»

Google v personalizirano iskanje vključuje elektronsko pošto

Iskanje tudi po elektronski pošti.

Google - Google nadaljuje zlivanje podatkov in združevanje iskalnih zadetkov iz več virov. Pravno podlago za to početje so si ustvarili marca, ko so začeli veljati novi pogoji uporabe njihovih storitev, ki spreminjajo njihovo politiko zasebnosti in omogočajo združevanje vseh zbranih podatkov o uporabnikih z več mest. Že lani je tudi Google krenil v to smer, ko je podprl iskanje po socialnih straneh, sedaj pa bodo to nadgradili z iskanjem po elektronski pošti.

Uporabniki mednarodne verzije Google (google.com), ki se bodo posebej prijavili v nov program, bodo med iskalne rezultate dobili tudi vsebino svoje elektronske pošte. Google namreč opaža, da imamo veliko relevantnih informacij v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami že med elektronsko pošto, zato je smiselno iskati tudi po njej. Kdor se...

12 komentarjev

Podatki iz iskanj po Googlu razkrivajo ekonomsko moč države

vir: Nature
Nature - Naraščajoče količine zbranih podatkov o ljudeh, za kar so v največji meri zaslužni internet in socialna omrežja, omogočajo izvedbo najrazličnejših raziskav in analiz, ki so jih v preteklosti lahko v omejenem obsegu izvajali le na podatkih, zbranih iz knjig in revij. Nadvse uporabna storitev je Google Trends, ki beleži iskalne termine. V preteklosti smo videli, da lahko z analizo iskanja podatkov o gripi zelo natančno napovemo, kdaj bo gripa najbolj razsajala. Sedaj so raziskovalci iz Bostona, Zürica in Londona raziskali, kako je naravnanost neke nacije v prihodnost ali preteklosti korelirana z njenim bogastvom.

Avtorji raziskave so za leta 2008, 2009 in 2010 na podlagi podatkov iz Google Trends ugotavljali, kako pogosto so ljudje iskali podatke o prihajajočem letu (2009, 2010, 2011) oziroma preteklem letu. Pri tem so se omejili na...

7 komentarjev

Po seksu se prileže ... polulat na telefon

Slashdot - V Veliki Britaniji se soočajo s skrb vzbujajočimi trendi okužb spolno prenosljivih bolezni - v zadnjem letu je število okužb doseglo že prek štiristo tisoč. Ker je več kot dve tretjini okuženih žensk in več kot pol okuženih moških mlajših od 25 let in ker opažajo, da je mlajšim nerodno obiskati svojega zdravnika, so se odločili odkrivanje bolezni približati mlajši generaciji z uporabo sodobne tehnologije.

V razvoju je naprava, ki bo sposobna zaznati prisotnost okužbe z večino spolno prenosljivih bolezni. Delovala bo tako, da bo uporabnik napravo oslinil ali polulal, ta pa bo z uporabo mikro oz. nanolaboratorija na čipu uspela zaznati sledi infekcije in postaviti diagnozo v roku nekaj minut. Rezultate analize bo možno enostavno prebrati s priklopom naprave na telefon ali računalnik, končna prodajna cena je predvidena nekje od 50 penijev do 1 funta, prodajati pa jih nameravajo tako kot kondome, prek avtomatov.

Strokovnjaki, ki vključujejo zelo pester nabor visoko tehnoloških...

27 komentarjev

Google predstavil instantno iskanje

Google - Zaposleni v Googlu so staknili glave in nas vnovič presenetili z zelo zanimivo in uporabno novostjo. Poimenovali so jo Google Instant, kar je pravšnje ime zanjo. Google odslej z namenom pospešiti in olajšati iskanje že med tipkanjem ključne besede vrača zadetke (doslej je le predlagal najpogostejše načine dokončanja ključne besede). Tako lahko uporabnik sproti spremlja zadetke in ko se na seznamu pojavi pravi, preneha vpisovati ključno besedo, še preden jo napiše do konca.

Na ta način lahko uporabniki med iskanjem preletijo več rezultatov, saj običajno po kliku na gumb Išči ne prelistajo več kot prvi dve strani. Prav tako hitro vidijo, ali so na pravi poti ali pa bi bilo modreje poizkusiti z drugo ključno besedo. Kot pravijo v Googlu,...

68 komentarjev

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Slashdot - Neprofitna organizacija Internet Archive oziroma njihova storitev Wayback Machine že dolga leta shranjuje posnetke spletnih strani in tako omogoča brskanje po spletni zgodovini vse od leta 1996. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu in vsem dobro poznanega podjetja Adobe razvijajo aplikacijo Zoetrope, ki bo po funkcionalnosti precej presegla enostavno (na nek način statično) pregledovanje starejših različic spletnih strani.

S pomočjo Zoetrope bomo lahko na (podprti) spletni strani premikali vodoravni drsnik na dnu brskalnika in se na ta način pomikali skozi zgodovino spletne strani, lahko pa bomo z lečo (v bistvu pravokotnikom) označili le del spletne strani (npr. ceno določenega proizvoda v spletni trgovini ali vašo priljubljeno...

