»

Beležnica v Windows 11 postaja čedalje uporabnejša

Slo-Tech - Novosti v Beležnici se kar množijo in vrsto let zaspani urejevalnik (neoblikovanih) besedil doživlja drugo pomlad. Najnovejši dodatek sta možnosti samodejnega popravljanja (autocorrect) in preverjanja črkovanja (spellchecker), ki ju je Microsoft dodal v prihajajočo verzijo Windows 11. Novosti že lahko vidimo v kanalih Canary in Dev, ki sta namenjena preizkuševalcem prihajajočih funkcionalnosti. Sčasoma si bosta utrli pot tudi do redne verzije.

Zakaj se je Microsoft odločil vdahniti drugo življenje Beležnici, nikoli niso javno komentirali. A odkar je WordPad pristal na smetišču zgodovine, je Windows brez osnovnega urejevalnika besedil, ki bi imel kakšno funkcijo. Manko sta uspešno zapolnjevala Notepad++ in Notepad2, ki pa sta seveda konkurenčna izdelka tretjih razvijalcev. Microsoft je zato prenovil Beležnico še sam.

Funkciji delujeta podobno kot v resnejših pisarniških paketih. V dnevniških datotekah in pri urejanju kode bosta seveda izključeni, pri besedilu pa ne....

21 komentarjev

Brskaj s posluhom: iz Opere zraste Vivaldi

Slo-Tech - Pred dvema letoma se je na Norveškem nekaj drastično spremenilo. Simpatični brskalnik Opera, ki je od leta 2003 ravno dovolj mešal štrene velikim, da ti niso zaspali na lovorikah - Opera je na primer kot prva uvedla združevanje zavihkov ter bližnjice na začetni stran SpeedDial - se je preobrazil. S pogona Presto so presedlali na precej bolj uveljavljeni WebKit, ki ga imata Chrome in Safari. Številni uporabniki nad tem niso bili navdušeni in med njimi je bil tudi Operin ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor Jon von Tetzchner. Zato je danes predstavil nov brskalnik z imenom Vivaldi.

Ime je aluzija na opero, saj je bil Vivaldi eden najbolj znanih italijanskih skladateljev oper. In tako je tudi brskalnik Vivaldi skladatelj, ki usmerja orkester spletnih strani, ki si...

45 komentarjev

Naslednja je Opera Next, in to s Chromiumom

Opera Web Browser - Po slovesu od simpatičnega pogona Presto, ki ga je Opera uporabljala dolga leta, smo dočakali novo verzijo Opere, ki je napisana povsem na novo in uporablja Chromium. Preskočili so dvoje verzij, tako da smo dobili kar Opero Next 15 (trenutno aktualna je dvanajstica). Oznaka Next pomeni, da gre nekakšno beta verzijo, ki še ni namenjena rabi kot glavni brskalnik za vsakdanje delo, temveč bolj za razvijalce. Toda kljub temu gre za eno najpomembnejših verzij Opere doslej, saj prvič kaže, kam je šel razvoj po opustitvi Presta.

Nova verzija je dostopna za Windows in Mac, prenesete pa jo lahko s spletne strani proizvajalca. Poleg zamenjanega pogona je tu še vrsta drugih sprememb. Speed Dial (začetna...

50 komentarjev

Zbogom, Presto

Opera software - Norveški razvijalec spletnega brskalnika Opera je napovedal, da bodo zamenjali pogon za svoj brskalnik. Vse od davnega leta 2003 je Opera spletne strani izrisovala z lastnim zaprtokodnim pogonom Presto, ki ga ni uporabljal noben drug brskalnik. Presto je majhen, poskočen, nepožrešen in predvsem združljiv, saj so ga od samega začetka pisali z združljivostjo s standardi v mislih. A vseeno se bo Opera sedaj od njega poslovila in ga zamenjala za WebKit ter V8.

