»

Na Marsu je tekoča voda!

NASA - NASA je danes na novinarski konferenci predstavila rezultate odkritij z MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), ki ponujajo precej močne dokaze za obstoj tekoče vode na Marsu. Da je bila na Marsu nekoč v zgodovini tekoča voda, smo že vedeli, precej presenetljivo pa je odkritje, da se je ta ohranila do danes. Odkritje so objavili tudi v Nature Geoscience.

Na Marsovi površini so odkrili temne lise v obliki potokov, ki so se periodično ponavljale. Ko so bile temperature na Marsu visoke (250 - 300 K), so se te lise širile in "tekle" navzdol, v hladnem obdobju leta pa so se odmikale. MRO je snemal IR-spekter štirih takih lis in odkril, da gre najverjetneje za hidratirane magnezijev perklorat, magnezijev klorat in natrijev perklorat. To pomeni, da po površini Marsa tečejo slanice.

...

48 komentarjev

Najnatančnejši posnetki Meseca doslej

NASA - NASA je junija 2009 proti Mesecu izstrelila satelit LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki kroži 30 km nad površjem in ga natančno fotografira. Iz reke podatkov, ki jih LRO vestno pošilja na Zemljo, so znanstveniki sestavili doslej najnatančnejši posnetek površja Meseca doslej.



Skupaj so ga zlepili iz podatkov, ki jih je LRO pridobil decembra lani. Gre za okoli 1300 posnetkov, ki jih je posnel tako, da je bilo površje zmerno osvetljeno s Soncem (vpadni kot je bil med 69° in 82°, opoldne znaša 0°). Na ta način so ujeli dovolj senc, da se jasno razločijo robovi kraterjev in druge...

26 komentarjev

Rover Opportunity nadgrajen

NASA - NASA je svoj rover Opportunity, ki že sedmo leto vozi po površju Marsa, čeravno je bilo prvotno načrtovano trajanje misije dobre tri mesece, nadgradila z novo programsko opremo. Nov kos programja se imenuje AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) in roverju prinaša nekaj več avtonomnosti pri delovanju. Z njegovo pomočjo bo namreč lahko sam odločal, kateri objekti na Marsu so videti zanimivi in si zaslužijo podrobnejše posnetke. Na ta način se bo Opportunity vsak dan med vožnjo ustavil ob zanimivih kosih kamenja, ki bi jih nadzorniki v Houstonu sicer spregledali. Prvi posnetki, ki jih je Opportunity z novim programom posnel po lastnem navdihu, prikazujejo kamen v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Brez AEGIS-a so...

21 komentarjev

NASA upa na obuditev Phoenixa

Phoenixov položaj

NASA - Nasina misija Phoenix na Mars se je končala novembra 2008, ko je Phoenix utihnil. Uradni konec trimesečne delovne misije je bil predviden za avgust 2008 in do takrat je Phoenix opravil vse svoje naloge, nato pa je deloval še slabe tri mesece. Ko ga znanstvenikom ni uspelo več priklicati, so 10. novembra 2008 dokončno razglasili misijo za končano.

V Nasi upajo, da Phoenix vendarle še ni umrl. Orbiter 2001 Mars Odyssey, ki že deveto leto kroži okrog Marsa, bo od 18. januarja poslušal, ali se nemara Phoenix še oglaša. Območje, kjer je Phoenix pristal, bo naslednjih nekaj dni preletaval desetkrat dnevno in iskal radijske signale s Phoenixa. V Nasi sicer niso preveč optimistični in Phoenixu...

3 komentarji

Nove slike z Marsa

Sulfatni skladi v kanjonu Ius Chasma

vir: NASA
NASA - Vsi ljubitelji vesolja in vesoljskih misij boste navdušeni nad dejstvom, da je NASA objavila tisoče slik Marsa, ki jih je v visoki ločljivosti posnel Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Ta z Zemlje poletel avgusta 2005, pol leta pozneje pa se je vtiril v orbito okrog Marsa. Nove slike tako prikazujejo vrsto geografskih značilnosti, med drugim kraterje, struge in sipine. NASA pravi, da so z MRO dobili več informacij o Marsu kot z vseh prejšnjih misij skupaj. Vabljeni k ogledu!

9 komentarjev

NASA bi šla na Mars skupaj z Rusi

Marsovo površje

Slashdot - S koncem hladne vojne je usihnilo tudi financiranje vesoljskih odprav, ki so se v ZDA in Rusiji kar naenkrat znašle z razmeroma omejenimi proračuni. Sanje inženirjev seveda niso nič manj visokoleteče - poleteti želijo na Mars - zato bodo morali združiti moči. Ruska pisarna NASE je tako potrdila, da so povabili Ruse k skupnemu poletu na Mars s človeško posadko. Odskočna deska bi bila Mednarodna vesoljska postaja, posadka pa bi bila narodnostno pisana. Rusija sicer pravi, da načrtujejo tudi lastno odpravo na Mars. Klik!

19 komentarjev

Na Marsu odkrit metan

Koncentracija metana na Marsu

vir: NASA
NASA - NASA je včeraj zvečer po našem času na tiskovni konferenci objavila, da je našla prve neizpodbitne dokaze za vsebnost metana v Marsovi atmosferi. To pomeni, pravijo, da je planet zagotovo biološko ali geološko aktiven.

Odkritje je uspelo astronomom z infrardečim teleskopom na gori Mauna Kea na Havajih in s teleksopom W.M. Keck, ki prav tako leži na Havajih. Po večletnem opazovanju Marsa so odkrili tri absorpcijske trakove v spektru, ki skupaj nedvoumno dokazujejo prisotnost metana. Ker se metan hitro uniči v Marsovski atmosferi, odkritja nenadnih povečanj njegove koncentracije leta 2003 kažejo, da na Marsu zagotovo poteka nek proces, ki skrbi za njegovo nastajanje ali sproščanje.

...

18 komentarjev

Roverja na Marsu že pet let

Panorama na Marsu

vir: BBC
BBC - Pred petimi leti, 3. januarja 2004, je na Marsu pristal rover z imenom Spirit, čez tri teden pa mu je sledil še dvojček Opportunity. Tam naj bi ostala tri mesece in raziskovala možnost obstoja življenja na Marsu, podnebne značilnosti in geološko sestavo. Presenečenje ni bilo odkritje malih zelenih, temveč nesmrtnost obeh vozil, poleg seveda dokazov o obstoju vode. Pet let bo pristanku in 57 mesecev po izteku predvidene življenjske dobe sta še vedno v solidni formi. Spirit prav zdaj raziskuje 150 km široko depresijo, ki se imenuje krater Guseva, medtem ko Opportunity rije po prostranstvu na drugem koncu planeta, ki se imenuje Meridiani Planum. Zob časa ju je kljub temu že pošteno načel, tako da se Spirit ves čas vozi vzvratno zaradi zablokiranega kolesa, Opportunity pa ima zaradi prekinjene električne žice težave z robotsko roko. Naslednjo misijo na Mars bo...

44 komentarjev

Mars Orbiter končal prvi del misije

vir: NASA
TG Daily - NASA je 12. avgusta 2005 izstrelila Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ki je Marsovo orbito dosegel 10. marca 2006 in po zaviranju novembra 2006 začel krožiti na višini 300 km in pošiljati podatke na Zemljo. V dveh letih je poslal več kot devet terabajtov informacij, odkril dokaze, da je nekoč na planetu obstajala voda, sedaj pa je svoj prvi del misije končal.

Z več kot 10.000 visokoločljivostnimi posnetki je poslikal skoraj 40 odstotkov Marsove površine s podobno ločljivostjo, s katero Zemljo fotografira Google Earth, in približno en odstotek z ločljivostjo, ki omogoča razpoznavo mize. Pripravil je 700 dni dolgo vremensko poročilo s temperaturnim profilom in radarskimi posnetki...

9 komentarjev

Pošljite ime na Mars

Slashdot - Vam je zmanjkalo denarja za darila? Če ste izčrpali vse možne opcije, boste morali improvizirati in podariti kaj bolj metafizičnega. Odlično idejo so odkrili na slashdotu - kaj če bi imena svojih bližnjih poslali v vesolje? Podobno akcijo je že pred nekaj leti izvedla NASA, tokrat pa je pobudnik The Planetary Society, v okviru projekta bodo zbirali imena, ki jih bodo nato zapisali na plošček in poslali na Mars. Rok za prijavo je peti januar prihodnje leto, stvar vas ne bo stala nič, za nameček pa boste lahko še natisnili poseben certifikat, s katerim boste obdarjenim prijateljem ponosno dali vedeti, da ste njihove osebne podatke brez privoljenja poslali na rdeči planet. Vesel božič!

26 komentarjev

Obraz na Marsu

Slika: obraz na Marsu, posnet leta 1976. Vir: izvirni članek, ESA

ESA - ESA (European Space Agency) je 21. 9. 2006 izdala serijo obdelanih stereofotgrafij področja Cydonija na Marsu, kjer se nahaja slavni "obraz na Marsu", ki je dajal inspiracijo številnim entuziastičnim zagovornikom obstoja inteligentne civilizacije na rdečem planetu (imenovanih tudi "marsovci" ali "mali zeleni" [:D]).

Novo izdane slike imajo ločljivost 13,7 metra na piko, posnete pa so bile z visokoločljivostno stereo kamero (Hi-Res Stereo Camera HRSC), ki je del orbiterja Mars Express.

Malo zgodovine: obraz na Marsu je prvič posnela vesoljska sonda Viking 1 25. julija 1976. Čeprav so Nasini znanstveniki sliko že v izdaji za medije pravilno interpretirali kot igro geologije in senc, so...

17 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev