»

AMD bo razširil 4800 družino

techPowerUp! - ATi se je s svojim odličnim RV770 čipom spet vrnil v bitko za grafični trg, saj je v primerjavi z RV670 čipom precej hitrejši, kar je močno presenetilo tudi nVidio, obenem pa je izdelava zaradi 55 nm procesa poceni. RV770 odlično konkurira Geforcu GTX 260, tako po zmogljivostih kot po ceni. A to velja le za prvo verzijo jedra z 192 stream procesorji, zgodba pa se malce spremeni s prihodom GTX 260, ki ima na tiskanini jedro s 216 procesorji (ki se po imenu ne razlikuje od prvotne verzije in je v Sloveniji precej redka).

Kot odgovor na močnejše jedro so pri ATiju podvojili količino pomnilnika in uradno izdali 4870 z enim gigabajtom GDDR5 pomnilnika. Ker pa ima nVidia še pred koncem leta načrtovan izid GT200b jedra, ki bo prav tako...

18 komentarjev

Tudi grafične kartice ATI Radeon HD 3800 z napako?

Ali bo AMD uspel prebroditi tudi to krizo?

vir: techPowerUp!
Računalniške novice - Podjetje Nvidia je pred časom zašlo v hude težave zaradi zanikanja napake pri izdelavi grafičnih jeder G84, G86, G92 in G94, ki jih proizvajalci grafičnih rešitev za osebne in prenosne računalnike uporabljajo pri izdelavi kartic družin Geforce 8400, 8600, 8800 in 9600. Kot vse kaže pa bo sedaj na vrsti še konkurenčno podjetje AMD/ATI, saj se številni kupci računalniških sistemov Alienware pritožujejo nad velikim odstotkom okvar grafičnih kartic ATI Radeon HD 3850, HD 3870 in HD 3870 X2 podjetja Into-Tek Corporation (GeCube).



Čeprav podjetje AMD/ATI za okvaro krivi povprečno kakovosten napajalni sistem električne moči 750 watov, številni strokovnjaki v to dvomijo, saj tako rekoč ni mogoče, da bi napajalni sistem...

17 komentarjev

Novice iz nVidie

Brez NF200 čipa

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Najpomembnejša novica je zagotovo nativno delovanje SLIja na X58 čipovjih. Tako je, SLI bo deloval na vseh (certificiranih) ploščah brez potrebe po dodatnem NF200 delilnem čipu. Proizvajalci bodo ta čip lahko še vedno vgradili na matično ploščo, ve pa se, da čip stane 30 dolarjev oz. naj bi stal 20 dolarjev, če bi se proizvajalec odločil vključiti čip na vse modele svojih X58 plošč. Ena od prednosti je delovanje treh rež z x16 hitrostjo (1 prek X58 čipa, ostali dve pa se delita iz druge x16 linije prek NF200 čipa - TripleSLI?).

Do izida Core i7 platforme naj bi bilo certificiranih že kar nekaj plošč, na certifikacijo pa jih bodo morali proizvajalci poslati v nVidiine laboratorije v Santa Claro. Certifikat je namenjen za čim boljšo out of...

15 komentarjev

Primerjava višjega razreda grafičnih kartic

del testnega nabora

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Poletje je že v polnem zamahu, mulcem pa je med počitnicami dolgačs, zato igrajo igrice. Seveda najnovejše in grafično najbolj zahtevne, kar pa ne pomeni nič dobrega za staro in dotrajano grafično kartico oz. za denarnice staršev.

Vseeno pa so si na bit-techu ogledali celoten performance razred trenutnih grafičnih kartic - zdaj že precej redko 8800 Ultra, na G92 jedru bazirano 8800 GT ter, prav tako osnovano okrog G92 jedra, celotno družino 9800 (GTX, GX2 ter GTX+, ki za razliko od ostalih G92 kartic uporablja pomanjšano, v 55 nm proizvodnem procesu narejeno G92 jedro) ter najnovejši vrh ponudbe, Geforce GTX 280 ter GTX 260. Iz rdečega (oz. že nekaj...

14 komentarjev

GeForce 9800 GX2 je tu

GeForce 9800 GX2

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidiina grafična kartica GeForce 9800 GX2 je končno zagledala luč sveta. Poslanstvo dveh G92 jeder na dveh ločenih tiskaninah, oziroma dveh GeForce 8800 GTS v paru je jasno - zasesti prestol najzmogljivejše grafične kartice. Jedri tiktakata pri 600 MHZ, medtem ko dvakrat po 512 MB pomnilnika deluje pri frekvenci 1000 MHz. Ostale specifikacije so enake kot pri modelu 8800 GTS 512 MB.

Po prvih uradnih testih, ki jih med drugimi najdete na Hartware.net in techpowerup.com, sodeč je 9800 GX2 v nekaterih primerih hitrejši od dveh GeForcov 8800 GTS v SLI ter večini primerov hitrejša od glavnega konkurenta iz AMD-jevega tabora, Radeona 3870 X2 vendar razmerja med omenjenimi grafičnimi karticami od igre do igre variirajo. V večini testov...

84 komentarjev

GeForce 8800 GTS 512?

ComputerBase - Navdušenci se še niso pomirili od navdušenja nad zmogljivostmi (za to ceno) novega Geforca 8800 GT, že so se na širnem medmrežju pojavile govorice, da Nvidia pripravlja novo izvedenko modela 8800 GTS (jedro G92 in ne G80). Kartica naj bi imela 128 stream procesorjev (G92 GT: 112, G80 GTS: 96), višje frekvence delovanja od predhodnika, pomnilniška pasovna širina pa naj bi bila enaka kot pri modelu 8800 GT, torej 256-bitna. Vse to naj bi potrjevala navedba tega modela v opombah na domači...

21 komentarjev

Namesto prevzema partnerstvo

DigiTimes - Iz Intelovega prevzema nVidie, o katerem smo poročali ne bo nič, bosta pa zato podjetji sklenili strateško partnerstvo. Intel, ki si lasti osem do deset odstotkov nVidiinih delnic želi s tem okrepiti svoj položaj na trgu grafičnih kartic, nVidia pa naj bi po sklenitvi partnerstva znižala delež izdelanih veznih naborov za AMD-jeve procesorje. Kot je znano je AMD nedavno prevzel proizvajalca grafičnih kartic ATI, kar je eden izmed vzrokov za zbliževanje Intela in nVidie.

Več na DigiTimes-u.

13 komentarjev

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko

News.com - Intel je izdal odprtokodne gonilnike za svoje grafične čipe, konkretno za Intel 965 Express Chipset izdelke. To je seveda pomembna poteza korporacije, ki obvladuje okoli 40% trga grafičnih kartic, obenem pa zelo dobra novica za uporabnike Linux operacijskih sistemov. Gonilniki konkurenčne Nvidie in ATI-ja so namreč zaprtokodni in vsaj v enem primeru precej slabe kvalitete.

Zanimivo bo tudi videti reakcijo konkurenčnih podjetij. Medtem ko zaenkrat Nvidia še ne namerava spreminjati svojega pristopa k izdaji gonilnikov za Linux, pa odločitev naveze AMD/ATI še ni znana. AMD je sicer že pri več projektih sodeloval z odprtokodno skupnostjo.

78 komentarjev

Se bo 3dfx prodal NVidii?

Jaz - Upravni odbor 3dfxa bo svojim delničarjem predlagal prodajo skoraj vsega svojega premoženja konkurenčnemu podjetju NVidia. Če bodo delničarji za to in bodo potem pridobili privoljenje države (zakon proti trustovskemu združevanju in podobno) bo marsikateri privrženec 3dfxa zelo razočaran. Ja tako pač je v krutem svetu konkurence. In če te ne bo potem nič kaj dobro ne kaže za nas potrošnike. Preberite si tole, ali izjavo za javnost podjetja Nvidia ali poiščite članek med novicamu tule.Thanx JLP.

7 komentarjev