»

Nova vrsta sončnih celic

Na sliki je tanka plast organske sončne celice, ki prikazuje zgornjo plast vzorčaste grobe površine (zeleno). Na rdeče prikazani plasti se svetloba ujame in se ustvari tok. Ta plast je ujeta med dve drugi, ki pomagata, da svetloba ostane ujeta v srednjem delu.

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Sončne celice tanjše kot valovna dolžina svetlobe imajo ogromen energijski potencial.



Študija je pokazala, da so ultra tanke sončne celice veliko sposobnejše za absorbcijo svetlobe kot mnogo dražje debelejše silicijeve. Gre predvsem za drugačno obnašanje svetlobe pri manjših skalah (nanometerskih). S pravimi izračuni debelosti plasti celic in grobosti površine bi tako lahko ujeli kar do desetkrat več svetlobe kot so sploh mislili, da je mogoče. Z nekaj popravki bo takšen koncept pridobivanja sončne energije lahko kmalu zrel za konkretno uporabo, ki si jo bomo ljudje lahko privoščili.

Ključ do uspeha je sposobnost celic, da zadržijo sončno svetlobo čim dlje, kar omogoča iztisnitev karseda velike količine energije iz nje. To...

20 komentarjev

Kameleoni na strehah

Demonstracija s toplotno pištolo

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Iz laboratorijev MIT-a pogosto slišimo o razni inovacijah, ki imajo večinoma vsaj dobro idejo, zelo pogosto pa tudi izvedbo le-te. Tokrat so se znanstveniki lotili ploščic za kritino strehe, ki spreminja barvo. Ideja (ki je dobra ;)) za kritino, poimenovano Thermelon, je, da v visokih temperaturah ploščice postanejo svetle oz. bele, s čimer bi odbijale sončno svetlobo in tako zmanjšale potrebno energijo in stroške za hlajenje stanovanja. Pri nižjih temperaturah bi ploščice počrnele in tako vsrkavale več sončnega sevanja in deloma pripomogle k ogrevanju stanovanja. Tudi to bi pripomoglo k...

27 komentarjev

Sanyo dviga izkoristek sončnih celic

vir: Wikipedia
TG Daily - Z vedno višjim izkoristkom avstralska solarna elektrarna izgleda vedno bolje in bolje. Leto 2015, ko naj bi začela obratovati je še daleč, že sedaj pa Sanyo obljublja 23 % izkoristek svojih fotovoltaičnih celic. S spremembo proizvodnega procesa poleg rekordnega izkoristka v paketu pride še (precej) nižja cena in manjša poraba surovin (silicija). Nov postopek v proizvodnji pomeni, da je kristalna oblika silicija v sendviču med dvema amorfnima plastema (oblika silicija, ki se ne sklada v kristale, zaradi česar ga je možno tiskati na površino). Takšna oblika proizvodnje je sicer že poznana, Sanyo pa je očitno uspel močno zvišati...

31 komentarjev

Na MIT-u izboljšali sončne celice

TG Daily - Z laboratorijev na MIT-u poročajo, da so odkrili način za izdelavo cenejših in zmogljivejših sončnih celic, ki ga bodo javnosti predstavili ta teden na vsakoletnem srečanju Materials Research Society v Bostonu. Medtem ko klasične celice uporabljajo debele silicijeve substrate in dosežejo največ 45-odstotni izkoristek, so računalniške simulacije in poskusi na dvomikronskih silicijevih filmih pokazali, da je svetlobo moč ujeti med silicijeve plasti v celicah in s tem izkoristek povečati za polovico na zavidljivih šestdeset odstotkov, ceno pa zaradi mnogo manj porabljenega silicija zelo znižati. Sončni žarek je namreč za izrabo na voljo le kratek čas, njegovo ujetje med plasti in odboji pa ta čas znatno podaljšajo, je glavna zamisel. MIT-ovci sedaj obljubljajo, da bodo izdelki na osnovi njihovega izuma dostopni v treh letih. Izjava za javnost.

39 komentarjev

Leče z močno izboljšanim fokusiranjem

Običajna leča

vir: Slashdot
Slashdot - Običajne leče, ki jih poznamo iz vsakdanjih naprav kot so CD predvajalniki, imajo precejšnjo šibkost da ne morejo fokusirati svetlobe na območje ki bi bilo manjše od približno polovice valovne dolžine svetlobe. Prav ta omejitev največje možne resolucije, ki se imenuje difracijska meja namreč omejuje količino podatkov, ki jih lahko zapišemo na optične medije. S pomočjo t.i. metamaterialov sicer lahko to mejo obidemo, vendar pa je izdelava metamaterialov zelo draga in zapletena in zaenkrat še ni primerna za masovno uporabo.


Raziskovalci iz Univerze v Michiganu pa so odkrili postopek kako...

5 komentarjev

Nanofotografija kot umetnost

\"Sončnice\" s premerom 10 nanometrov pod elektronskim mikroskopom. Barve so resda dodane naknadno, a podobnost je presenetljiva

vir: Wired News
Wired News - Raziskovalci nano in mikromaterialov se pri svojem delu srečujejo z zanimivimi pojavi, saj se večkrat zgodi, da se v materialih pojavijo podobe, ki spominjajo na umetniška dela.

Vsake pol leta Materials Research Society tako zbere najbolj zanimive fotografije, ki so jih raziskovalci uspeli posneti med delom.

Oglejte si vse finaliste natečaja.

2 komentarja

Nova tehnologija gorivnih celic

PC World - V Meritu, Inštitutu za materiale in energijo v Tokiu, so objavili, da končujejo razvoj nove vrste gorivnih celic, ki naj bi bile po njihovih trditvah kompaktnejše in močnejše v primerjavi s konkurenčnimi izdelki.

Klasične gorivne celice uporabljajo kot glavno gorivo metanol, znanstveniki pri Meritu pa so se odločili, da bodo raje namesto tega uporabili natrijev borohidrid. Po trditvah znanstevikov bi naj imela uporaba te snovi v primerjavi z metanolom nekaj pomembnih prednosti. Najpomembnejša je, da ustvarijo približno štirikrat toliko energije na isti površini kot klasične DMFC celice. Prav tako se razlikujejo tudi nekateri materiali, ki sestavljajo celico, npr. uporaba nikljeve zlitine za anodo. Pomembno pri tem je to, da so ti materiali cenejši od tistih v DMFC celicah in tako pade cena tudi celotni napravi.

Po izdanih podatkih bi naj njihova gorivna celica merila 80x84x3 mm in bila zmožna pridelati 20 W moči, dovolj za en prenosni računalnik z zelo nizko porabo. Prav tako so...

7 komentarjev

Uporaba računalnikov pri napovedovanju vremena

NASA - Da računalniki niso samo orodja za igranje računalniških iger in iskanje vesoljcev (SETI, hehe [:D]) nam razni "znalci" govorijo dan za dnem. Na poljuden način pa so se vse skupaj spravili razložiti pri ameriški Nasi, kjer imajo kar bogate izkušnje z izračunavanjem vremenskih napovedi. V krajšem članku, ki si ga lahko preberete tukaj, poizkušajo razložiti, zakaj so vremenske simulacije tako pomembne, zakaj superračunalniki z ogromnim številom procesorjev niso vedno najboljša naložba in kaj pomenijo računalniške simulacije za sedanjost. Zanimivo branje, če ste že naveličani raznih hardveraških člankov[;)] .

0 komentarjev