»

Intel izdaja 4,4 GHz čip

Xtreme Systems - Z arhitekturo Netburst, ki je bila osnova serije Pentium 4, je imel Intel grandiozne načrte o dosegu frekvence 10 GHz. To jim je klavrno spodletelo, saj je najhitrejši Pentium 4 dosegel vsega 3,6 GHz, nekoliko hitrejši pa je bil kraljevski dvojedrnik Pentium D, ki je v modelu Pentium D 965 EE dosegel 3,73 GHz. Podobne številke so sledile še nekoliko kasneje, 3,33 GHz z dvojedrnim Core 2 Duo E8600, nekoliko višjih 3,6 GHz s prav tako dvojedrnim Core i5-680, medtem ko je bil do nedavnega najhitrejši Core i7-880, štirijedrnik s 3,06 GHz, ki pa je s TurboCore lahko deloval vse do 3,73 GHz (eno samo jedro). Okroglih 4 GHz...

4 komentarji

Intel nezadovoljen z deljenjem AMDja

bit-tech.net - Dva dni nazaj smo pisali o razpadu podjetja AMD na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Le-to pa gre očitno zelo v nos AMDjevemu največjemu konkurentu, Intelu. Problem so našli v licenci X86, saj le-ta ni prenosljiva (če bi AMD kupilo drugo podjetje, le-to nima pravice izdelovati x86 procesorjev), licenca pa vsebuje tudi določbe glede proizvodnih zmogljivosti.

Vsaj 80 odstotkov proizvodnje naj bi se dogajalo v samem podjetju oz. lahko le manj kot 20% vseh procesorjev izdelajo zunanji partnerji. Razpad podjetja na snovalski (AMD) in proizvodni (The Foundry Company, Livarna) del to očitno krši, saj bo licenco obdržala snovalska veja, vsa proizvodnja pa bo izvedena s pomočjo partnerjev. Intel pa je odločen, da bo branil svojo inelektualno lastnino, ki bi bila z prenosom licence kršena (razen 20 prej omenjenih odstotkov se je AMD namreč zavezal, da ne bo prenašal Intelovih podatkov zunanjim partnerjem).

Po drugi strani pa bi Intel ob propadu AMDja padel v roke protimonopolnih...

30 komentarjev

AMD z dvema novima Black Edition procesorjema, morda nov FX?

Xtreme Systems - Prvi od dvojice novincem je trojedrni Phenom, X3 8750, prvi odklenjeni trijedrnik, bolj zanimiv pa bo drugi Black Edition novinec, dvojedrnik 6500+, ki pa za spremembo od X2 linije pod pokrovom ne bo imel starega, K8 čipa, temveč bo prvi K10 dvojedrnik na tržišču. Oba sta seveda popolnoma komaptibilna z vsemi matičnimi ploščami, ki podpirajo procesorje Phenom. Kompatibilnost pa so povečali še s spremebo porabe pri že znanemu Phenom 9950 Black Edition, saj so le-to spustili s 140 na 125 W, z čimer je postal enak kot počasnejši bratec 9850. S porabo 140 W so bili namreč problemi predvsem z napajalnim sklopom pri cenejših matičnih ploščah, saj se je pogosto zgodilo, da je napajanje odpovedalo, ploščo pa je bilo treba menjati. Tako naj ne bi bilo več težav Izvorna novica in tema ny XtremeSystems.

Špekulira pa se tudi o novih FX procesorjih. Linija FX je zamrla kmalu po prehodu na AM2 podnožje, saj s ceno 1000 $ enostavno niso bili konkurenčni rešitvam, ki jih je ponujal Intel. Njihovo...

68 komentarjev

AMD & IBM prva na 22nm

TG Daily - IBM in njihovi strateški partnerji pri razvoju čipov so oznanili svojo prvo polno funkcionalno SRAM celico, izdelano v 22 nm tehnologiji.

Tovrstna vezja so relativno enostavni predhodniki dejansko koristnih vezij, ki bodo nekoč v serijski proizvodnji in kažejo na pomembno stopnjo pri razvoju postopka. Pravi procesorji, izdelani v tej tehnologiji, so še vedno kaka 3 leta v prihodnosti, vendar novica pomeni dober znak, da bodo skupina IBM in njegovi partnerji uspel premagati še preostale ovire tja do konca leta 2011.

22 nm je dve generaciji naprej in kar malo nenavadno v trenutku, ko pri AMDju še ni uradno zaživela niti 45 nm proizvodnja. Intel je SRAM celico v 32 nm tehnologiji prikazal že septembra lansko leto in pričakovati je, da bo letos na IDF morda videti že kak prototip na tej geometriji.

Zanimivo je tudi to, da je IBM napovedal, da bo imel na 32 nm najboljši "high-K metal gate" proces, ki bo preprosto brez konkurence.

Pravijo, da je to prvič v zadnjih nekaj desetletjih,...

