»

Resnična Resničnost, 15.12.2008

RTV Slovenija - Tokrat se bomo sprehodili čez skoraj dvanajst let ustvarjanja naše in vaše oddaje.
Ogledali si boste izbor najboljših vsebin iz Linux kotička in pregled nekaterih tujih računalniških oddaj. V internet kotičku vas bomo napotili k računalniškim oddajam na spletu. Seveda ne bodo manjkale niti igre. V studiu pa se nam bosta pridružila dva človeka, ki sta najbolj zaznamovala Resnično resničnost, Zvezdan Martič in Andraž Tori.

Resnična resničnost bo še zadnjič na sporedu v ponedeljek, 15. 12. 2008, ob 22.15 na 2. programu Televizije Slovenija.

27 komentarjev

Resnična Resničnost: Linux

RTV Slovenija - Linux je star dobrih 17 let. V tem času je postal eden izmed treh najbolj razširjenih operacijskih sistemov na svetu. A kljub temu se za domačo in pisarniško rabo še ni zares "prijel". Je Linux tudi v ta namen dovolj dober in kako si olajšati prehod nanj? S konkretnimi napotki in nasveti bo postregla tokratna oddaja Resnična resničnost danes, 20.10. ob 22.15 na TVS 2.

119 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Predzadnja oddaja Resnične resničnosti pred poletnim premorom bo obarvana znanstveno: posvetili se bomo astronomiji, seizmologiji, meteorologiji in še kakšni logiji. Sodobnih znanstvenih raziskav, pa tudi ljubiteljskega brkljanja po hišnem laboratoriju namreč brez računalnikov in primerne programske opreme ni.

Sprehodili se bomo po laboratorijih in observatorijih in preverili, kako se računalniki v praksi uporabljajo za merjenje potresov, opazovanje zvezd ali pa napovedovanje vremena. Da je tudi med prosto programsko opremo na voljo precej odličnih astronomskih programov, boste izvedeli v Linux kotičku. Sodobni teleskopi in mikroskopi so dandanes le podaljšek računalnika: kako jih krmilimo s PCjem ali pa le sliko prikažemo na zaslonu namesto v okularju, bomo pokazali v strojnih nasvetih. Manjkali pa ne bodo niti internetni kotiček z najbolj zanimivimi spletnimi povezavami s področja znanosti, pregled najnovejših iger in novice iz sveta računalništva.

Oddaja bo na sporedu v...

13 komentarjev

Resničnost tokrat navidezna

RTV Slovenija - Dva tedna sta naokoli in na vaše male ekrane spet prihaja Resnična resničnost. Na sporedu bo v torek, 18.12.2007, ob 18:00, ponovljena bo 40 minut čez polnoč in potem spet ob 11:25 zjutraj na prvem programu Televizije Slovenija!
Če bo bolj ali manj resnična kot Preverjeno se prepričajte kar sami.

Podali se bomo v virtualne svetove, tiste podobne pravemu in druge, ki tega niti ne poskušajo. Kaja bo poiskala možnosti za socialno omreženje, skupaj pa bomo poskušali razumeti, zakaj bi kdo hotel spletne dnevnike v tiskani obliki. Polž nam bo vsem pokazal katero programje uporablja za klepet s...

5 komentarjev

Resničnost 20.11.2007 - Spletni video mediji

RTV Slovenija - V torek, 20. novembra (to je seveda DANES) vas vabimo k ogledu Resnične Resničnosti. Oddaja bo na sporedu ob 18:05 na 1. programu TV Slovenija.

V tokratni oddaji bomo obdelovali televizijo in podobne medije, na spletu in sicer. Obdelane bodo različne oblike videa na spletu.
Maruša bo pokazala majhen, a uporaben košcek doma izdelane strojne opreme, Gašper pa bo pokazal, zakaj je računalnik najboljši televizor. Izvedeli boste tudi nekaj o delu na komercialnih televizijah in o tem, kako se s televizijskim poročanjem ukvarjajo tisti, ki nimajo lastne mreže TV oddajnikov.

8 komentarjev

Resničnost: radio, televizija, internet

Slo-Tech - Vabimo vas k ogledu Resnične resničnosti, ki bo na sporedu danes ob 18.00 na prvem programu nacionalke.

Poglobili smo se v gledanje radia in poslušanje televizije prek interneta. Zakaj ni športnih prenosov? Zakaj je kvaliteta slike slaba? Bomo plačevali RTV-prispevek tudi za računalnike? Vse to smo povprašali vodjo multimedijskega centra Zvezdana Martiča (ki je nekoč vodil tudi Resničnost). Pogledali pa smo si tudi najnovejše tehnologije, ki jih preizkušajo v tujini.

Gašper bo pokazal, kako si na disk posneti tiste pretočne vsebine, ki naj bi to onemogočale. Izvedeli pa smo tudi, da RTV Slovenija že ponuja P2P-streaming prvega programa.

Na sliki: Pretočne vsebine à la Gašper. Vidite...

13 komentarjev

Resničnost 126.

Slo-Tech - Danes (torek) ob 18.05 vas vabimo k ogledu oddaje Resnična resničnost, še vedno edine prave računalniške oddaje na sončni strani alp, v deželi raznolikosti.

Tokrat bomo predstavili kaj se je dogajalo v Mariboru na regionalnem tekmovanju ImagineCup, razložili kako nam lahko koristijo elektronski nosovi in se mimogrede povprašali še kakšne karierne možnosti imajo mladi v računalništvu. Seveda ne bomo spregledali bližajoče se vojne za internet med bivšim in novim lubljencem new yorkše borze, pa ugotavljali kaj se dogaja na računalniško-glasbenem področju. Med drugim so nekateri kanadski glasbeniki zavpili "Ne v mojem imenu" kot odgovor založbam, ki tožarijo glasbene...

82 komentarjev

Resničnost 123.

Slo-Tech - Danes ob 18.05 vas na prvem programu Televizije Slovenija vabimo k ogledu oddaje Resnična resničnost, ponovitev pa lahko ujamete petnajst čez polnoč.

Nadaljevali bomo pregled sejma Cebit, kjer se je dogajalo marsikaj. Tokrat predstavljamo očala s katerimi bodo v bodoče operirali avtomehaniki - računalnik bo gledal kar vidi mehanik in mu neposredno v očala posredoval vso tehnično dokumentacijo, roke pa bodo zato ostale proste za delo. Vse skupaj sliši na ime dopolnjena resničnost. Za nameček pa smo si pogledali še uporabo biometričnih metod v naših življenskih spremljevalcih - mobitelih, pa kako nastajajo risanke in program s katerim jih lahko izdelujemo sami.

Ob tem...

7 komentarjev

Resnična resničnost 121.

Slo-Tech - Danes, torej v torek, 18.05 boste (če boste pridni) na prvem programu TV Slovenija uzrli novo izdajo oddaje Resnična resničnost. Ponovitev pa bo pozno zvečer ob 0.25 na taistem programu.

Tokrat bomo za začetek pogledali kako deluje virtualni studio, ki smo ga v oddaji prvič uporabili prejšnjič (nenagradno vprašanje kdo je na sliki in kaj počne?). A ne spreminja se le nastajanje oddaj, temveč tudi njihova dostava. O novih smernicah smo se pogovarjali s šefetom inoviranja v BBC New media department. Za nameček pa bomo razkrili, da imamo zdaj tudi na nacionalki čisto prave podcaste (no pa je šel suspenz po gobe).

V drugem delu oddaje se bomo posvetili ženskam, saj bodo naslednji dan praznovale. Ne pozabite mamam, tetam, puncam in babicam kupit rožic, ali pa elektronski nakit, ki ga bomo pokazali v strojnem kotičku! Poleg nakita pa bo Vesna pobrskala po straneh namenjenih predvsem ženskam, Gašper pa ... no oglejte si sami!


54 komentarjev

Resničnost, 116.

Slo-Tech - Čisto zadnjič v letošnjem letu nas bo Resničnost razveselila danes, ponedeljek, 12. decembra ob 20.30 na drugem kanalu (bolj ali manj) ljube nacionalke.

Kot navadno se bomo tudi tokrat trudili povedati čim manj zanimivih stvari. Če pa nam kakšna zanimivost po pomoti uide s porednih jezikov (ki so nam jih pozabili izpuliti Miklavževi parkeljni) si jih bomo sami privezali na Rudolfov rep in ga pognali v tek. Puljenje jezikov (in prstov) pa si najmanj toliko kot ustvarjalci oddaje zaslužijo pisci lažnih emailov, ki prejemnike nagovarjajo k darovanju za ljudi v stiski ali pa ponujajo dobre poslovne ponudbe nekje v Afriki. Domen se je pozanimal kako sploh ločiti resnične in lažne ponudbe (če se vam ne da gledati oddaje, naj vam damo hiter povzetek: uporabite zdravo pamet).

Sergej je tokrat postal sam svoj varnostni mojster - čez cel prispevek se namreč baha z doma narejenim GPS-GPRS sledilnim sistemom za svoj avto. Spet bomo malo pogledali Google Picaso, Vesna pa bo v hudih...

36 komentarjev

Resničnost 115.

Slo-Tech - Zopet. Kot vedno. Resnična resničnost 115. V svoj zagovor ne znamo povedati ničesar, delamo zaenkrat edino pravo računalniško oddajo v Sloveniji. Upamo, da jih bo kmalu več, da bomo družno s konkurenco kasirali slo-techovske kritike. Torej ponedeljek (danes) 20.30, drugi kanal preljube nacionalke. Bodite na kavčih.

Kaj vam pripravljamo? Sergej se je razustil o HDTV, Vesna se je razočila nad brezplačnimi filmi na internetu, Marko je posvojil Picaso, Gašper se je preobrazil v pingvina, se vektoriziral in brezkockasto povečal. Enega profesorja prava smo pobarali o intelektualni lastnini in obiskali najnesrečnešejga širokopasovnega ponudnika pri nas. Ob vsem tem pa še par...

57 komentarjev

Brezplačne oddaje na internetu

Slashdot - Počasi, a vendar se svari premikajo naprej tudi na področju brezplačnih oddaj, ki so na voljo preko interneta.
Tale povezava predstavlja najboljše oddaje trenutno - večina jih je namenjana pravim geekom in igričarjem, obravnavajo pa najrazličnejše tematike - od računalništva na splošno, preko varnostnih zagat do iger in ostale tehnologije.

Vse oddaje je možno tudi prenesti na računalnik, nekatere pa je dovoljeno celo spreminjati po lastnih željah. V kolikor ste željni novih spoznaj, odsurfajte semle in se naglejte.

8 komentarjev

Resničnost 113

Slo-Tech - Najbolj pričakovana, najbolj gledana in najbolj navita izmed vseh slovenskih računalniških oddaj je spet tu (nenagradno vprašanje: koliko jih je?), Resnična resničnost, 113. del.

Blagodejne fotone iz svojih malih zaslonov boste lahko lovili v ponedeljek (danes) na drugem programu TV Slovenija ob 20.30. Govorili bomo o vsem in še marsičem. No, v bistvu ne čisto vsem, ker smo na sporedu le pol ure, a zato smo vse sodelujoče v oddaji overclockali in jim dvignili voltažo. Slednje je sicer povzročilo štrlenje las, a saj je važno kaj povemo in ne kako izgledamo (čeprav tudi to ne slabo)!

Sergej si je pogledal kako je dandanes z DVD pekači in se spominjal svoje mladosti, ko je programje zavzemalo svet še peš (beri: na disketah). V trikih in nasvetih smo razgalili Googlovo zemljo, ki je vsaj v naši pisarni zaustavila delo za nekaj ur. Pogovorili smo se tudi z domačegornim listjem - mariborskimi študenti, ki so se preko številnih kvalifikacij prebili na svetovni ImagineCup v japonski...

28 komentarjev

111. Resnična resničnost

Slo-Tech - Če nimate koledarčka, ki bi vam povedal kdaj so 'tisti dnevi v mesecu', naj vas spomnimo! Oddaja Resnična resničnost je na sporedu danes (ponedeljek 11. april) ob 20.30 na drugem programu nacionalne televizije.

Ker je štoparski vodnik po računalništvu dejal, da se v Hannovru dogaja največji vaški semenj na svetu - Cebit, smo se podali na 1000 km dolgi štop. Tam smo srečali na tisoče romarjev, med drugim tudi slovenski Gama System, ki se na spiritualni gathering računalniške smetane podaja že vrsto let. Radovednost nam ni dala miru dokler nismo izvedeli koliko to stane in zakaj se podjetjem sploh splača tja.

Nato so nas pri Samsungu slikali s fotofoni in razodeli...

11 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Zdaj je že v navadi, da na Slo-techu napovemo oddajo Resnična resničnost. Naj vas le opozorimo na nov termin - danes (ponedeljek) ob 20:30 na TVS 2.

Tokrat smo vam pripravili intervju z Zootflyevci, slovenskim studiom za razvoj računalniških iger. Pogledali smo si še prenosne predvajalnike glasbe z vgrajenim trdim diskom (iPod & co.), povprašali profesorja Moglena o tem od kod prihaja intelektualna lastnina in preizkusili spletno prodajo glasbe.

Za sladokusce so na domači strani Resnične resničnosti na voljo celotni nezmontirani intervjuji (Zoofly in Eben Moglen)

Tokrat pa bi še posebej opozorili na novega sodelavca (na sliki). Slo-techerji ga nedvomno poznate! :)

200 komentarjev

Princesa Mononoke jutri v Koloseju

Animeslovenija - Dve leti po tem, ko je na Liffu požel uspeh, prihaja prvič v Sloveniji na reden kinematografski spored anime (japonski risani film) Princesa Mononoke slavnega Hajaoja Mijazakija (Hayao Miyazaki).

Za spored si nujno oglejte Kolosejevo podstran ter si seveda ne pozabite prebrati prispevka na Animesloveniji. Zna se tudi zgoditi, da bo na jutrišnjo predstavo prišel del Slo-Techove ekipe. Mogoče [:D].

7 komentarjev

Slo-Tech na TVju

Jaz - Heh, danes dopoldan me je poklical Sergio ves iz sebe in komaj izdavil, da smo bili predstavljeni na TVju. Yup ljudaki, v POP-TVjevi oddaji ŠKL je Slo-Tech bil omenjen v internet kotičku kot Slovenska stran o računalništvu. Aja, jutri ob 11.30 je ponovitev... seveda zahtevam, da se vsi drenjate pred TVji, najbolj zagrizeni pa si oddajo posnemite in jo potem vsakih par dni nostaalgično zavrtite. Aja, o vsej zadevi že poteka debata v Forumu in seveda ste vabljeni, da izrazite svoje mnenje.

2 komentarja