»

Google predstavil enkriptirano iskanje

Google - Google je predstavil novo možnost SSL Search, ki omogoča varno enkriptirano iskanje po spletu. Pri običajnem iskanju so podatki, ki se prenašajo med Googlom in uporabniki, vidni vsem vmesnim členom. Z uporabo enkripcije SSL bo Google temu napravil konec, tako da bo sedaj mogoče zahtevke posredovati in zadetke prejeti po šifrirani povezavi.

Že v začetku leta je Google kot privzet način dostopa do elektronskega predala Gmail postavil SSL, sedaj pa je na enak način z naslovom https://www.google.com dosegljiv tudi iskalnik. Varno povezavo prepoznate po ključavnici v statusni vrstici brskalnika in, pri Googlu, tudi po spremenjenem logotipu na naslovni strani.

42 komentarjev

Prodaja mobilnih telefonov navzgor

CNet - V zadnjem četrtletju prejšnjega leta si je prodaja mobilnih telefonov opomogla, ugotavljajo analitiki. Svetovna prodaja je zrasla za 10 odstotkov, tako da je bilo prodanih 324,4 milijona telefonov, so izračunali v Strategy Analytics. To je znak, da se recesija končuje, saj gre za prvo pozitivno četrtletje po tretjem kvartalu leta 2008. Podobno so ugotovila tudi druga podjetja; ABI Research na primer ocenjuje rast kot 15-odstotno v primerjavi s četrtletjem poprej.

Huda konkurenca tišči cene k tlom. Povprečen telefon je stal 117,55 dolarjev, kar je dva odstotka manj kot tri mesece prej. Glavni igralec je še vedno Nokia, ki je zvišala svoj tržni delež na 37,7 odstotka, drugi pa je še vedno Samsung z 20,5 odstotka. Prodajo so povečali tudi drugi, Apple je tako skoraj podvojil prodajo iPhona v primerjavi z letom 2008. Slabše je šlo le Motoroli in Sony Ericssonu, ki sta izgubila tržni delež.

Celoletna bilanca leta 2009 je kljub temu rahlo rdeča, saj je bilo v 12 mesecih prodanih štiri...

0 komentarjev

Varnost aplikacij v letu 2009

CNet - Veliko se govori o varnosti operacijski sistemov, malo manj pa o varnosti programske opreme, ki na na njih teče. Ameriški nacionalni inštitut standardov in tehnologij (NVD) je v okviru podatkovne zbirke ranljivosti objavil študijo, ki kot najbolj ranljivo aplikacijo z odkritima 102 različnima varnostnima luknjama označi Mozillin Firefox (in njegove vtičnike), sledi Adobeov Reader s 45 ranljivostmi in Microsoft Office z 41. Slednji je tudi edini, ki mu je število odkritih varnostnih lukenj uspelo zmanjšati (skoraj za 10%) v primerjavi z letom 2008.

27 komentarjev

Ebayu 1,7 milijona kazni v Franciji

CNet - Francosko sodišče je Ebayu naložilo plačilo 1,7 milijona evrov odškodnine francoskemu konglomeratu LVMH, ker se niso držali odločitve sodišča iz leta 2008. V sodbi leta 2008 je namreč sodišče Ebayu naložilo plačilo 38,6 milijona evrov kazni, ker niso storili dovolj za preprečitev prodaje ponaredkov znamke LVMH na svojih straneh. To je terjal koncern LVMH, sodišče pa je to pot šlo še korak dlje in je prepovedalo kar celotno prodajo izdelkov podjetja LVMH - ponaredkov ali originalnih - z utemeljitvijo, da Ebay ni pooblaščeni prodajalec. Ebay je do odločitve hudo kritičen in pravi, da gre za zlorabo selektivne distribucije oz. zaščito zastarelih modelov trženja. Dodajajo še, da so storili vse, kar je zahtevala sodba iz leta 2008, saj so uvedli najsodobnejšo tehnologijo za filtriranje, ki prečeše milijone oglasov dnevno, iščoč ponaredke in originalne LVMH-jeve izdelke. Pritožbo so kakopak že napovedali.

7 komentarjev

Še nekaj minusov in rdečih številk

Slo-Tech - Nekako ne mine teden, da ne bi poročali o odpuščanjih tu ali tam in zevajočih luknjah v bilancah podjetij. Tokrat prvi omenjeni je Autodesk, ki izdeluje programsko opremo za uporabo v arhitekturi, inženirstvu, gradbeništvu in oblikovanju, najbolj znan pa je verjetno bo izdelku AutoCAD in od nedavnega po novi izvršni direktorici Yahooja, ki je do leta 2008 vodila prav Autodesk. Sedaj nameravajo odpustiti 750 zaposlenih, saj za zadnje četrtletje napovedujejo promet v višini 475 do 500 milijonov dolarjev in dobiček v višini 18 do 24 centov na delnico, kar je občutno manj od načrtovanih 31 centov. Vsled teh napovedi so delnice podjetja včeraj potonile za 12 odstotkov.

Sledi Sanyo, največji svetovni proizvajalec baterij, katere je moč ponovno napolniti, ki bo odslovil 1200 zaposlenih. Še novembra so načrtovali dobiček v višini 395 milijonov dolarjev, sedaj pa previdneje napovedujejo zgolj pozitivno ničlo. Sicer je že dogovorjen prevzem, s katerim bo japonskega proizvajalca za devet...

8 komentarjev

25 najnevarnejših programerskih napak

SANS - Več kot 30 strokovnjakov iz celotnega sveta je sestavilo seznam 25 najnevarnejših napak, ki jih zagrešijo programerji. Napake so bile ocenjene po splošni nevarnosti za razkritje podatkov v informacijskih sistemih in omogočanju računalniškega kriminala. Največje "odkritje" pa je bilo, da se v večini izobraževalnih programov za bodoče računalniške strokovnjake o teh napakah ne uči praktično ničesar, za njihovo prisotnost pa se pri veliko proizvajalcih programske opreme tudi ne testira.

Kako nevarne pa so te napake, pa pokaže že podatek, da sta bili samo dve izmed teh napak v letu 2008 vzrok za najmanj 1,5 milijona vdorov v spletne strani. Ti vdori pa so se izrabili za zlorabo obiskovalecev, ki so zaradi pomankljive zaščite lastnih računalnikov, postali žrtve zlorabe, njihovi računalniki pa zombiji na razpolago kriminalcem.

Kakšne so pa izkušnje z izobraževanejm pri nas? Ali se o kateri izmed teh napak kdo pogovarja v šoli? V kateri šoli? Zakaj da, zakaj ne?

133 komentarjev

Objavljen Googlov Zeitgeist 2008

Google - Konec leta je pregovorno čas za bilance, statistike, izračune in napovedi. Tudi Google ni izjema, zato nam je preko svoje storitve Zeitgeist postregel s podatki, kaj je najbolj zanimalo svetovno populacijo v letu 2008. Na prvih treh mestih se znajdejo guvernerka Palinova, pekinške olimpijske igre ter hit socialnih omrežij, Facebook. Omenjeni podatki so za iskalne ključe, ki so v letu 2008 dosegli največji porast iskanja glede na prejšnje leto.

Pri Googlu so se odločili podrobneje razčleniti ameriške predsedniške volitve ter ekonomsko situacijo ter prilaganje nanjo, objavili pa so tudi podrobnejši seznam za določene države, na katerem pa seveda ni Slovenije.

O tem, kaj je najbolj zanimalo bralce Slo-techa, pa kdaj drugič.

3 komentarji

Google zeitgeist

Slashdot - Google velja za enega najboljših in najpopularnejših iskalcev po spletu. Glede na to koliko ljudi išče preko njih bi si lahko naredili zelo zanimivo sliko o svetu oziroma uporabnikih interneta - kaj jih zanima, kako prihajajo do podatkov, od kje itd. To so tudi storili s svojo novo stranjo Zeitgeist. Stvar je malce skopa, ampak vseeno blazno zanimiva. V bistvu lahko preko pojmov, ki jih ljudje iščejo, ugotoviš kaj se dogaja v svetu. Zabavne so tudi najbolj pogosto napačno črkovane poizvedbe: volkswagon, shakespear, jenifer lopez ... :)
Raje ne pomislim, kaj vse bi se še dalo analizirat...

0 komentarjev