»

Acer razvija prenosnik brez fizične tipkovnice

Technology Review - Na splet so pricurljale fotografije novega Acerjevega prenosnika, ki je sicer še globoko v razvoju, a ima eno pomembno značilnost - nima fizične tipkovnice. Namesto te služi drugi zaslon, ki je občutljiv na dotik in izrisuje tipkovnico, drsno ploščico in drugo, kar je potrebno za rokovanje z računalnikom. Prenosnik ima procesor Intel Core i5 z 2,67 GHz, 15-palčni primarni zaslon in Windows 7. Podrobnejših informacij o karakteristikah, ceni, dobavljivosti in podobnih, razumljivo, še ni, so pa viri blizu Acerja napovedali izid za jesen 2011.

44 komentarjev

Internet je star 40 let!

Mosaic 1.0

vir: Neowin
Neowin - Internet je včeraj praznoval 40 let. Dva računalnika so namreč prav na ta dan na University of California uspešno povezali in poslali nekaj podatkov. Mesec pozneje se je projektu pridružil še Stanford Research Institute, do konca leta pa še UC Santa Barbara in University of Utah, s čimer je bil rojen ARPANET, predhodnik interneta. Temu navkljub obstaja še kopica drugih datumov, ki so prav tako posebnega pomena in bi zlahka obeleževali kakšne obletnice:
  • 29. oktobra 1969 so poslali prvi paket podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek ARPANET-a - z UCLA na Stanford.
  • 1. januarja 1983 so morali vsi udeleženci...

30 komentarjev

Logitech izdelal milijardto miško

Slashdot - Po tem, ko smo vas na Slo-techu spomnili, da računalniška miška praznuje že štirideseto obletnico, je Logitech objavil, da je njihove proizvodne trakove zapustil že milijardni primerek omenjene naprave. Dogodek je še toliko bolj zanimiv, saj se redko zgodi, da eno samo podjetje izdela toliko gotovih izdelkov (dodane vrednosti). Kako so se njihove miške spreminjale, prikazuje hkrati z relevantnimi mejniki računalništva sledeča shema.

Vendar se glede na konkurenco v obliki vse bolj prisotnih na dotik občutljivih zaslonov, prenosnikov, ki miške načeloma ne potrebujejo in podobnih tehnologij, zastavlja vprašanje, ali bo naslednja okrogla številka sploh kdaj dosežena.

36 komentarjev

Računalniška miška stara 40 let

Prva miška

vir: Wikipedia
Guardian - V prihodnjih dneh bo minilo 40 let, od kar je bil izumljen mali glodalec za rokovanje z računalnikom, poroča Guardian.co.uk. Poleg tipkovnice bržčas najbolj pogosto uporabljan vmesnik so na Standford Research Institutu v Kaliforniji sestavili leta 1968 in ga 9. decembra istega leta javnosti predstavili v San Franciscu.

Načrte za izdelavo je Doug Engelbart, ki je v zgodovini zapisan kot izumitelj, začel risati že 1961., saj je bil prepričan, da zmore napraviti nekaj boljšega, kot so bili tedaj ogromni tracking balli in igralne palice. Bill English, ki je sodeloval, je zgradil napravo za pozicioniranje x-y, ki ni bila nič drugega kot lesena lupina s kolesi in priključnim kablom zadaj. Ker je hodil v napoto, ga je...

37 komentarjev

Ideja prenosnika stara 40 let

Dynabook

vir: Wikipedia
Slashdot - Pravi razmah prenosnih računalnikov beležimo šele v zadnjih letih, ko so izgubili tako nekaj cene kot nekaj kilogramov, a ideja je že stara. Alan Kay, zaposlen pri Xeroxu, si je koncept prenosnika zamislil že davnega leta 1968, ko so računalniki še vedno tehtali več kot petdeset kilogramov. Dynabook, ki ga je načrtal, ne bi tehtal več kot kilogram in bi sliko izrisoval z milijonom točk. Žal ga niso nikoli udejanjili, je pa navdihnil razvoj prototipa Xerox Alto, ki je izšel štiri leta pozneje in kot prvi uporabljal namizje in grafični vmesnik. Intervju z Alanom Kayem o tem, od kod so prenosniki in kam gredo, si lahko preberete na wired.com, poroča Slashdot.

9 komentarjev

Konec BIOS?

News.com -

BIOS je eden redkih sestavnih delov računalnikov, ki ostaja bolj ali manj nespremenjen že od časa prvih IBM osebnih računalnikov. Celih dvajset let, da. No, toda kot vse kaže, se tudi BIOS pišejo črni časi. Intelov vodilni inženir, Mark Doran, je namreč na IDF del, da Intel razvija tehnologijo Extensible Firmware Interface (EFI), ki bo zamenjala že preživete BIOS.

Po njegovih besedah velika večina računalniških uporabnikov ne ve, kaj je BIOS. Z EFI naj bi to spremenili. EFI je v bistvu zelo okrnjen operacijski sistem. Prvo razliko naj bi uporabniki opazili že ob zagonu, saj bo EFI podpiral visoke ločljivosti in celo grafični način grafične kartice.

Druga bistvene razlika bo v zapisu podatkov. BIOS je trenutno po Doranovih besedah eden izmed zadnjih prostorov v naših računalikih, kjer podatke še vedno zapisujemo v nizkonivojski zbirniški kodi. EFI bo v celoti uporabljal zapis v jeziku C. Klik!

25 komentarjev

AMD objavil rezultate Q3

X-Bit Labs - AMD je danes predstavil uradne rezultate ter poročilo tretjega četrtletja letošnjega leta. Tudi tokrat je AMD končal z rdečimi številkami. Celotni dohodki od prodaje so znašali 508 milijonov dolarjev (prejšnje četrtletje 600 milijonov), izguba pa se je tako samo v zadnjem četrtletju povzpela iz 185 na 255 milijonov dolarjev. AMD je torej v vedno bolj v težavah, saj so od leta 1995 le še dvakrat poslovali pozitivno.

V vseh treh letošnjih četrtletjih je AMDjev promet znašal 2 milijarde dolarjev, samo izgube pa celih 448 milijonov za razliko od lanskih 44 milijonov izgub. AMDju se torej pišejo črni časi, a vodilni možje nam zagotovaljajo, da bosta Hammer ter Opteron zadeve ponovno postavila na pravo mesto. Klik!

13 komentarjev

PC1066 končno "uradno" podprt v i850E

X-Bit Labs - Intel je končno najavil, da je pomnilnik PC1066 RDRAM tudi uradno podprt v naboru i850E. Kateri moduli bodo brezhibno delovali na tej platformi, si lahko pogledate na tej strani. Toda tisto pravo šele prihaja, saj se nam počasi bliža nabor Granite Bay, ki bo podpiral dvokanalno vodilo (QBM) do pomnilnika DDR SDRAM. Ali to pomeni, da se pomnilniku RDRAM zopet pišejo črni časi?

0 komentarjev

Mami, mrš dol s kompjutra!

AOL - Tako, le bolj v celofanu, se je glasil slogan reklamne kampanje našega največjega komercialnega ponudnika interneta. Je na reklami kaj resnice? Sodeč po tej raziskavi je razvidno, da mame, ki uporabljajo internet, nalinijsko preživijo v povprečju več kot njihovi nadobudni sinovi. Razlog za tako skokovit porast? Baje je "prišlo v trend". Branje je zanimivo, a bi vseeno svetoval merico nepristranskosti bralca, saj je anketo izvedel sam AOL, ki je najbrž s tem člankom hotel apelirati na še več mamic, naj si kupijo dostop preko njihovega omrežja.

3 komentarji