»

Izšla novi Wine 1.4 in CrossOver XI

Phoronix - Izšla je nova verzija programa Wine, ki na Linuxu omogoča poganjanje aplikacije za Windows. Gre za priljubljen odprtokodni program, ki v Linuxu simulira DLL-knjižice, ki jih za svoje delovanje kličejo programi za Windows, in proces za simulacijo jedra Windows NT. Wine tako ne omogoča poganjanje gostujočega operacijskega sistema v navideznem stroju, kot je to primer pri virtualizacijah, ampak ustvari poseben compatibility layer.

Avtorji v novi verziji, ki je bila v razvoju poldrugo leto, omenjajo 16.000 sprememb. Glavne novosti so grafični pogon DIB (Device Independent Bitmaps), prenovljen audio stack, ki popolnoma posnema implementacijo v Visti, podpora za tekst, ki teče v obe smeri (bidirectional text), oblikovanje znakov, izboljšana podpora za Direct3D in...

12 komentarjev

Izšla Fedora 15

Slo-Tech - Linuxova distribucija Fedora je včeraj dosegla 15. stabilno verzijo, ki nosi kodno ime Lovelock. Fedora se že nekaj časa drži polletnega cikla izidov, ki vsak prinese nekaj novosti. To pot so nam pripravili grafični vmesnik GNOME 3, podporo datotečnemu sistemu btrfs, izboljšano poročanje po sistemskih napakah ABRT, izboljšan čarovnik za odpravljanje napak v SELinuxu, izboljšano upravljanje z energijo, LibreOffice, Firefox 4, KDE 4.6, Xfce 4.8 in še vrsto manjših novosti, popravkov in izboljšav. Brezplačen prenos je kot vedno mogoč z domače strani.

18 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.3

Slo-Tech - Štiri mesece po ločitvi od krušnega očeta Oracla je odprtokodni pisarniški paket LibreOffice prilezel do verzije 3.3. Po pretrganju vezi z Oraclom se je število razvijalcev z okoli dvajset povzpelo na več kot sto, kar je razlog za prvi predčasni izid v zgodovini.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za vektorsko grafiko (SVG) v Drawu, izboljšana okna za urejanje naslovnih strani, uvozni filtri za Microsoft Works, Lotus Word Pro, možnost uporabe milijona vrstic v Calcu, boljše upravljanje z drsnicami v Impressu ter izboljšana podpora za WordPefect. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani, na voljo je tudi v slovenščini. Podprte platforme so Windows, Mac OS X in Linux.

84 komentarjev

Izšla Fedora 14

Fedora 14

Slo-Tech - Izšla je nova verzija druge najbolj priljubljene Linuxove distribucije Fedore. Pod kodnim imenom Laughlin poznana Fedora 14 prinaša kar nekaj novosti, med njimi: GNOME 2.32 oziroma KDE 4.5, libjpegturbo (hitrejše procesiranje slik v formatu JPEG), Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environment), ipmiutil, Systemd, boljša orodja za razhroščevanje in vrsto izboljšanih orodij za programiranje. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.

21 komentarjev

Windows 8 leta 2012, prve podobe ušle na splet

ComputerWorld - Microsoftu je na internet ušlo nekaj posnetkov nastajajočega operacijskega sistema Windows 8 ter načrtov za razvoj. Če bo šlo vse po načrtih, bo Windows 8 nared leta 2012. V tem času bo Microsoft gotovo še mnogokrat spremenil načrt, a za zdaj so glavne novosti, ki jih nameravajo vgraditi:
  • trgovina za aplikacije po zgledu App Stora;
  • izboljšano upravljanje z energijo;
  • hitrejši zagon z večjo rabo funkcije hibernacije, svoje bodo dodali tudi hitri SSD-ji;
  • ponovna namestitev s pritiskom na gumb, ki bo obdržala vse nastavitve, dokumente in programe ter hkrati počistila sistemske datoteke;
  • prepoznavanje obraza za prijavo v sistem;
  • podporo za Slate;
  • boljšo pomoč in podporo za uporabnike;
  • boljše upravljanje z identitetami.
Na spletu

87 komentarjev

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Izšla Fedora 10

Slashdot - Izšla je nova različica Linuxove distribucije Fedora 10 s kodnim imenom Cambridge. Glavne novosti in izboljšave v tej verziji so: deljenje brezžične povezave omogoča tudi deljenje ad hoc omrežij, boljše upravljanje s tiskalniki, dodelan oddaljeni dostop, boljša podpora za zvok, Gnome 2.24, Eclipse 3.4 in RPM 4.6. Celotni seznam je na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Pri Linux Fromatu so si novo verzijo že ogledali, kjer so bili z njo zadovoljni.

12 komentarjev

Fedora in Red Hat strežniki kompromitirani!

Slo-Tech - Po dobrem tednu ugibanj, namigovanji in špekulacij je Fedora Project team končno objavil uradno obvestilo v katerem je navedeno, da so bili njihovi strežniki kompromitirani. Čeprav so pri Fedori prepričani, da neznanim storilcem ni uspelo pridobiti t.i. "package signing key", so se vseeno odločili, da bodo ključ zamenjali. Integriteta arhivov (binary packages) naj ne bi bila spremenjena.

Vdor v strežnike pa so potrdili tudi pri krovni družbi Red Hat, Inc., vendar je v tem primeru napadalcem uspelo uporabiti pridobljeni "signing key" (ta je seveda...

76 komentarjev

Izšla Fedora 4

Slo-Tech - Danes je izšla četrta inkarnacija Red Hatove Fedore. Fedora je ena izmed dveh Red Hatovih distribucij Linuxa (poleg Red Hat Enterprise Linux) in je namenjena splošni rabi. Njena značilnost je, da sestoji samo iz povsem brezplačnih odprtokodnih programov in je zato na voljo zastonj. Prenos je že mogoč z uradne strani in prek omrežja torrent, če je uradna stran prezasičena.

Na novico nas je opozoril nekdo123.

20 komentarjev

Fedora Core 3

Lugos - Končno smo spet dočakali novo posodobitev ene izmed uporabniku najbolj prijaznih in prav tako najbolj popularnih distribucij operacijskega sistema Linux, Fedore Core 3.

In kaj je novega? Večinoma so samo posodobljene različice glavnega programja. Tako da sedaj v srcu teče jedro 2.6.9, poleg pa dobite na izbiro namizje Gnome 2.8 ali pa KDE 3.3. Med ostalim programjem, najdete tudi na nabasanih štirih ploščkih zdaj končno tudi Mozillo Firefox 1.0PR ter Mozillo Thunderbird 0.8, ni pa jim ušel niti Ximian Evolution 2.0.

Če želite preizkusiti to novo izdajo, imate uraden seznam zrcalnih strežnikov, slovenski zrcalni strežnik ter tudi Torrent datoteko.

Na novico nas je opozoril moj_nick.

Pripravite flejmthrowerje™.

9 komentarjev

Fedora Core 2

OSNews - Vsi se spominjamo časov RdečegaKlobuka (RedHata), verjetno pa vsi poznamo tudi projekt, ki je nadomestil to najbolj popularno distribucijo Linuxa, Fedora Project.

Prva različica si je nadela ime Fedora Core 1, za njo pa je kaj kmalu prišla preizkusna različica Fedora Core 2, tako da smo vsi zagriženi uporabniki Fedore kar malce "neučakano čakali" kdaj bo izšla končna različica drugega jedra.

To se je na veselje vseh nas zgodilo danes. Dolpoteg je možen z zrcalnih strežnikov in pa seveda preko omrežja torrent.

26 komentarjev