22 komentarjev

AMD s štirimi novimi »business class« procesorji

Phenom 8600B

vir: TG Daily
TG Daily - AMD je napovedal izdajo štirih novih procesorjev serije »business class«. To naj bi v praksi pomenilo, da so procesorji narejeni za platformo, ki se ne bo spremenila vsaj še 2 leti. Družino novih Phenom procesorjev B-serije (skupno jih je sedaj 11) bodo sedaj sestavljali še X4 9750B z 2.4 GHz in 95W porabe, X3 8750B z 2.4 GHz in 95W porabe, Athlon X2 5600B z 2.9 GHz in 65W porabe ter Athlon X2 4850B z 2.5 GHz in 45W porabe. Izvorna novica: KLIK

7 komentarjev

AMD SB750 na Foxconn A79A-S

Foxconn A79A-S

vir: AnandTech
AnandTech - Ta teden je podjetje Foxconn izdalo prvo matično ploščo z čipovjem SB750, katera nosi ime A79A-S. Spremembe v primerjavi s SB700 so precejšne, saj novi južni most vključuje novo povezavo na najnižji stopnji, ki jo je AMD poimenoval ACC. Le-ta je zahtevala spremembo BIOS kode za pravilno delovanje in je pomemben dodatek k AMDjevemu overdrive utilityju. Pri anandtech.com, jim je procesor AMD 9850BE sprva uspelo spraviti do frekvence 3.1Ghz pri 1.425V in frekvenco severnega mosta 2.2Ghz. Čez nekaj časa jim je frekvenco jedra uspelo zvišati na 3.2Ghz, spustiti voltažo procesorja iz 1.425V na 1.3875V in zvišati frekvenco severnega mosta iz 2.2Ghz na 2.4Ghz. Pri...

29 komentarjev

AMD novičke

Slo-Tech - AMD je danes zanikal, da bi preklical prihod dvojedrnih Phenomov, o čemer smo vam včeraj poročali. Dvojedrni procesorji s kodnim imenom Kuma bodo tako luč sveta zagledali nekje v drugi polovici letošnjega leta.

Poleg tega naj bi v tretjem četrtletju AMD predstavil dva varčna trojedrnika, Phenoma X3 8450e s frekvenco 2,1 GHz ter 8250e s frekvenco 1,9 GHz. Oba naj bi imela porabo 65 W, kar je 30 W manj kot sedanji trojedrniki. Cene novih procesorjev zaenkrat niso znane, vendar glede na sedanjo prakso bodo varčni modeli stali približno deset do dvajset dolarjev več od običajnih trijedrnikov z enako frekvenco.

Vse bližje je tudi 23. junij, ko naj bi AMD uradno prestavil Radeone nove generacije, na spletu pa so se že pojavili nekateri neuradni testi omenjenih grafičnih kartic, najnovejšega najdete tule. V kolikšni meri gre za realne teste bomo izvedeli seveda po objavi prvih uradnih testov novih grafičnih kartic.

Kljub temu, da je nVidia pred časom prevzela Ageio, Intel pa Havok,...

14 komentarjev

Phenom X3 - trijedrnik

shema Phenom X3

vir: AnandTech
AnandTech - Pred dnevi je AMD predstavil dolgo pričakovano okleščeno različico znanega jedra Phenom. Gre za prvi tri jedrni procesor tega podjetja. Najpočasnejši bije pri 2.1 GHz (8450), najhitrejši pa zaenkrat pri 2.4 GHz. Vsa jedra so iz B3 serije, tako da težav s TLB napako ni.



Kako se novinec odreže? Po testu na Anandtech sodeč, se v aplikacijah, ki znajo uporabiti štiri jedra, pozna tretje jedro (aplikacije za 3D in obdelavo videa) in nasprotno. Logično, mar ne? Tudi navije se na zavidljivih 3.1 GHz, kot je to uspelo fantom na XBitlabs, z modelom X3 8750, zračno seveda.

Pri bližnjih sosedih želijo za različico X3...

8 komentarjev

AMD s 4.4 GHz na desktop računalnikih

100si - Tole novico nam je poslal Jaka Mele, ki se prav tako ukvarja s pisanjem novic, večkrat pa lahko beremo njegove članke tudi v raznih revijah. Thanx, Jack .

AMDjev agresivni napad na Intel se nadaljuje, saj je družba sporočila, da bodo prvi primerki procesorjev Hammer, ki jih bodo v 0.13 mikronski tehniki izdali ter na trg poslali v zadnjem četrtletju 2002, po trenutnem načinu označevanja primerljivi z 3.4Ghz Pentium čipom (Pentium rating - PR). Čip bo tudi nosil naziv 3400, sicer pa lahko v drugi polovici 2003 pričakujemo modela 4000, proti koncu istega leta pa po zaslugi zmanjšanega proizvodnega procesa na 0.9 mikronov že kar 4400.

1 komentar