WebKit je naš stari znanec, saj ga uporabljata Googlov Chrome in Applov Safari, najdemo pa ga tudi v manj pogostih brskalnikih, kot so integrirani v iOS, BlackBerry OS, Tizen, webOS itn. Kljub temu je poteza Opere prelomna, saj v moderni dobi nihče izmed razvijalcev...

60 komentarjev

Opera v zadnjem četrtletju rekordno

CNet - Norveško podjetje Opera Software, ki že od leta 1995 razvija istoimenski brskalnik, je objavilo poslovne rezultate za letošnje četrtletje. Čeprav je konkurenca z IE, Firefoxom, Chromom in Safarijem bržkone neizprosna, kot še ni bila, je Opera kvartal zaključila z rekordnima dobičkom in prometom.

Prihodki podjetja so se povečali za 29 odstotkov v primerjavi z lanskim letom in končali pri 40 milijonih dolarjev. Dobiček pa je večji kar za 47 odstotkov in znaša 5,3 milijona dolarjev.

Podjetje služi z različnimi načini. Levji delež zbere z licenčninami za uporabo svojega mobilnega brskalnika Opera Mini, ki je zavoljo nekaj res uporabnih funkcij najbolj popularen mobilni brskalnik (posebej uporabni sta sistem zaznamkov Speed Dial in Opera...

33 komentarjev

OS X 10.7 Lion na voljo za predogled

Vmesnik, na katerega je močno vplival iPad

vir: TechCrunch
TechCrunch - Apple je skupaj s prenovljenimi MacBooki predstavil še prvo predogledno različico naslednje verzije svojega operacijskega sistema, OS X 10.7 s kodnim imenom Lion. Predogledna različica, namenjena za razvijalce, je na voljo kar v Mac App Store, od koder jo udeleženci Mac Developer Program lahko prenesejo z vnosom svoje kode. V primerjavi z lansko predstavitvijo ima razvojna različica še nekaj zanimivih novosti, npr. Auto Save, Versions, Resume, Mail 5 in AirDrop. Auto Save samodejno shranjuje dokument med ustvarjanjem le-tega, medtem ko uporaba Versions omogoča priklic prejšnjih samodejno shranjenih različic dokumenta. Mail je v 5. inkarnaciji dobil boljšo podporo združevanju sporočil e-pošte v teme, kar so poimenovali Conversations, še najbolj zanimiva novost pa zna biti AirDrop.

Ta deluje brezžično ter se poveže neposredno...

23 komentarjev

Microsoft pokazal prve obrise Internet Explorerja 9

Ars Technica - Na konferenci MIX10 je Microsoft izpolnil pričakovanja in pokazal prve obrise, kakšen bo Internet Explorer 9. Javnosti so namreč izdali program Windows Internet Explorer Platform Preview, ki prikaže zmožnosti Internet Explorerja 9 spletnim razvijalcem in Microsoftovi ekipi nudi koristne povratne informacije. Platform Preview bo posodobljen približno vsakih osem mesecev.

Seveda ne gre za celoten brskalnik, marveč je Platform Preview za zdaj zgolj zelo oskubljena verzija pogona. Nima zavihkov, naslovne vrstice ali gumba nazaj, ima pa ključne sestavne dele za razvijalce: pogon, JavaScript, strojno pospeševanje in orodja za razvijalce.

Poleg pogona najdemo na Platform Previewu še začetno stran, kjer je pet Speed Demov, pet HTML5 demov in pet grafičnih Demov. Kot...

35 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Opera izdala Unite

Opera Unite

vir: CNet
CNet - Opera je izdala predogledno verzijo svoje nove stvaritve, ki se imenuje Opera Unite in bo del prihajajočega brskalnika Opera 10. Program, za katerega so pompozno napovedovali, da bo spremenil naše dojemanje interneta, je aplikacijska platforma, ki omogoča hipno preobrazbo vašega računalnika v spletni strežnik. Tako lahko delite datoteke, fotografije, klepetate in gostite spletne strani. Opera Unite bo tekla na vseh računalnikih, ki zmorejo poganjati Opero 10, to pa so za zdaj operacijski sistemi Windows, Mac OS in Linux.

Želja norveškega podjetja je ustvariti platformo, ki bo omogočila nove možnost mreženja na internetu, pri katerem ljudje ne bodo potrebovali posrednikov,...

24 komentarjev

Prva beta Opere 10

Opera 10 beta

vir: CNet
CNet - Opera 10 je na poti že več kot dve leti, a se počasi približuje koncu te poti. Po prvi alfa verziji, ki je konec lanskega leta prejela pozitivne kritike, so sedaj izdali še prvo beto verzijo, kar je jasen signal, da bo končna verzija kmalu nared. Na internetu so se že pojavili prvi testi prihajajočega brskalnika.

Ena bolj oglaševanih novosti je funkcionalnost Opera Turbo, ki je namenjena uporabnikom s počasnimi povezavami do interneta. To je uporabno pri brskanju prek javne brezžične dostopne točke, prek telefona in podobno. Z vključitvijo te funkcije se strani stisnejo že na strežniški strani, tako da privarčujemo pasovno širino. Razširjena sta speed dial, torej začetna stran, kjer lahko shranite...

69 komentarjev

Opera 10 prihaja

Slashdot - Že več kot dve leti sta minili od izida devete različice spletnega brskalnika Opera, ki je ves ta čas pridno napredoval in prilezel do podrazličice 9.62. V Opero se je razvil projekt norveškega telekoma iz leta 1994, ko so se za interno uporabo lotili razvoja lastnega kompaktnega in poskočnega brskalnika. Leto pozneje je Opera z drugo inačico postala dostopna tudi širši javnosti, kjer je veljala za zgled hitrega in učinkovitega programa, z čimer si je pridobila krog zvestih uporabnikov. Prenos je mogoč z uradne strani.

Včeraj je izšla alfa verzija Opere 10, kar pomeni, da nas do prave desetice loči še kar nekaj časa, a bolj zanimivo je dejstvo, da že ta z odliko opravi test Acid3. Trenutno ta preizkus združljivosti s spletnimi standardi opravi le pogon WebKit, in sicer na njem temelječa Safari 4 Developer Preview in gradnja 2778 Googlovega Chroma. Gecko, ki ga uporablja Firefox, doseže 93, IE na Tridentu pa 21 točk od stotih.

Pomembna novost, ki jo Opera načrtuje za deseto...

103 komentarji

Izšla je Opera 9.5

Iskanje po vsebini obiskanih spletnih strani (Quick Find)

vir: Opera software
Opera software - Danes, le dva dni po različici Release Candidate in skoraj dve leti po izdaji različice 9.0, je izšla Opera 9.5.

Novosti in izboljšav je veliko, pri Operi pa trdijo, da so najhitrejši brskalnik na svetu naredili še hitrejšega (hitrejši zagon in dvakrat hitrejši izris JavaScript in HTML strani).

Oglejmo si le nekaj novosti, ki jih najnovejša Opera prinaša:
  • Popolnoma novo in hitrejše jedro z še boljšo podporo standardom
  • Quick Find - takojšnje iskanje po celotni vsebini v preteklosti obiskanih strani
  • Opera Link - sihnronizacija priljubljenih in Speed Dial strani med večimi računalniki
  • Dragonfly - alpha različica seta orodij za pomoč pri razvoju spletnih strani skupaj (vključuje tudi JavaScript razhroščevalnik)
  • Varnost - izboljšana zaščita pred prevarami (Fraud Protection) in neželeno kodo (Malware) ter podpora EV certfikatom
  • Nov grafični vmesnik

Opera 9.5 je tako kot prejšnje različice na voljo za vse najpopularnejše operacijske sisteme...

210 komentarjev

Acid3 test brskalnikov spet dal misliti razvijalcem

Web Standards Project - Organizacija Web Standards Project, ki se trudi za merila, ki bi poenotila in pocenila razvoj spletnih strani, je predstavila rezultate testa različnih spletnih brskalnikov Acid3.
Na svoji spletni strani so zapisali, da so minila tri leta, odkar so izdelovalcem brskalnikov dejali, da bi jih radi videli nasmejane, zdaj pa bi jih raje prijeli za roko in potolažili. Čeprav je Acid3 test osnovan na 4 leta starih standardih, ga ni uspešno opravil niti eden od trenutnih brskalnikov, ki so prisotni na trgu. Takšni naj bi bili pričakovani rezultati testa:



Da opravi test, mora brskalnik uporabljati privzete nastavitve, animacija mora biti gladka, točkovanje pa se mora zaključiti z vrednostjo 100/100. Zadnja stran mora...

38 komentarjev

Opera 9.5 Alpha

Opera Web Browser - Pri norveški Operi so danes javnosti predstavili prvo testno verzijo novega spletnega brskalnika Opera 9.5.

Nekaj pomembnejših novosti v trenutni Alpha različici:
  • Višja hitrost in manjša požrešnost
  • Neposredno iskanje po vsebini obiskanih strani iz naslovne vrstice
  • Izboljšan prikaz mnogih strani
  • Izboljšana podpora standardom (CSS3)
  • Peer Exchange podpora v BitTorrent odjemalcu
  • Sinhronizacija profila s servisom My Opera
  • Boljša integracija s platformami - Mac uporabniki se bodo lahko nadejali lepšega zgleda, Linux uporabniki pa QT4 ter 64 bitne različice
  • Možnost ponovnega odpiranja celotnih zaprtih oken

Za več informacij in dolpoteg pa kliknite semle.

123 komentarjev

Opera 9.5 prihaja

Opera Web Browser - Pri Operi so na svojem blogu predstavili nekaj izmed novosti, ki jih lahko pričakujemo v prihajajoči verziji spletnega brskalnika Opera 9.5 s kodnim imenom Kestrel.

Od nove različice lahko pričakujemo kar nekaj novosti, začenši z boljšo CSS3 in SVG podporo. Kljub dobri podpori standardov pa obljubljajo še boljši prikaz strani, ki se le-teh ne držijo.

Vmesnik je s pomočjo študij o uporabi, v kateri so lahko sodelovali uporabniki prejšnjih beta različic, posodobljen. Prinaša hitrejši dostop do nekaterih funkcij in večjo konsistentnost v primerjavi z ostalimi brskalniki.

Na uporabnike alternativnih operacijskih sistemov niso pozabili: Mac uporabniki lahko pričakujejo...

51 komentarjev

Opera 9

Opera software - Norveška Opera Software je v torek izdala deveto različico svojega spletnega brskalnika, Opere.

Najzanimivejše novosti (nekatere od njih ste si lahko ogledali v Tehnical Preview različicah) so:

  • Podpora za BitTorrent prenose

  • Content blocker za učinkovito blokiranje vsebin

  • Vmesnik za preprosto dodajanje spletnih iskalnikov

  • Grafični predogled vsebine zavihkov

  • Nastavitve za vsako stran posebej (piškotki, JavaScript, vsebina, CSS, ...)

  • Widgeti

  • Izboljšano urejanje bogatega besedila (Rich text editing)



Brskalnik Opera je priljubljen predvsem zaradi svoje majhnosti, hitrosti in varnosti. Trenutno je na voljo različica za operacijski sistem Windows, različice za ostale sisteme (Mac OS, UNIX, ...) lahko pričakujemo v kratkem. Klik.

236 komentarjev

Izšla Opera 7.5

Slo-Tech - Izšla je različica 7.5 spetnega brskalnika Opera, ki ima vgrajeno podporo tudi za elektronsko pošto in klepetanje. Zanimive so tudi možnosti kot je ukazovanje z miško in vgrajena podpora za brskalnik Google. Kakor vedno je tudi tokrat na voljo za celo množico operacijskih sistemov.

Če pri brskanju ne želite gledati še dodatne reklame pa vam je še vedno na voljo bolj prijazna različica za $39.

In naj se vojne brskalnikov ponovno začno...

21 komentarjev