»

Sony v poravnavi izplačal milijon dolarjev

Sony - Hčerinsko podjetje ameriške podružnice Sonyja, založba Sony BMG Music Entertainment, se je v poravnavi s FTC-jem (Federal Trade Commission) sporazumelo o plačilu milijona dolarjev odškodnine zaradi kršenja pravice do zasebnosti 30.000 mladoletnih otrok po zakonu COPPA (Children's Online Privacy Protection Act). Poleg tega bodo morali naslednjih pet let na svojih straneh objaviti povezavo do izobraževalnih materialov FTC-ja.

Srž problema je več kot tisoč spletnih strani glasbenikov in zabavljačev, ki jih predstavlja Sony BMG. Te od uporabnikov pri registraciji zahtevajo vrsto osebnih podatkov, med drugim rojstni datum. Na 196 takih straneh je Sony BMG zavestno zbiral osebne podatke otrok brez dovoljenja staršev. Mnoge izmed strani so jim poleg tega omogočale izdelavo osebnih podstrani, recenzije albumov, objavljanje lastnih fotografij in videov, komentiranje na forumih in uporabo pomenkov. Tako so lahko prišli v stik z drugimi uporabniki vseh starosti, tudi odraslimi, kar je...

10 komentarjev

Knjižničarji v boj za boljši jutri: več zasebnosti

Slo-Tech - Sam npr. trgovcem, ne dajem svojih osebnih podatkov, kot so (e)naslov, telefon, rojstne podatke, oziroma karkoli si pač že zaželijo, v zameno za popuste pri bodočih nakupih. Če se le da, tudi račun poravnam z gotovino. Kot kaže, pa takšno obnašanje sodi v nižje lige, v primerjavi s kampanjo, ki jo je zagnala je American Libray Association.

Kot poročajo na Ars Technica, je prej navedena ALA začela s projektom (vrednim več kot milijon dolarjev) : zaradi izredno perečega stanja na področju informacijske zasebnosti, ki je po enajstem septembru 2001 doseglo novo dno, želijo Američane ponovno zavezati k informacijski zasebnosti. Za cilj so si določili promovirati standarde informacijske zasebnosti, začeli pa bodo pri ustanovah, ki jih upravljajo, torej pri knjižnicah.

S kampanjo želijo ljudi najprej izobraziti, nato pa spremeniti v...

23 komentarjev

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Slo-Tech - Konec lanskega leta je izšla druga knjiga Mateja Kovačiča z naslovom Nadzor in zasebnost v informacijski družbi.

Naslov dovolj zgovorno opiše glavno tematiko, ki jo knjiga obravnava zelo široko. Bralec je deležen multidisciplinarnega pristopa k obravnavi tematike, ki obsega filozofski, sociološki, pravni in tehnični vidik nadzorovanja in zasebnosti v sodobni družbi. Tako so v knjigi obdelani pravica do zasebnosti in informacijske...

64 komentarjev

Tajno prisluškovanje NSA je nezakonito

ACLU - Zgodba glede domnevno nezakonitega prisluškovanja Američanom s strani NSA brez sodnih odredb (samo po ukazu predsednika) se je pričela razpletati.

Predvčerajšnjim je namreč zvezna sodnica iz Detroita Anna Diggs Taylor presodila, da je takšno početje protiustavno, saj nezakonito posega v pravico do zasebnosti in svobodo govora.

Sodni postopek je sprožila ameriška nevladna organizacija American Civil Liberties Union.

115 komentarjev

Piratske stranke darknet

Slashdot - Švedska piratska stranka je v sodelovanju s podjetjem Relakks javnosti ponudila v uporabo t.i. darknet, ki uporabnikom omogoča varno (neizsledljivo) dostopanje do interneta in medsebojno deljenje datotek. Storitev stane 5€ mesečno, del tega pa se steka tudi na račun piratske stranke.

V stranki pravijo, da ima storitev širše zastavljene cilje, saj onemogoča nadzorovanje zasebnih komunikacij uporabnikov. Opozarjajo tudi na zakone o varstvu avtorskih pravic, ki za doseganje svojih ciljev kršijo informacijsko zasebnost uporabnikov interneta, saj za izvajanje zahtevajo nadzor nad nalinijskim vedenjem posameznika.

10 komentarjev

Osnutek novele zakona o policiji - omejevanje zasebnosti in širjenje policijskih pooblastil?

Slo-Tech - Pred kratkim smo že poročali o predlaganih spremembah zakona o SOVI, tokrat je na vrsti še policija. MNZ namreč pripravlja novelo zakona o policiji, ki se trenutno še nahaja v medresorskem usklajevanju, osnutek zakona pa je, zaradi posegov v zasebnost, že deležen številnih kritik, med drugim tudi o tem, da se Slovenija spreminja v policijsko državo. Kritiki s(m)o mnenja, da so predlagane zakonske spremembe poskus države, da bi pod krinko "terorizma" in nekaterih kaznivih dejanj, ki so v zadnjem času odmevala v javnosti, široko povečala svoja pooblastila glede posega v informacijsko zasebnost.

V odgovor na kritike je ministrstvo za notranje zadeve v petek sporočilo, da je zakon nujen zaradi zahtev EU. Policija naj bi nova pooblastila nujno potrebovala zaradi vstopa Slovenije v Schengensko območje. Kar pa je bolj kot ne le izgovor, saj Schengenska konvencija v resnici ne zahteva tako nesorazmernih in vseobsežnih posegov v zasebnost, kot jih predvideva predlog omenjene novele zakona.
...

153 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev