opozoril, da je po njegovih podatkih komunistična Severna Koreja resno pripravljena na uporabo interneta v obveščevalne in vojaške namene, saj naj bi imeli organizirano skupino 500 do 600 hekerjev (pravzaprav krekerjev), katerih naloga naj bi bilo zbiranje obveščevalnih podatkov in kiber bojevanje. Severna Koreja naj bi tudi izvajala petletni univerzitetni program hekanja in na ta način izobrazila ustrezno število kadrov.

Južni Korejci naj bi na hekerske napade postali pozorni potem, ko so v začetku tega leta odkrili vdore na skoraj 300 vladnih računalnikov, med drugim tudi na računalnike inštituta za jedrsko energijo in parlamenta. Računalniki so bili okuženi s trojanskimi konji, s katerimi je mogoče krasti gesla in druge občutljive informacije. Napadi so prihajali iz Kitajske, vendar strokovnjaki niso mogli ugotoviti ali hekerji le izrabljajo kitajsko omrežje, ali pa je morda v napade vpletena tudi...

18 komentarjev

Internet preko električnega omrežja

The Register - Ideja o deskanju preko električnega, namesto telefonskega omrežja je stara že kar nekaj let. Do nedavnega je bila celotna zasnova takega omrežja bolj v glavah raznih znanstvenikov, danes pa poizkušajo ideje prenesti v prakso. Zaenkrat je vse skupaj bolj na nivoju poizkusov, ki jih opravljajo na področju Nemčije in Španije, vendar se lahko zgodi, da bomo dobili prvi delujoči sistem že konec tega leta. Kakih drugih podatkov o projektu žal ni. Če se bodo stvari odvijale po načrtu, potem se nam kaj kmalu obetajo hitrosti okrog 45 Mbps (Megabit per second) in huda konkurenca telefonskemu omrežju. Kar prelepo, da bi bilo res ...

4 komentarji

Hitachi naredil kot papir tanek čip

The inquirer - Japonski Hitachi je naredil pomemben korak pri izdelovanju čipov. Naredil je namreč čip, ki je tanek kot list papirja. Vendar nikar ne mislite, da bi čip uporabljen v računalnikih ali kakih drugih elektronskih napravah. Hitachi je čip razvil predvsem za vdelavo v bankovce, čeke in druge pomembne papirje (gotovo za preprečevanje ponarejanja). Čip ima še eno pomembno lastnost - omogoča brezžično povezavo. Z vdelano brezžične povezavo, naj bi se dalo bankovec ali kak drug pomemben papir celo izslediti. Zanimivo. Po zadnjih podatkih sodeč bomo takšne čipe ugledali čez tri leta.

5 komentarjev