»

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

Razbit Skypov protokol za VoIP

vir: CNet
CNet - Kot na svojem blogu poroča Charlie Paglee, naj bi neko kitajsko podjetje uspelo razvozlati Skyptov protokol za VoIP s pomočjo reverznega inženiringa. V dokaz je Paglee objavil tudi zaslonski posnetek kitajskega programa, ki je trenutno še v razvojni fazi.



O dogodku poročajo tudi drugje. Paglee je za CNet povedal, da so posledice tega razbitja za Skype in eBay, ki je Skype pred kratkim kupil, lahko uničujoče. eBay namreč namerava s svojim produktom služiti tudi s prikazovanjem oglasov, poleg tega pa Skype odjemalec uporabnikov računalnik lahko spremeni v tim. super node preko katerega se pretaka promet drugih uporabnikov. Ker super vozlišča porabljajo veliko...

50 komentarjev

Slo-Tech Linux 2.0.1 - 20040831

Slo-Tech - V ekipi Slo-Tech Linuxa smo se odločili, da pred naslednjo večjo različico izdamo še 2.0.1 s popravljenimi nekaterimi hrošči ter posodoboljeno programsko opremo. Tako so se na seznamu posodobitev med drugim znašli namestitveni program, namizje KDE, OpenOffice.org, Scribus in gonilniki nVidia. V tej različici ni več razvojnih okolij KDevelop in Boa Constructor. Na njuno mesto smo dali različice slovenskega Openoffice.org, Firefoxa in Thunderbirda za Windows.

Bittorrent: stl-20040831.iso.torrent (zaželjen način prenosa)
HTTP: 1 2 3 4 5 6 7
MD5: f62a43eb9ef2b72524454370ded5619c

42 komentarjev

Nov grafični strežnik za Linux, Mac OS X in prijatelje

Slashdot - Grafični strežnik XFree86 je od različice 4.4 naprej začel toniti v pozabo, saj so mu zaradi sporih licenčnih pogojev dali košarico prenekateri distributerji Linuxa in ostalih Unixov. Iz organizacije The X Consortium se je zato razvil X.org, ki deluje v okviru freedesktop.org in ga večinoma predstavljajo nekdanji razvijalci XFree86.

Kmalu po izdaji XFree86 4.4 je že izšel X11R6.7, ki je izpeljan iz veje XFree86 4.4rc2, ko licenca še ni bila sporna, a ni prinesel vidnejšega napredka. Zato so razvijalci zavihali rokave ter vključili nekatere samostojne projekte v razvoju in zdaj smo priča novemu grafičnemu strežniku, X11R6.8.

Novosti je zelo veliko, med najpomembnejšimi pa so prav...

16 komentarjev

Konec XFree86 na Gentoo Linuxu

Slo-Tech - Pred nekaj tedni smo poročali o neodobravanju, ki ga je med distributerji Linuxa povzročila nova različica grafičnega strežnika, XFree86 4.4. Po zgledu mnogih distribucij se je tudi čedalje bolj priljubljeni Gentoo odločil za slovo od novega XFree86, je pa za to prvi med večjimi distributerji, ki že ponuja možnost uporabe novega grafičnega strežnika organizacije X.org. Slednji se od različice 4.4 ne razlikuje samo po licenci, temveč ima novo zasnovo, brez balasta, zaradi česar deluje hitreje, pisave so bolje berljive ipd.

Namestitev je z uporabo "Gentoojevih čarovnij" presenetljivo lahka. Preprosto odstranite obstoječi XFree86 in namestite novega. Kar je najbolj zanimivo je, da vse to lahko opravite, ko ste v Gnome ali KDE okolju in torej uporabljate stari grafični strežnik!

Kratka navodila:
  • z "emerge sync" prenesite zadnjo različico drevesa z recepti
  • z "emerge unmerge xfree" odstranite stari XFree86
  • z "emerge xorg-x11" instalirate novi grafični strežnik
  • z "etc-update" uredite...

21 komentarjev

Gonilniki nVidia 1.0 za Linux

Nvidia - Končni XFree86 4.0 gonilniki OpenGL za nVidio so zunaj. Dobite jih tule. Podprte so praktično vse njihove kartice, imajo pa tudi veliko že narejenih RPMjev za različne sisteme. Zanimivo je, da licenca za gonilnike prepoveduje dekompilacijo, reverzni inženiring in poskus pridobitve izvorne kode. Funny... izvorna koda se dobi na njihovih straneh.

1 komentar