8 komentarjev

Google prežveči petabajt v šestih urah

Slashdot - Google se v svojem blogu pohvali, da so najhitrejši na svetu pri razvrščanju podatkov. Z uporabo orodja MapReduce, ki skrbi za poganjanje več procesov hkrati, so presortirali terabajt podatkov, shranjenih v lastnem datotečnem sistemu, z 1.000 računalniki v 68 sekundah, kar je za trikrat boljše od preteklega rekorda, ki ga je držal Yahoo. Terabajt včasih ne zadostuje, pravijo, zato so poskusili še s tisoč terabajti (petabajt) in na 4.000 računalnikih zanje porabili malenkost več kot šest ur. Mimogrede, za toliko podatkov potrebujejo 48.000 diskov, pri takih številkah pa pride do izraza statistika. Tako se je med vsakim poskusom vsaj eden tudi pokvaril.

28 komentarjev

Google napove gripo

vir: Google
Google - Google Trends je zanimiva aplikacija, ki omogoča vpogled v pogostost izbranih ključnih besed pri iskanju z Googlom. Ker pozimi pogosteje iščemo informacije o smučiščih, poleti pa o letoviščih, so modri umi ugotovili, da bolni ljudje najpogosteje iščejo informacije o svoji bolezni. Google Flu Trends pokaže, kako pogosti so pojmi gripa, influenca in podobni ter tako napove, kdaj bo v kateri zvezni državi udarila gripa.

Vse skupaj deluje precej dobro, saj podatki za pretekla leta kažejo, da je med iskalnimi pojmi in številom obolelih velika korelacija. Še več, ugotovili so, da je Google teden do dva hitrejši od Centra za nadzor bolezni pri prepoznavanju epidemij, ko slednji izda uradno opozorilo o razsajanju gripe. Če bo dobila metoda tudi znanstveno potrditev, bi lahko služila kot dodatni način odkrivanja žarišč tudi drugih nalezljivih bolezni. Za zdaj...

10 komentarjev

Google in Yahoo vsak na svoje

Google - Takole gre to v svetu, kjer so stave visoke in se sučejo milijoni dolarjev. Še predvčerajšnjim smo poročali, da se bosta Google in Yahoo zedinila, pošteno oklestila nameravani dogovor in ga še enkrat predložila ministrstvu za pravosodje, da oceni skladnost s protimonopolno zakonodajo. Danes je to že zgodovina.

Včeraj je Google uradno objavil, da odstopa od predloga o sodelovanju, ker so kljub temeljiti preureditvi načrta, o čemer smo pisali v torek, dobili indice, da ministrstvo projekta ne bo odobrilo. Nadaljevanje nestrinjanju navkljub bi vodilo do dolgotrajnih pravnih bitk in bi kvarno vplivalo na Googlove odnose s partnerji, so zapisali. Yahoo se je na novico že odzval in poudaril, da še vedno verjamejo, da bi sodelovanje koristilo obema, ter izrazil razočaranje nad Googlovo odločitvijo. Več informacij imata CNet in BBC.

5 komentarjev

Google je star deset let!

Slo-Tech - Na današnji dan Google po svojem štetju uradno praznuje deset let. Natančen datum Googlovega rojstnega dne je podobno kot Shakespearov zavit v meglo, saj se je obletnica skozi leta nekoliko selila po koledarju, glavni dejavnik pri določanju pa je po besedah zaposlenih njihova sladkosnednost. Kakor zadnjih nekaj let tudi tokrat slavijo 27. septembra, čeprav se na ta dan ni zgodilo nič pomembnejšega. Nekaj več zgodovine brez natančnih datumov imajo na svojih straneh.

18 komentarjev

Google izdal lasten brskalnik

Google Chrome-ov uporabniški vmesnik

vir: Google
Google - Kot je Google včeraj napovedal na svojem blogu, je pravkar izdal svoj brskalnik, poimenovan Google Chrome. Svojo filozofijo in podrobne razloge za razvoj (še enega) novega brskalnika je Google povzel v domiselnem stripu, v tej novici pa se raje osredotočimo na bistvene novosti in kaj prinaša nov brskalnik na že nekoliko zasičen trg brskalnikov.

Ker pravijo, da slika pove več kot tisoč besed, si sam uporabniški vmesnik raje oglejte na spodnji sliki, nakar se bomo poglobili v bolj tehnične podrobnosti.


Vsak zavihek, ki ga bo uporabnik odprl, bo ločen narejen kot ločen proces in bo prikazoval strani v svojem lastnem "peskovniškem" okolju, kar bo pomenilo, da se...

360 komentarjev

Google išče tudi med zadetki

Slashdot - Kot so pozornejši uporabniki ugotovili, je Google pred kratkim potihoma uvedel novo storitev, ki omogoča dodatno iskanje med zadetki trenutnega iskanja. Če namreč Google ključno besedo, ki jo iščemo, prepozna kot že uveljavljeno znamko, pod prvim zadetkom ponudi novo vnosno okence, prek katerega lahko iščemo zgolj na tej strani.

Nova zmožnost je uporabnikom vsekakor prijazna, saj jim omogoča hitrejše iskanje, tako da ni več potrebno vpisovati predpone npr. site:intel.com pred nizom. Nekoliko manj so navdušeni analitiki, saj naj bi ta način odvedel del uporabnikov. Rezultati Googlovega iskanja namreč prikazujejo ob straneh reklame, ki so...

8 komentarjev