»

RFID znajo "shekati" še celo prašiči

Schneier.com - O tem, da RFID tehnologija ni med najbolj varnimi smo že pisali. Da so torej ponovno uspeli "prilagoditi" RFID zaščito samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če tokrat "hekerji" ne bi bili prašiči.

In to v dobesednem pomenu. Na BBC namreč poročajo o prašičih iz neke prašičje farme, ki so ugotovili kako "shekati" RFID oznake tako, da dobijo več hrane.

Računalnik na farmi namreč vsakemu prašiču na podlagi njegove RFID identifikacije odmeri ustrezno količino hrane. Vendar pa so nekateri prašiči ugotovili, da je količina hrane vezana na RFID oznako in potem s pomočjo tuje RFID oznake prišli do dodatnega obroka.

59 komentarjev

Avtentikacija fizičnih dokumentov

Površina papirja pod mikroskopom

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev, Will Clarkson, Tim Weyrich, Adam Finkelstein, Nadia Heninger, Alex Halderman in Ed Felten je objavila članek, v katerem opisujejo nov način ugotavljanja istovetnosti fizičnih dokumentov (na papirju).

Raziskovalci so ugotovili, da je mogoče z navadnim skenerjem prebrati naravne napake v strukturi lista papirja ter na njihovi podlagi za vsak list papirja izračunati unikatno kontrolno vsoto.



Na ta način je mogoče kasneje identificirati ta list papirja in to celo po tem, ko je na list natisnjeno besedilo, ali pa je bil list prepognjen ali zmečkan.

Vsekakor gre za zelo uporabno odkritje, a morda bo v nekaj letih sprejet zakon, ki bo od prodajalcev papirja zahteval...

13 komentarjev

Kloniranje RFID potnih listov v praksi

engadget - Da RFID tehnogija ni varna s(m)o nekateri opozarjali še preden so se svetovni politiki odločili uvesti RFID potne liste. Kmalu po uvedbi RFID potnih listov se je to dokazalo tudi v praksi.

Tokrat pa se je izkazalo tudi kako obsežne so lahko potencialne možnosti zlorabe. Raziskovalec Chris Paget je namreč posnel video v katerem se z 250 USD vrednim Motorolinim RFID čitalcem, anteno in prenosnikom zapelje po ulicah San Francisca ter odčitava in klonira potne liste, vozniška dovoljenja in druge idetifikacijske dokumente naključnih mimoidočih.

V 20 minutah je tako uspel sklonirati potna lista dveh nič hudega slutečih državljanov ter jima tako ukrasti identiteto.

Še dobro, da avta ni parkiral pred letališčem...

20 komentarjev

Na spletu objavljena navodila za preprosto ponarejanje biometričnih potnih listov

Programska oprema za ponarejanje biometričnih potnih listov v akciji.

vir: Schneier.com
Schneier.com - Pred časom so se politiki po vsem svetu odločili uvesti biometrične RFID potne liste. Razlog je bila seveda povečana varnost, nove potne liste pa naj bi bilo tudi nemogoče ponarediti. Nekateri varnostni strokovnjaki so sicer opozarjali, da tako zlahka pač ne bo šlo, vendar so bili njihovi pomisleki brž zavrnjeni. Nove tehnologije vendar prinašajo le izboljšave in napredek!

Da zadeve nikakor niso rožnate se je izkazalo že kmalu, ko so različni raziskovalci pričeli odkrivati napake v implementaciji in celo sami zasnovi biometričnih potnih listov. Dokončen žebelj v krsto biometričnih potnih listov pa je očitno zabila skupina The...

21 komentarjev

Prikaz uspešnega kloniranja in ponarejanja RFID potnih listov

Times Online - Kljub temu, da so RFID potne liste uvedli z namenom onemogočanja ponarejanja potnih listov, se pompozne napovedi politikov o povečani varnosti ne uresničujejo. Raziskovalec iz Univerze v Amsterdamu Jeroen van Beek je namreč za The Times prikazal uspešno kloniranje RFID potnih listov.

V prikazu je uporabil potna lista dojenčka in 36-letne ženske, na katera je zapisal sliki Osame bin Ladna ter palestinskega samomorilskega napadalca Hibe Darghmeha. Pri tem je uporabil čitalec RFID kartic za 40 britanskih funtov, dva RFID čipa za deset britanskih funtov, javno dostopno programsko opremo ter svojo lastno programsko opremo. Kloniranje in ponarejanje RFID čipa je trajalo manj kot uro, ponarejeni RFID čip pa je bil s strani uradno odobrene opreme za branje RFID potnih listov sprejet kot originalen.

Tako ponarejene potne liste bi bilo sicer mogoče odkriti s pomočjo posebnega imenika javnih ključev vseh RFID potnih listov, tim. Public Key Directory-em (PKD), v katerega pa se je od 45...

11 komentarjev

Uspešen napad na pametno RFID kartico za londonsko podzemno železnico

Schneier.com - Skupina raziskovalcev je ugotovila kako klonirati pametno RFID kartico Mifare Classic (proizvaja jih podjetje NXP Semiconductors), ki se v Londonu, Bostonu in na Nizozemskem uporabljajo kot vozovnice v javnem potniškem prometu.

S pomočjo preučevanja pod mikroskopom so raziskovalci uspeli razkriti šifrirni algoritem, ki ga kartica uporablja. V algoritmu Cypto1 so nato našli napake, ki omogočajo uspešen napad na kartico v nekaj minutah.

Podoben napad na te vrste kartic so v začetku leta izvedli že raziskovalci Amsterdamske fakultete za naravoslovje in dva nemška varnostna strokovnjaka v začetku leta, v začetku marca pa tudi raziskovalci nizozemske Radboud University. Na voljo je tudi impresivna video demonstracija napada.

4 komentarji

Uspešno razbitje biometričnega potnega lista!

Guardian - "Da bi preprečili nove teroristične napade, je potrebno uvesti biometrične potne liste, ki jih kriminalci ne bodo mogli ponarediti. Z njimi bomo vsi bolj varni." Tako je šla mantra o potrebnosti novih biometričnih potnih listov, ki so jo začeli v ZDA, kmalu pa jo je začela prepevati še Evropa.

A kako je v resnici?

Danes je The Guardian objavil članek, kjer opisuje, kako je dvema britanskima raziskovalcema uspelo v britanski biometrični postni list dejansko tudi vdreti.

Raziskovalca sta namreč uspela razbiti šifrirno zaščito potnega lista (oziroma njegovega RFID-čipa) in s tem pridobila dostop do domnevno varne vsebine potnega lista. Vsebina potnega lista poleg osebnih podatkov vsebuje osebno fotografijo, v bodoče pa bo vsebovala tudi prstne odtise.

Izkazalo se je namreč, da komunikacija med RFID-čipom in čitalcem sicer poteka v šifriranem načinu (uporabljajo 3DES), vendar se šifrirni ključ nahaja na samem potnem listu! Ključ je namreč sestavljen iz številke potnega lista,...

46 komentarjev

Infineon izdelovalec čipov za ameriške biometrične potne liste

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Po poročanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga je nemški Infineon, ki ga pri nas poznamo predvsem kot proizvajalca pomnilnika, z ameriško vlado sklenil več milijonov dolarjev težko pogodbo, s katero je postal prvi in za zdaj edini dobavitelj čipov za ameriške biometrične potne liste. Z izdajo novih potnih listov nameravajo začeti še pred zaključkom leta, v naslednjem letu pa naj bi nove potne liste dobilo okrog 15 milijonov Američanov. Točne vrednosti pogodbe Infineon ni hotel izdati, potrdili pa so, da gre za njihov največji tovrstni projekt. Trenutno prodajajo sicer svoje čipe več kot 20 državam, med drugim Belgiji, Finski, Hong Kongu, Italiji, Avstraliji, Švedski in Norveški.

Novi dokumenti so tudi pogoj, da države v ameriškem brezviznem režimu Visa Waiver Program tam tudi ostanejo, zato jih izdaja že kar nekaj evropskih držav, do konca leta pa jih bojda dobimo tudi Slovenci. Slovenske potne liste bo izdeloval celjski Cetis, čipe pa bo dobavljal francoski Gemalto.

9 komentarjev

Nemški hackerji klonirali biometrični RFID potni list

Wired News - Lukas Grunwald, varnostni svetovalec podjetja DN v Nemčiji, naj bi shackal novi nemški potni list. V četrtek je pokazal celoten postopek na Black Hat varnostni shodu v Las Vegasu. Uspelo mu je klonirati poljuben potni list ali ga celo prenesti na Smartcard. Če to kartico vstavi v potni list, RFID čitalci preberejo le to in ne njegovega potnega lista.



Postopek mu je vzel dva tedna časa, vse informacije je pridobil na internetni strani ICAO - International Civil Aviation Organization, kjer so objavljeni zahtevani standardi za tovrstne potne liste.

Nove potne liste z RFID-i so sicer najprej shackali Nizozemcem.

23 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev